Tuesday, 10 February 2015

Ennätystalvi

Tänään oli lämmin päivä ja huomisesta on tulossa toinen samanmoinen. Katselin paria ritariludetta, jotka seikkailivat ikkunoiden välissä. Nämä ilmestyvät sinne aina keväisin, en tiedä mistä, mutta toivottavasti löytävät poiskin.
Ötököiden löytäminen on niin mahtavaa, se merkitsee kevättä!

I found some bugs today, that is a sure sign of spring!

Köynnöskuusaman varressa oli joku kärpäsentapainen. Tästä kuvasta ei erotu siivistä heijastuvia sateenkaaren värejä, upeat! Auringossa ja tuulensuojassa oli kärpäsellä tosi lämmin, kun varjossakin oli seitsemän astetta.

Lumi hupenee silmissä. Tämä kukkapenkki oli vielä eilen lumen peitossa.

Hauskasti lumi häipyy ensin kasvien ja kalusteiden ympäriltä. Tuolien alla on nurmipyörylät.

Pallerolaukka on sulattanut itselleen kasvureiän.

Lumi sulaa silmissä. Koska öisinkin ollaan plussalla, ei hangen päälle kerry kovaa pintaa. Mustin kuuluisista lumikengistä ei ole mitään apua, tassu uppoaa sohjoon.

Musti esittelee kohopenkkikasvimaata.

Huomasin, miten hauskasti viiniruuta on pysynyt vihreänä ja korkeana! Lumi vain suli ympäriltä ja – tadaa – kasvi on pystyssä vehreänä.

Kun on näin lauhaa, postin laakeriheiden pakkassuojan. Sehän teki kukkanuput jo syksyllä, joten en halua, että se salakukkii vanhan maton sisällä.

Päivän jouluruusukuva: ensimmäiset kukat ovat alkaneet avautua!

Edellisen kirjoitukseni kommenteissa Pioni pisti merkille saman kuin minä: viime kuussa kukki esikko, nyt helmikuussa jouluruusu ja mahdollisesti lumikellotkin. Tästä näyttää tulevan erinomainen kukkavuosi, kun joka kuukaudelle on kukkia. Niiden lisäksi olen iloinnut vedestä. Juokseva vesi toimii edelleen, se ei ole jäätynyt vielä! Tällaista talvea ei olekaan vielä aiemmin ollut. Viime talvena vesi oli jäässä noin kuukauden ajan, ja sekin tuntui ruhtinaallisen lyhyeltä ajalta.

Toinenkin ennätys on tulossa. Aiempi näsiäni syötiin kuoliaaksi eikä se koskaan kukkinut. Viime vuonna hankin uuden Vakka-Taimesta ja tajusin suojata sen syksyllä verkolla. Nuput pullistelevat! Koska vuosi sitten helmikuun lopulla kuvasin kukkivan näsiän Helsingin kasvitieteellisessä puutarhassa, rohkenen toivoa, että tämäkin saattaisi kukkia tässä kuussa.
Oi jännitystä!


Laakeriheisi – Viburnum tinus
Näsiä – Daphne mezereum
Pallerolaukka – Allium sphaerocephalon
Vaaleajouluruusu – Helleborus niger
Viiniruuta – Ruta graveolens

30 comments :

 1. Pepsi: Nam, kärpänen! Tykkäättekö te pojat kärpäsistä? Voi kun täälläkin pian kärpäset heräilisivät..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Viljo tykkäsi, ja siitä oli suuri apu syksyllä kodin valtaavien kärpästen kanssa! Musti ja Ransu eivät ole kunnostautuneet.

   Delete
 2. Replies
  1. Älä muuta sano! Helmikuun alkupuolella saapuva kevät, ou jee!

   Delete
 3. Ihanat vihreät matot sun puutarhatuolien alla;)
  Meilläkin oli päivällä +5, ihanaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, nuo pikku matot on tosi söpöt. Ihana päivä!

   Delete
 4. Ajattelin heti sinua, kun kertoivat siellä etelässä olleen tosi lämmintä. Sinä kun niin aina odotat kevättä. Siis jopa 9 astetta? Huhhuh, täälläkin 7, ihana aurinko <3 Saa tulla jo kevät!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, oli todellakin ihanan lämmin! Ihanaa kun kevään tuloa ei tarvitse pitkälti odottaa, tänä talvena se on tuntunut olevan ihan nurkan takana koko ajan.

   Delete
 5. Voi että siellä on tosi paljon vähemmän lunta kuin täällä! Vaan samanlaisia päiviä on vielä jokunen tulossa, niin jospa täälläkin hanget hupenisivat. Näsiän minäkin istutan sitten kun lapset ovat isoja eivätkä varmasti kajoa siihen. Ihanaa kevättä Saaripalstalaisille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aika vähän lunta oli verrattuna esim pääkaupunkiseutuun, ja jo maanantaina se alkoi huveta. Näsiät ovat ihania, ja se tuoksu! Havittelen myös erikoisempia näsiälajeja, niitä ei juuri Suomessa näe enkä tiedä, ovatko talvenarkoja.

   Delete
 6. Siellähän on ihan kevät.
  Meillä täällä Boråsin alpeilla on puutarha paksun lumen peittämä.
  Yöllä on pakkasen puolella vaikka päivällä on ollut muutama lämpöaste.
  Mukavaa kevään odotusta sinulle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vai olette te alppiseudulla. Kuvistasi katsoinkin, että aika paljon lunta teillä on. Mutta kevät tulee nopeasti sitten kun on tullakseen. Kiitos, mukavaa kevään odottelua teillekin!

   Delete
 7. Ihana kun olet jo kevättunnelmissa kunnolla :) Laakeriheisi on kyllä tosi hienon näköinen taas ja pian jo Näsiäsikin kukkii jeee. Minäkin himoan niitä vaaleakukkaisia Näsiöitä, taitavat tosiaan vaan olla arkajalkoja nyyh. Iloista kevättä sinne!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Laakeriheisikin on todella aikainen kukkija vähän etelämpänä, missä se talvehtii. Täytyy toivoa, että nuput selviävät meidän talvesta!
   Kiitos, samaa sinne!

   Delete
 8. Kyllä sinua nyt hemmotellaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo. Jos talvi olisi aina tällainen, siitä ihan tykkäisi!

   Delete
 9. Jotain positiivista lutikoissakin :P

  Näsiän kukka on kaunis! Minä ihailen niitä luonnossa, kun parissa paikassa tiedän kasvavan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Luteet ovat usein kauniita, värikkäitä. Näsiät ovat aivan ihania. En ole tavannut luonnossa kuin kerran. Toivon kovasti, että tämä nyt viihtyy ja kukoistaa pihallani.

   Delete
 10. Yäk, Musti, et kai sä joudu laittaa tassua märkään?!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joutuu joskus laittamaan. Se on isännän elämää, kaikkea joutuu tekemään.
   MUSTI

   Delete
 11. Minä kaivoin lumikellojen nuppuja esille lumihangesta eilen:) Täällä on muuten vielä ihan lumista, mutta jo niiden eilen esiinkaivettujen ympäriltä lumi on nyt vähentynyt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lumi selvästi vähenee! Täälläkin ensimmäisten lumikellojen nuput on hieman kääntyneet sivullepäin, toivottavasti kukkivat pian.

   Delete
 12. Onhan se riemun paikka kun luteet kömpivät esiin :)
  Täältäkin ovat lumet huvenneet vauhdikkaasti, paljon näkyy jo lumettomia läiskiä. Paitsi meidän pihatielläkin on kuin luistinrata, enkä uskalla mennä melkein lainkaan ulos, kun kaikki hiekoitussorakin menee heti sinne jään sisään!
  Lupaavalta näyttää näsiäsi, ei mene varmaan enää pitkää aikaa siihen kun se kukkii!
  Tänään kävin Onnin tarkassa valvonnassa vähän pihalla kurkkimassa, lumessa on pieni pälvipaikka, sieltä kurkkivat jouluruusun kukat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Varovasti siellä pihalla sitten! Ihana yllätys jouluruusulta, sitkeitä ovat.

   Delete
 13. Voi miten pitkällä siellä onkaan kevät!
  Laakeriheisi on ihan uusi tuttavuus. Ja jouluruusu on jo kohta täydessä kukassa. Olen iloinen puolestasi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Laakeriheisi ei ole oikein talvenkestävä meillä, valitsin sen kokeiluun, kun ystävä halusi tarjota kasvin viime keväänä. Toistaiseksi se näyttää hyvinkin reippaalta.

   Delete
 14. Ihan kuin sinun tontillasi olisi jo maaliskuu. Meillä lumi peittää vielä ihan kaiken ja liukasta on. Keväinen olo tullut kuitenkin jo lämmöstä ja auringosta. Ihanaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä oli vähemmän lunta kuin monin paikoin mantereella, noin 15 cm paksuimmissa kohdissa. Vielä sitä riittää, mutta suuntaus on oikea :-) Ihanat kelit on olleet nyt!

   Delete
 15. Kevät on tulossa! Tänään ja eilenkin Turussakin oli 8 astetta lämmintä, ihanan keväinebn fiilis!

  Oi, jouluruusu kukkii! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Keväinen fiilis on tosiaan! Lintujakaan ei tarvitse ruokkia, kun ötökät ovat heränneet ja maa sula roudasta. Täytyy laittaa niille kuitenkin pian taas ruokaa, jos pakastuu.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!