Sunday, 26 October 2014

Tilkettä ja tuulensuojaa


Takaisin paikoilleen laitettujen ikkunankarmien ympärille tarvitaan listoja. Olen pari vuotta odotellut, että rikastuisin sen verran, että voisin hankkia vanhan listamallin mukaan höylättyjä uusia listoja. Niin ei ole tapahtunut, joten ryhdyin tuumasta toimeen ja aloin kiinnittää vanhoja karmilistoja takaisin, tai niitä kohtia ainakin, joita voi vielä käyttää. Tähänkin puuhaan tarvitaan pellavarivettä, se tuntuu olevan varsinainen vanhan talon perusainesosa.
Pellavarive kuuluu tietenkin tunkea rakoon isoisän vanhalla puukolla, eihän hommasta muuten tule kunnollista.

I have started to put back the old moulded architraves, in waiting to save enough money to get new ones specially made to match the old ones. If they have survived from the 19th century, I don't want to be the generation that destroys that architectural heritage. The windows in my house are 200 years old!

Pellavariveen lisäksi ilmansulkupaperia tai tervapaperia kuluu runsaita määriä. Hirsi on erittäin hyvä eriste, mutta vain niillä kohdin, missä sitä on – hirsirakennuksessa on rakoja, vanhassa talossa niitä on vielä enemmän kuin uudessa.
Siispä myös paperia tungetaan joka väliin: seinän sisä- ja ulkopuolelle, huoneiden ylle ja alle. Kulmiin ja nurkkiin vaikka kaksi kerrosta, ja liepeet reilusti toistensa päälle.


Jos karmin ja seinän välissä on paljon tilaa, olen täyttänyt sitä puulla. Puuosien väliin tungetaan niin paljon pellavarivettä kuin mahtuu ja päälle liuska paperia, joka pitäisi saada kuvan mallista poiketen mahdollisimman sileäksi seinän päälle. Ja voisi sen leikata suoraankin ja vähän leveämmäksikin.
Sitten päälle vielä puulista niin tiiviisti kuin sen saa. Tein sen ratkaisun, että vaikka seiniin tulee hieman eristettä, pysyy ikkuna ulkolaudoituksen kanssa samassa linjassa. On hiukan sääli nähdä vanhoja taloja, joiden ikkunat ovat uponneet syvemmälle seinään samalla, kun seinä on paksuuntunut. Toisaalta, se tulee näkymään sitten sisäpuolella, mikä on kyllä harmi, kun näissä vanhoissa karmeissa on upeat reunoiltaan pyöristetyt ikkunalaudat, jotka eivät enää tule niin kauniisti seinästä esiin kuin ennen.

Kaikkea ei voi saada. Jos tämä olisi museotalo, tulisi kaikki entiselleen, mutta kun tästä tulee koti, on eristystä pakko lisätä. Samoin oli lattiarakenteen laita: se muuttui kokonaan multapenkasta rossipohjaksi, mukaan tuli vielä lattialämmityskin! Asumismukavuutta täytyy ajatella, ja lattialämmitys on esteettisin ja taloudellisin vaihtoehto vanhaan taloon, ehdottomasti. Ja viluvarpaalle myös miellyttävin vaihtoehto.
Kuvassa yllä näkyy, miten olen ratkaissut sen ongelman, että vanhan karmin alapuu on halkeillut niin, ettei vesi enää valunut siitä kunnolla, vaan jäi uriin. Halkeamista huolimatta karmi oli niin hyvässä kunnossa, että en halunnut sitä vaihtaa, varsinkin, kun sisäpuolella on se kaunis pyöristys ja vielä koristerihlauksiakin. Leikkasin ja taivuttelin pellin tuohon ikkunan alle, se ulottuu ikkunan alta karmin reunaan asti ja ohjaa veden pois. Aika ovelaa, vaikka itse sanonkin.

Tässä niitä vanhoja karmilistoja. Olen joutunut leikkaamaan joistakin pätkiä saadakseni riittävästi listaa ikkunoiden ympärille, mutta pääasia, ettei tuuli puhalla enää sadevettä rakenteisiin.


Sateisen työpäivän aikana kuluu monta paria hanskoja, sillä märissä on ikävä työskennellä, näpit jäätyvät ja kosteina hanskat myös hajoavat entistäkin nopeammin, etenkin jos niillä tekee raskasta työtä kuten kiven pyöritystä. Niinpä vaihdan aina välillä kuiviin hanskoihin.
Työpäivän päätteeksi sytytin leivinuuniin tulen ja hanskat pääsivät lämmittelemään sen päälle mietoon lämpöön.


Päivän pasuunakuva.
Tunnelmallista pyhäiltaa!

Pasuuna – Brugmansia

28 comments :

 1. Tuulensuojaa kyllä tarvitaankin meren läheisyydessä! Minä löysin sitä tänään kasvihuoneesta;)

  ReplyDelete
 2. aikamoisen urakan olet tänään tehnyt, kyl kelpaa istahtaa ihastelemaan pasuunakukkaa upealle sohvalle teekupposellista nauttien.
  todella paljon olet edistynyt projekteissasi Saila. meillä on edessä tuo ikkunaprojekti, olisi pitänyt tosin toteuttaa jo aikoja sitten, mut jotenkin se aina siirtyy, osin samoista syistä kuin sinullakin. ruudut on puhalletusta lasista ja niistä ei haluta luopua missään tapauksessa, joten osin kovin huonokuntoiset karmit olisi ihan pakko uusia. tänä kesänä sentään isäntä sai laitettua vesirännejä uusiksi, josko sit ensi kesänä ikkunat olisi vuorossa. hirsien välissä on sammalet, saas nähdä mitä teemme niiden kanssa aikanaan, kun ryhdymme uusimaan pinkopahveja tuvan seiniin.
  mukavia syyspäiviä Sinulle ja kissa katraallesi:))

  ReplyDelete
 3. Kyllä luonnon materiaaleista hengiitäväksi tehty asumus paras kaikista. Itsekin asuisin semmoisessa kaikkein mieluiten, vaikka hyvähän tässä omassakin on asua. Tosin eristeenä on meilläkin ekovillaa ja paperia muovin sijaan, mutta eihän se hirrelle vedä vertoja. Eniten harmittaa, kun rakennusaikana oli kiire saada valmista ja rahat tiukalla ja tuli valittua lattiaan ja oviin olematonta laminaattia ja puukuitulevyä. Lämpöinen tuo olkkarisi tunnelmakuva, mukavaa pyhäiltaa sinnekin!

  ReplyDelete
 4. Töttöröö komealle pasuunalle!
  Sun rakennusjutut vetää mut ihan hiljaseksi, en mitenkään voi ymmärtää miten ehdit, jaksat ja osaat tuollaisia hommia :)

  ReplyDelete
 5. Ihana remppapostaus! Tuossa vanhassa karmilistassa näyttäisi olevan sama profiili kuin omassa pari-ovi projektissani, joka onkin vielä kokonaan aloittamatta. Hitaasti hyvä tulee, vaan ei se ylimääräinen lisä budjettiin olisi koskaan pahitteeksi!

  ReplyDelete
 6. Mukavaa, että ajattelit hanskojen mukavuutta :D

  ReplyDelete
 7. Kyllä olet supertaitava...menen siis ihan sanattomaksi. Olet siis taitava rakentajakin!


  Hiljainen kunnioitukseni!

  Kivipellon Saila

  ReplyDelete
 8. Minäkin kunnioitan. Jotenkin se, että teet tuota kaikkea yksin ja merituulten armoilla, tekee kaikesta niin sankarillista.

  ReplyDelete
 9. Pioni; Tosiaan! Voi ei, jos talossa tuulee mutta kasvihuoneessa ei :-D Sitä tuskin tarkoitit, mutta tuli jotenkin mieleen! Merellä ja rannalla tuulee aina.

  Ilona Winebridge; No en minä yhdessä päivässä, olen laittanut noita listoja suunnilleen tahtia yksi per päivä. Suurin osa ikkunoista kuitenkin vielä uupuu, aukkojen päällä on vaan pressut tai paperit, niin ei listojakaan niissä nyt vielä tarvita.
  Kiitos kovasti kauniista sanoistasi! Itsestä tuntuu, että kovin hidasta touhua tämä on. Ikkunoiden korjaus on varsinaista etanarumbaa!
  Pinkopahvivaiheessa en minäkään ole vielä moneen vuoteen.

  Maria; Juuri näin. On kiva tietää, että jos talo sattuisi kastumaan, se myös kuivuu, mihinkään ei jää vesi kerrosten väliin seisomaan. Lattioiden pinnat ja ovet on helppo vaihtaa joskus kun haluaa, mutta teillä on kyllä niin ihana talo just sellaisena kuin se on! Ja loppujen lopuksi olen ajatellut, että voisi asua vaikka kontissa, puutarha on tärkein.

  Pirkko; Tööt! Äh, tämä on tällainen ikuisuusprojekti. Nyt tuntuu siltä, että lukijat kuvittelevat minun jotenkin rehkivän aamusta iltaan :-D

  Minna; Tuossa kuvassa taitaa olla sekä ikkunan että oven karmilistaa, siinä onkin kahta eri profiilia. Ja vintin ikkunoissa on kans eri profiili. ja sisäovissakin on yhden oven karmien ympärillä paria eri listaa. Ne on tarkkaan merkitty, jotta osaan laittaa ne juuri niin takaisin, yhtä eriparisina kuin olivatkin!
  Kyllä lisä budjetissa huomattavasti nopeuttaisi, kun aika moni vaihe myös odottaa sitä rahaa.

  Mamma N; Ne ovat niin tärkeä työvaate, että täytyy ajatella!

  Kivipellon Saila; Voi ei, en ole ollenkaan taitava! Olen jonkin verran lukenut ja loput järkeillyt, mentaliteetilla että ennenkin tehtiin itse :-D Pääasia että yrittää!

  Susanna; Voi että! Sanot tosi söpösti, ihana. Tuntuu kyllä, että näet asiat väääääähän romantisoidussa valossa :-D Nyhertämisestäni tuntuu olevan sankaruus aika kaukana!

  ReplyDelete
 10. Du är så duktig med plåt och glas! Du har redan hjälpt mig att skära glas, kanske det blir tillfälle att tigga hjälp med plåtarbete också - akta dig :)

  ReplyDelete
 11. Jag kommer gärna och hjälper!

  ReplyDelete
 12. Nää remppa postaukset on mun mieleen niitä on niin kiva lukea.
  Kaikkea kyllä osaat.
  Mulla on puutarhassa semmoset karhea pintaiset miesten työhanskat eivät kastu heti läpi..kankeat kyllä ovat.

  ReplyDelete
 13. Luulen että tiedän millaisia hanskoja tarkoitat. Multa ne juuri menivät rikki, kun tein kellariin tiiliportaita ja pyörittelin kiviä, meni lopulta peukalosta rikki, mutta ne kesti kyllä pari vuotta. Hanskoja kuluu kyllä aikamoista vauhtia! Nahkaiset ruusuhanskat on parhaat puutarhahommissa, mutta niitä en raaski kastella enkä rikkoa kivien kanssa. Enkä aina käyttää muutenkaan ;-) Niin että ei ihme, jos ovat hyvässä kunnossa.

  ReplyDelete
 14. Pasuunakukka olohuoneessasi on vaikuttava ja harvinainen näky, varsinkin tähän aikaan vuodesta. Pellavarive - ihan uusi sana minulle. Sain oikein tavata, ennen kuin hoksasin, että tässä on pellava+rive. Vanhat listat ovat kyllä ihmeen kauniita ja leveitä nykyisiin verrattua, jotka eivät useinkaan ole edes puuta vaan jotakin massaa.

  ReplyDelete
 15. Pellavariveelle taitaa olla joku muukin nimitys, joka nyt ei tule mieleen.
  Listojen muuttaminen kapeammiksi muuttaa talon ulkonäköä merkittävästi! Siksi olen pyrkinyt siihen, että kaikki pysyvät samana - lautaverhoilun lautojen ja rimojen leveydet, ikkunoiden välipuut, listat jne. Talo ei äkkiä enää näytäkään vanhalta, jos tuollaiset asiat muutetaan. Sitten voisikin yhtä hyvin rakentaa uuden pakettitalon ;-)

  ReplyDelete
 16. Vanhassa vara parempi! Edelliseen talooni laitoin vanhat karmit takaisin, sahattiin vain huonot kohdat pois - sivut ja alaosa.. - mutta kaunis koristeyläosa säilyi. Maalia päälle, eikä tarkkaamaton katsoja huomaa mitään!

  ReplyDelete
 17. Ihanan kodikas olohuone,kyllä tuonne kelpaamennä meren tuulia pakoon :)

  ReplyDelete
 18. Maarit; Totta on, että vanhassa talossa on paljon, mitä ei tarvitse vaihtaa. On suorastaan rikollista uusia vain uusimisen vuoksi, kun samalla menee hukkaan paljon informaatiota siitä, miten on rakennettu. Ja samalla menetetään talosta myös erityistä henkeä. Hienoa, että pystyit säästämään koristeelliset karmit! Minulla yläosissa ei ole mitään koristelua, samaa tavaraa kuin muutkin listat.

  Sesse; Niin on, puna-ruskea-sävyinen huone tuntuu lämpimältä :-)

  ReplyDelete
 19. Ei teillä päin ole kiertävää höylääjää, jolla voisi teettää listoja? Meillä käy naapurissa kuorma-autolla höylääjä, joka on tehnyt mittojen mukaan omastakin puutavarasta haluttua tavaraa.

  ReplyDelete
 20. Kauheeta ko mää en oo ikinä mistään pellavariveestä(?) kuullukkaan, vaikka niin monikäyttöstä onki. Tämmäset asiat olis niin hyviä tiätää, mut toisaalta mää en muutenkaan ymmärrä talonhoirosta mittään. Kauhee kohtalo, ensin isä hoiti kaikki "miesten työt" ja nyt mies tekee samaa eikä mua huvittais mennä siihen tiälle särttäämään. Mut mitäs sit jos mun tarttis joskus osata korjata jottain itte?

  ReplyDelete
 21. Mahtava tuo siun talon kunnostus projekti, oot sie kyllä taitava tekemään..

  ReplyDelete
 22. Vanhan talon korjaaminen onkin todellista käsityötä, mutta taatusti loppuunsaatettuna työ palkitsee monin verroin. Onneksi nykyisin saa jo paljon tietoa vanhoista menetelmistä, ettei ihan kaikkea tarvitse kantapään kautta opetella.
  Ai, ettet ole odotuksista huolimatta rikastunut? Keinon siihen kun keksii, niin eipä tarvitse sen jälkeen rahapulassa olla.
  On muuten niin houkuttelevan kodikas sohvanurkkaus.

  ReplyDelete
 23. On se hyvä talvea vasten tilkitä, ettei tule kylmä :). Iloista lokakuun loppua!

  ReplyDelete
 24. Susanna; Enpä ole kuullut, täytyy ottaa selvää. Tosin tuskin löytyy ketään, joka tulee saariin, kun matka kestää niin kauan ja on hankalaa laivamatkojen takia, ei liene kovin kustannustehokasta. Mitään ei saa tänne kotiinkuljetuksena muutenkaan.

  Maija; Olet onnentyttö, kun löytyy osaavia miehiä. Toisaalta olisi hyvä jotain tietää, jos tarve tulee. Sitä ei voi etukäteen tietää, tuleeko. Kiinnostavaahan tämä on, sitä kiinnostavampaa mitä enemmän asiaan perehtyy.

  Kosotäti; Kiitos! On tämä vähän toisenlaista kuin tv:n hurja remontti -ohjelmat :-D

  Between; No ei ole lottovoittokaan osunut kohdalle :-D Tosi moni vaihe on kiinnostavaa ja palkitsevaa käsityötä, jota ei tarvitse tehdä melkein millään koneella. Sitten on tietysti vaiheita, joihin tarvitsee erikoisosaajia.

  Multasormi; En tule muuttamaan tuohon taloon vielä muutamaan vuoteen, kylmä saattaisi tulla, kun suurimmassa osassa ikkuna-aukkoja on vain paperi päällä ;-)

  ReplyDelete
 25. Olen ihan uuno noissä ikkuna-asioissa. Ystävättäreni on erikoistunut noihin ikkunakorjauksiin jo vuosien ajan blogissaan: http://vanhantalonkorjaaminen.blogspot.fi/
  Ihmettelen, koska ne kaikki ovat sitten kunnossa ja valmiina.
  Pasuunanurkkaus on yliveto. En poistuisi siitä koskaan.
  Mukavaa alkanutta viikkoa!

  ReplyDelete
 26. Kiitos blogivinkistä Irene! Tutulta hommalta näyttää. Ehkä se pointti ei olekaan, että tulee valmista, vaan että aina on tekemistä ;-) Toisaalta ajattelen kyllä niin, että seiniä ja lattioita eikä karmeja tarvitsisi enää elinaikanani uusia, ikkunat toki kaipaavat kittiä ja maalia säännöllisesti.
  Heh, aika miellyttävä on tuo pasuunanurkkaus (oikeasti kuvassa näkyy lähes puolet olohuoneesta!) mutta joskus sieltä on pakko poistua. Vaikka kuinka yrittäisi kahlita itsensä kettingeillä pasuunaan!

  ReplyDelete
 27. Tuo pellavarive on muuten pikkulintujen herkkua, tai jos ne eivät sitä ihan syökään, niin jotakin tarkoitusta varten ne sitä pienillä nokillaan nakuttavat ja repivät, vievät mukaansa...

  'Metsässä' ollessani herään aamuisin tuohon ääneen.

  Mukava lukea nitä remonttiraporttejasi! <3

  ReplyDelete
 28. Juu, rive on hyvää pesäntekomateriaalia varmaan sekä keväällä poikaspesään että syksyllä talvipesään :-)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!