Sunday, 4 May 2014

Mukulaleinikkejä ja koiranhampaita

Nurmi kasvaa niin korkeana, että sitä voisi vähitellen leikata. Jos voisi, ei nimittäin raaski. Samalla menisivät pikkukäenrieskat, kiurunkannukset ja mukulaleinikit, joita on koko nurmikko täynnä.

One could mow the lawn, if one only could. There are too many flowers in it! Lesser celandines, least gagea, fumewort, even some self-heal.

Mukulaleinikillä on aurinkoiset kukat. Nurmikolla kasvaa myös laikuittain ahoniittyhumalaa ja punapeippiä.

Pari vuotta sitten ostin erikoisen mukulaleinikin. Arvelin sen viihtyvän pihallani, koska tavallinenkin mukulaleinikki kukoistaa. Istutin sen ensin aivan liian kuivaan ja paahteiseen paikkaan, mutta on se silti selvinnyt. Siirsin sen viime syksynä metsäpuutarhapenkin kuivaan kohtaan, vaikka kasvi viihtyykin paremmin kosteassa, mutta tässä se saa edes varjoa. Hyvinhän se on tuossa lisääntynyt! Tämä on ruskealehtinen lajike 'Brazen Hussy'. Näkemykseni on, että tässä se muodostaa hienon taustavärin japaninhiirenportaille, ne eivät tosin ole vielä versoneet. On jokavuotinen yllätys, että ne lähtevät kasvuun – sitä ei voi koskaan pitää itsestäänselvänä.
Mukulaleinikin vieressä on mukava yllätys, hieman kituuttaen tähän asti kasvanut koiranhammas 'White Beauty'. Toivon sen pikku hiljaa runsastuvan tuossa kuitenkin.

Tarhakoiranhampailla on ehkä parempi paikka, vaikka ne ovat vaahteran alla. Vaahtera tunnetusti imee veden ja ravinteet maan pintakerroksista. Tässä metsäpuutarhapenkissä kasvaakin vähän vähemmän hentoja lajeja. Tarhakoiranhampaat tuntuvat silti viihtyvän, ne ovat oikein tuuheita. Tämänkin seurana on pystykiurunkannus, ne ovat soluttautuneet kukkapenkkeihinkin, enkä moiti niitä siitä.
Samassa penkissä versoo muitakin ilonaiheita, nimittäin viime vuonna istutetut tai siirretyt lumikki, kolmilehti ja keltakielokki. Kevät on iloisten jälleennäkemisten aikaa!

Ahoniittyhumala – Self-heal – Prunella vulgaris
Japaninhiirenporras – Athyrium niponicum
Keltakielokki – Uvularia grandiflora
Kiurunkannus – Fumewort – Corydalis
Koiranhammas – Erythronium
Kolmilehti – Trillium
Käenrieska – Least gagea – Gagea minima
Lumikki – Sanguinaria canadensis
Mukulaleinikki – Lesser celandine – Ranunculus ficaria
Punapeippi – Lamium purpureum
Tarhakoiranhammas – Erythronium Tuolumnense-Ryhmä

25 comments :

 1. Onpas vihreää. Meidän nurtsi on vielä talven jäljiltä kohtuullisen laikukas. No, jos parin viikon päästä olisi jo täysvihreä, yleensä kyllä.

  Leppoisaa sunnuntaita!

  ReplyDelete
 2. Vihreys on ihan tuon kaiken muun kuin nurmiheinän ansiota :-) Mukulaleinikkien lehdet viherryttävät nurmen hetikohta sen jälkeen, kun lumi on sulanut, ne ovat mainiot. Ja sitten huomio kiinnittyy pitkiin "ruohonkorsiin", jotka osoittautuvat pikkukäenrieskoiksi!

  ReplyDelete
 3. Ompa ihana kukkiva nurmikko.
  Kiurunkannukset on ihania kevään kukkijoita, harmi ettei täälä niitä tunnu olevan.

  ReplyDelete
 4. Kiurunkannus on tosiaan kiva, ja sen kukissa pörrää runsaasti kimalaisia ja perhosia, niitä on mukava seurailla. Pari päivää sitten huomasin elämäni ensimmäisen villakärpäsen, se joi mettä pikkukäenrieskasta, hauska pitkäkärsäinen otus.

  ReplyDelete
 5. Tuollainen kukkiva kevätnurmikko on kaunein! Minunkin pitäsi varmaan siirtää pikkukäenrieskaa nurmikolle tulevia keväitä silmällä pitäen.

  ReplyDelete
 6. Ihaninta keväässä on kukkivat kukat nurmella, joka ei vielä viheriöi.

  ReplyDelete
 7. Teillä näkyy olevan jo kesä. Meillä sataa räntää ja lämpöä on 2 astetta.

  ReplyDelete
 8. Eihän tuollaista nurmikkoa nyt voi millään ajaa!

  ReplyDelete
 9. Meillä on myös mökillä mukulaleinikkien vehreät lehtimättäät vallanneet kostean alaniityn. Sieltä joukosta bongasin jo ensimmäiset kimalaisetkin, juuri pari ikuistamaani laitoin esille blogiinkin. Ovat niin symppiksiä, lentäviä karvapalleroita!

  ReplyDelete
 10. Eihän tuollaista rehevää nurmikkoa voi mitenkää vielä leikata! Ihania kukkia nimien kera, kiitos.

  ReplyDelete
 11. Onpa ihanan näköinen nurmikko, ei ihme ettet raaski leikata!

  ReplyDelete
 12. Pysäytti ihan noi edellisen postauksen parsat. Jestas sentään, mitä herkkua maasta tunkee!!!

  ReplyDelete
 13. Sulla on kyllä ihan paras nurmikko!

  Meilläkin kasvaa jokin kiurunkannus, ehkä ei aivan luonnonvarainen, sen verran kirkkaansiniset sen kukat ovat.

  Iloista alkavaa viikkoa!

  ReplyDelete
 14. Kuin värikäs tilkkutäkki tuo nurmikko!

  ReplyDelete
 15. Kaunis kukkiva nurmikko. Sinulla on siellä tosi vihreää, täällä yöpakkaset hidastavat nurmikoiden vihertymistä.

  ReplyDelete
 16. Sattuvasti sanottu tuo 'Kevät on iloisten jälleennäkemisten aikaa!' Aina on yhtä ihana huomata, että vanha ystävä tai uusi tuttavuus eli syksyllä istutettu sipulikukka on selvinnyt talven yli.

  ReplyDelete
 17. Luonnollisen näköinen ihana nurmikko..tai siis niitty!

  ReplyDelete
 18. Maria; Niin on!

  Minna; Samaa mieltä.

  Elina; Ei nyt kesä sentään! Muutama lämpöaste täälläkin.

  Mamma N; Ei voi!

  Intianminttu; Kimalaiset ovat kivoja.

  Rentukka; Kiitos!

  Pioni; Se on tosi kiva!

  Päivi; Hyviä olivat!

  Intopii; Kiitos samoin!

  Tiina; Kivat värit on :-)

  Saraheinä; Täällä on ollut vain pienet pakkaset.

  Marietta; Varsinkin, kun istutin kolmilehden ja kielokin vasta viime keväänä, ja kuivan kesän johdosta ne hävisivät maan uumeniin jo keskikesällä. En ollut varma ovatko ne hengissä ollenkaan.

  Taina T; Se on kaunis!

  ReplyDelete
 19. Kaunista kaunista ja ihania erikoisuuksia! Odottelen tuota Trilliumia kun haaveilen sellaisesta, toivottavasti laitat kuvan sitten kun kukkii :)

  ReplyDelete
 20. Meillä nurmikkoa on vallannut paikoitellen mm. rönsyleinikki niin voimallisesti, että olen alkanut luokitella senkin "hirviökasvien" joukkoon. Sinun nurmikollasi kasvaa herttaisia kukkakasveja, joista minäkin tykkään. Poimulehdet ovat myös ihastuttavia, ja niitä haluan aina varjella ruohonleikkuulta.
  Iloiset jälleennäkemiset keväisin ovat ihania. Tänä keväänä yksi iloisimmista minulla oli sinun tuomasi ukonhatun rehevä lehtiruusuke sekä sen kaksi kaveria. Toisen sinivalkoisen ostin Kosken torilta perenna-Tertulta ja myöhemmin joltain toiselta torimyyjältä tummansinisen. Ne näyttävät kaikki hyvin elinvoimaisilta.

  ReplyDelete
 21. Jälleennäkeminen on tosi ihanaa, kuin ystävää odottaisi! Nurmikkosi on kaunis, kiurunkannus kukkii kivipellossakin ja pikkukäenrieskat ovat myös herkän kauniita. Kivipellossa oli tänä aamuna tosin valkoinen lumivaippa, yöllä satanut, kyllä harmitti, missähän se aurinko oikein viipyilee, sataakin saisi muttei lunta!! Tuttavan lapset olivat eilen tehneet lumiukonkin :(

  terveisin

  Kivipellon Saila

  ReplyDelete
 22. Ihana kukkiva nurmikko! Ne on kyllä aina niin kauniita, ja etenkin näin keväällä ; )
  Meilläkin koiranhampaassa on jo nuput. Jopa viime keväänä "hävinnyt" yksilö on nyt tehnyt lehdenalut maan pinnalle, jee.

  ReplyDelete
 23. Sametti Hortensia; Trilliumilla voi mennä useita vuosia ennen kuin se kukkii, mutta lupaan laittaa kuvan heti kun niin käy!

  Paula; Rönsyleinikki on ihan mahdoton! Ukonhatut ovat mukavan reheviä heti aikaisin keväällä.

  Kivipellon Saila; Onneksi lumi ei tainnut kauaa maata koristaa. Apua, lumiukko :-D

  SariW; Kukkiva nurmi on todella kiva. Minullakin on nuppuja, mutta kukkavarret eivät vielä ole pitkät. Nyt jännään, tulevatko ne kukkaan vai syödäänkö ne... Minullakaan ei tainnut tuo 'White Beauty' näkyä ollenkaan viime vuonna.

  ReplyDelete
 24. Onpas runsaan näköistä kasvustoa nurmellasi. Meillä on noita samoja kasveja mutta ei noin runsaina esiintyminä. Mukava olo keväällä, kun kaikkea ihanaa lykkääntyy nurmikolta. Hauskoja nuo ruskealehtiset mukulaleinikit!
  Koiranhampaistani ei näy vielä mitään elonmerkkejä, mutta odotuksessa elellään.

  ReplyDelete
 25. Kevät on todellakin ihanaa aikaa, kun nurmi ei ihan vielä kaipaa leikkuuta. Kaikki ojanpientareetkin ovat vielä niin siistin näköiset.
  Ruskealehtinen mukulaleinikki on hassu ostos siksi, että mukulaleinikin yksi parhaista ominaisuuksista on se, että se viherryttää maan heti aikaisin keväällä. Mutta tuohan vain ruskistaa ;-D
  Toivotaan, että koiranhampaasi virkoavat!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!