Tuesday, 14 January 2014

Kai se on uskottava

Rakastamani brittityylinen kostea ja lauha talvi ei tullutkaan meille jäädäkseen, vaan saimme Siperian. Lintujen ruokinta piti aloittaa, tosin naapurit olivat jo aloittaneet, joten linnuilla on ollut ruokaa tähänkin asti. Sanotaan, että lintuja ei saisi ruokkia vain silloin tällöin, mutta kun olemme parin naapurin kanssa täällä kaikki silloin tällöin, niin eikö siitä yhteensä tule suunnilleen koko ajan?

'Tis the end of British-style winter, we got Siberia again. No denying geographical facts there, but still I was hoping!

Ruokintapaikat näkyvät ikkunoista, jotta ei tarvitse mennä ulos hyytymään lintuja katsellakseen.

Ai, pitikö tuo messinkitähti ottaa pois viimeistään Nuuttina? Se on niin kiva, enkä ole edes ollut kotona sitä katselemassa, saisinko jatkoaikaa esim. laskiaiseen?

Lintujen katseleminen on meillä yhteinen harrastus.

Viime kesänä istutin välimerenmaruna 'Powis Castlen' muotopuutarhaan sille hyvään kuivahkoon paikkaan. Tämä on vähän talvenarka, joten suojaustoimet ovat tarpeen, kun lunta on näin vähän ja pakkasta hirmuisesti. Maa on vielä ihan sula, joten mitään hätää tällä ei vielä ole.

Koska lunta ei ole luvassa ja pakkaset jatkuvat, kasasin marunan päälle pienen keon. Yksi siniheinä oli sopivasti kellahtanut syksyn myrskyissä vieruskasvin päälle retkottaen siinä rumasti. Napsin sen tähän. Näin pienellä toimenpiteellä voi olla suuri merkitys, talvenkestävyys on joskus hyvin pienestä kiinni. Nyt täytyy vain toivoa, että ei tule talvimyrskyjä. Monen muun kasvin kohdalla olen laittanut ensin kanaverkkoa ympärille ja sitten kasannut sen sisään esim. kuivia lehtiä. Ehkä voisin vielä katsoa, jos jossain olisi palanen verkkoa jäljellä.

Lopuksi osallistumme Naukulan kerhon lanseeraamaan kissa ja kirjasydän -haasteeseen. Tässä minun ja Ransun näkemys.

Siniheinä – Molinia caerulea
Välimerenmaruna – Artemisia arborescens

33 comments :

 1. Pirhanan kylmä nyt onkin!

  Ihana Saila sydän Ransu kuva! Tämä ON mestariotos :)

  ReplyDelete
 2. Mä laitoin tänään linnuille talviruoan tarjolle - saa nähdä ilmaantuuko linturuokailijoita. ;)

  Ihana sydänkuva! :)

  ReplyDelete
 3. Taidatte katin kanssa katsella lintuja vähän eri syistä! Minä kyllä tykkäsin kovasti, kun tuli lumi ja pakkaset.

  ReplyDelete
 4. Mamma N; Kyllä, vähempikin riittäisi!

  Sirpa ja Kollo; Osallistukaa tekin haasteeseen!

  Vilma; Ehkä, minä en ainakaan nuoleskele suupieliäni ;-)

  ReplyDelete
 5. Lintujen ruokintapaikalla käy melkonen säpinä, ämpärillinen auringonkukkaa menee viikossa plus talipallot päälle.
  MUkava seurata niiden touhuja, sisältä lämpimästä.

  ReplyDelete
 6. Yhteiset harrastukset ovat kivoja. Ihana ♥-kuva! Teilläkin on ilmeisesti aika kylmää... tuo paikkakunnan säätila etusivulla on tosi kiva juttu.

  ReplyDelete
 7. Kosotäti; Kyllä niiden pyrähdyksiä on kiva katsella.

  Myrsky ja Minna; Ihmettelin, miten tuo lämpötila nyt pomppasi noin alas, oikeasti täällä on -7. Harmittaa, kun sellainen widget, johon tuli Ilmatieteen laitoksen tiedot, lakkasi toimimasta. Nyt joutuu käyttämään tuota amerikkalaista mallia, joka näyttää joskus ihan päin honkia. En tiedä, mistä se tietonsa imee! Mutta joskus se näyttää oikeinkin.

  ReplyDelete
 8. Saat jatkoaikaa oikein kernaasti... ;)

  Hieno sydänkuva! :)

  ReplyDelete
 9. Lintubongaus on meilläkin ykkösharrastus ja todellakin ikkunaklasin lämpimämmältä puolelta.

  Aivan superihana ♥-kuva Ransusta ja Musti on myös ihana, selkäpuoleltakin ;)

  ReplyDelete
 10. Lintujen ruokintaa lienee pakko harrastaa ihan kisujenkin vuoksi, niillä riittää katseltavaa :) Tänne on aina yhtä ihana tulla kun et intoile talvesta. Seuraava joka sanoo että kiva kun tuli valoisaa lumen ansioista niin lyön siltä silmän mustaksi ;) Toivottavasti Maruna selviää. Ransukalle muiskut!

  ReplyDelete
 11. Elina; Kiitos! ;-) Voi olla, ettei laskiaisenakaan vielä, tähtilamppu sopii niin kivasti talveen, kun tulee sininen hetki, niin se on kauneimmillaan. Kevään tullen se saa varmasti kyytiä.

  AnnaS; Kissat ovat jostain syystä aina ihania!

  Sametti Hortensia; Voimakkaasti ilmaistu :-D ja allekirjoitan sen, täältäkin pesee seuraavalle joka niin väittää!
  Ihan joka osoitteessa ei uskalla näin sanoa, mutta on vapauttavaa, että tietää joitakin osoitteita joissa voi!
  Minulla oli kerran aiemminkin ihan sama maruna, se selvisi ainakin yhdestä talvesta. Olin istuttanut sen sellaiseen paikkaan, jossa saattaa olla märkää talvisin, luulen, että se vei sen, kun on tämä savimaa. Muotopuutarhassani ei pitäisi veden lillua, kun siinä on ojat ympärillä joka puolella.

  ReplyDelete
 12. Hieno haastekuva! Tuo maruna on niin kiva, mua harmittaa kun viime talvena kaikki kolme mun uutta taimea kuolivat...

  ReplyDelete
 13. Harmi! Voisit kokeilla ohotanmarunaa, se on paljon talvenkestävämpi. Ja ainakin tässä kylässä kasvaa vähän joka puolella perinteistä malia eli koiruohoa, hieno hopeanvärinen sekin, ja vanha lääkekasvi, kulttuurihistoriaa siis.

  ReplyDelete
 14. Saat jatkoaikaa. Meilläkin on vielä tähdet kaikissa ikkunoissa. Ja kuusi olohuoneen nurkassa. Kukaan kun ei ole sitä ehtinyt raahaamaan pihalle.

  ReplyDelete
 15. Kiitos! Jatkoaika myönnetty teille myös. Itse asiassa yhdellä ystävälläni on tuollaiset messinkitähdet parissa ikkunassa vuoden ympäri, kesällä niitä ei vain käytetä. Kun ne oli niin hankala ripustaa verhokiskoon, että päättivät, etteivät ota ikinä pois.

  ReplyDelete
 16. :D Täällä lyödään jo silmiä mustiksi, voin liittyä joukkoon! Pakkasta varsinkaan en kestä, ihan hanurista. Lintuja tulee surku, kävin justiinsa täyttämässä laudan. Siiri on löytänyt myös bongailun ilon, alaleuka vain väpättää kun söpöt tirpuset häärii laudalla.

  ReplyDelete
 17. Juu, ei olisi tarvinnut vetää sinne toiseen ääripäähän näitä talvioloja, kyllä me uskotaan että on talvi vähän vähemmästäkin! Etsin tänään vintillä tavaroita tilauksiin ja kylmä teki todella kipeää käsiin, auts! Pakkanen ihan jäyti ja sattui, mutta ei lapaset kädessä voi pahvilaatikoita aukoa.
  Siiri on löytänyt talven perimmäisen tarkoituksen ;-)

  ReplyDelete
 18. Olen havaitsevinani pientä kapinamieltä siellä :D

  ReplyDelete
 19. Kiva tuo rottinkinen lintulauta!

  ReplyDelete
 20. Amalia; Oli kiva haaste!

  Tuulevi; Kiitos! Noita on myynnissä nettikaupassani Elsan lempituolissa.

  ReplyDelete
 21. Saila ei tätä Siperiaa varmaan kauan kestä.
  Sinulle löytyy tunnustus blogissani.

  ReplyDelete
 22. Juu, liian kylmä on! Tosin ei sekään ollut kiva, kun lauhasta säästä johtuen löytyi se joulupunkki.... mutta eikö vähempikin pakkanen riittäisi?!

  Meidän mutsi ruokkii lintuja joka talvi, mutta ei voida ihailla ruokapuuta, kun se on tuolla rannassa ja me asutaan kerrostalossa. Mutta Birdlifen sivuilta löytyy paljon tietoa ruokinnasta ja sitä pitää tunnollisesti harrastaa kevääseen asti, jos sen aloittaa. Ja ei silloin tällöin, vaan koko ajan.

  Hieno kirjasydänkuva - me Helmillekin jo todettiin, ettei ikuna suostuttais moiseen, mutta suits you, sir!

  ReplyDelete
 23. Irene; Kiitos kovasti!

  Sulo; Voisitte te ehkä yrittää kuvata? ;-)
  Meillä ei valitettavasti ole mahdollisuutta olla täällä kotona koko ajan, niin me ruokitaan sitten silloin kun ollaan, kun ei muuta voi.
  Kyllä vähemmästäkin pakkasesta punkit kuolee!

  ReplyDelete
 24. Niin, pitääkö sitä aina mennä äärimmäisyydestä toiseen. Ensin pyöritään ennätyslämpimässä talvessa, sitten syöksytään tällaisiin hurjiin pakkasiin.
  Sinulla on kauniit ikkunanäkymät. Minusta on kyllä kiva katsella lintujen lisäksi myös niitä lintuja katselevaa kissaa. Mielenkiintoisia ilmeitä ja eleitä ja uskomatonta rauhallisuutta sisäisestä jännitysnäytelmästä huolimatta.

  ReplyDelete
 25. Se on totta, kissa on näennäisesti rentona mutta sisällä varmaan kuohuu :-D

  ReplyDelete
 26. Mullakin on paperitähti ikkunassa edelleen, ajattelin, että niin kauan kun naapurillakin on, voin minäkin pitää. ;D Joulukoristeet piti muuten pistää pois Nuuttina, mutta koulussa oli niin pitkiä päiviä ettei jaksanut. Tänään, ihan just kohta, ajattelin siivota kaikki pois, paitsi se tähti saa jäädä. :)

  ReplyDelete
 27. Jos naapurisi ottaakin sen pois, voin kertoa, että minä en ota! Minulla on kaupunkikodin keittiön kattolamppuna paperitähti kesät talvet. Siitä tulee niin ihana valo. Se on heti ikkunan edessä, joten naapurit saattavat hämmästellä, mutta hämmästelkööt rauhassa.

  ReplyDelete
 28. Vaikka niin aikaisemmin väitin, että meillä riisutaan joulu nuuttina niin kuinkas kävikään? Kuusi edelleen paikallaan olohuoneessa, samoin seimiasetelma, ruokapöydällä adventtikranssi, joka lähtee siitä vasta kun kaikki kynttilät on poltettu loppuun, ikkunoissa kosolti olkisia ja puisia joulukoristeita. Kai me voidaan sallia puolin ja toisin tämä jatkoaika joululle.

  tv Leena

  ReplyDelete
 29. Kiva kuulla, että kaikki muutkaan eivät ole niin kovin tehokkaita!

  ReplyDelete
 30. poikien ilmeet ovat näissä kuvissa paljon puhuvat (Mustin selkäkin sen kertoo): talvesta ja pakkasesta ei siellä taideta niin välittää? :)

  Viimeinen, tuo sydänkuva: Oih, se on ihana! <3

  ReplyDelete
 31. Mustin asennosta näkee, että sisälläkin on viileää :-D

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!