Wednesday, 27 November 2013

Kotona vihreästä nauttien

Olemme viimeinkin kotona! Monta viikkoa ehti taas vierähtää. Kotona kelpaa olla, kun ulkona on niin kaunista ja vihreää. "Kirjominttuna" myyty joku minttu näyttää siltä kuin ei olisi syksyä noteerannutkaan.

Finally we are at home and how lovely and green it is!

Nämä taitavat olla puistolemmikin siementaimia. Ensi keväänä nämä kukkivat sinipilvenä narsissien ja vuokkojen väleissä!

Purppuraorvokki hurmaa yhä vain, mitkä värit!

Keijunkukissakin on kauniit lehdet ja joitakin tuoreita pieniä lehtiä myös, miten piristävää. Tämä on amerikankeijunkukka 'Marvelous Marble'.

Pudonneista lehdistä tulee kaunis lämpimänruskea väri istutusalueisiin. Vihreät lehdet korostuvat kuihtuneita lehtiä vasten. Lempparisaniainen eli kivikkoalvejuuri 'Linearis Polydactyla' on jo asettunut makaamaan lehtipedille, mutta tekee senkin viehkeästi. Vieressä on keltapeippi 'Florentinum'.

Lehtien seasta nousee myös yllätyksiä. En löydä puutarhapäiväkirjastani tietoa, istutinko tämän murattisyklaamin muotopuutarhaani viime syksynä vai keväällä, joka tapauksessa se ei ole näyttänyt elonmerkkejä ennen kuin vasta nyt. Ei se mitään, hyvää kannatti odottaa! Kukkia tai jälkiä niistä en ole huomannut, mutta lehdet ovatkin kasville tärkeämmät, niillä se yhteyttää ravintoa ensi vuoden kukintaa varten.
Syklaamit näyttävät olevan temperamentikkaita. Kolmisen vuotta vuokko-esikkopuutarhassani asustanut murattisyklaami ei ole tänä syksynä näyttäytynyt ollenkaan.

Edellisen kuvan syklaamin lähellä kasvaa maustesahrameita, siltä näiden kapoiset lehdet ainakin näyttävät. Saa nähdä kukkivatko nämä koskaan, sillä toisin kuin syyssahrami nämä kukkivat vasta lehtien puhkeamisen jälkeen, joka siis tapahtuu vasta nyt.
Oikeassa reunassa on varmaankin helmililjaa, ne tekevät usein lehtiä syksyllä. Ja taustalla on loistokevätesikko, siihen voi aina luottaa! Se ei sentään kuki niin kuin viime vuonna tähän aikaan.

Pihaesikkokin on raikkaanvihreä ja elinvoimainen.

Mustikin on elinvoimainen päästyään viimein takaisin pantteripalstalle.

Monissa blogeissa on esitelty vaaleajouluruusun nuppuja, omat taimeni vain ovat niin nuoria ja pieniä, lisäksi ne kasvavat vähän huonossa, liian tiiviissä savimaassa. Ja peurat syövät niiden lehtiä. Siitä huolimatta tämä yksi on nyt tehnyt reilun ryppään nuppuja! Tällehän voisi oikeastaan laittaa lasikuvun päälle, jotta kukkia pääsee ihailemaan. Ensi yöstä on tulossa hyvin lämmin, mutta sen jälkeen kuvusta voisi olla hyötyä.

Mutapuutarhassa on nyt vettä niin kuin asiaan kuuluu. Ja myyrät ovat mehukkaita nyt, toteaa Ransu eikä ehdi poseerata.
Touhukasta viikonjatkoa!

Amerikankeijunkukka – Heuchera americana
Helmililja – Muscari
Keltapeippi – Lamium galeobdolon
Kivikkoalvejuuri – Dryopteris filix-mas
Loistokevätesikko – Primula Polyantha-Ryhmä
Maustesahrami – Crocus sativus
Murattisyklaami – Cyclamen hederifolium
Pihaesikko – Primula × pubescens
Puistolemmikki – Myosotis sylvatica
Purppuraorvokki – Viola adunca 'Purpurea'
Syyssahrami – Crocus speciosus
Vaaleajouluruusu – Helleborus niger

24 comments :

 1. Pantteripalstan isäntä näyttää todellakin isännältä ja pikkuveljellä on niin kiire että! Varmasti ovat myyrät siellä kovasti kasvaneet.

  ReplyDelete
 2. Jouluruususi saattaa hyvinkin keritä kukkia ennen pakkasia.
  Miulla oli valtavasti nuppuja monessa jouluruusussa, mutta myyrät ja hiiret söi ne kaikki, ei kuki keväällä varmaan yksikään.

  ReplyDelete
 3. Oi marraskuinen vihreä! Niin hienoa, ettei vielä ole talvi. Jouluruusun nuppuja ihmettelin tuossa minäkin, kaitpa ne selviää lumipeitteen allakin?

  Musti ja Ransu näytävät olevan taas elementissään ja nauttivan valjaattomuudesta. Varmaan myös tästä lauhuudesta;)

  ReplyDelete
 4. No oho, sullahan on ollut kiva retki! (ja kissoillakin näämää omansa :))
  Meillä on pelkkää jäätä nyt kaikkialla.
  - Helena ja Blackie KahdenNaisenLoukusta -

  ReplyDelete
 5. Pojat on taas niin onnellisia ja mammansa etenkin.
  Viheriää vaan edelleen on :)
  Mikäs siinä...tosin minulla lähtö kotoa töihin onnistuu helpommin kun maassa on kuuraa...lunta ei tarvii olla.
  Onnellista kotona oleilua teille <3

  ReplyDelete
 6. Mamma N; Ehkä ovat, minulle ei vielä ole tuotu myyräpaistia niin en tiedä ;-)

  Kosotäti; Vai myyrät ja hiiretkin syövät. Ensimmäiset jouluruusuni, jotka istutin viisi vuotta sitten, syötiin kokonaan, kaivettiin ihan maasta.

  Inka; Ainakin tarhajouluruusuilla on nuput valmiina lumen alla niin, että heti kun lumikuori sulaa keväällä päältä pois, ne alkavat kukkia. Joten arvelisin, että vaaleajouluruusunkin nuput kai kestävät talven.

  Helena ja Blackie; Voi, toivottavasti jää ei vielä ennätä tänne, jotta näkee nuo jouluruusun kukat.

  Leena ja Pojat; Juuri eilen aamulla ihailin kuuraa ja mietin, että tällainen talvi sopisi minulle - lunta ei tarvita, kun kuura kaunistaa kaiken satumaiseksi.

  ReplyDelete
 7. Löytyy kyllä vaikka mitä vihreää, kun pihalle lähtee tarkasti katselemaan. Tai siis ei meillä just nyt, mutta lumi sulaa varmasti taas piakoin.

  ReplyDelete
 8. Mikä ihana kotiinpaluu! <3 Koko perhe on selvästi hyvin tyytyväinen :)

  ReplyDelete
 9. Pioni; Niin löytyy, mutta tarkkana pitää tosiaan olla.

  Tiina; Olemme hyvin tyytyväinen perhe :-)

  ReplyDelete
 10. Keijunkukat ovat suosikkiani, kun ovat kauniita pitkälle syksyyn:) Koti on paras paikka:)

  ReplyDelete
 11. Saaressa asuu tyytyväinen perhe (vaikka ei tiilitalossa kuitenkaan)
  Tuon onnellisemmalta Musti tuskin voisi enää näyttää, eikä Ransukaan sen puoleen, vaikka poseeraamaan ei ehdikään. Varmasti ovat vesimyyrät viettäneet railakkaita juhlia Ransun poissaollessa.Tuli totiset paikat niille nyt!
  Sinä se vaan löydät vihreää, melkein joulukuussakin!!

  ReplyDelete
 12. Maarit; Ne ovat ihania, ja esikot samasta syystä.

  Suvikummun Marja; Musti on tarkkana viiksiensä kärkiä myöten! Nautimme tänään leudosta, suorastaan lämpimästä kelistä ja yhteisistä pihapuuhista :-)

  ReplyDelete
 13. Kiitos muistutuksesta, olen konaan unohtanut että minullakin kasvaa pihassa jouluruusu. Täytyykin kurkata miten voi. Talon eteläseinustalla kukkii orvokit täyttä häkää, ihan hassua.

  ReplyDelete
 14. Jättiorrraava puussa, varokaa!

  ReplyDelete
 15. Vau mitä ihanuuksia ja niin vihreää. Ei ole meilläkään lumesta tietoakaan, tuulee ja myrskyää.

  ReplyDelete
 16. Katja; Kannattaa katsoa, ja tarkkaan! Minäkin tutkailin tuota paikkaa pitkään ennen kuin hoksasin nuo nuput. En uskonut että siellä niitä olisi, niinpä en nähnyt.

  Harmaa; :-D

  Sarppu; Onneksi tänään päivällä ei tuullut niin paljon kuin eilen illalla ja nyt taas. Tai sitten tuuli tuli eri suunnasta. Oli hieno ja lämmin päivä!

  ReplyDelete
 17. Onpas teillä vihreää! Ja elinvoimaisia ja kauniita kissapetoja! Vaan olikos myyräkantakin elinvoimaistunut teidän poissaolon aikaan?

  ReplyDelete
 18. Ihanaa, Saila ja kissapojat pääsivät kotipalstalle. Nyt teidän kelpaa, pojilla jahtikiireitä ja sinulla pihapuuhia? Mukavaa viikonjatkoa teille!

  ReplyDelete
 19. Oih tuo purppuraorvokki ja kivikkoalvejuuri, haluu kans;D Olen ihan hurmioitunut tuoksuorvokista kun kukkii yhä edelleen. Valkokukkainen ehkä perhosorvokki on ihan hävöksissä, liekö myyrät syöny juuret vai eiköhän se vaan ole muiden tapaan näin "syksyaktiivi";D Oma koti kullan kallis, kaikki paikat on pitkän poissa olon jälkeen heti tarkastettava ja myyrä kanta myös ehdottomasti havannoitava;)

  ReplyDelete
 20. Kyllä Musti ja Ransu näyttävät nauttivan kotiin päästyään ja varmasti Sailakin.
  Kovasti on vihertävää vielä.

  Mukavaa loppuviikkoa.♥

  ReplyDelete
 21. Henna, Friede ja Figo; Elinvoimaista on joka puolella, tällä hetkellä kissapedot tosin lataavat elinvoimiaan tuhisemalla sängyssä ;-) Myyräkannasta minulla ei ole vielä havaintoa, kysyn jahtimestareilta kun heräävät.

  Myrsky ja Minna; Kaikenlaista tekemistä on, kiitos!

  Minna; Purppuraorvokki on kai Taimimoisiolta, sain sen tuliaisena viime kesänä. Kivikkoalvejuuret olen ostanut eri vuosina Plantagenista, eli sitä on ollut heidän valikoimassaan useanakin vuonna.
  Perhosorvokit ovat minullakin raasun näköisiä syksyllä, ihan kuin joku olisi lehdet syönyt.

  Sylvi; Kiitos! Kaikki nautimme.

  ReplyDelete
 22. Paljon löydät vihreää. Toivottavasti jouluruusu ehtii kukkiakin.

  ReplyDelete
 23. Hauskan näköinen kun vihreät taimet nousee tuolta ruskeasta maasta!

  ReplyDelete
 24. Vaalean vihreää; Toivotaan näin! Vien sille tänään ennen iltaa lasikuvun suojaksi, kun nyt tulee selvästi kylmempää, ainakin öiden ajaksi. Toivottavasti kupu vain pysyy pystyssä eikä hajoa tässä tuulessa!

  Mummeli; Niin on, kaunis väriyhdistelmä on tuo ruskea ja vihreä, aina sitä ihastelen minäkin.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!