Saturday, 5 October 2013

Pelakuut sisään

Sain viimein siirrettyä huonekasvit eli pelakuut, lukin- ja heinäliljat sekä pasuunat sisälle. Muita huonekasveja en harrastakaan, paitsi posliinikukkaa, joka vietti viime kesän kokonaan sisällä.

It was time to take pelargoniums and other indoor plants in for the winter. The nights are getting colder.

Tiinan kasvattama munankuoripelargoni 'Raspberry Ripple' on komea.

Tuoksupelargonin pistokas on jo alkanut kukkia. Laitoin tämän ruukkuun ihan huvin vuoksi, sillä on mukavaa, että on annettavaa ja vaihdettavaa. Mutta näitä kertyy helposti liikaa. Onneksi pistokkaiden ruukut vievät vähän tilaa. Olen itse aika ahtaalla talvisin kaikkien ruukkukasvien kanssa.

Ystävän tuoma hieno etiketti V&A-museosta Lontoosta koristaa 'Catalina'-koristelehtipelargonia. Sen edessä on siemenestä kasvattamiani heinäliljoja Zephyranthes citrina, jotka eivät näytä juurikaan kasvavan, nämä ovat olleet minulla jo vuosia! Jonakin vuonna ne toki voisi ruukuttaa omiin astiohinsa.

Pelargonium sidoides jaksaa kukkia vaikka kuinka paljon. Se tekee uusia nuppuja koko ajan.

Pelargoniteatterissa ei enää ole ruukkuja. Ransu esittelee teatteria, kun siinä vielä olivat viimeiset kasvit jäljellä. Tämän kesän teatteri vietti köynnöskaarten muodostaman suoran linjan päässä, joka olikin kiva paikka, muutenhan käytävä päättyisi vain talon seinään.

Heinälilja – Zephyranthes
Koristelehtipelargoni – Pelargonium Zonale-Ryhmä
Lukinlilja – Hymenocallis
Munankuoripelargoni – Pelargonium Zonale-Ryhmä
Pasuuna – Brugmansia
Posliinikukka – Hoya
Tuoksupelargoni – Pelargonium × fragrans

23 comments :

 1. Minäkin olen kärrännyt talvetettavia kasveja sisälle ja autotalliin jo pari päivää. Vielä on daalian juurakot nostamatta...

  ReplyDelete
 2. Pelargoniteatteri?! Onpa hauska nimitys :D

  ReplyDelete
 3. Kukkaiselämää; Hirmuinen homma siinä onkin. Yritän joka vuosi kuvitella, että kannan niitä ohimennen "sisään kulkiessani". Ja joka syksy se menee siihen, että hirmu kiireellä juoksutan niitä sisälle kun niitä vain riittää ja riittää ja minä olen lähdössä pois saaresta juuri kun on tulossa kylmää tms!
  Daalian juurakoilla ei ole mikään kiire, maa ei jäädy vielä kuukausiin (toivottavasti!)

  Mamma N; Ei ole minun keksimäni, vaan apinoin nimen viktoriaanisista esikkoteattereista (Auricula theatre jne.)

  ReplyDelete
 4. Kissujen kanssa hommissa :)Hyvä, nyt on yksi homma takana! Mulla pitäisi vielä verenpisarat mahduttaa johonkin. En pidä niillä vielä kiirettä ;)

  ReplyDelete
 5. Tuoksupelargonissa on hyvä tuoksu ja pelargoniteatterin muutkin jäsenet ovat mielenkiintoisia :)

  Raahasin viime hetkillä suuren kurpitsan sisälle; viime viikolla yhtenä aamuna oli -7 pakkasta :( Se teki selvää useammastakin kasvista. Onneksi aamupakkaset ovat vaihtuneet lämpimämpään, tosin tuuliseen ilmaan.

  ReplyDelete
 6. Äkkiä se aika kuitenkin vilahtaa ja saat viedä kukat taas ulos! :)

  ReplyDelete
 7. Täällä oli jo yhtenä aamuna -4 ja luulin että omat R. Rippleni paleltuivat vaan tuolla ne kukkii edelleen ulkona! Mietin edelleen nostanko kaikki sisälle vai kaapasenko vain yhden taimen talvehtimaan. Jos ottais kaikki niin saisi ehkä keväällä hurjan paljon pistokkaista alkuja, hm nyt onneksi ilmat lämpeni, joten ei kiirusta päätoksillä;)

  ReplyDelete
 8. Minä nostin juuri 9 pelargonia, kannan ja annansilmät sisälle. Mietin saisko tähtisilmät (sääkukka) talvehditettua ne kun on vielä niin hyvän näköisiä.

  ReplyDelete
 9. Tylsä Mörökölli; Kissojen kanssa sujuu kaikki, tai ainakaan vaihtoehtoja ei ole ;-D

  AnnaS; Hui mikä pakkanen!

  Elina; Voi kun se aika tulisikin jo... ensi viikolla!

  Minna; Niin, nämä ovat vaikeita päätöksiä!

  Erjuska; Tähtisilmä on kaunis, toivottavasti talvetus onnistuu.

  ReplyDelete
 10. Ihania pelargoneja! Olen pitänyt talvisin sisällä vain yhtä ihan tavallista pelargonia ja sitten ottanut siitä pistokkaita keväällä. Nyt meinaa ahneus iskeä, mietin, pitäisikö kaikki yksilöt ottaa sisään, jotta saisi kesäksi nopeammin enemmän kukkaloistoa. Hmm.

  Tuoksupelargonini (Prince of Orange) onkin saanut olla sisällä häpeämässä koko kesän, en ole ikinä saanut sitä kukkimaan, ja se kasvaa aina hetkessä kamalaksi rotkaleeksi eikä koskaan näytä oikein kauniilta. Vettä se juo kahdeksan pelakuun edestä. Tuoksu vaan on niin ihana, ettei siitä raaski luopua :)

  Mukavaa viikonlopun jatkoa teille kaikille kolmelle!

  t. Undine

  ReplyDelete
 11. Kyllä, juuri tuo ahneus tahtoo iskeä kun haluaa aina vain enemmän pelargoneja :-D Tuoksupelargoneissa pointti taitaa olla usein tuo tuoksu. Ja kauniit lehdetkin, tosin ne kuivuvat herkästi jos ei kastele tarpeeksi. Mutta kasvin saa sitten imuroimalla taas siistiksi.
  Kiitos, hyvä viikonloppua sinnekin!

  ReplyDelete
 12. Elämä on paljon mukavampaa kun sen koristelee mielikuvituksella.Hienoa , että ihmisellä voi olla pelargoniateatteri! Minulla on metsään avautuva suulinäyttämö!

  ReplyDelete
 13. Ihania pelargonioita! Harmi, kun minulla ei ole talvetuspaikkaa. Lämmitämme niin paljon uunia talvenaikaan, että huonelämpötila nousee liian korkeaksi melkeinpä mille tahansa huonekasveille. Siksipä nautin kukkivista kukista sisätiloissa:)

  ReplyDelete
 14. Viiem keväänä metsästin tuota tuoksupelakuuta, mutta en mistään löytänyt.
  Joskus sain ystävältä, mutta kuoli mokoma pois...:)

  ReplyDelete
 15. Aila; Suulinäyttämö :-D Hauskaa!

  Maarit; Ikkunalla voisi olla, tai jossakin lattianrajassa. Minulla on onneksi juuri pelakuille sopiva viileys, ja ne ajat kun olen pois kotoa, siellä on vain viisi astetta. Se vaikuttaa olevan ihanteellinen.

  Irmastiina; Voi... minulta saisit nyt tuon pistokkaan!

  ReplyDelete
 16. Taidankin nostella tänään loputkin pelargonit sisälle. Niin ja verenpisarat. Osa on jo nosteltu. En noita yhdessä viikonlopussa ikinä tee. En jotenkin malta. Aloitan keskeltä pihaa suurista ruukuista, koska ne paleltuvat ensimmäiseksi. Osittein katetun terassin pelargonit ovat vielä ulkona.

  ReplyDelete
 17. Juu, kesästä ei malta kerralla luopua. On jotenkin niin sääli, kun vastahan kaikki pari kuukautta sitten nostettiin ulos ja nyt jo täytyy kantaa kaikki talvisäilöön - kesä on niiiiiin liian lyhyt!

  ReplyDelete
 18. Oi, sulla on 'Catalinassa' ihan kokonaan valkoisia lehtiä!

  ReplyDelete
 19. Joo, se on tosi söpö! Ja jotenkin hurjan kitukasvuinen. Mutta ehkä se on vain sen tyyli. Kaikki nuo lehdetkin on postimerkin (pienen sellaisen) kokoisia, siihen voi vaikuttaa sekin että kasvi pääsi kuivahtamaan ehkä vähän liikaa.

  ReplyDelete
 20. Mistä tollasia teattereita saa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan mikä tahansa tikapuu tai rappunen, tai hyllykkö käy!

   Delete
 21. Niin varmasti. Sulla kun on noin nätti jo valmiina niin mietin, muistatko mistä sellaisen sait? Nettikauppa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. No kyllä muistan, nimittäin noita sai omasta nettikaupastani :-D Mutta valmistajilla vaihtuu mallistot ja tuotteet, niinpä tuotakaan ei saa enää. Toivottavasti löydät jotakin vastaavaa tilalle.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!