Saturday, 12 January 2013

Parin kuukauden päässä

Tai pari kuukautta ja rapiat, mutta ne rapiat menevät sitten loppuvaiheessa kuin itsestään, kevään auringosta nauttien.
Kevättä täytyy todellakin hehkuttaa! Hehkutetaan nyt jo sitä ennen, sitten tietysti keväällä ja vielä kuumimman kesän loputtua taas syksyllä uudestaan, kun on aika piilottaa sipuliaarteet multaan.
Tässä yksi nauvolainen vanha piha maaliskuun auringossa. Siellä on lumikellojen lämpäreitä siellä täällä, erottuvatkohan ne kuvasta kunnolla: valkoisia pisteitä, jotka eivät ole lunta!

Only two months and a bit and the spring is here! This is a little head start to spring. Having published the freezing winter images there came some wishes for more springy or summery subjects. Well, there is not much one can do about weather, so these are previous year's spring photos.

Jos meri ei ole kovin paksulti jäässä, on toiveita, että jäät lähtevät jo maaliskuun puolella.

Omalla pihallani kasvaa muun muassa kerrannaiskukkaista lumikelloa. Istutin viime syksynä taas uutta lajia, nyt minulla pitäisi olla kolmea eri lumikellon lajia/lajiketta.

Talventähdet aloittavat kukinnan jo maaliskuussa, kun paikoitellen on vielä lunta maassa.

Puistotaikapähkinä 'Diane' avasi ensimmäiset kukkansa jo helmikuun puolella! Maaliskuussa se toi jo kivasti väriä – ja hunajaista tuoksua – puutarhaan.

Kirjopikarililjat eivät kuki vielä varhaiskeväällä, mutta kun löysin näitä ruukuissa kukkakaupasta, en voinut vastustaa! Istutin ruukulliset kostealle kevätniitylleni, jossa kasvoi näitä jo entuudestaan.

Huhtikuussa kostealla kevätniityllä kukkii lumikellojen lisäksi posliinihyasintteja.

Kirjopikarililjat alkavat nousta mullasta toukokuussa. Ruudullisen kukan lisäksi minua kiehtoo tapa nousta maasta, joka on ihan toista kuin paksuina ja pönkeinä puskevat tappimaiset sipulikukat. Tämä kasvi nousee kukoistukseen notkeasti kuin balettitanssija: ensin kumartaen, sitten esitys alkaa!

Kirjopikarililja – Fritillaria meleagris
Lumikello, kuvassa kerrottu puistolumikello – Galanthus nivalis 'Flore Pleno'
Posliinihyasintti – Puschkinia scilloides
Puistotaikapähkinä – Hamamelis × intermedia
Talventähti, kuvassa italiantalventähti – Eranthis hyemalis

25 comments :

 1. Kato mamma, täällä kukkii jo keltaista! Tuumaa Ransu :)

  ReplyDelete
 2. No niin varmaan :-) Ransu lisäksi demonstroi, miten loistavasti ransunharmaa sointuu keltaiseen ja myös oranssinpunaiseen.

  ReplyDelete
 3. Mua niin harmitti viime keväänä, että kirjopikarilijat ei nouseet. Mutta en sitten tajunnnut niitä Afrikkaani laitta syksyllä, siinä olisi ollut parempi paikka. Onko ne yleensä kovin kranttuja paikastaan?
  Mahtavat kukkakuvat ja suloinen esittelijä talventähdellä, sen lisäsin hankintalistalleni.

  ReplyDelete
 4. Saila on sulkenut silmänsä talvelta, haaveissa siintää kevät! Oikein ihailtava elämänasenne:)

  ReplyDelete
 5. Kirjopikarililja onkin erityinen, sille ei oikein löydy kilpailijaa. Olen kovin iloinen, kun sain useamman vuoden kokeilujen jälkeen sen menestymään. Viime keväänä myös ensimmäiset lumikellot ilmestyivät metsäpuutarhaan. Syksyllä en istuttanut niitä lisää ja nyt harmittaa. Ensi vuonna täytyy muistaa, ne kai täytyy laittaa maahan jo melko aikaisin ja katsoa, että sipulit ovat tuoreita. Tuo talventähti on myös haaveissa.

  ReplyDelete
 6. Tää oli kyllä tosi keväinen postaus. Tulin oikein iloselle mielelle.

  ReplyDelete
 7. oijjoijoi, kevät on vuoden paras aika! Talventähtiä en ole saanut täällä Ylivieskan korkeudella menestymään, se ois niiin ihana. Mutta tuo taikapensas vai mikä oli, en ole koskaan kuullutkaan! Ja posliinihyasintti on kestosuosikki of course :)

  Odotappas vain kun näet meidän CatParadisen kevätasussaan ;)
  -Helena ja Blackie-

  ReplyDelete
 8. Pirkko; Mun kokemus on, että sekä kirjopikarililja että lumikello ovat vähän kranttuja ja niitä nousee istutetuista pussillisista vain pari kappaletta. Olen nähnyt kirjopikarililjoja kasvavan luonnonvaraisena Ranskassa kevätkosteilla laidunniityillä, siksi istutin niitä omalle kevätkostealle niitylleni ja kyllä niitä siitä on noussut ainakin jonkin verran, tosin harmillisesti peurat syövät niitäkin.

  Myrsky; Niin, tai juttutoivomus tuli lukijalta... ja mielelläänhän minä kukkakuvia laitan, paljon mielummin kuin jäätä ja lunta!

  Maria; Ihanaa, niist ensimmäisistä toivottavasti kertyy ajan myötä pieni kansoitus :-)

  Nettimartta; Hyvä :-)

  Helena ja Blackie; Kevätkukat ovat parhaita!

  ReplyDelete
 9. Kevätpostaukset on kyllä niin ASIAA,
  vaikka noi eiliset lumisaaristokuvat olivatkin hienoja.

  ReplyDelete
 10. Oi, kevätkukkaset on niin ihania! tuo lumikello pisti nyt päällimäisenä silmään :)

  Ja nuo muutkin.. Ah ah! <3

  Kuvat kertovat, että pojatkin osaavat nauttia kukkasista:) Ihana tuo Ransun kukkaskuva <3

  ReplyDelete
 11. On ne kevätkukkijat aika sitkeetä sakkia :)

  ReplyDelete
 12. Kerrassaan ihanat kuvat : )
  Meillä nuo kirjopikarililjat ovat lähteneet leviämään siemenistä tosi hyvin... paikka onkin keväällä kostea.
  Nyt keväällä pääsen jännäämään, miten syksyllä istutetut talventähdet pärjäävät.
  Keväässä on ihanaa mm. juuri se jännitys ; )

  ReplyDelete
 13. Rva Pioni; Olemme samoilla linjoilla!

  Kaisa; Ransusta saa takuuvarmasti pihaseuraa sitten, kun lumet ovat sulaneet.

  Katja Lammi; Niin on ja ehkä juuri siksi niin ihmeellisiä!

  Sariw; Kiva kuulla, että teillä ovat levinneet! Minulla on vasta muutama vuosi sitten laitettu sipulit maahan, mutta ihan kuin niitäkin olisi tullut pari lisää... kaikki pitää vain suojata peuroilta, jos kukat syödään niin ei tule siemeniäkään.
  Hyvin sanottu! Keväällä on tosiaan ihanaa jännitystä, ihan kuin seuraisi jännää arpajaista, jossa aina voittaa jotakin ja joskus aika paljonkin :-)

  ReplyDelete
 14. Ihanan piristävä postaus! Katoin äsken forecasta, että ainakin 10 pvää pakkasia luvassa! Nämä kuvat antavat toivoa tulevasta:) Luin äsken myös yhtä lempi puutarha kirjaani H. Sarenströmin Trädgårds visioner, siihen en kyllästy koskaan! Tulee samalla myös vähän treenattua toista kotimaista:) Odotan myös innolla sinun kirjaasi, ilmestyikös se nyt ihan helmikuun alussa? Siihen ei olekaan enää pitkä aika! T.Minna

  ReplyDelete
 15. Ihania kuvia! Puistotaikapähkinä näyttää tosi mielenkiintoiselta ja kauniilta, jotenkin tosi herkältä. Kirjopikarililjaa meidänkin pihalle pitäisi ilmestyä sitten keväällä, ainakin toivon näin :)

  ReplyDelete
 16. Ihanaa lukea blogistasi kevään tuloa sillä me ostimme syksyllä Korppoosta mökin ja ehdimme olla siellä vain kerran ennen talven tuloa.Nyt täältä seuraan koska siellä on kevät!
  Tässä linkki jos haluat lukea mökistämme
  http://kasityopaivakirja.blogspot.fi/2012/11/ensimmainen-viikonloppu-takana.html

  ReplyDelete
 17. Nyt tuli kevättä rintaan ja samalla muistin, että viime syksynä jäi ensimmäisen kerran sipulit istuttamatta, mutta uskon, että sieltä nousee jotain vanhoja kuitenkin : ) Kaunis on sinun kevääsi : )

  ReplyDelete
 18. Kevätkuvat ovat kyllä kauniita. Laitoin pari pussia kirjopikarililjaa maahan, eri paikkoihin. Jännään aika paljon, että nouseeko niistä yhtään ja jos nousee, niin mistä. Jos nyt ei nouse, niin seuraavana syksynä sitten laitan vielä kosteammille paikoille.

  Onko talventähti kuinka tarkka paikasta, jossa kasvaa?

  ReplyDelete
 19. Lueskelin tässä H. Sarenströmin blogia ja tässä linkki aikas ihanaaa kuvaan! T. Minna

  http://4.bp.blogspot.com/_RxSUGdUNX-8/Soa6__p4YnI/AAAAAAAAC-4/p4cVlY3LSKk/s1600-h/_DSC0016.jpg

  ReplyDelete
 20. Meillä kevät tulee muutamaa viikkoa myöhemmin, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan;)
  Ja hyvää kannattaa odottaa;)

  ReplyDelete
 21. Mm. Talventähdistä en ole koskaan kuullutkaan.
  Kiitos, kun esittelet eri lajikkeita ja vielä niin kivalla tavalla.

  ReplyDelete
 22. Miten keväistä ja kaunista! Mun on varmaan pakko hommata tollanen taikapähkinä jostain, siinä on sitä jotakin.

  ReplyDelete
 23. Minna; Hannun piha esiteltiin Trädgårdsliv-lehdessä viime tai toissa keväänä ja se jäi lähtemättömästi mieleen! Aivan ihana puutarhurin unelmapaikka, niin kauniisti kaikki laitettu. Uskon, että kirja on kiinnostava - ja todella, pysyy ruotsin kieli muistissa. Hortensiakuva on ihana, tykkään eniten juuri noista ns. lacecap-kukinnoista!

  Purlina; Taikapähkinä on erikoinen, hyvin aikainen kukkija - tosin jotkut lajit saattavat kai kukkia jo syksyllä.

  Salla; Kiitos kommentistasi ja linkistä! Käyn mielelläni kurkkaamassa. Harmittaa, että kun on pitänyt blogia näin pitkään, niin lukijoita on niin valtavasti, kaikkien blogeihin ei ehdi tutustua! Yritän käydä kumminkin tutustumassa uusien lukijoideni ja kommentoijeni blogeihin, mutta joskus siihenkin menee viikkoja.
  Toivotaan, että Korppooseen tulee kevät pian ja pääsette aloittamaan uuden, jännittävän kesäkauden!

  Mayo; Eiköhän niitä vanhoja löydy!

  vaalean vihreää; Se onkin jännää katsoa, mistä kukat omalla pihalla nousevat. Minulla on talventähtipussillisesta noussut vain muutama yksilö, mutta ne näyttävät nousevan vuodesta toiseen. Siis ihan samalla tavoin kuin lumikello ja kirjopikarililja, mutta ne muutamat, jotka nousivat, ovat tehneet jo vähän kavereita itselleen.

  pioni; Hyvää todellakin kannattaa odottaa, ja siinä vaiheessa kun lumi sulaa ja tapahtuu piippojen ilmestymistä joka päivä, se on niin jännittävää aikaa ettei ajan kulua tahdo huomatakaan!

  akileija; Sepä kiva, että sinunlaisesi harrastaja löytää täältä uusiakin lajeja!

  Tiina; Toivottavasti taikapähkinää alkaa löytyä meidän taimistoiltamme enemmänkin. Tuo punakukkainen tuli vastaan toissasyksyn alessa ihan tuurilla, ja aikamoinen tuuri se olikin, kun olin jo pitkään sellaisesta haaveillut! Noissa risteymissä on oransseja ja punaisia kukkia, mutta meiltä useimmiten löytyvät lajit H. mollis ja virginiana ovat keltakukkaisia ja niissä on voimakkaampi hunajainen tuoksu.
  Ainakin Ruissalossa on joskus ollut myynnissä H. virginianaa. Vakka-taimesta löytyy varmasti jotakin lajia, siellä kannattaa poiketa jos joskus olet matkalla tänne etelään! Mutta siellä ei juurikaan harrasteta lajikkeita.

  ReplyDelete
 24. Voi hyvät hyssykät - mitä kuvia maaliskuulta. Voiko maaliskuussa jo joku kukkia? Näköjään voi siellä saaristossa. Ja lumikellot. Voi harmi, minulla on vain pari hasua lumikelloa. Ihan tässä vanhakin riehaantuu.

  ReplyDelete
 25. Maaliskuussa tuo taikapähkinä oli ainakin viime keväänä täydessä kukassa! Koko kuukauden, se on viileiden kevätkuukausien suunnaton etu, että kukinta kestää.
  Muutenhan silloin kukkivat vain nuo ihan ensimmäiset, joita taitavat olla vain lumikello ja talventähti, jokunen krookus on nupulla.
  Jos näen taikapähkinää jossain ensi kasvukaudella, vinkkaan sinulle heti. Viime vuonna en huomannut sitä missään.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!