Kurjenmiekkojen sesonki ei ole nyt, mutta kun vastaan tuli tämä lumoavan valoisa kuva kesäkuulta... nupullaan olevat miekat ovat huumaavan kauniit, mutta kun kukat sitten aukesivat, eihän tällaista kuvaa tullut enää julkaistua.
Kurjenmiekkakausi on kuitenkin varsin pitkä ja olisi sitä myös omassa puutarhassani, ellen olisi muninut (en kuitenkaan kirjaimellisesti) hollanninkurjenmiekkojen kanssa kahtena vuonna peräkkäin. Ensi vuonna uusi yritys. Ne kukkivat ystäväni Intopiin puutarhassa mukavan myöhään, vasta loppukesällä!
Some summery images of irises, although I must try to have success with the hollandicas. I have now failed two years in a row. Also, no tall bearded irises flowered this year but at least they had leaves and are alive.
Äskeisessä kuvassa nupullaan olevat kauno- ja siperiankurjenmiekat asuvat tässä pihatien alapuolen kosteassa mutta hyvin aurinkoisessa kukkapenkissä ja viihtyvät erinomaisesti. Siinä kasvaa myös loistokurjenmiekka, joka on siperiankurjenmiekan pidemmälle jalostettu muoto ja sekin viihtyy niin hyvin, että olen voinut jakaa tuppaasta jo varjoisampaan paikkaan metsäpuutarhaan. Saman kasvin kasvattamisessa sekä aurinkoisessa että varjoisassa paikassa on sekin ilo, että varjopaikassa sama kasvi vasta aloittaa kukinnan, kun sen paahteessa oleva lajitoveri jo lopettelee.
Siinä missä äskenmainitut lajit kasvavat kosteassa mutta eivät aivan ojan pohjalla, viihtyy keltakurjenmiekka pihatien toisella puolella mutaisessa ja märässä ojassa aivan sen pohjamudissa. Se on kolmessa vuodessa kasvanut huikeaksi pehkoksi.
Mutta siirrytäänpä alkuun eli huhtikuulle. Silloin avautuvat nämä siniset tai purppuraiset kevätkurjenmiekat ja muut pienet aikaiset lajit, kuten keltainen jääkurjenmiekka. Nämä peukaloiset värittävät vielä täysin paljaan maan.
Seuraavaksi on ainakin minun pihallani pieni tauko kurjenmiekoissa, mutta toisaalta tulppaanishow vie toukokuussa muutenkin kaiken huomion. Touko–kesäkuussa aloittavat pikkukurjenmiekat; ensin luonnonlaji kääpiökurjenmiekka, joka on tumman sinipunainen. Siitä jalostetut pikkukurjenmiekat kukkivat vähän luonnonlajia myöhemmin. Oma vaaleansiniseni on 'Sapphire Gem', toivottavasti toiseen paikkaan istuttamani vaaleansiniset 'Blue Denimit' kukkivat jo ensi vuonna.
Kesäkuun puolivälissä on sitten siperiankurjenmiekkojen aika. Tämä raidallinen lajike on 'Wealden Butterfly'.
Äskeinen kukka näkyy taivaansinisenä taustalla, edessä aloittaa violetimpi kaunokurjenmiekka samaan aikaan, mutta sen kukinta kestää pidempään.
Kahden edellämainitun välissä on valkokukkainen loistokurjenmiekka 'Shirley's Choice'. Kun aikoinaan raivasin tätä kukkapenkkiä ja hankin kurjenmiekkojen juurakoita, istutin ne kaikki riviin siihen ensimmäiseen maanpätkään jonka olin saanut kaivettua nokkosista vapaaksi. Olisi mukavaa, että näiden välissä kasvaisi toisen muotoisia lehtiä. En toisaalta tohdi siirtää hyvinvoivaa kasvia kokonaan muualle, sillä siinä on kasvin menettämisen riski. Onneksi istutin nämä vahingossa sentään niin, että keskimmäinen valkoinen kukkii hieman noita kahta sinistä kurjenmiekkaa myöhempään.
Samaan aikaan pihatien toisella puolella kukkii keltakurjenmiekka.
Tänä vuonna tarhakurjenmiekkani eivät kukkineet, ehkä siksi, että yhdet olivat vasta viime ja tänä vuonna istutettuja ja vanhempi kasvusto oli verikurjenpolven valtaama. Siirsin sen parempaan paikkaan ja toivon kukkaloistoa taas ensi vuodeksi. Ehkä silloin saan esitellä myös sekä ystävän antamaa maatiaiskurjenmiekkaa että vihdoin niitä hollanninkurjenmiekkoja.
Hollanninkurjenmiekka – Iris × hollandica
Jääkurjenmiekka - I. danfordiae
Kaunokurjenmiekka, kuvan laji – I. setosa ssp. canadensis
Keltakurjenmiekka – I. pseudacorus
Kevätkurjenmiekka – I. reticulata
Kääpiökurjenmiekka – I. pumila
Loistokurjenmiekka – I. Sibirica-Ryhmä
Pikkukurjenmiekka – I. Pumila-Ryhmä
Siperiankurjenmiekka – I. sibirica
Tarhakurjenmiekka – Tall bearded iris – I. Germanica-Ryhmä
Tuesday, 25 September 2012
Subscribe to:
Post Comments
(
Atom
)
Kauniita ovat miekat. Minullakin on komea puska sitä jotakin olkapäiltään karvaista :D Mutta kaksi vuotta sitten istutin sellaisen pussin sateenkaaren väreissä olevia miekkoja kirsikkapuun penkkiin, mutta tänäkin kesänä ne ähräsivät vain lehtiä... Kirsikkapuu taas tiputti kaikki lehtensä ja ne hassut kukkansakin. Voivoi, puutarhanhoito on välillä vaikeaa. Onneksi tulee aina uusi kesä ja mahdollisuus :D
ReplyDeleteVoi, olisikin!! Sesonki, siis. Tai onhan se tavallaan: tilasin juuri Villi Niitystä muutamankin pussin pieniä aarteita :-) (Saattoi tilaukseen livahtaa pari tulppaaniakin, mutta eipä niistä tässä sen enempää...)
ReplyDeleteKeltakurjenmiekkasi näyttää kuvassa aivan HÄIKÄISEVÄLTÄ. Wau.
Ja ovathan ne kaikki niiiiin ihania. Parasta puutarhanhoidossa ovat iirikset.
Ja pionit. Ja varjohiipat. Ja kärhöt. Ja jajajaja..
Tässä on kurjenmiekka poikineen. Tuttu näistä minulle varmuudella on vain tuo jääkurjenmiekka, sillä olen itse istuttanut niitä, väriltään kylläkin keltaisia, ja ne kukkivat ilokseni hyvin viime keväänä. Kosken kesäpaikan pihassa kasvaa myös siellä sun täällä korkeaa, hentoa, kauniin sinikukkaista kurjenmiekkaa. Oletan että kasvi on vanhaa perua ja sitä on jaettu ja siirretty uusiin paikkoihin. Se näyttää enemmän siperiankurjenmiekalta kuin maatiaiskurjenmiekalta (katsoin jälkimmäisen kuvia netistä). Lisäksi on isokukkaisia, paksujuurisia kurjenmiekkoja, joiden kukat ovat vaaleankeltaisen ja violetin kirjavia. Ei ole siitäkään lajikkeesta käsitystä.
ReplyDeleteToit kesän meille takaisin näillä ihanilla kukilla. Kauniita kurjenmiekkoja sinulla on.
ReplyDeleteMinä laittelin tänään kukkansiemeniä kirjekuoreen. Siskolle suomeen lähetin.
Mukavaa kiikkoa sinne teille!
Kartanonrouva Elise; Onneksi uusi vuosi tuo aina mukanaan uuden alun, uudet mahdollisuudet! Ehkä siksi puutarhanhoito on niin mukavaa ja filosofista puuhaa.
ReplyDeleteEhkä ongelmana onkin se puu, kurjenmiekat kai kaikki kaipaavat paljon valoa.
Intopii; Niin, huokaus... ei oispa joulu, vaan oispa kurjenmiekkasesonki ainainen... pitäisi ehkä säveltää biisi uudestaan jotta tuo riimi siihen mahtuisi.
Tuo keltis on saaren omaa kantaa ja se onkin varsin superhyperkukoistava. Vaikka moni ei siitä pidä, on sillä juuri se loistava ominaisuus, että se todellakin kukoistaa ojanpohjamudassa, joskus sukelluksissa, joskus kuivemmassa - kuinka moni pystyy samaan, kysyn vaan.
Parasta tosiaan ovat... nuo kaikki.. ja ne tulppaanit!
Paula; Olin kirjoittanut huolimattomasti niin, että tuosta saattoi ymmärtää kuvassa olevan jääkurjenmiekan. Ne ovat aina keltaisia, tuo on kevätkurjenmiekka, muutin nyt lausetta vähän. Korkea ja hento todellakin kuulostaa aivan siperiankurjenmiekalta. Se paksujuurinen pönäkämpilehtinen on varmaan jotakin tarhakurjenmiekkaa, jota myös saksankurjenmiekaksi kutsutaan. Tai sitten se voisi olla taatankurjenmiekkaa.
Sylvi; Kurjenmiekat ovat niin kauniita! Kiitos samoin.
Ihanan tunnelmallinen kuva tuo toinen, jossa Musti tallustelee alakulmassa. :)
ReplyDeleteRakastan kurjenmiekkoja!!!
ReplyDeleteMinulla on haave saada huvitusmaja pihalle, sen viereen omenapuu, jonka alle kurjenmiekkapenkki, ah!!!!!
Kaunista katseltavaa pimeään päivään :)
ReplyDeleteIhania kuvia! Rakastan kukkia, vaikka itsellä ei olekaan mahdollisuutta näin kerrostaloasujana paljon niitä laitella. Tuo koirani Mosse kerkisikin jo tänne laittautua lukijaksi ennen minua... :-D
ReplyDeleteIhana valo - kerta kaikkiaan!
ReplyDeleteEnpäs ole ajatellutkaan,että kurjenmiekkoja on noin montaa eri sorttia ja kukkivat noin eri aikoina kevättä/kesää/syksyä.
ReplyDeleteJokapäivä sitä oppii jotain uutta :)
Muutoinkin tulee hyvä mieli,kun katselee tällaisena erinomaisen harmaana ja sateisena päivänä näin kesänmakuisia kuvia.
Santra; Se on sitä ihanaa kesäkuun aikaa, kun yötä on vain nimeksi, koiranputket kukkivat teiden pientareilla kevyenä vaahtona ja pihlajankukat tuoksuvat.
ReplyDeleteJaana; Kuulostaapa ihanalta! Kurjenmiekka on monen suosikkikukka, Ranskan kuninkaallisetkin ottivat keltakurjenmiekan symbolikseen.
Multasormi; Niin on, kesäkuvista saa voimaa :-)
Paksu Leidi; Vai on Mosse sellainen ehtiväinen kaveri :-D
Mamma N; Niin on, juhannusajan valo ♥
Katja; Se on monipuolinen kasvisuku, tosin kukinnat painottuvat enemmän kevääseen ja alkukesään. Mutta lehdetkin ovat hyvin kauniit ilman kukkia.
Saila, mikä on kurjenmiekkojesi salaisuus?
ReplyDeletePitääkö ne istuttaa jotenkin eri tavalla kuin muut?
Mulla ne eivät onnistu juuri mitenkään. Paitsi keltakurjenmiekat, jotka kukoistavat ja lisääntyvät itsekseen lammessa.
Visainen kysymys! En ole istuttanut noita mitenkään erityisellä tavalla. Ei ehkä voi edes sanoa, että ne erityisesti menestyisivät, sillä tarhakurjenmiekat eivät oikein kunnolla viihdy ja yhden japaninkurjenmiekan olen onnistunut hukuttamaan hengiltä liian märässä paikassa.
ReplyDeleteOlisiko tuossa sitten hyvä maa, siinä on kosteaa mutta ojan pohja on tuosta vähän alempana eli kuitenkin vähän rinnettä. Nokkosta tuossa kasvoi niin paljon, että epäilen maan olevan hyvin ravinteikasta. Näissä olosuhteissa kukoistavat siperian-, loisto- ja kaunokurjenmiekka.