Sunday, 26 August 2012

Kukkia ja ryteikköä

Komealuppio kukkii yhä pitenevin kukkatähkin. Muuten puutarhan yleisilme on aika väritön ja homssuinen, kun en ole ehtinyt leikata kasvien ohikukkineita varsia sitten kesäkuun. Niiden siistiminen kohottaa puutarhan ilmettä välittömästi.

There is some colour in the garden, although I have not had the time to deadhead since June. All that decaying plant material makes the garden seem very neglected indeed.

Paahdepenkin viimeiseksi istutettu pää näyttää varsin hyvältä, kiitos punavirmojen, jotka ovat kukkineet jo kuukausia. Keskellä on juuri kukkiaan avaava 'Green Jewel' -tarhapunahattu ja siitä vasemmalle Plantagenilta hankittu 'Summer Pastels' -kärsämö, joka näyttää erehdyttävästi aivan tavalliselta siankärsämöltä ja niitähän tontillani on riittämiin omastakin takaa. Vaaleanpunaisiakin täällä kasvaa ihan itsekseen, jopa yksi kohtalaisen tumma, joka on täysin luonnonkantaa. Nyt voikin hyvällä syyllä kysyä, miksi ihmeessä hankin tämän sitten taimimyymälästä? Nooo, se oli alennuksessa ja kuvittelin, että ehkä siitä tulee joku mukava oranssin- tai kellansävyinen...
Tässä kohdassa olisi vähän enemmänkin väriä, elleivät peurat olisi syöneet komeamaksaruoho 'Matronaa' (tumma tappi oikealla) ja salkoruusua (tappi kärsämön edessä).

Muotopuutarhassa on yksi salkoruusu tehnyt uusia kukkanuppuja peuran katkaiseman varren alaosaan. Se on Viherpeukaloilta tilattu 'Crème de Cassis' -lajikkeena, joka se ei kylläkään ole, mutta kaunis se on silti. Toivottavasti saamme lisää kukkia, nuppuja kyllä on ellei niitä syödä.
Neilikkaruusu 'Pink Grootendorst' hyötyisi siitä, että leikkaisin sen kuihtuneet kukat pois. Se kukkii enää noin yhdellä oksalla.

Tuoksumiekkalilja on viimein alkanut kukkia, tämä yksilö nousee Endless Summer -hortensiapuskasta.

Onneksi hankin keväällä muutaman jättiverbenan taimen, niistä riittää väriä ja eleganssia tähän aikaan eivätkä korkeat kukkavarret edes lakoa sateessa, kiitos keveiden kukintojen. Vieressä oikealla näkyy jälleen yksi siivouskohde: herttamerikaalin aikaa sitten lakastuneet kukinnot muodostavat aikamoisen risukon. Jospa tästä lähtisi siivoamaan ennen kuin sade alkaa! Ruohonleikkuu jo keskeytyi, kun tuli pieni kuuro. Voisin myös opetella ottamaan kuvat jälkeen ruoholeikkuun ja reunusten siistimisen eikä ennen sitä.

Muotopuutarhan vieressä olevan kedon kuuluu onneksi ollakin vähän pörröinen. Samoin kuin Ransun, joka lähettää kaikille terveisiä ja mukavaa viikonloppua!


Herttamerikaali – Crambe cordifolia
Hortensia Endless Summer – Hydrangea Macrophylla-Ryhmä 'Bailmer'
Jättiverbena – Verbena bonariensis
Komealuppio, kuvan laji – Sanguisorba hakusanensis var. japonica
Komeamaksaruoho – Sedum-risteymä
Kärsämö – Achillea
Punavirma – Centranthus ruber
Salkoruusu – Alcea
Tarhapunahattu – Echinacea-risteymä
Tuoksumiekkalilja – Gladiolus callianthus

23 comments :

 1. Jestas Ransu, mitä sä oikein mahdat nähdä?
  Ihmetteletkö mamman ryteikköä vai:)
  Hauska ilme !

  t.Leena ja Pojat

  ReplyDelete
 2. Voi että, Ransu on kyllä pörheintä, hurmaavinta ja eleganteinta mitä puutarhastasi löytyy, pus,pus ♥

  Minäkin ostin keväällä noita tuoksumiekkaliljoja, oli niin komea kuva pussin päällä ;) Vähän ne ovat kyllä pettymys, silloin tällöin aukeaa joku kukka, ei ollenkaan niin hieno kuin pakkauksen kuvassa. Milloinkahan minä opin, että ne kuvat eivät vastaa todellisuutta....
  Enkä ole edes havainnut mitään tuoksua niissä!

  ReplyDelete
 3. Leena ja Pojat; Taitaa olla mamma Ransun sihdissä :-)

  Suvikummun Marja; Ransu pörisee vastaukseksi :-)
  Jaa, minusta nuo ovat juuri niin ihania kuin odotinkin, tai se voi vaikuttaa asiaan, että tutustuin ja ihastuin tuoksumiekkaliljaan ensin livenä, niinpä en ostanut pussin kuvan mukaan (en edes muista millainen kuva siinä oli). Itse kun en ollenkaan pidä tavallisista gladioluksista, ne ovat makuuni aivan liian pönäköitä, tällainen kevyempi nuokkuva käy minulle paremmin.
  Tuoksu noissa tuleekin esiin vasta iltaisin, käypä silloin nuuhkimassa!

  ReplyDelete
 4. Hienoa mielestäni se, että otat kuvia puutarhastasi, kun kaikki ei ole ihan vimpan päälle. Näin aloittevalle pihanhoitajalle on ihan armoliasta nähdä, että ammattilaisetkaan eivät aina ehdi kaikkeen, ainakaan omalla pihallaan.

  ReplyDelete
 5. Kiitos, ja täytyy muistaa, että nämäkin kuvat on otettu niistä kauneimmista paikoista! Ei todellakaan ehdi, varsinkaan ammattilainen, kun kesä on kiireisin sesonki ;-D Tänä vuonna tosin pyhitin sen lähes pääasiassa remontille. Nyt onkin ihan kova hinku päästä pihatöihin pitkästä aikaa, ja saada oikein keskittyä!

  ReplyDelete
 6. Aivan uskomattoman kaunis yhdistelmä tuo hortensia ja tuoksumiekkalilja! Vaikka kaikki puutarhassasi on kaunista! Pidän paljon!!

  ReplyDelete
 7. Samaa salkoruusu minäkin tilasin, ovat vielä nupulla, toivottavasti ehtivät kukkia ennen pakkasia;)
  Se voi olla meillä lähellä, miinusasteet siis, muutamana yönä mittarissa on ollut vain 3 astetta plussaa. En minä sitä ole itse nähnyt tokikaan, mutta naapuri kertoi.
  Tätä vuotta ennen en ole harrastanut ollenkaan kukkineiden kukkavarsien leikkausta, mutta se tosiaan tekee yleisilmeelle hyvää.

  ReplyDelete
 8. Ihanasti vielä kukkii.
  Tuo tuoksumiekkalilja on todella kaunis.
  Täytyypä näyttää Suloselleni, että seuraava hankinta on se.

  Mukavaa elokuun viimistä viikkoa sinne teille ja Ramsulle kiitokset ja rapsutukset ♥ ♥

  ReplyDelete
 9. Siellä ne pojat peräkkäin kulkevat mamman jalanjäljissä :) Ransun ilme on vähän samanoloinen kun Helmin ilme eilen parvekkeella!

  ReplyDelete
 10. Ransu, ootko sä kissa vai pörröhuuhkaja? :D

  ReplyDelete
 11. Riitta Sinikka; Kiitos!

  Pioni; Saa nähdä minkävärisiä kukkia sinun ruusuista tulee, tai niistä minun muista kappaleista, ellei peurat nyt ihan kaikkea syö. Olisi aika ihanaa jos joku olisi todella se mahtavan värinen 'Crème de Cassis' (kun se on vielä äitini lempijuomaakin).
  Hui, tähän aikaan vuodesta olen sanoinkuvaamattoman tyytyväinen saarella asumiseen, meri pitää huolen siitä että yölämpö ei putoa kymmenen alle vielä piiitkään aikaan!

  Sylvi; Kiitos! Tuoksumiekkalilja, kuten muutkin gladiolukset, pitää nostaa syksyllä maasta ja talvettaa pakkasettomassa, ihan kuin daaliatkin. saa nähdä onnistunko siinä.
  Se tuoksuu hyvälle iltaisin, kävin juuri nuuhkimassa ennen kuin mahdollinen ukkonen tulee.

  Mamma N; Mistä tiesit että olin tullut juuri tuolta mistä pojatkin tulevat? Senkin meedio!
  Tuollaiset hassunaama-veijarit kuten Helmi ja Ransu saavat hyvälle tuulelle :-)

  Jenni; No sepä juuri, uusi lintubongauslaji ;-)

  ReplyDelete
 12. Ransun simmut on ainakin teevadin kokoiset!! Nyt unohdin mitä olin sanomassa, Ransu hypnotisoi mut selvästi...

  Niin! Sitä piti sanomani, että sulla on sitten helkkarin muhkea hortensia! Ja miten paljon kukkia! Pitäiskö mun lahjoittaa omani sulle, kun täällä ei hän tunnu haluavan kukkia.

  ReplyDelete
 13. Haluatko 'Creme de cassis' siemeniä? Niitä tulee rutkasti, sillä salkoruusu kukkii ainakin yhtä pörheänä kuin viime vuonna http://puutarhailmioita.blogspot.fi/2011/08/flower-power.html

  ReplyDelete
 14. Terkkuja vaan sinne hypnoosia harrastavalle pörhölle!

  ReplyDelete
 15. Tiina; Haa, sitähän Ransu onkin tekemässä, hypnotisoimassa! Juu tuo Endless Summeri voi liiankin hyvin, kukinnot ovat naurettavan suuret, minulle kelpaisi vähän pienemmätkin kun nuo ihan lakoavat maahan ;-) Olen kyllä vakavasti harkitsemassa 'Twist-n-Shoutia', kun pidän pitsiliinakukinnoista muutenkin enemmän ja ehkä sitten sekin viihtyy kun tuokin. Ja näyttääpä siinä keskellä kasvavan myös erittäin rehevä voikukka :-D

  Leena K; Oi ja voi miten ihana kuva sinulla! Nyt kai pitää olla olematta ahne ja katsoa mitä niistä muista taimista tulee ensin... Viherpeukaloiden hyvä puoli kun on se, että kasveja tulee aina useita. Ja on minulla "mustakukkaisen" salkoruusun siemeniä, odottamassa kylvöä jo ties monettako vuotta. Kiitos kovasti, palaan asiaan jos näyttää siltä että yhtään oikeaa Cassiksen kukkaa ei noissa kasveissa ole!

  Myrsky; Kiitos, Ransu on aika taitava hypnotisoimaan: "tunnet vastustamatonta kiusausta tulla pörröttämään turkkiani ja pussailemaan.. ojennat nenääsi yhä lähemmäksi..." Hauks! :-D  ReplyDelete
 16. Tämä sun puutarha on aivan mahtava, montahan eri kasvia siellä kasvaa? Oo, Ransu on ihanan muhkean näköinen, mitkä silmät ja tassut!

  ReplyDelete
 17. Kiitos Helena! Kasvien määrästä ei ole mitään hajua, eikä oikeastaan kiinnostakaan. Kiinnostavampaa on istuttaa aina vain lisää ;-)

  ReplyDelete
 18. Ransu, sulla on hypnoottinen ilme! Mukavaa alkuviikkoa sinne saareen ja terkut meidän naapurin mirriltä, joka nautiskelee maailmasta vain lasitetulla parvekkeella. Huikkasin sille saarijuttuja, mutta kisu vaan käänsi kylkeä. Kaikki eivät ole yhtä onnekkaita kuin te!

  ReplyDelete
 19. Kiitos Sulo! Kaikki ei ole niin onnekkaita kuin me, mutta kaikkien ei myöskään tarvitse puolustaa reviiriä niin raivokkaasti kuin meidän Mustin. Se otti eilen yhteen taas tosi äänekkäästi Vippe-kollin kanssa, mamma meni väliin ja mä juoksin äkkiä sisään! Niin että jos sinne parvekkeelle ei pääse tunkeilijoita, niin sekin voi olla aika hyvä paikka.
  RANSU

  ReplyDelete
 20. Tämän blogikirjoitus toi tuskanhien otsalleni. Tajusin lukiessa ja kuvaa katsoessa, että ne kukkimattomat gladiolukseksi luulemani ruukulliset olivatkin miekkaliljoja. Nakkasin ne siis kompostiin kun en nähnyt niissä (gladioluksen) kukkavanoja...

  Taitaa kuvastaa sitä, että on ollut liikaa muutosta tänä kesänä, kun ei enää muista mitä on mihinkin laittanut! Hämeessä on ruukkukaupalla kasveja minulta ja anopilta, näemmä siis liikaa.

  ReplyDelete
 21. Voi ei Sanna! Ei kai tässä vaiheessa vielä kannata nakata mitään kompostiin, jos vaikka tulee taas pitkä lauha syksy... No ensi vuonna uusi yritys? Ei se toisaalta niin vakavaakaan ole, tekevälle sattuu.

  ReplyDelete
 22. Ensi vuonna laitan lapun joka ruukkuun mitä siellä on :) Moneen vuoteen en ole miekkaliljoja kokeillutkaan, näemmä en loppuun asti tänäkään vuonna...!

  ReplyDelete
 23. Laputtelu kannattaa. Minulla on hyvänä aikomuksena laittaa lappuja kaikkeen mitä istutan, etten taas ensi keväänä tuhoa jotakin mitä en muista syksyllä istuttaneeni. Toistaiseksi niitä lappuja ei silti ole ilmaantunut, kumma juttu!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!