Saturday, 8 December 2007

Naisten joulumessuilla


Elsan lempituoli –nettikauppa on ensimmäistä kertaa naisten joulumessuilla Helsingissä. Käsitöitä ja –työläisiä on runsaasti ja tavaroita on varmasti jokaisen makuun. Käsityöläisiltä on kiva ostaa persoonalliset joululahjat, paljon kivempaa kuin tavallisesta kaupasta.
Elsan lempituoli myy omien lampaiden villaa Korppoosta, joka on käsin kerittyä, tietysti. Itse emme lankaa kehrää, vaan se karstataan ja kehrätään pienessä Perniön kehräämössä, joka sijaitsee vallan hurmaavassa vanhassa puutalossa Tammisaarentien varrella Perniössä. Talo on täynnä tunnelmaa, ja toivomme, että jo hieman iäkkäille omistajille löytyy työn jatkaja, kun he päättävät lopettaa. En tosin tiedä, kestääkö huonokuntoinen talo enää vuosikymmeniä!
Omat villat sortteerataan ennen kehräämöön viemistä, vain puhtaat ja hyvin kihartuvat villat kelpuutetaan – huonommat päätyvät talon vetoisten kohtien tilkitsemiseen. Paljon mukavampi materiaali kuin luonnoton mineraalivilla!
Puhdistuksen jälkeen valitsemme, mitä sävyjä haluamme – toisin sanoen kuinka paljon valkoista sekoitetaan ruskeaan ja mustaan villaan, jotta saadaan vaaleampia sävyjä, jos niin halutaan.
Kehräämöltä tulleet langat pestään kevyesti laimealla mäntysuopaliuoksella, jotta lankaan jää lanoliinia eli villarasvaa. Se on kullanarvoista ainetta, joka pitää villan lämpimänä kosteallakin säällä. Lanoliinin ansiosta langat tuoksuvat edelleen lampailta, vaikka ne on pesty.
Osan valkoisesta villasta olen värjännyt kasveilla. Pihalta kaadetuista omenapuista tuli tällä kertaa voimakkaan hernekeitonvihreän väristä lankaa, joka oli messuilla niin suosittu, että se loppui jo kesken. Lisää tulee, kun ehdin värjätä uuden erän. Muita tuotteita ovat omasta villasta tehdyt neuleet, kintaat, myssyt ja kalastajan hanskat.
Tervetuloa naisten joulumessuille Katajanokan Wanhaan satamaan, messut ovat auki vielä huomenna sunnuntaina kymmenestä kuuteen!

No comments :

Post a comment

Kaunis kiitos kommentista!