Thursday, 31 January 2013

Kevätkylvö

Eilen illalla, kostoksi karmealle säälle, ryhdyimme Ransun kanssa kylvöpuuhiin.

Last night it was raining cats, dogs and wet blankets, so we decided to advance the spring by doing some sowing with Ransu.

Tulimme kaupunkiin, mutta olin kerrankin niin kaukonäköinen, että otin muutaman siemenpussin mukaan. Arvasin, että en enää malta odottaa niiden kanssa. Taimiston siirtely osoitteesta toiseen on sitten sen ajan murhe.
Multaa oli parvekkeella ja sitä piti lämmittää kaatamalla kuumaa vettä joukkoon. Ransu tarkistaa lämpötilan.

Siemenet tilasin taas Chiltern Seedsiltä. Tämä menee ihan mainostukseksi, mutta se vain on lempisiemenkauppani. Löysin sen Englannissa asuessani ja olen jatkanut tyytyväisenä asiakkaana. Pidän siitä, että pusseissa on korrektit tieteelliset nimet (paitsi vihannesten osalta), pussien asiallinen ja simppeli ulkoasu miellyttää...

... samoin kuin maailman kaunein siemenluettelo. Siinä ei ole kansien jälkeen kuvan kuvaa, mutta sitä paremmat kuvailut kasveista. Lisäksi kaikki, ihan kaikki kasvit (paitsi vihannekset, jotka ovat omassa luettelossaan) ovat tieteellisen nimen mukaan aakkosjärjestyksessä – ei tarvitse arpoa, miltä osastolta mikäkin löytyy. Valikoima on hyvä, esimerkiksi esikkolajeja ja -lajikkeita on tämän vuoden luettelossa 52.

No niin. Kylvimme kerrottua "kameliakukkaista" mummonpalsamia, siipipähkinää Pterocarya stenopteris, jolla ei ole suomenkielistä nimeä, ja preeriakaristeheinää.

Pus!

Siinä ne nyt ovat päivänvalossa. Siementilaukseni tuli jo ennen vuodenvaihdetta ja pussit viettivät eteisen kaapissa (joka on kylmää tilaa) muutaman viikon. Toivon, että mahdollisesti kylmäkäsittelyä kaipaavat saivat tarvitsemansa stratifioinnin. Puiden suhteen saattaa olla hankalaa, mutta kylmäkäsittelyä tarvitsevien lajien pusseissa kehotetaan tarvittaessa tekemään uusi kylmän ja lämpimän muutaman viikon vaihtelu, jos itämistä ei ala kuulua.
Taustalla häämöttää jo yksi pikku taimi!

Se on Biolanin ja Hyötykasviyhdistyksen sponsoroima kylvös parin viikon takaa lehdistötilaisuudesta. Kylvämistäni kahdesta pelargoni 'Cheeky Chappyn' siemenestä toinen iti ennätyksellisessä kahdessa päivässä (toinen siemenistä ei lähtenyt kasvuun).

Pikkuinen reipas pelargonipoika tänään.
Iloista päivänjatkoa!

Mummonpalsami – Impatiens balsamina
Preeriakaristeheinä – Sporobolus heterolepis

37 comments :

 1. Oli kyllä oikein luminen keli eilen ja me olimme liikenteessä, josta onneksi selvisimme ehjin nahoin :) Onnea kylvöksillesi ja silitykset Ransulle ja Mustille. Kevättä odotellen...

  ReplyDelete
 2. Ihanaa, minäkin taidan aloittaa kohta nuo kylvöt. Sanomalehteäkö noin rullaksi pieneksi purkiksi ja multaa aiihen?
  Saila kun saan nuo kylvöt laitettua, sijoittelen näitä kylvöpurkkeja tarjottimeen, tarjottimet keittiön hellan päälle tai ukon läppärin viereen. Muuta paikkaa ei ole, mutta ainakin yritän, eikä tuo suutu vaikka valtaan koko pirttipöydänkin;)
  Tykkää tuo ukkokin katsella mikä itää ja mikä ei.

  ReplyDelete
 3. mahtaako tarkastaja odottaa maistiaisia? Vai onko näillä tapana natustella vihreitä?

  ReplyDelete
 4. Ajoissa aloitus - hienoa! Onko sinulla jotain lisävaloa käytössä vai onnistuuko ilman? Utelen kun itsekin pian tahtoisi päästä kylvöpuuhiin, mutta päivät ovat pimeitä täällä metsän keskellä :)

  ReplyDelete
 5. Nyt on saatu siemenet multaan - mikä nautinnollinen tunne. Minä puolestani rahtasin kylvömultaa kaupasta tuossa järkettävässä kelissä. Edes postipoika ei päässyt aamulla tuomaan Hesaria. Onneksi naapurin Pekka pelasti punaisella traktorillaan tilanteen. Pääsen siis täksi illaksi töihin. Ihanaa!

  ReplyDelete
 6. Pitää ihan pinnistellä etten ryhtyisi samaan :))
  Otin kesällä talteen pionin siemeniä, mustia ja suuria, ja nyt pähkäilen mitä ne vaatii kasvaakseen. Kylmäkäsittelyn ehkä ja sitten multaan.
  Vika kuvan tai on niin suloinen (ja Ransu tietenkin).

  ReplyDelete
 7. Sesse; Kiitos! Onneksi ei käynyt mitään, keli oli todella hurja.

  Maiju; Sanomalehdestä saa hyviä ruukkuja, jotka eivät tosin kauhean pitkään kestä, mutta ne voi upottaa sellaisenaan isompaan ruukkuun tai avomaalle. Sanomalehtipottien tekoon on hyvä apuväline puinen potintekijä, se näkyy yhdessä kuvista kastelukannun vieressä. Sillä saa pohjan taitettua tiiviiksi. Mutta ihan hyvin voi käyttää esim. jugurttipurkkeja.

  Jokke; Pojille on tarjolla idätettyä kauraa, se näyttää kelpaavan hyvin, eivät näytä syövän viherkasveja.

  Runotalon Sari; Ei ole lamppua, ihan luonnonvalossa suuren ikkunan ääressä pidän kylvöksiä.

  Irene; Ihana tunne on, ja mukavaa tarkkailla mahdollista itämistä! Voi että tuota keliä. Onneksi tänään ei tule lisää lunta.

  Katja; En ole kokeillut pionin kasvattamista. Ehkä ne voisi laittaa ruukkuihin ja viedä ruukut ulos hankeen.

  ReplyDelete
 8. Voooi, Ransu auttaa! <3 Reipas, hieno poika. Kuten aina!

  ReplyDelete
 9. Siementen kanssa talvi ei tunnu niin pitkältä, kun pääsee upottamaan sormiaan multaan:)

  Pioneista, jos saan sanoa tähän väliin. Mä olen kasvattanut niitä aika paljon siemenistä, ja ne tarvitsevat ensin n 3 kuukautta kosteaa lämmintä aikaa, jolloin ne kasvattavat juuren. Sitten toiset kolme kuukautta kylmäkäsittelyä, minkä jälkeen tulee vasta ensimmäinen lehti. Luonnossa tämä sujuisi itsekseen, kun siemenet tippuvat maahan loppukesästä, saavat syksyn aikana lämpökäsittelyn ja sitten talven aikana kylmäkäsittelyn.
  Jos mulla olisi nyt pionin siemeniä, niin ehkä odottaisin niiden kanssa kevääseen ja kylväisin keväällä purkkeihin (että ne löytyy helpommin), jotka upotan maahan (etteivät kuivu). Sitten ne saisivat kesän aikana lämmintä ja kasvattaisivat ensi syksyn aikana sen juuren, ja talven jälkeen keväällä 2014 nousisivat pintaan:)

  ReplyDelete
 10. Haa! Kylvöksiä siellä ja kylvöksiä täällä. Mäkin laitoin oikein ranttaliksi tänään, kun kaupassa oli viime vuoden valikoiman siemeniä alennuksessa. Kaikenlaista muutakin pientä sitten päätyi ostoskoriin. Ups... PS. Onks pelargoniat varmasti poikia?

  ReplyDelete
 11. Zepa; Ransuun voi aina luottaa!

  Leena; Kiitos neuvoista! Mulla on itselläni kaikki pionin siemenkylvöt sattuneet juuri noin vahingossa, jossain vaiheessa vain on huomannut, että vanhan pionin vierellä on pieni uusi taimi. Siis ihan itse kylväytynyt.
  Pionien kanssa saa olla näköjään vielä kärsivällisempi kuin puiden!

  Tiina; No niin... mä ajattelin olla järkevä ja pitäytyä tuossa 5 pussissa, vaikka olisi kyllä vielä muutama sellainen kasvi, joita olisi ihan pakko saada! Mutta jotain herkkua on säästettävä seuraaviksikin vuosiksi.
  Tuo pelargoni on ainakin poika, kun sen nimi on "Chappy" (chap=kundi)!

  ReplyDelete
 12. Ihana "Chappy" sinulla siellä apurina. Ja varsin komeakin♥

  ReplyDelete
 13. Jopas on söpö pieni pelakuun-poikanen putkahtanut esiin :)

  Miks mulla ei ollut noin komeaa kylvöavustajaa alkuviikosta? Hiltunen,kun katsoi,että sohva on kiinnostavampi kuin mamman räpellykset.

  ReplyDelete
 14. Oh. Odotin näkeväni kasan multaa ja siemeniä, mutta mitä näinkään? Vain Ransun! *pus*

  ReplyDelete
 15. Myrsky; Juu, tuo Furry Chappy on paras taimi kaikista ♥

  Katja Lammi; Hm, ehkä Hiltusessa ei ole samanlaista sisäänrakennettua häirikkömekanismia kuin Ransussa? Ransu pitää myös huolen siitä, että kuvissa näkyy kunnolla Ransua.

  Elina; Juu, viitaten tuohon edelliseen kommenttiini, Ransu osaa pitää huolen, että olennainen näkyy (onks viikset hyvin?)

  ReplyDelete
 16. Oivallinen kosto karmealle säälle :)

  ReplyDelete
 17. Eikös ollut :-) Ja harvasta kostosta tulee niin hyvä mieli!

  ReplyDelete
 18. Kylläpä on eräs sininen herra kovin tyytyväisen oloinen taas tekemisiinsä! Tokkopa olisit ilman Ransun apua pärjännyt lainkaan. Tuo roskapönttö mullan säilytykseen on muuten aivan huippukeksintö. Kopioin sen oitis!

  ReplyDelete
 19. 52 esikkolajia!?! Kääk minun ei pitänyt hommata siemeniä. Viikko sitten yllätin itseni miettimästä ettävoisikylvää...siemeniä on kaapit pullollaan. Pari päivää sitten harmittelin ettei tullut kuitenkaan tilattua mitään esikoita kn niitä nyt mahtuisi aina vain. Nyt tämä. Sormet syhyäääääää

  ReplyDelete
 20. Ransu on tarkka kylvövalvoja! :)

  Minulla on nyt 2 blogia - Kollolle blogi Vuodatuksessa ja itselleni blogi osoitteessa sirpantouhuja.blogspot.fi

  ReplyDelete
 21. Tekis mieli kirota sut tuosta esikkosiemenmaininnasta! Olisit voinut edes alussa varottaa, että addikteille vaarallista materiaalia;)
  Ransu on perin touhukkaan näköinen!

  ReplyDelete
 22. Mamma N; Ransussa taitaa olla hiven pientä itsetyytyväisyyttä ;-) Syytä ollakin, on niin korvaamaton apulainen.

  R&T; Voi soriiii :-D

  Surpa ja Kollo; Kiitos tiedosta, huomasin kommenttisi jossain toisessa blogissa ja ajattelin tulla kohta käymään :-)

  Pirkko; Voi kun pelottavaa, Pirkon esikkokirous lankesi niskaani ;-) Anteeksi vain! Hihiiii.

  Hyvä Mieli; Tän parempaa kostoa ei olekaan. Talvi ei VOI tälle yhtään mitään! Ha!

  ReplyDelete
 23. Tiedoksesi. Kävin siellä esikkosivustolla ja katsoin kaikki kuvat läpi. Mulle kun ne eri primulat ei kerro mitään, jouduin ne erikseen kaikki googlaan. Ja usko tai älä, en tilannut mitään! Ei sillä, etteikö olisi mieluisaa löytynyt.
  (mutta ajattelin maaliskuussa englannista tuoda jotain kuiskaan vaan)

  ReplyDelete
 24. Ohhoh. No tämä on varmaan onnittelun paikka. Hyvä ettet katsonut koristeheiniä, hihiii! (Pikku piruna)
  Heillä voisi tosiaan olla enemmän kuvia netissä, mutta ehkä niitä tulee vähitellen. Toivottavasti vierailet jossain puutarhakohteessa, mistä saa hyviä siemeniä!

  ReplyDelete
 25. Liikuttava pieni pelargonilapsi omassa pikku ruukussaan. Lieneekö ihan nukkekotikokoa?
  Minä ostin viime vuonna turveruukkuja joita on vieläkin hiukan jäljellä. Olen nähnyt joissain blogeissa käytettävän maitotölkin pohjaosia ja ajattelin ottaa oppia. Nyt sitten myös nämä sanomalehtiruukut, todellista kierrätystavaraa, eikä maksa muuta kuin pienen vaivan.
  Siemenpussien plärääminen on ihanaa hommaa. No, tämä on vasta toinen vuosi, kun sitä teen.

  ReplyDelete
 26. Nukkekodissa tuo olisi jo iso, taimi on noin 5 cm korkea eli nukketalomittakaavassa 60 cm! Ruukku olisi melkein keittiön hellan kokoinen.
  Noihin sanomalehtipotteihin on olemassa yhdessä kuvassa kastelukannun vieressä näkyvä puinen potintekijä, sillä saa tiukat käänteet potin alareunaan. Ostin sen Hyötykasviyhdistykseltä pari vuotta sitten, mutta silloin he sanoivat, että heidän luottopuuseppänsä lopettaa, en tiedä ovatko se saaneet nyt uutta mallia muualta.
  Mulla on vain nuo viisi pussia tämän vuoden (tai loppuvuoden) tilauksia, mutta eteisen kaapissa ehkä 30 pussia odottaa kylvöä. Ihme ja kumma, miten niiden määrä ei pienene vaikka joka vuosi kylvän. Vähän kuin siskosi Auli sanoi blogissaan langoista.. ne kai lisääntyvät keskenään siellä kaapissa!

  ReplyDelete
 27. Mainio tuo apukylväjä, aika tärkeilevä katse sillä.

  Ihailen sitä(kin), että kylvöpuuhasikin näyttävät niin kauniilta kauniine purkkeineen. Itse en ole vielä tuota hommaa aloittanut, joitain kyllä pitäisi jo pian kylvää. Olen tosin huono kylvöhommissa, usein se jääkin. Monesti myös epäonnistun, kun valo- ja lämpöolot eivät ole oikeat. Joka vuosi pitää kuitenkin uusin innoin hankkia siemeniä ja uskoa uuden kevään tuovan lisävaloa pirttiin ja toimiin.

  Tuosta esikkovalikoimasta en olisi halunnut kuulla :) enkä uskalla katsoa niiden sivuille. Kiitos kuitenkin arvokkaasta tiedosta, pidän mielessä. Pia

  ReplyDelete
 28. Pirkko; :-D

  Pia; Ransu on vähän sellainen, että "mamma, kai MÄ näyn kuvassa", ihan vähän vain.
  Kyllähän kylvö on tuuripuuhaa, kun ei ole kunnollista tilaa, lämpötilaa ja valoa, mutta toisaalta ei se kauhean kallistakaan ole. Ja se on hyvä keino saada suuria määriä kasveja täyttämään pihaa, jonka täyttäminen ostotaimilla on todella kallista. Joten kannattaa yrittää ja jokaisesta itse kasvatetusta taimesta on syytä olla hyvin ylpeä!

  ReplyDelete
 29. Kylvöapulainen selkeästi on paras mahdollinen! Viime kesänä tuli lukemattomia pettymyksiä siemenestä kasvatettujen kanssa...moni oli ihan muuta, mitä pussin kyljessä luki. No, ne olikin ostettu tuolta Kodin terrasta.

  Hyvää viikonloppua!

  ReplyDelete
 30. Kiitos! Kylvöapulainen on kyllä sellainen, että se keskittyy joskus enemmän keikarointiin kuin itse työhön. Voi kamala, jos pusseista tulee vääriä kasveja (tai väärän värisiä)! Mulle ei ole noin käynyt, enpä oikeastaan ostakaan markettipusseja, toisaalta olen ollut siinä luulossa, että ne olisi ihan hyviä. Mutta kun ne pussit on minusta aika rumia, liian kaikenkirjavia ;-)

  ReplyDelete
 31. Sulla on kyllä hirmu suloinen kylvöapulainen :)
  Alkaa kyllä itsellänsäkkin sormi syyhyämään kun näitä kuvia katselee. Koitan kuitenkin pitää vielä pään kylmänä ja aloittaa vasta ensi kuussa!

  ReplyDelete
 32. En tiedä, onko nyt kylvämisessä mitään järkeä, mutta kun ulkona on vain talvea ja lunta ja mieli halajaa kosteaa multaa ja versoja...
  Enkä muistanut katsoa sitä kuunvaihettakaan, vaikka olin päättänyt, että tänä vuonna yritän tehdä puutarhapuuhat sen mukaan. No, ensi kerralla uusi yritys!

  ReplyDelete
 33. Nytkö se sitten alkaa! Iik, kevät tulee <3<3<3

  Ransun ilme tuossa ensimmäisessä kuvassa on ihana!

  ReplyDelete
 34. Kiitos siemenkauppa vinkistä :)

  ReplyDelete
 35. Kaisa; Kyllä, kevät alkaa! Ransu on vähän tuollainen linssilude...

  Satu; Ole hyvä, vinkki tosin saattaa aiheuttaa akuuttia rahanmenoa!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!