Tuesday, 8 January 2013

Lumitilanne

Kun lumi on tullut niin monesti mainittua, täytyyhän siitä viimein kirjoittaakin. Joulun jälkeen lunta tuli yhä lisää, juuri ennen kuin se alkoi sulaa, oli lunta vielä aiempaa enemmän.

Right after Christmas there was soooo much snow. And this is not even the part of my garden where it builds into dunes! Below is the same place two days ago.

Tässä sama paikka toissapäivänä, kun oli hitusen pakkasta. Tänään on taas maisema muuttunut, kun aamupäivällä satoi lunta. Maa on lähes valkea, mutta lämpötila on sellainen, että valkeus ei ehkä pysy iltaankaan saakka. Seuraavan kerran pakkasta pitäisi olla vasta keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Joulun aikaan sai lapioida ja lapioida – seuraavana aamuna, ellei jo samana päivänä, pihatietä pitkin kulkeva juoksuhauta oli lähes ummessa jälleen. Tässä sitä voi erottaa puolittain lumen alla. Tuossa navetan etunurkalle tultaessa lunta oli reiteen asti.

Tämä on samaa näkymää eilen, juoksuhaudan kohta erottuu nurmipolkuna lumisessa kohdassa. Koska keskelle pihaa jääneet kärryt sun muut tulivat esiin, sain nekin nyt siivottua.

Mustin kopin edustalla nousee krookusten piippoja! Tämä on keväällä ensimmäinen kohta, jossa maa näkyy. Lunta kertyy tuuliselle talon kulmalle vain vähän, lisäksi koppi heijastaa auringon lämpösäteilyä ja sulattaa lumen edustaltaan jo kevättalvella. Kermansävyisten krookusten lisäksi tässä pitäisi varhain keväällä kukkia keltaisia talventähtiä.

There are some crocus shoots – supposedly they manage, since the winter has hardly begun (although I so wish it were already over!) 

Koppi on todellakin Mustin koppi. Se oleilee siellä usein! Tämä kuva on otettu keittiön ikkunasta käsin muutamaa päivää ennen joulua. Musti huomasi minut ikkunassa ja tuli juoksujalkaa lounastamaan kanssani.

Vielä yksi kuva tapaninpäivältä. Ransu esittelee: elämää juoksuhaudassa. Etsi kuvasta Ransu!

Ransun korvatupsut näkyvät!

Tässä ollaan toissapäivänä samassa kohdassa.

Ransun tekisi mieli haastaa Musti leikkiin, mutta hitsi – Musti on lumisessa kohdassa. Ääh!

Musti miettii. Pitäiskös tässä nyt...? Pihakierros on kesken.

Ransun on tyydyttävä osaansa. Isoveljellä oli tärkeämpää puuhaa.
Iloista tiistaita kaikille!

36 comments :

 1. täälläkin sataa nyt juuri lunta, aika paljonkin, mutta jotenkin se ei ahista niin paljon kun sillon ennen joulua...outoa....mitä ihmettä joko sulla siellä nurmea näkyy ja krookusten piippoja..kääk..vääryttä.Meillä on lunta vielä metritolkulla mun kukkapenkissä, JOSTA niiden pitäisi ilmestyä keväällä..siis niiden krokusten.:)
  Voi jestas että Musti ja Ransu on hauskoja ja niiiiiiin ihania.
  Sais vaan lumet sulaa nopsaan ja kevät tulla.

  ReplyDelete
 2. Kyllä on talvi ollut tähän mennessä monipuolinen, melkein päässyt vesihiihtämäänkin. Vaihtelu on toisaalta kivaakin.

  Hyvä, että Ransulle löytyi nurmipolkuja, ettei vaan tartte lumeen astua :)

  ReplyDelete
 3. Tuija; En tiedä, onko se yhtään hyvä asia, että on jo krookusten piippoja, parempi kai olisi, että niillä olisi lunta päällä! Mutta tämä ei ole ensimmäinen eikä viimeinen tammikuu kun näin on. Vuosi sitten oli paljon muitakin piippoja. Täälläpäin on muutenkin yleensä tällainen sahaava talvi. Siitä olen hurjan iloinen, että ei tarvitse lapioida lunta ja että omalla tontillaan voi taas liikkua, sitä voi kiertää ja tutkailla, jopa joitakin pihapuuhia voi tehdä! Olen niin iloinen! Lumi on sellainen ärsyttävä rajoittaja.

  Inka; Onhan tässä ollut kelejä vaikka muille jakaa! Ransukin ulkoilee nyt reippaasti.

  ReplyDelete
 4. Saaristossa näyttää olevan vähemmän lunta kuin sisämaassa. Kuten kerroit, siellä tilanteet vaihtelevat varmaan enemmän kuin sisämaassa.

  En ole koskaan kuullut kissasta, joka on 'koirankopissa'.

  ReplyDelete
 5. Vai on teiltäkin lumet sulaneet.
  Sillä ne krokuset kertovat että ei kauaa kun puhkeavat kukkaa, vaikka on kyllä vähän liian aikasta nousta.
  Täällä on lämpöasteita, mutta yöllä oli vähän pakkasen puolella.
  Kaikkea hyvää sinulle!

  ReplyDelete
 6. Kiitos postauksesta, tämä oli kaikinpuolin erittäin kattava ja selventävä katsaus lumitilanteeseen!
  Ja bonuksena ihanat kuvat kissapojista:)

  ReplyDelete
 7. Kylläpä teillä on vähän lunta, ihan keväistä krookuksenalkuineen. Meillä kyllä lumi vajeni lauhan jakson aikana, mutta edelleen on hanget korkeat nietokset.

  ReplyDelete
 8. No on siellä vähän vähemmän lunta kuin täällä Lohjalla! Pellollakin sen verran että juuri ja juuri kynnös peittyy. Nyt tosiaan tulee lisää, toivottavasti pätee sanonta: uus lumi vanhan surma:) Kävin aamulla vuoden ensimmäisen reissun Multasormeen, sain kunnian olla ensimmäinen kylvömultapussin ostaja:D Pussit oli vielä ulkona lavoissa ja myyjä repi mulle säkin sieltä märän lumen alta! T.Minna

  ReplyDelete
 9. Vilma; Se onkin kissankoppi :-D

  Sylvi; Kiitos samoin! Kyllä nuo varhaisten kevätkukkien piipot aika paljon kestävät, se on ihmeellistä.

  Myrsky; Kissapojat kuuluvat joka pihakierrokseen! Jostain ne aina ilmestyvät.

  Cheri; Keväistä on, vaikka tänään onkin harmaata, mutta joinakin päivinä on ihanan keväistä. Sitä paitsi tänäänkin kun vettä tippuu räystäiltä (satavan rännän takia), on sekin keväinen ääni!

  ReplyDelete
 10. Minna; Oo, se on suuri kunnia olla vuoden ensimmäinen multapussiasiakas! Onnea kevätkylvöihin!

  ReplyDelete
 11. Iloista tiistain jatkoa teillekin sinne "saarivaltakuntaan"!. Joo, kovin on vaihtelevaisia säät, kun takatalvea pukkaa, vaikka eihän tämä voi olla takasellaista, koska talven pitäisi olla vasta tulollaan. Mutta joka tapauksessa kevättä kohti mennään, kun päivä on pidentynyt aamusta hitusen ja iltapäivästä runsaat 20 minuuttia! Jipii!

  ReplyDelete
 12. Voi Ransua, kun tulee vilu, vaikka millaiset tupsut olisi. :)

  ReplyDelete
 13. Olit kyllä Ransu niin piilossa jotta miäpä en siuta löytänyt ilman apuja. Mustillapa on hiano mökki, miäkin saan mökin, ens viikolla tai keväällä tai ens kesänä, sitten kun iskän kanssa keretään nikkaroimaan.

  ReplyDelete
 14. Pitäähän Mustilla oma koppi olla. Meidän naapurissa on myös kissankoppi ja totta tosiaan, heidän kissansa näkyy siellä oleskelevan.

  ReplyDelete
 15. Voi Mustia :D mikä hieno koppi! Äippäkin vielä istuttanut kukkia silmän iloksi. Minä kun otin viime keväänä pari krookusta sisälle, Mimma söi kukat. Taitaa sahrami maistua...

  ReplyDelete
 16. Eero; Kiitos! Jostain syystä blogilistani linkki blogiisi on muuten lakannut toimimasta, se on ärsyttävää, pitää ottaa se linkki ja avata uusi selaimen sivu ja mennä sitä kautta, vaikka latasin osoitteesi uudestaan listalleni. Täytyypä yritää jälleen, jos tilanne korjaantuisi. Tai siis linkissä on ihan oikea osoite, mutta kun klikkaan sitä listaltani, niin sivua ei muka ole olemassa. Hmph.
  Voi, niin suuri päivän pidennys jo, tuo oli päivän paras uutinen!

  Mindy; Ransua ei näköjään karvat auta, olisiko vika kerrastossa, Mustilla on todella tuuhea alusvilla.

  Myrtti; Hienoa, että säkin saat oman kopin! Sieltä käsin on hyvä tarkkailla tilanteita piilosta, ilmeisesti.

  between; Aika hassua, ihan huvikseni tuon kopin tänne toin, se oli sukuni vanhalla kesähuvilalla ja kun se myytiin, otin tuon muistoksi, lähinnä vitsinä. Enpä olisi ajatellut, että se kelpaa kissalle.

  Linda; Mustillakin täytyy olla oma puutarha, tietysti ;-) Jouluksi ruukkuun istuttamani maustesahramin versot ovat maistuneet Ransulle maukkaana kissanruohona, tai siis ei kaikki versot, mutta on se maistellut niitä jonkin verran.

  ReplyDelete
 17. Ihanat korvatupsut :) Onko Mustilla mustien kukkien tarha? Kylläpä on vähän lunta. En osaa moista maisemaa meillepäin edes odottaa vielä ainakaan pariin kuukauteen. Tytöltäkin terkkuja: iiiihania kisuja!

  ReplyDelete
 18. Piippoja. Piippoja! KÄ-KÄÄK! Äkkiä puutarhakierrokselle, näkyyks meilläkin. Nyt en enää toivo juurikaan lunta, ei sit tarvii keväällä niin kauaa odottaa, että sulavat pois ;)

  ReplyDelete
 19. Sullon kevät jo, hyvänen aika. Piippojakin!

  ReplyDelete
 20. Johtuukohan tuo mainitsemasi asia näistä Vuodatuksen jo yli puolivuotta kestäneistä vaikeuksista, kun viimekädessä Alma Median vastuulla ollut Vuodatuksen ylläpito romahti ja blogilaiset menettivät vuosien kuvat. Kun järjestelmää ei enää saatu kunnolla toimimaan, Alma Media myi Vuodatuksen uudelle omistajalle, joka parhaillaan YRITTÄÄ saada asioita kuntoon ja aikoo siirtää blogit uudelle alustalle. Juuri jotkut blogilaiset valittivat, etteivät saada blogiaan lainkaan näkyviin. Minäkin ostin syksyllä 2011 blogini osoitteeseen com-päätteen, mutta sitäpä ei enää tänä syksynä uusittukaan. "Pommitin" kuitenkin ylläpitoa niin, että sain takaisin entisen osoitteeni eeronkuvakulma.vuodatus.net ,millä se on nyt toiminut. Saapa nähdä, mitä ongelmia se uudelle alustalle siirtyminen aiheuttaa.

  ReplyDelete
 21. Elise; Voi, Mustin puutarhassa on nyt vain kermanvalkoista ja keltaista... mutta toisaalta pidän tummista kukista, joten niitä on vähän siellä täällä ja onhan tämä koko tontti tietenkin Mustin, ei vain kopin edusta!

  Tiina; Niin on, keväällä on ihanaa kun maa tulee näkyviin hetiheti!

  Pirkko; Niin on. Jee :-)

  ReplyDelete
 22. Eero; Ok, kiitos tiedosta! Laitoin nyt uudestaan tämän mainitsemasi vuodatus-osoitteen blogilistalle. Hassua on, että päivitykset ovat näkyneet listallani, mutta linkistä ei ole päässyt - kokeilen uudestaan nyt.

  ReplyDelete
 23. Hitsi Eero, vaikka mitä tekisin, niin vuodatus-osoitteesta se yrittää kääntää com-osoitteeseen! Siksi linkki ei toimi. Siis vaikka listallani on oikea osoite. Äh, mitähän tässä nyt osaisi tehdä! No pääasia että jotain kautta sinne pääsee, mutta on tää hassua.

  ReplyDelete
 24. Täällä on lunta aikas paljoon kertynyt,tänäänki sateli hiutaleita leijaillen,et ei tarviis tulla,mut on luvattu lisää :(.Kyllä täytyy sannoo,jotta on Ransulla sitten komeet pöksyt,ei siitä mihinkään pääse:D

  ReplyDelete
 25. Voi, siellä on samanlaiset lumiurakat kuin täällä oli ennen vuodenvaihdetta!

  ReplyDelete
 26. Siis mitä;siellä näkyy jo krookuksen piippoja!?
  Täällä näkyy vaan lunta ja röpelöistä jäätä :(

  No onneksi eri blogeissa on ollut paljon kesäisiä kuvia ja kirjastostakin lähti tänään mukaan vino pino puutarhaopuksia :)

  Voi Ransua,kun jäi surkeana katsomaan leikkikaverin poistumista taka-vasemmalle.

  ReplyDelete
 27. Nyt lienee pakko toivoa vähän lunta, kun ensi viikonlopuksi pitäisi tulla -8. Mutta SITTEN se kevät saisi jo tulla ;-) Puutarhakirjat on kivaa lukemista talvella!

  ReplyDelete
 28. Voi miten hauska kuva Ransusta, tai oikeammin korvatupsuista ; )
  Teillä on ollut tosi paljon lunta joulun jälkeen, siis paljon enemmän kuin meilläpäin. Ja nopeasti on näyttänyt sulavan. Meillä tuli näkyviin vain seinänvierusta, mutta nyt se on taas lumen alla, onneksi ; )
  Toivottavasti lunta tulee vielä lisää, ennenkuin alkaa ne talviset pakkaset.

  ReplyDelete
 29. Tuollainen lumimäärä lähti käsittämättömän nopsaan, kun ajattelee, miten lyhyet päivät ovat ja auringonpaisteesta ei ollut vetoapua. Mutta kun lämpötila oli plussalla niin pitkään ja satoi vettä, niin äkkiä se meni. Nyt tarvitaan joko vähän lunta suojaamaan, tai sitten sitä, ettei tule kovia pakkasia (äänestän jälkimmäisen puolesta ;-))

  ReplyDelete
 30. Hih, et sentään juoksuhautakuvaa laittanut sivupalkkiin :D Olisihan se ollut dramaattista. Nykyinen tanssihaastekuva ilmentänee Ransun hassutassuisuutta paremmin <3

  ReplyDelete
 31. Musti ja Mustin koppi ovat mageita. Tykätään!

  ReplyDelete
 32. Ella; Huomasit uudet kuvat :-) Tuossa Ransulla on etutassutkin niin hassusti, varsinainen hassutassu se todellakin on!

  Myrsky ja Tuisku; Kai teilläkin on oma koppi? Tai sellainen paritalo, kummallekin oma puoli.

  ReplyDelete
 33. Lumen kasautuminen tiettyihin kohtiin on jännä ilmiö. Samoin se, että maaseututaloni yhdestä seinästä (laajennusosassa) on maali lähtenyt enemmän ja nopeammin kuin muista seinistä.
  Isälläni oli siihen hyvä selityskin - seinä on alttiina itätuulelle ja sateelle.

  Mustilla on kiva koppi. :) Minä en olisi löytänyt Ransua kuvasta. :D

  ReplyDelete
 34. Joo, tuuli työntelee lunta ainakin täälläpäin. Tuuli varmasti vaikuttaa myös tuohon maaliin, minulla taas piti vaihtaa etelän ja lännen puolen seinien laudat, kun tähän osuu eniten lounaistuuli, piiskaten myös sadetta päin seinää. Aurinko kuluttaa myös sekä maalipintaa että puuta, pohjoispuolen seinä on useimmiten parhaassa kunnossa.

  ReplyDelete
 35. Voihan söpöt korvatupsut! Enpä olisi kyllä löytänyt ellet olisi tarkentanut. :D

  ReplyDelete
 36. Onneksi Ransulla on tupsut niin se löytyy hangestakin ;-)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!