Wednesday, 21 November 2012

Joko ne tai minä

... eli miten ihmisestä tulee luontovihaaja.

Kaupunkilaisten on helppo ajatella, että elämä maalla on yhtä auvoa. Onnelliset maalaiset tanssahtelevat käsikynkkää bambien ja karhunpoikien kanssa ja siemailevat kiireettöminä teetä. Oikeastihan tämä elämäntyyli vaatii hirmuisesti työtä, jotta vesi kulkee, tupa pysyy lämpimänä ja talot kunnossa. Mutta siihen en nyt mene sen pidemmälti. Puhun niistä ihanista luonnoneläimistä.

Ensinnäkin on ne peurat, jotka syövät lähes kaikki koristekasvit, hyötykasvit ja melkeinpä nekin kasvit, jotka ovat vasta ajatuksissa. Tähän aikaan vuodesta puhisemista aiheuttavat myös tintit. Niin, ne pienet, somat ja viattomat luontokappaleet. Viattomat, pöh.

Living in the countryside poses many challenges. Deer eat anything and everything. And then there are great tits. They attack windows that have newly added linseed oil putty. By new I mean any window repaired in the last two years. The work seems rather hopeless at times, totally hopeless at other times.

Olen aloittanut jo lintujen ruokinnan, vaikka ei olisi tarvinnut, sillä niillä on vielä yllin kyllin ruokaa kun maa on sula ja öisinkään ei ole pakkasta. On matoja ja ötököitä.

Silti ne ovat olevinaan niin nälkäisiä, että on pakko tulla syömään kitit ikkunoista. Tämänvuotiset kitit kelpaavat parhaiten, mutta viimevuotisiakin syödään. Ikkunoita pitäisi pitää jossain varastossa kolme vuotta ennen kuin niitä alkaa asentaa paikoilleen, mutta miten se muka olisi oikeasti mahdollista?
Uudesta vintin ikkunasta on syöty koko toinen sivu ja hyvän matkaa muualtakin. Kokemuksesta tiedän, että tämä on vasta alkua. Levitin kaikkien viime- ja tämänvuotisten kittien päälle nyt tervanhajuista hyttyskarkotetta, joka ei lainkaan tepsi hyttysiin, mutta toivon sen harhauttavan tintin pirulaisia. Tahmeana tököttinä voi toivoa, että se pysyy sateessakin paikoillaan.
Kittiin voisi kuulemma sekoittaa valkopippuria, mutta en koskaan muista ostaa sitä ja koska en pidä sen mausta, ei sitä löydy keittiön kaapista. Vanhaa chilijauhetta kokeilin, se ei karkota tinttejä lainkaan.

Tintithän nakuttavat ruudun reunoja niin antaumuksella, että ne saattavat halkaista lasin. Sepä vasta onkin raivostuttavaa, jos on löytänyt varastosta juuri sopivan kokoisen palan vanhaa vedettyä lasia ilmakuplineen, saanut sen ehjänä paikoilleen ja sitten joku perhanan tintti tulee ja nakuttaa sen halki.

Kyllä minä kovasti ihmettelen, miksi menin taas pelastamaan talitintin Ransun suusta muutama päivä sitten?
Se on nimittäin joko ne tai minä. Viidakon laki on se joka pätee.
Tintitöntä syksyn jatkoa kaikille, paitsi niille muutamalle hullulle, jotka tinteistä pitävät!

PS. Nuo oranssit talipötköverkot ovat karmean näköisiä. Tsekatkaa miten ihana ratkaisu Risusydämen Marjalla on talipötköjen ripustukseen! Tuollaiset täytyy ehdottomasti tehdä heti kun ehdin: Juuttinarusta virkattu verkko talipötkölle


36 comments :

 1. Voi Ei, kyllä olisin minäkin aivan raivoissani tinteille. Ransu ja Musti vain lintujahtiin nyt, vaikka pelottelemaan niitä.
  Ärräpäitä saat nyt päästellä!!

  Niin kyllä maalla sitä työtä riittää ennenkuin voi istahtaaa sen teekupin ääreen. Meillä kaatui tänään parikymmentä kuusta isoa semmoista ja huomenna lisää:)

  ReplyDelete
 2. Tinteillä on erikoinen ruokavalio... Mielenkiintoista olisi tietää, miten niille käy, kun syövät masun täydeltä kittiä. Kuolevatko ne? Se olisi tietysti ikkunarestauroijan kannalta paras lopputulos...

  ReplyDelete
 3. Äänestän jatkoon Sailaa:)

  ReplyDelete
 4. Voi harmi mitä tekivät.
  Sinä kun olet ahertanut hikiäissä, niin sitten pilaavat kaiken.
  Kyllä maalla töitä riittää.
  Kärsivällisyystä ja voimia sinulle!

  ReplyDelete
 5. Nyt Sailalla keitti! -Enkä yhtään ihmettele. Sympatiat täältä. Sitä kun hartaasti tekee ja vaalii, niin tulee joku (pieni, viaton ja suloinen?) luontokappale reviirille ja torpedoi sen. Grr!
  Syövätköhän tintit oikeasti sitä kittiä vai tekevätkö vain kiusaa? Pojille saat sanoa että tänään alkoi lintujahti, ja yksikään laji ei ole rauhoitettu.

  ReplyDelete
 6. No johan on ...
  En olisi ajatellutkaan,että nuo reippaat tinttiset tuommoista harrastavat. Luulisi siinä menevän kupukin aivan tukkoon 8o

  ReplyDelete
 7. Aikamoisia ilkiötä ovat toimeliaat pikku tintit. Ne syövät myös kynttilöitä, minulla on kynttilä ulkona terassilla avonaisessa lasiastiassa.Pieniä nokanjälkiä on kynttilä täynnä. Ne nokkivat kissojen ulkotyynyistä täytteet ja talon ullakolta käyvät varastamassa villaa. Ryökäleet.
  Meillä kissat ei juurikaan viitsi pyydystää niitä, vaanivat vaan ruokintapaikan alla käyviä metsähiiriä!
  Muuten, eilen melkein törmäsin autolla meidän kylätiellä peuraan, mutta sekin pääsi karkuun! (no, onneksi en kuitenkaan törmännyt)

  ReplyDelete
 8. Minä oon niin hullu, että tykkään ikkunoilla kopsuttelevista tinteistä. Syökööt kitit, kyllä me voimme sitten laittaa lisää. :-D

  Anopin luona vasta hulluja tinttejä onkin. Olivat nokkineet jonkun terassilla olleen tuolin pehmusteen ihan hakkelukseksi.

  ReplyDelete
 9. Kiitos kaikille empatiasta!

  Maiju; Niinhän se on. Oi, teillä on rytissyt oikein kunnolla!

  Tiina; Kyllä ne tietääkseni ihan yleisesti syövät kittiä, siinähän on pellavaöljyä. Mitään silikonia ei omista ikkunoistani löydy ja sitä mukaa kuin saan ikkunoita korjattua, vaihdan puiset lasituslistatkin kittiin, joka on puitteen kunnossa säilymiselle parempaa. Eli tinteillä riittää syömistä.

  Pirkko; Kiitos äänestyksestä!

  Sylvi; Kiitos! Kärsivällisyyttä tämäkin kasvattaa.

  Myrsky; No niin keitti! Keittäisin tinteistä keittoa jos saisin ne pyydystettyä. Kai ne sitä oikeasti syövät, perhana jos tuo on pelkkää kiusantekoa niin se on jo liikaa.

  Katja Lammi; En tiedä, kyllähän se syövät taliakin vaikka kuinka.

  Suvikummun Marja; Ai niin! Olet Suvikummun, et enää Risusydämen Marja! Montakohan vuotta sen oppimiseen menee?
  Juu, huussini ulkoseinän käsienpesupaikasta syödään myös saippua joka syksy. En enää laitakaan sinne mitään uutta ja hienoa, vaan jonkun epäonnistuneen kokeilun omista saippuoistani.
  Voi hitsi, ja peurankin missasit ;-D

  Susanna; Hmm. Kysynpä sinulta ensi syksynä uudestaan, kun ensin olet laittanut taas uudet kitit sekä vaihtanut uudet lasit pariin ikkunaan, joista ne ovat haljenneet, vieläkö pidät tinteistä :-D

  ReplyDelete
 10. Harmillista:/ Nyt ostat heti seuraavalla kauppa reissulla pippuriaseen tinttejä vastaan, jospa se estäisi moisen tihutyön ensi syksynä! Onneks sulla ei sentäs ole meidän autoja syöviä hiiriä, myrkkyäkään ei voisi kissojen takia laittaa! T.Minna

  ReplyDelete
 11. Ai niin, ne autoja syövät hirmuhiiret!!! Juu, niitä ei ole onneksi täällä päin näkynyt.

  ReplyDelete
 12. Ai niitä kittejäkö ne tuolla meidänkin ikkunoista nokkivat. Olen tosi ärsyynyt, kun mokomat kakkivat ikkunat aivan likaisiksi. Ja tietenkin juuri ne ikkunat, jotka on kaikkein vaikein avata pesua varten. Tänä vuonna tinttejä on onneksi ollut vähemmän meidän pihapiirissä.

  Aika pahan näköisesti ovat kyllä sinun ikkunasi nokkineet, voi ei! Otan osaa!

  ReplyDelete
 13. No onhan se tosi kurjaa, mutta oravat ovat yhtä kiusanhenkiä ja jos alat niiden kanssa kaveerata, tulevat entistä röyhkeemmiksi. Mun kyl tätyy tunnustaa, että kuulun niihin pöljii, jotka tykää tinteistä. Voi olla, että mieli muuttuis, jos ikkunoita alkais menee rikki.

  ReplyDelete
 14. Omenaminttu; Voi hitsi. Sekin vielä :-D

  Amalia; Meilläpäin oravat ovat metsässä, niitä tuskin näkee, en muista olenko nähnyt yhtäkään tässä pihalla. Mutta hyvä kun kerroit, niin en vahingossakaan hanki mitään oravanruoka-automaattia, ei kyllä ollut suunnitelmissakaan. Mieli muuttuu äkkiä, jos eläimet todellakin rikkovat jotakin.

  ReplyDelete
 15. Sympatiani:) Meillä joku ulkoilevista oli tuonut tänään kertaalleen oksennetun lähes kokonaisen tintin tuohon porraskaiteelle, yök!

  ReplyDelete
 16. Voi ööh, ei niitä ehkä näytille tarvitsisi tuoda... vaikka kissat auttavatkin ansiokkaasti pelastamaan ikkunoita ;-)

  ReplyDelete
 17. Olen täysin sun enkä tinttien puolella! Kun luulen että omia lasikuistin ikkunoita odottaa ihans ama kohtalo. Eikä niihinkään muistettu laittaa mitää pippureita tai muita. Hurjaksi on kyllä poka nokittu!

  ReplyDelete
 18. Voi ööh. Jostain luin, että tervan pitäisi auttaa, ehkä teiltäpäin löytyy myös jotain tervapitoista töhnää, jota kittien päälle voisi sivellä? Mun tervahyttys"karkote" on Wilmas, ruotsalaista merkkiä, en kyllä yhtään muista mistä sen aikoinaan hankin.

  ReplyDelete
 19. Huh, mitäpä tässä muuta voi sanoa kuin että luonto on armoton, ne pienetkin elikot.

  ReplyDelete
 20. Tää on selviämistaistelu!

  ReplyDelete
 21. Kelvottoman kitti-tintit! Chilistä tai pippureista tuskin on apua, sillä lintusten massut kestävät ärjympääkin tavaraa. Oletan asian olevan näin siis kotoisilla tiaisillakin, sillä luonnossa monen chilin siemenet leviävät nimenomaan tipujen avulla. Chilit luottavat lintuihin jopa siinä määrin, että osa lajikkeista vaatii "linnunmahakäsittelyn" itääkseen (niinpä chiliharrastajat sitten hankaavat siemeniä hiekkapaperilla ja liottelevat niitä nesteissä). Tästä huolimatta toivotan parempaa jatkoa ikkunakiteillenne ja hyviä paisteja Mustille ja Ransulle...

  ReplyDelete
 22. Niinhän se on, että jotkut kasvit leviävät nimenomaan linnun suoliston kautta. Taidanpa poistaa verkon lintulaudan jalasta, joka on tähän asti estänyt kissojen pääsyn lintulaudalle, hrmh...

  ReplyDelete
 23. Jotenkin käsitän tuon tinttisuuttumuksesi..

  Vanhempieni pihalla seikkailevat tintit eivät ole moneen vuoteen tyytyneet pelkkään tintinruokaan, vaan repivät 'riveitä' hirsien väleistä.
  Syntyneitä aukkoja on paikkailtava tämän tästä ja se luonnollisesti ottaa päähän!

  ReplyDelete
 24. No, jopas! En ollut tiennyt, että tintit tekevät tällaista. Minä niitä ruokin edelleen, meillä ei ole kittiä ikkunoissa. Toivottavasti saat harmin jotenkin ratkaistua.

  ReplyDelete
 25. Kaisa; Niinhän ne repivät. Hirsitalostani löytyi pätkä jännää boordia ja se päätettiin jättää jälkipolvia varten seinään, kun se oli kaikkein alinta tapettikerrosta. Seuraavana keväänä siitä ei ollut mitään jäljellä, kun tintit olivat nokkineet ja repineet siitä suikaleita pesään! No eihän ne tietenkään arvanneet, että se on historiallinen muinaisjäännös... mutta silti. Onneksi otin yhden kuvan boordista, se on nyt tallessa.

  Vilma; Tintit ovat hirmuisia petoja!

  ReplyDelete
 26. Apua! Mahtaa kyllä ärsyttää moinen sinun työsi tuhoaminen! Mutta miksi ne ovat niin valikoivia? Meillä on kanssa ollut nyt yhden vuoden ajan muutama uusiksi kittattu ikkuna paikoillaan. Eivät ole hävinneeet kitit minnekään. Maalasin kitin päälle vielä kaksi kerrosta valkoista pellavaöljymaalia, auttoiko se vai mikä? Siis kamalaa, enpä osannut kuvitellaakaan, että näin voisi käydä. Miksi ne käyvät vain alle kolmen voden ikäisen kitin kimpppuun? Onko se jotenkin maukkaampaa?

  tv Leena

  ReplyDelete
 27. Hei!
  Meillä on auttanut pellavaöljypohjaiseen kilttiin sekoitettu valkopippuri. Sitä kannattaa laittaa reilusti, silloin tintit ainakin ovat jättäneet kitit rauhaan.
  Kiitos kivasta blogistasi!
  Riitta

  ReplyDelete
 28. Leena, No, olette onnekkaita! Kittihän kovettuu pikku hiljaa vanhetessaan, eivät tintit enää kovaa kittiä syö.
  Pellavaöljymaali ei estä, minulla on samaa maalia kitin päällä.

  Riitta; Kiitos kovasti kun vahvistit tuon tiedon! Arvelinkin, että siinä saattaa olla perää. Valkopippurissa on tymäkkä aromi. Täytyy nyt hakea tukusta litran purkki valkopippuria!

  ReplyDelete
 29. Tuli mieleen, että karkottaisiko tinttejä jotkut roikkuvat nauhat ikkunan ulkopuolella? Tai haukan kuvat ikkunaruuduissa? Kaikki keinot sallittuja!

  ReplyDelete
 30. Kaikki keinot käyttöön! Ties vaikka pelästyisivät tonttujen kuvia ikkunoissa.

  ReplyDelete
 31. Tänään luin tämän lehdestä ja tuli sin kurjoitus mieleen

  Talgoxe hackade hål i vägg - sköts ihjäl
  NYHETER [Uppdaterad i dag 08:05]
  En talgoxe som lyckats hacka flera hål i väggen till Arlas anläggning i Kvibille utanför Halmstad fick plikta med sitt liv. LÄS MER

  Terv. sylvi

  ReplyDelete
 32. Ohhoh! Tiesin, että nokasta löytyy voimaa mutta että reikä seinään! Hyvänen aika. Se oli häirikkötipu.

  ReplyDelete
 33. Noo en nyt tiiä... jos näitä juttuja on yhtään lukenut, niin ei voi pitää pelkkänä auvona (vaikka onkin kaksi kissaa :-) Ei maalla asuminen ole laiskan ihmisen hommaa. Esim. mulle ei vaan kävisi :-D

  ReplyDelete
 34. Kahden kissan kanssa eläminen on todellakin suurta auvoa! Ransukin yrittää auttaa parhaansa mukaan ja varjelee kittejä poistamalla häiriötekijän ;-)

  ReplyDelete
 35. Tulipa selväksi, että nuo tintin pirulaiset ovat varsinaisia tuhoeläimiä. Peurojen tuhoeläimyyden olen oivaltanut jo ennekin.

  ReplyDelete
 36. Yllättävän viattoman näköisessä paketissa tulee kaikkein pirullisin pieni tuholainen! Tinteistä ei kyllä muina aikoina vuodesta ole haittaa, mutta tähän aikaan saa tosissaan pelätä ikkunaruutujen puolesta.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!