Tuesday, 27 November 2012

Joulutunnelma-haaste

Saaripalstalle tuli haaste Heidi-Maarian ihanasta Perennapuutarhurin blogista. Haaste on Heidi-Maarian muokkaama ja siinä kerrotaan joulun tunnelmasta vastaamalla neljään kysymykseen!

Saaripalstalla haaste tuli karulle maaperälle. En voi sanoa olevani jouluvihaaja, mutta jouluärtyjä ainakin. Minua ahdistaa turha kuluttaminen, tarpeettomien lahjojen osto, kaikki ne rumat joulukoristeet ja väentungokset, jotka vellovat ostoskeskuksissa pimpelipompeli-musiikin tahtiin. Kaikelta tältä on yllättävän vaikea välttyä. Tavallinen kauppareissukin menee sellaiseksi, että joulumusiikkia tunkee vastaan jo ovella ja kauppa on täynnä karmeita tonttuhahmoja sun muuta joulukrääsää. Joulu jotenkin vyöryy päälle.
Miksi joulu on potenssiin miljoona verrattuna tavalliseen päivään, vaikkapa sunnuntaihin, joka on ihan yhtä arvokas?

Minulla on kuitenkin sellainen aavistus, että joulussa on ihania asioita, mutta ne ovat hyvin pieniä ja ihan muuta kuin tämä ylenpalttinen kaikenpaljous-pimpelipom. Haaste tulikin oikeastaan tarpeeseen! Täytyy lähteä kaivuuretkelle lumivyöryn nimeltä joulu sisään ja etsiä se kide, josta vyöry sai alkunsa.

1. Lempijoulukukka
En oikeastaan välitä hyasinteista, ritarinkukista enkä varsinkaan joulutähdistä. Enkä ainakaan asetelmista, joissa on yksi kutakin tai muuten vain kaikkea sekaisin. Jouluruusu on kaunis, tässä vaaleajouluruusuja muutama vuosi sitten tammikuun lopussa, kun ne kukkivat lauhana talvena kevääseen asti... Kielokin on ihana, mutta onko se oikeasti joulukukka?

2. Joululaulu joka virittää joulutunnelmaan
Hmm, tämä on aika vaikea! Joululaulut saavat minut hyvin äkkiä raivon partaalle, mutta löytyihän se kide sieltä: Whamin Last Christmas. Siitä tulevat mieleen iloiset teinivuodet ja biisi on minusta edelleen erinomainen, se saisi olla soittolistoilla muulloinkin kuin jouluna. Se on rauhallinen mutta sopivan rytmikäs, tunteellinen ja silti kepeä, melodinen ja helposti mukana laulettava. Paitsi jos hoilaa mukana, niin missaa George Michaelin hivelevän pehmeän äänen!

3. Tätä jouluvalmistelua en ole koskaan jättänyt tekemättä
Tähän ei valitettavasti ole vastausta. Kartan rutiineja jopa naurettavuuksiin saakka, ne jostain syystä ahdistavat. Tai kai minulla joitakin rutiineja on, kai kaikilla on. Ainakin se, että yritän kaikin voimin vältellä niitä.
Jostain syystä minua ärsyttää hirmuisesti se, että joka joulu tehdään kauhealla hössötyksellä samat asiat, kaivetaan tietyt lautaset ja aterimet esiin ihan kuin muilla ei voisi syödä, tehdään aina samat ruuat, hoetaan samat lauseet, avataan paketit joiden sisältöä ei oikeasti tarvita ja leikitään, että onpa ainutlaatuista ja hurjan kivaa.
Luulen kyllä, että monelle juuri niiden tiettyjen asioiden samalla lailla tekeminen on juuri se ihana ja nautinnollinen juttu. Toivonkin, että tästä ei kukaan pahastunut! Nämä ovat omia ajatuksiani, eivät arvostelua tai kaikkipäteviä totuuksia.

4. Joulun tuoksu
Tämäkin on vaikea! Ei ainakaan kinkun tuoksu, se on karmea. Pipareista en niin välitä, mutta mausteiset tuoksut ovat hyviä. Vastaan tähän silti: kissantassujen ja -massujen tuoksu, se on kaikkein ihanin AINA.

Lähetän haasteen eteenpäin suurimmille jouluihmisille ketkä tiedän: Mamma N:lle, Elinalle, Lindalle, Kirsikalle ja Intopiille!

Ja lopuksi suuri paljastus!
Kotonani asuu tonttu!

Tämä on yläasteella tehty, kerran haljennut ja toisen jalan varpaatkin menettänyt, mutta jaksaa vielä virnistellä.

Mitä tästä opimme? Jouluvihaajaltakin voi löytyä joulumieli kaiken ärtymyksen ja puhinan alta.
Mukavaa joulunodotusta kaikille sitä odottaville!

31 comments :

 1. Hih, mainio postaus. Mua jo etukäteen kutkutti, kun luin että sut on haastettu ja asenteesi oli tiedossa;) Ja mikä tonttupaljastus lopuksi :)

  ReplyDelete
 2. Olen sun kanssa samoilla linjoilla. Lasten takia on kuitenkin tietyt rutiinit, vaikka ovatkin jo isohkoja, mutta 11 ja 13v kuitenkin vielä nauttivat lahjoista yms.

  ReplyDelete
 3. Ärtymystä tuli täydeltä laidalta.
  Kaupallisuus korostuu jouluna, mikä ei ole mikään hyvä juttu tänä tavaranpaljouden keskellä.
  Joulun ei kuitenkaan tarvitse olla joka vuosi samanlainen tai tietynlainen.
  Hyvää siinä on se, että läheiset voivat viettää yhdessä muutaman päivän niin kuin yhdessä sovitaan. Meillä syödään jokaisen lempiruokia vaikka ne eivät ole mitään jouluruokia. Lepäillään, venytään ja pelaillaan...

  ReplyDelete
 4. Paljon samoilla linjoilla ja sit kuitenkin siihen jossain vaiheessa hyppää mukaan.. Näin vuorotyöläisenä menee joulu aika usein kumminkin töissä. Tuo tonttu on hauskan näköinen :)

  ReplyDelete
 5. En paljon valmistele Joulua varten mutta kyllä nautin suuresti kun talo aattoiltana myöhään hiljenee. Tupa on hämärä ja katselen joulukuusta keinutuolista. Tai kun tulee iltahämärässä kävelyltä ja joulukuusi valaisee tuvan ikkunan. Piipahda käymään, meillä kaupallisuus ei ole muodissa. Suurin valmistelu on jo tehty, eli kuusi katsottu!

  ReplyDelete
 6. Pirkko; Vai niin, siellä on hihitelty kustannuksellani! Toivottavasti tuli iloinen mieli ;-)

  Amalia; Lasten kanssa se on ihan eri juttu, meilläkin sukujoulussa on mukana siskon pienet lapset, niin heidän ehdoillaan on sitten menty.

  Irene; En ole juurikaan avannut suutani näistä ajatuksistani lähiperheelle, kun olen kokenut, että heille juuri ne perinteet, jotka ajavat minut epätoivoon, ovat niin tärkeitä :-D Mutta onneksi tänä jouluna minulla on yksityinen, omanlainen, rauhallinen, mitäänerityistätapahtumaton joulu (toivottavasti!). Jotenkin tuntuu väärältä sanoa näin, että ei halua olla läheisten kanssa juuri jouluna. Mutta mielummin vietän aikaa heidän kanssaan muulloin kuin jouluna, jolloin se on rasittavan sijasta kivaa.

  Helena; Niin, itsekin voisin ihan hyvin mennä töihin jouluna. Tonttu tulee ehkä tulevaisuudessa asumaan vanhan taloni keittiönmuurin salaperäisessä kolossa...

  Carita; Kiitos! En itse asiassa vielä tiedä, missä olen joulun yli, nautin siitä että kerrankin ei tarvitse tietää etukäteen ;-D Sen uskon, että teillä kaupallisuus ei ole muotia! Hiljainen tunnelma on parasta.

  ReplyDelete
 7. Hihhii, kiitos haasteesta! Minusta paras joulu on sellainen, josta itse nauttii. Eli siis jos nauttii siitä, ettei vietä joulua, se pitäisi sallia mukisematta. Jos toiselle perinteet ovat tärkeitä, sekin heille suotakoon. Kaikille kaikkea ;D

  ReplyDelete
 8. Tiedätkö - tämä postaus on kuin minun "suustani" - olen NIIN samaa mieltä kanssasi kaikista noista, jopa Whamista :-). Ei siis ihme, että karkaamme mieheni kanssa jo 9 vuotta peräkkäin kauas maailman ääriin juuri jouluksi. Toki silloin on helpointa ottaa lomaakin, mutta kuitenkin. Viime sunnuntaina suljimme kaupan oven takanamme, huokaisimme helpotuksesta, kun kummilasten lahjat hoidettu ja sinne ostoshel...tiin ei tarvitse enää mennä. Sorry vaan kaikki jouluintoilijat, mutta homma mun mielestä vähän karannut käsistä... Kukin tavallaan, kunhan muistaa myös nauttia, eikä vaan hössätä ja stressata.

  Ugh - hiljenen.

  ReplyDelete
 9. Kirjoitit asian juuri niin kuin se Joulu pahimillaan on meillä Suomessa. Liian kaupallinen ja ressaava.

  Ukkoni ei välitä koko joulusta ja minulla on vain lapsuudesta jäännyt perinne että lapsille hyvää jouluista ruokaa ja muutama lahja. Tämäkin jo aiheuttaa ressin.

  ReplyDelete
 10. Rutiinien välttämisestä tullut rutiinia. hih ;D

  Joo, nyky joulu käsittää paljon turhaa hössötystä ja kulutusta. Ehkäpä se on näin ollut jo vuosikymmeniä jollei satoja. Sen muoto vain hieman muuttuu muun elämän ja yhteiskunnan mukana, mutta pohjimmiltaan pysyy kuitenkin samana.

  Itse en ole joulunvihaaja, mutta liika on liikaa ja turha on turhaa. Ostoskeskukset tuntuvat aloittavan joulun aina vain aikaisemmin. Ja onhan se ymmärrettävää. Ihmiset pitää saada joulumielelle ja kuluttamaan. Meidän perheessä joulu vedetään läpi melko minimalistisesti ja lahjoilla ei mässäillä. Viime vuodet ovat olleet lahjattomia. Jos jotain tarvitsee ostaa, ostetaan se tarpeeseen. Ja voihan sen joululahjan ostaa muulloinkin kuin jouluna. On niitä "joululahjoja" ostettu joskus kesähelteelläkin. ;)

  ReplyDelete
 11. Ihan loistava postaus näin ei-niin-jouluihmisen mielestä. (Ehkä minäkin voisin sanoa kuuluvani noihin jouluärtyjiin, ainakin jossain määrin.)
  Ei anneta tämän ajan ärsyttää liikaa, nautiskelkaamme noista mainitsemistasi joulun tuoksuista♥

  ReplyDelete
 12. Jep, mitä vanhemmaksi tulee, sen vähemmän koko pakkopullasta piittaa. Sitä paitsi inhoan punaista.

  ReplyDelete
 13. Joulun perimmäinen sanoma hautautuu markkinahumuun. Jo 60-luvulla ärsytti Saksassa joulua viettäessäni kaupoissa pauhaava musiikki "süsser die Kassen nie klingen als zu der Weihnachtszeit..." Mutta ei anneta häiritä; se on päivä muitten joukossa ja aina yhden hyvän kirjan tuonut, jota sitten koko jouluyö luetaan ja nautitaan joulun tuoksuista, jonka kuusi ja oikeat kynttilät tuovat -

  hannah

  ReplyDelete
 14. Kiitos kaikille kommenteista! Olen hämmästynyt, kun näin sieluni silmissä hirmuisen hermostuneiden jouluihmisten mielenosoituksen, mutta täällähän tulee myötäilyä ja myötäelämistä!

  Elina; Niin, sehän olisi paras vaihtoehto.

  Viivi; Ohhoh, vai että Whamistakin :-D Jos olisi varaa, niin matkustaisin itsekin ja juuri jouluksi pois. Sitten yhden joulun kymmenestä voisi viettää Suomessa, koska se olisi eksoottista vaihtelua.
  Jotenkin minua ahdistaa lasten saama krääsä ja muovinen tavaramäärä eniten, sitä on aika ikävä katsoa.

  Maiju; Sehän on mukavaa, että teillä on mahdollisimman vähän pakollisia asioita. Hyvä ruoka on kyllä ihan paras juttu, sitä varmaan lapsenne ja lapsenlapset, kun vähän kasvavat, arvostavat!

  jule100; Joulu on hirmuisen suuresti esillä ja hirmuisen pitkän ajan. Kyllä joululahja kannattaa ostaa tai tehdä silloin kun jotain keksii. Hyväntekeväisyyslahjat ovat parhaita, ja sellaiset, joilla kannatetaan paikallista/kotimaista pienyrittäjyyttä! Se mun pitikin laittaa tuohon tekstiin, mutta puhinassani varmaan unohdin ;-)

  Myrsky; NE tuoksut ovat onneksi läsnä vuoden jokaisena päivänä! Joskus rapaisempina, joskus pihkaisempina, toisinaan arveluttavankin hajuisina, mutta aina yhtä ihanina.

  Jokke; Punaisen inhoaminen on pätevä syy inhota joulua :-D

  Hannah; Saksassa jouluhumu alkaa varmaan hirmuisen aikaisin, niin kuin Englannissakin. Kuusen tuoksu on todellakin nautonnollinen!

  ReplyDelete
 15. Kiitos biisistä! Muuten samoilla linjoilla joulun suhteen, paisti rakastan hyasintin tuoksia tosi palon. Nykyiset kukat ei vaan oikein tuoksu - yksi ei riitä mihinkään...

  ReplyDelete
 16. Olepa hyvä vain :-) Olisi pitänyt laittaa tarkennus: hyasintin tuoksu on minustakin ihana ulkona pihassa keväällä, mutta sisätiloissa se on liikaa... kun on taipuvaisuutta päänsärkyilyyn.

  ReplyDelete
 17. Saila, kyllä hyasintti on aiemmin ollut joulukukka. Ennen sotia vaarini kasvatti sitä nimenomaan jouluksi myyntiin.
  Ensi jouluksi toivottavasti muistan hyötää sitä itsekkin.

  Postauksesi oli virkistävää luettavaa. Joulun voi viettää niin monella tavalla. Inhoan itsekkin kauppojen jouluhälyä, siksi myös vältän sitä.

  Joulun kaupallisuus ja joulutunnelma ovat ihan eri juttu.
  Minä olen jouluihminen. Pidän joulusta ja sen tunnelman luonnista. Mutta se ei synny kauppakeskuksissa vaan täällä kotona pienistä asioista. Kynttilöistä, havujen tuoksusta,herkkuruuasta,lyhteestä linnuille..

  Hyvissä ajoin ennen joulua teemme mieheni kanssa joululahja-listan ja yleensä ennen kauppojen joulurumbaa, meidän ostokset on jo tehty. Nytkin puuttuu enää pari juttua. Nykyään ei edes ole pakko lähteä lahjaostoksille kauppoihin ellei halua kun ostokset voi hoitaa netissä. Paljon aikaa ja ärtymystä säästyy :)

  Leppoisaa joulun alusaikaa :)

  ReplyDelete
 18. Tulen mukaan,
  komppaan täysillä Elinaa.
  Vapaus kaikille! Enkä yhtään hermostutu tästä postauksesta, päinvastoin ilahdun ja olen NIIN samaa mieltä.

  Olen ottanut vapauden itselleni
  ja perheellenikin. Olen NIIN jouluihminen,
  kunhan saan vapaasti ja sitoumuksetta valita mitä missäkin järjestyksessä haluan joulussani tehdä.
  Viime jouluna katselin aamutakissa Myyrää ja pakkasin matkalaukkua. Se oli ihanaa se.
  Lanttulaatikkoa syön nyt jo ja jouluna sitten sitä mitä mieli silloin tekee.

  Jouluruusu on ihan lemppari. Näin matkallani ensimmäistä kertaa niitä tummanpuhuvan punaisina Lundissa Gudrun Sjödenillä. En tiennyt että sellaisiakin on;)
  Nyt kuuntelemaan Whamia...

  ReplyDelete
 19. Heidi-Maaria; Tarkoitit ehkä kieloa? Vaikka kyllä hyasinttikin, sinun blogissasi oli vanha kuva kasvihuoneviljelmiltä, missä oli hyasintteja. Olen kuullut, että aiemmin kieloa oli enemmänkin jouluna, mutta nykyään harva sitä hyötää. Kai se on niin lyhytikäinen verrattuna esim. joulutähteen.

  Ra Pioni; Tummanpunaiset ovat varmaan tarhajouluruusuja, ne kukkivat harvoin jouluna. Mutta tämä vaaleajouluruusu, joka voi olla korkeintaan hennon vaaleanpunertava, kukkii parhaillaan joillakin pihoilla Suomessa! Aika ihanaa. Ja tätä myydään kukkakaupoissa parhaillaan.

  ReplyDelete
 20. Hah! Kiitos :) Ihana haaste ♥ ja kyllä tämä sinun postauskin toi hymyn huulille vaikka vähän eri koulukuntaa tässä olemmekin!

  ReplyDelete
 21. No niin, vähän kaksi eri näkökulmaa, kieltämättä...

  ReplyDelete
 22. Höh mikä lapsus, oikein hoksasit kieloahan minä tarkoitin.. Sitä käytettiin ennen joulukukkana mutta se on saanut väistyä loisteliaampien kukkien tieltä.

  ReplyDelete
 23. Hiukan tässä alkoivat suupielet nykimään ylöspäin postaustasi lukiessa,vaikka ihan vakavasti otettavaakin asiaa mukana oli tottakai ;)

  ReplyDelete
 24. Heidi-Maaria; Juu, minäkin joskus kirjoitan hyasintti kun tarkoitan esimerkiksi ritarinkukka! Kielo on tosiaan vähemmän loistelias, mutta juuri siksi niin suloinen.

  Katja; Ihan vakavaa asiaahan tämä...

  ReplyDelete
 25. hihii! Enpä olisi tätä arvannut! Teillä kun on se hieno kuparinen joulutähtikin ikkunassa!

  Me rrrrakastetaan joulua! Meillä on ollut jo viikon joulukuusi ja jouluvalot joka huoneessa. Hyasintti tuoksuu ihanalle (sitä meillä ei tosin ole, vielä) ja joululaulut on kivoja - tosin me kuunnellaan vaan klassisia versioita, ne kun rauhottaa niin kivasti päikkäreille. Shoppailusta ei tykätä, ei anneta lahjoja, eikä osteta krääsää. Tänä vuonna mutsi unohti kiireessä (?) tilata joulukortitkin, joten keksittiin, että säästetään luontoa ja ei lähetetä ollenkaan, muuta kuin tietty sähköinen joulutervehdys kotisivuilla! Eiks oo nerokasta?!

  Nyt, joulukinkkua tänne! Etukäteismaisteluun! Jos mutsi on vegaani, niin se ei tarkota ettenkö MÄ sais herkkuja, vähän edes.

  Jouluterveisin,
  lempiluppakorvasi Sulo M.

  ReplyDelete
 26. EiKu MINä olen LemppaRiPanTTERi!!!!!

  ReplyDelete
 27. Vedän kuonoon kaikkia, joiden mielestä en ole kaikista ihanin! GRRRRRRRRRRRR

  ReplyDelete
 28. Jestas. Tämä olisi voinut olla suoraan omasta kynästäni! Lohduttavaa tietää etten ole yksin jouluvihamielisyyteni kanssa. Meitä on vähän, mutta olemme sitäkin pippurisempia :D

  ReplyDelete
 29. Muskettisoturit Sulon johdolla; Tähti ei liity oikeastaan jouluun, vaan pimeään! Valosarjat laitan viimeistään marraskuun alussa ja poistan vasta tammi-helmikuun vaihteessa, ne on KAAMOSvaloja eikä jouluvaloja ;-) Kaupunkiasunnossa meillä on valkoinen tähti keittiössä kattolamppuna ympäri vuoden...
  Sen uskon, että teillä on paljon kinkun ystäviä ;-D Ajatus siitä, että te pojat tuhisette joululaulujen tahdissa päikkäreillä on aika suloinen!

  Taru; Pippuria riittää, varsinkin tähän aikaan vuodesta!

  ReplyDelete
 30. Tämä postaus jotenkin kirkasti ihmetystäni siitä, mitä ihmettä iso kiiltokuvajoulupukki teki palestiinalaisalueeseen kuuluvan Beetlehemin linja-autoasemalla. Ja joulukoristeet ja jouluvalot Beetlehemin kaduilla. Palestiinalaisistahan suurin osa on muhamettilaisia. Ei luulisi, että kukaan turistikaan sinne menisi joulupukkia haikailemaan. Minusta joulupukki siellä oli lähinnä vitsi, mutta sinä olisit varmaan saanut hepulin ja allergiakohtauksen.
  Kyllä minä silti tykkään joulusta, mutta jouluvalmisteluista en ota mitään stressiä. Nautin myös suuresti lahjojen ostamisesta ja antamisesta, kieltämättä saamisestakin. Minäkään en tykkää yhtään joulutähdestä mutta hyasintit ovat minulle juuri jouluna tärkeitä, samoin punaiset joulutulppaanit, punaiset ja tummanpunaiset neilikat ja amarylliksetkin. Tullessani kotiin matkalta torstaina minua oli kotona toivottamassa tervetulleeksi elämäni ensimmäinen jouluruusu.

  ReplyDelete
 31. Hepuli ja allergiakohtaus olisivat varmaan iskeneet!
  Voi miten kiva yllätys odottamassa. Jouluruusunhan voi keväällä istuttaa Koskelle, jos se pysyy hengissä siihen saakka.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!