Thursday 22 November 2012

Vehreää vihreää

Vaikka julistaudunkin usein nurmikonvihaajaksi, ei nurmea voi oikeasti vihata. Se pitää vain osata rajata niin, että se ei vyöry kukkapenkkeihin ja pensaita tukahduttamaan. Ja sitä pitää jaksaa leikata, leikata ja leikata.
Tähän aikaan vuodesta hoidettu nurmikko on smaragdinvihreää! Ero on huikea jopa kesän ajan laidunnettuun kylälaitumeen, joka näkyy taustalla – se on lähes ruskea siinä missä oma ja naapurin viimeksi lokakuussa leikattu nurmikko hohtaa vehreänä. Eläköön nurmi!

I love grass – at this time of year, who needs to think of all the mowing and restricting it growing into borders; it's green!

Eläköön kaikki muukin vihreä. Sormustinkukkien lehtiruusukkeet!

Puksipuut! Nämä suurimmat on istutettu kaksi ja puoli vuotta sitten. Aluksi keräsin niistä leikkuun yhteydessä pistokkaat erilliseen ruukkuun, mutta kun ne juurtuivat niin hyvin, olen alkanut työntää ne suoraan maahan pyöräyttäen ensin kannan juurrutushormonissa, ja enemmistö lähtee kasvuun niinkin. Nuo ensimmäiset on liian harvaan istutettu, mutta niiden väleissä on pienemmät kasvamassa. Puksipuun ainoa vika onkin hurjan hidas kasvu, korkeintaan 5 cm vuodessa eikä ensimmäisenä vuotena sitäkään, kun pensas kasvattaa juuria. Mutta sitten kun aita on sopivan korkuinen, onkin aika olla kiitollinen hidaskasvuisuudesta. Jopa kerta vuodessa leikkuuta riittää, jos ei enempää ehdi. Toki leikkuu tekee pihasta kerralla siistimmän, kaksi leikkuuta vuodessa olisi parempi, kun se myös tuuheuttaa pensaista terveen näköiset.
Ihanan lauha sää innosti leikkaamaan puksien lisäksi omenapuun vesiversot, eikös nyt ole loppukesä? Siistin samalla vähän ruusujakin ja siirsin perennoja...

Mahtavan vihreä on myös suomenkielistä nimeä vailla oleva kurjenmiekka Iris louisiana 'Black Gamecock'. Heh, mikä nimi, "musta leikkikalu", hee. No, kaksimielisyydet sikseen.
Kurjenmiekka ei vielä ole kertaakaan kukkinut, mutta kukan pitäisi olla mustanvioletti. Kasvi pitää märästä kasvupaikasta ja tässähän se saa keittiön tiskivedet säännöllisesti niskaansa ja näyttää viihtyvän. Taustan Endless Summer -hortensia on muuttunut pehmeän ruskeaksi pallokasaksi. Kovalla tuulella on haastavaa kuvata, mutta joku kohta sentään osui tarkaksi.

Valkotäpläimikkä on tähän aikaan vuodesta oikea ilopilleri. Näitä hassuja pilkkulehtiä jaksaa katsoa vaikka kuinka pitkään!

Pakko on lisätä tämä kuva loppuun, tässä on tasan sama kohta viime huhtikuussa. Nousevan punertavan imikänverson vieressä kukkii vaaleanpunainen balkaninvuokko 'Charmer'. Vihreät pyöreät lehdet kuuluvat mukulaleinikille. Tähän on alle puoli vuotta aikaa!

Balkaninvuokko – Anemone blanda
Endless Summer -hortensia – Hydrangea Macrophylla-Ryhmä 'Bailmer'
Mukulaleinikki – Ranunculus ficaria
Puksipuu – Buxus
Sormustinkukka – Digitalis
Valkotäpläimikkä – Pulmonaria saccharata

25 comments :

  1. Nurmikko on kovin kiitollinen tähän aikaan vuodesta :) Minä rakastan sitä kyllä muinakin vuodenaikoina, vaikka se teettää töitä. Hienosti ovat puksipuut lähteneet kasvuun. On kyllä niin lauhaa, että voisi hyvin vielä tehdä istutustöitä.

    ReplyDelete
  2. Jee, nurmi! Tuo ikivihreä ilo.

    ReplyDelete
  3. Vihreää on, mutta toisaalta sade ja kosteus on villiinnyttänyt sammaleen kasvun ihan älyttömäksi. Mietin jo, että pitäisikö kevätkalkitus tehdä jo nyt ja pelastaisiko se edes osan tilanteesta.

    Oikeastaan luonto on nyt aika kaunis. Moni sellainen asia tulee esiin mikä jää kesällä ylenpalttisen vehreyden peittoon. Ei hassumpaa tämä vihreä marraskuu.

    ReplyDelete
  4. Se on kyllä just niin että kauneus on katsojan silmissä, pihalta löytyy kaunista katsottavaa jopa marraskuussa ja se pieni vihreä on nyt sitäkin arvokkaampaa <3 Onko nuo puksit kärsineet ollenkaan talvivaurioita? Vai juurtuu ne niin näppärästi?! Keväälläkö, vai ihan nytkin laitoit juurtumaan? T.Minna

    ReplyDelete
  5. Todentotta vihreää on ja orvokitkin puutarhassa kukkivat!

    ReplyDelete
  6. Kiitos kaikille ihanista kommenteista! Eläköön vihreä marraskuu ja orvokit!

    Katja; Unohdin lisätä tuohon tekstiin myös sammalen, sekin on niin ihanan vihreää nyt. Itse en missään nimessä halua sammalesta eroon, mutta jos näin haluatte, niin kai nurmea voi nytkin kalkita.

    Minna; Laitoin puksia nytkin juurtumaan maahan, laitan aina joitakin pidempiä oksia juurtumaan mitä leikkuusta jää, riippumatta vuodenajasta. Mulla puksit eivät ole kärsineet talvivaurioita ollenkaan, vaikka ovat olleet sekä runsas- että vähälumisen talven yli. Viime talvenakin tuli paukkupakkaset tammikuun lopussa, lunta oli varmaan alle 10 cm.

    ReplyDelete
  7. Voihan vihreyttä, on tääkin muka talvi ;)

    ReplyDelete
  8. Hä. Ei nyt ookaan talvi! Ei marraskuu vielä ole talvikuukausi!

    ReplyDelete
  9. Talvi- syksy- loppukesä, miten vaan käytännössä, mutta just iltalukemiseksi luimme pikkumiehen kanssa "ympin" (=ympäristöoppi) koulukirjaa ja oli siellä niin selkeästi tämäkin talvikuukausi. Onneksi teoria on vaan "tietämättömien" avuksi, toiset kuuntelee, katselee, tuntee, haistelee ...!

    ReplyDelete
  10. Kunhan vaan edes vähän aurinko näyttäytyis. On niin kamalan pimeetä :(

    ReplyDelete
  11. Pike; No jos se oikein lapsille koulussa opetetaan, niin pakko uskoa ;-) Riippuuhan se siitä, miten talvi määritellään, mitkä ovat mittarit.

    Amalia; Niin, on ihan hassua että keskellä päivää pitää laittaa valot, jotta näkee laittaa kahvia pannuun! Se tuntuu oudolta, ei tällaista pitäisi olla eikä ihmisen joutua kestämään ;-)

    ReplyDelete
  12. Hei!
    Blogiasi on hauska lukea, olen viettänyt kaikki lapsuuteni kesät ihan Åvensorin lähellä ja Åvensorissa kävimme välillä muutaman tutun kalastajan luona.
    Noissa maisemissa en ole vuosiin käynyt, ehkä palaan ensi kesänä...

    ReplyDelete
  13. Minun mielestäni loppukesä oli jo. Ja nyt on talvi. Pimeyden määrästä sen huomaa. Loppukesän tai syksyn hommia tosin voi tehdä niin kauan, kun maa on sula.

    ReplyDelete
  14. Ai, omenapuuta vois vielä leikata. Meillä on hirrrveesti vesiversoja. Lulin, ettei niihin saa enää koskea. Äkkiä leikkurit käteen.

    ReplyDelete
  15. Ennenvanhaan koulussa opetettiin, että kesäkuukausia on vain kolme: kesä-, heinä- ja elokuu. Talvikuukausia neljä: marras-, joulu-, tammi- ja helmikuu. Loput oli kevättä tai syksyä. (Paksu Leidi on jo aika vanha, näet). Nyttemmin on ilmasto kyllä vähän muuttunut, ennen oli jo lunta ja pakkasta marraskuussa, jopa Etelä-Suomessa! Ehkä siitä tämä sekaannus...

    ReplyDelete
  16. Kiitos kaikille kommenteista!
    Vai on marraskuu virallisesti talvea... no mutta niinhän se on, että koulussa opetetaan liuta asioita, jotta ihmisellä olisi aikuistuessaan paljon materiaalia, jota voi alkaa kyseenalaistaa!

    Anonyymi; Tervetuloa takaisin näille kulmille!

    Santra: Omenapuun melkeinpä paras leikkuuaika on syksyllä, ainoastaan ammattiviljelijät eivät silloin ehdi leikkelemään. Pitää vain katsoa, että ei ole hirmuisen märkää, sillä se lisää sienitautien riskiä. Mutta ainakin meilläpäin kun aina tuulee, tuuli kuivattaa leikkuupinnat tehokkaasti. Eli voisi valita tuulisen päivän tai ainakin sellaisen, että on luvattu tuulista lähipäivinä. Jos ei aurinkoisia päiviä ole tiedossa.

    ReplyDelete
  17. Voi hurmaava vihreys! Kiitos kiitos ettei ole lunta ainakaan vielä, voi kuvitella, että on miltei kesä...Toivottavasti tuo musta törkykukkanen (heh) kukkii pian, kiinnostaisi hirveästi nähdä se "itse teossa" :) Valtavan ihania kasveja Sinulla!

    ReplyDelete
  18. Juu, onneksi joku muukin sanoo näin... tähän aikaan vuodesta tuntee itsensä lähes rikolliseksi, jos on sitä mieltä, että lunta ei tarvitsisi tullakaan, ei jouluksi eikä ikinä muutenkaan. Se on kylmää, märkää ja inhottavaa, sitä menee kenkiin, ja siinä on ikävä kahlata ja lapioida pihapolkuja ja autopaikkaa auki - yyh!
    Oli jo pakko googlettaa, mihin aikaan törkykukkanen (:-D) kukkii jos kukkii - kuulemma alkukesällä. Taisin istuttaa sen vasta viime vuonna, oli melkein pakko hankkia kun nimi oli niin uskomaton ;-D Se on kyllä kasvanut niin paljon, että kukkien odottaminen ensi kesänä on kai jo sallittua.

    ReplyDelete
  19. Voi kuinka nuo pikku-puksit ovatkin söpöpjä<3
    Meilläkin ruoho ja imikänlehdet pilkkuineen vielä jaksvat vihertää.

    ReplyDelete
  20. Jos mielii tuollaisia pienoä aitoja, kannattaa hankkia pienikasvuisia lajeja tai lajikkeita, puksipuissakin on eroja!
    Ihanaa kun on vielä raikkaanvihreitä kasveja.

    ReplyDelete
  21. Juu..niin..En ole ollenkaan varma, että nuo talvi- ja kesäkuukaudet pitää enää paikkaansa. Kuten totesin, on ilmasto ollut jo kauan ihan erilainen, että ehkä noita kuukausia voisi vähän rukata eteenpäin..!!! Maailma muuttuu.. Muistelin vaan noita vanhoja aikoja miten silloin opetettiin.. Mutta oikeen kiva, että löytyy vielä marraskuussakin kukkia ja vihreetä. Täällä Paksu Leidi katselee kuvia oikeenkin kiinnostuneena ja lukee kommentteja.. Ja myhäilee kissojen kuville..

    ReplyDelete
  22. Se voi olla jossain virallisesti sanottu, mitkä ovat minkäkin vuodenajan kuukaudet, mutta siitä en tiedä mitään. Ei nyt voi sanoa kovin talvista olevan ja minusta nykyään marraskuu on lähes aina tällainen täällä etelässä, poikkeuksena parin vuoden takainen etutalvi (takatalven vastakohta?).
    On tosi kiva, että kukkia ja vihreetä löytyy mahdollisimman monena kuukautena vuodesta!
    Kissojen kuvia ei olekaan vähään aikaan ollut, täytyy korjata tilanne.

    ReplyDelete
  23. Meni ihan mahottomaksi toi talvi-asia. Piti oikeen ruveta ottamaan selvää (onko Paksu Leidi vähä pedantti?). Tuolla blogissa sitä tutkimustulosta, jos kiinnostaa: www.leidinaarteet.blogspot.fi/2012/11/jaa-etta-onkos-nyt-talvi.html

    Eikä se oikeen edes selvinny..!!?? :-D

    ReplyDelete
  24. Onkohan Paksu Leidi vähän pedantti? Tai muuten vain tiedonjanoinen. Kumpikaan ei ole huono ominaisuus. Kävin katsomassa. Ei kai sille olekaan vedenpitävää selitystä, mutta onko monelle muullekaan asialle ;-)

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!