Thursday, 15 November 2012

Kevään tekoa

Eilen sain viimeiset kukkasipulit multaan, ja tänään viimeiset kaksi pensasta ja puun! On niin ihanaa tehdä kevättä, tihkusateessa kyykkiminen ja niljaisen savimaan kaivaminen ei ole yhtään vaikeaa, kun silmissä siintävät nämä kevään kukkaset. Tämän kirjoituksen kuvat ovat viime keväältä, näistä tämän syksyn istutuksista tulee sitten kuvia ensi keväänä...
Sipulipusseja oli varmaan lähemmäs 50, voi olla ylikin, en laskenut. Vaikka alkusyksyllä sipuleiden määrä on vielä maltillinen, on loppuvaiheessa aina pakko hankkia alennusmyynnistä lisää – ja mielellään suuria määriä samaa laatua.
Keväällä on odotettavissa ainakin ... tulppaaneja (kuvassa 'Duc van Tol Rose') ...

Yesterday I planted the last remaining bulbs.

... hyasinttejakin on luvassa, ja paljon. Niitä ei nimittäin ole pihallani ikinä syöty. Istutin vaaleankeltaisia, sinisiä, purppuraisia ja aprikoosinvärisiä ...

... narsissejakin on luvassa aiempaa enemmän, sillä nekään eivät ole jänisten tai peurojen ruokalistalla ...

... talventähtiäkin istutin aiempaa enemmän, tämä kuva ei ole omasta puutarhastani, vaan Helsingin kasvitieteellisestä puutarhasta. Tässä kuvassa on italiantalventähteä, tänä vuonna istutin turkintalventähteä, joka on hieman tätä sirompi ...

... kevätkurjenmiekkojakin on luvassa aiempaa enemmän ...

... samoin kuin keisarinpikarililjaa, tänä vuonna istutin 'Aureomarginata'-lajiketta, jolla on keltareunaiset lehdet.
Mukavaa kevään odotusta kaikille muillekin sitä odotteleville!

Hyasintti, tuoksuhyasintti – Hyacinthus orientalis
Italiantalventähti – Eranthis hyemalis
Keisarinpikarililja – Fritillaria imperialis
Kevätkurjenmiekka – Iris reticulata
Turkintalventähti – Eranthis cilicica

39 comments :

 1. Voi mikä ihana talventähti! ♥ Herkkä kukka :) Niin sitä alessa hullaantuu...

  Samat puuhat oli meikäläisellä. Eilen oli vielä maa jäässä mutta tänään paistoi aurinko ja postissa tuli Netanttilan postomyynnistä tilatut krookukset 10 x 50kpl pusseja (1€/pss) :D 160 tulppaania, 75 narsissinsipulia ja 5 pussillista helmililjoja!! Jiihaa, kaikki on nyt istutettu, paitsi pari kourallista jo kasvavis helmililjoja jotka laitan ruukkuun :)

  Kevät on, vallaton...:P

  ReplyDelete
 2. Okei. Aika paljon :) Muista sitten räpsytellä kameraa keväällä, niin mekin päästään ihailemaan!

  On muuten aika ikävää, että joutuu miettimään istutuksiaan niiden peurojen ehdoilla.

  ReplyDelete
 3. Ensimmäisen kerran edes kuulin talventähdestä! Jännä matala kasvi! Oletpa ollut ahkerana! Tulossa siis keväällä valtaisaa kukkaloistoa!

  ReplyDelete
 4. Tuota talventähteä katselin tänään jostain nettikaupasta, että olis aika kiva. Ja voi kyllä, mä NIIIIN odotan kevättä ja tulevaa kasvukautta! Näin suurta hinkua en ole ennen tuntenut, olen pystynyt elämään talven läpi suhteellisen täyspäisenä ihmisenä. Nyt tuntuu, että kevääseen on ikuisuus. Ehkä tuo vakkarityökin osaltaan vaikuttaa tähän, kun tietää, että voi tilailla alkuvuodesta jo kaikkia mielenkiintoisia siemeniäkin eikä tarvitse odottaa sinne toukokuun puoleen väliin, että tulee eka palkka.

  *palaa sohvalle puutarhakirjan pariin*

  ReplyDelete
 5. Linda; Talventähden ostin itse asiassa ihan jo alkusyksystä, se ei ollut edes alessa... kun olin nähnyt sitä suloista pientä turkintalventähteä pari vuotta sitten Hollannissa, ja nyt kun sitä sai meiltä niin... muuta syytä ei tarvita :-D
  Huh, sulla on ollut jätti-istutussessio! Keväällä on sitten ihanaa. Ja vallatonta ;-)

  Mamma N; No on se ärsyttävää! Mieluummin peurat padassa ja kukat kukkapenkissä, jos multa kysytään. Kyllähän mää, kamera räpsyy keväällä joka päivä, niin kuin aiempinakin keväinä! Arvaa montako kymmentä kuvaa mulla on viime keväältäkin, per päivä? No, en tiedä itsekään. Kymmeniä.

  Tillariina; Talventähti on ihana, en ymmärrä miksi sekään ei ole meillä ollut tunnettu aiemmin! Se kukkii vieläpä tosi aikaisin, siis yhtä aikaisin kuin lumikello!! Ja siihen aikaan kun ei ole melkein mitään muuta kukkivaa. Nää varhaiset on niin arvokkaita!

  Tiina; Talventähti ON tosi kiva, varsinkin sitten kun se on tuollainen kukkiva matto... odottelen edelleen, mulla on ollut sitä pari vuotta, mutta vain muutama hassu yksilö. Jos se on siementänyt, niin niillä tietenkin kestää kasvaa kukintakokoon.
  Hmm, mä en ole yhtään tykännyt sitten lapsuuden (jos silloinkaan, kai sentään silloin) talvesta, lumesta, pakkasesta, jäästä ja mitä muita oheistuotteita sillä nyt olikaan, lokakuulta sais mun puolesta siirtyä suoraan maaliskuulle! Tai ei lokakuulta, koska silloin mun syysistutukset on harvemmin tehty, mutta marraskuun puolivälistä ;-)

  ReplyDelete
 6. Ihania kuvia <3 Mulla jäi tänä syksynä sellanen fiilis että tuli ihan liian vähän sipuleita laitettua:( No toivottavasti vanhat jaksaa nousta kevättä tuomaan ja ainahan voi vierailla puistoissa ja puutarhoissa! Ah Loviisan avoimet puutarhat toivottavasti taas keväällä! T.Minna

  ReplyDelete
 7. Se, mikä on kivaa puutarhan kanssa, on että aina tulee uusia vuosia. Ensi syksynä voi sitten taas istuttaa enemmän jo siltä tuntuu.
  Olisihan se kiva joskus elää syksy niinkin, että ei olisi hirmuista kiirettä. Mutta kun en osaa olla kurvaamatta taimikaupoille varsinkaan, jos alkaa olla alennusmyyntien aika! Niin sitä istutettavaa aina riittää.

  ReplyDelete
 8. Eikö olekin ihanaa kun vieläkin voi istuttaa sipuleita kevään kiilto silmissä! Sitä voi sitten keväällä olla niin tyytyväinen ja ihailla , että ompa kiva kun tuli tuotakin ihanuutta syksyllä istutettua :)

  Katselin juuri säätä sillä silmällä että, josko meilläkin vielä istutetaisiin sipuleita viikonloppuna. Ja kyllähän se näyttää sään puolesta onnistuvan..

  ReplyDelete
 9. Ihanaa puuhaa...just parasta!
  Minulla on hieman totuttelemista tuon hyasintin kanssa, kun olen sen niin mieltänyt joulukukaksi. Mutta oikein upealta näyttää kevätpuutarhassakin. Muuten, mistä se suloinen pupu siinä vieressä? Olen niin toivonut kivannäköisiä suomalaisia koriste-eläimiä puutarhaani.
  Minulla on paraikaa matkalla vielä yksi iso alesipulilaatikko eurobulbilta. Oli niin edullista tarjolla, että oli ihan pakko tilata. Ehkä tulee jo huomenna...

  ReplyDelete
 10. Ihania hyasinttejä... tuo vaaleanlila on yksi kauneimmista !
  Minäkin laitoin tänä syksynä noita talventähtiä pariin paikkaan, jospa lähtisivät edes toisessa hyvään kasvuun. Olen aiemminkin sitä kokeillut, huonolla menestyksellä. Tosin paikka taisi silloin olla vähän liian kuiva.
  Ostin maanantaina vähän lisää narsisseja ja ne pitäisi istuttaa, mutta taitaa mennä ensi viikolle. Onneksi leuto sää jatkuu : )

  ReplyDelete
 11. Heidi-Maaria; On ihanaa, tällaista on täälläpäin tosin lähes aina, pari vuotta sitten tuli ihmeellisesti talvi keskellä marraskuuta. Syksyllä on kiva puuhailla ulkona, jos voi, niin tulee nähtyä sitä valoa edes vähän, sen verran kuin sitä nyt tähän aikaan on. Keväällä on todellakin niin kiva katsoa kaikkea mitä maasta nousee, se on moninkertainen ilo tähän vaivaan nähden!

  Irene; Kevään tekoa parempaa puuhaa ei olekaan :-D Vai eurobulb, en ole uskaltanut mennä kai edes katsomaan mitä kaikkea heiltä löytyy. Kun onnistun ostamaan niin paljon jo ihan kotimaisista kaupoista, joka vuosi on jotakin uutta, valikoima paranee koko ajan.
  Mä kai totuin niin hyasinttiin ulkokukkana, nimenomaan talvisena kukkapenkin piristyksenä, monien ulkomaanvuosien aikana. Jouluna se haisee liikaa ja kukkii ohi sekunnissa! Tuo pupu on valitettavasti Englannista, eli se ei olekaan käytännössä suomalainen.

  Sariw; Ai niin tuohon hyasinttiin en kirjoittanutkaan lajiketta. Se on Plantagenilta pari vuotta sitten hankittu ja lajike on 'Top Hit'. Ehkä heillä on samaa tänä tai ensi vuonnakin.
  Onneksi istutuskelit jatkuvat... hmm.. pitäisikö mennä käymään kylillä ;-)

  ReplyDelete
 12. Kyllä sulla keväällä on loistopiha kunhan nuo kukat nousevat,
  Ihan tulee kevään kaipuu kun katselee noita kukkia, mutta sipulien on ensin käytävä talven käsittely läpi.
  Kaikkea hyvää sinulle !

  ReplyDelete
 13. Toivottavasti mahdollisimman moni kukka nousee eikä päädy peuran suuhun! Kiitos samoin.

  ReplyDelete
 14. Tuo talventähti onkin mulle uusi tuttavuus, kivan näköistä! Ja ihanaisia on kaikki muutkin istutuksesi ja kukkasi. Oikein sydän hypähtää, kun katselee keväisiä kuvia.

  ReplyDelete
 15. Oi, niin on munkin mieleen tuo talventähti. Ei mahda menestyä näin pohjoisessa!

  Samaa mieltä talvesta, en tarvitsisi sitä ollenkaan ja jos on pakko, niin kuukausikin riittäisi!

  ReplyDelete
 16. Tuo on nii-in totta, että sipulihamstraus lähtee käsistä! Mutta ihanaa! Viime syksynä istutin lopulta varmaan 400 yhteensä. Tänä syksynä ei pitänyt laittaa yhtään, mutta varmaan sata on silti mennyt jo aiemmin maahan. Aion kyllä laittaa hiuksia tms. jänisten karkotetta keväällä penkkeihin, meillä nimittäin syödään kaikki krookukset..

  ReplyDelete
 17. Mielettömän kauniita! Talventähti on mulle uus juttu. Näyttää ihan minikokoiselta kullerolta.

  Jos mulla olis piha, jota tulisin katselemaan aina, mä varmaan villiintyisin aikalailla kukkien kanssa. Mutta odotan mä innoissani noita muutamaa kymmentäkin tulppaania :)

  ReplyDelete
 18. Talventähtiä pitäisi istuttaa jokaiseen pihaan, kun ne ovat niin varhaisia, kuin aurinkoja. Mun pihalla ensimmäinen talventähtikuva viime keväänä on maaliskuulta! Eihän silloin kuki vielä mikään, paitsi aikaisimmat lumikellot ja se taikapähkinä, jota kuvasinkin joka päivä viime kevättalvella.
  Yritin etsiä talventähdenmenestymisvyöhykettä, jossain sanottiin, että se pärjää "suuressa osassa maata", toisaalla, että vyöhyke III olisi pohjoisin sille sopiva.

  Koivurinteen rouva; Jotenkin, kun kasvukausi päättyy, niin tulee joku pakko valmistella ensi vuotta. Kukkalupauksien eli sipulien hankkiminen tuntuu ihan pakottavan tarpeelliselta.
  Toivottavasti kasvejanne ei syödä! Täällä saavat krookukset kasvaa rauhassa, kun jäniksiä ei pihoilla kovin paljon käy, rusakoita ja kaneja ei ole ja pienimmät kukat ovat ilmeisesti peurojen mielestä liian matalalla. Mutta täytyy koputtaa puuta - peurojakin näyttää olevan vuosi vuodelta enemmän.

  ReplyDelete
 19. Ihanan uskoa valava kirjoitus kuvineen, kiitos! Tuntuu, että päiviä ei oikeastaan olekaan, kun valoisat hetket kuluvat töissä. Mutta minäkin hain vielä viikolla Plantegeinista melkein ilmaisia sipuleita, jotka laitan viikonloppuna maahan ja ehkä haen huomenna vielä lisääkin ;) Ajattelin käydä kaivamassa satsin myös isän ja äidin puutarhaan.

  Minäkin ostin isomman määrän vain kahta laatua liljakukkaisia tulppaaneja, olikohan valkoiset Sapporoa ja pinkit sitten jotain muuta. Niin kauniita nuo hyasintit ja taustalla näkyvät tulppaanit ja tuo jänö, ihana ihana kevät!!!

  ReplyDelete
 20. Kiva jos innosti! Niin kuin yllä jo kirjoitin, nuo hempeät liilanpinkit hyasintit ovat Plantagenista, lajiketta 'Top Hit'. Niitä voisinkin joku vuosi hankkia lisää, en tajua miksi en taas sitä ole tajunnut. Olisi kiva, että olisi sitäkin lajiketta enemmän, kun ne ovat todella hyvin kukkineet jo kahtena keväänä - tuo viimekeväinen kuva on siis jo toisena kukintavuonna ja silti niissä on noin isot kukinnot!
  Vaikka sipulipussihyllyn ääressä tekee mieli ottaa yksi pussi yhtä ja toinen toista, niin suuri määrä yhtä ja samaa on kyllä keväällä kivemman näköinen - no, kaikki kukat on toisaalta kivan näköisiä, niistä on vain niin iloinen!

  ReplyDelete
 21. Yhy yhy yyyy! Miks ei ole jo kevät??

  ReplyDelete
 22. :-D Ehkä sitä ei niin arvostaisi, jos sitä ei joutuisi puoli vuotta odottamaan (tai melkein vuoden, niin kuin omassa tapauksessani, kun rakastan kevättä kaikkein eniten).

  ReplyDelete
 23. Ihania kevätkuvia. Ja hienoa, että jaksat kasvukautena ottaa kuvia niin paljon, että sinulla on suuret varastot kauniita kuvia myös talveksi. Olen välillä vain tullut näille sivuille ihailemaan kukkakuvia.

  ReplyDelete
 24. Kiva kuulla, täytyypä laittaa taas lisää kukkakuvia :-)

  ReplyDelete
 25. Minä laitoin tänä syksynä ensimmäistä kertaa hyasintteja, jos niitä joululta säästettyjä ja keväällä maahan kaivettuja ei lasketa.
  Ja Prismasta lähti mukaan muutama kukkasipulipussi alekorista tällä viikolla:)

  ReplyDelete
 26. Sepä kiva! Soisin tosiaan hyasinttien lisääntyvän pihoillamme, kun niistä tulee niin paljon väriä aikaisin, yleensä ne kukkivat aiemmin kuin tulppaanit. Minulla oli kyllä tänä vuonna yhtä kerrottukukkaista hyasinttia, jossa oli aika myöhäinen kukinta, mutta tuo kuvan hempeä 'Top Hit' aloittaa ennemmin kuin yksikään tulppaani.

  ReplyDelete
 27. onneksi olkoon,nyt saat levätä laakereillasi:) (vitsivitsi,arvaan kyllä että puuhaa piisaa,vaikka istutushommat onkin nyt ohi). Talventähdet on söpöjä.Ne on jo kauan olleet mun hankintalistalla,mutta huom! ensin mun on onnistuttava lumikellojen kans!!Se on mun sisäinen pakko:) Mua on siis niin kiinnostanut tässä pitkin syksyä,että mitä ne on ne sinun viimeisimmät pensas- ja puuistutukset?Joko voit paljastaa vai tuleeko niistä myöhemmin joku huippupostaus,joka saa huokailemaan ihastuksesta ja vihertymään kateudesta?
  Tuo pupu on ihana.Tunnistinkin sen brittipupuksi,kun oon ihaillut samantapaisia jossain nettisivuilla.Ja siitäpä tulikin mieleeni yx postausaihe,jonka oon ihan unohtanut...leppoisaa lauantaita koko kolmikolle:)

  ReplyDelete
 28. Onpas siinä lajikkeita, ihania! Mulla kukki tulppaanit ja hyasintit yhtä aikaa, vaikka minäkin kuvittelin hyasinttien kukkivan aiemmin. Mut eikai tämä niin vakavaa ole, vaikka ei meniskään kaikki ihan niinku on suunnitellu. ;) Keisarinpikarililja ei ole koskaan jaksanut kukkia, kasvattanu vaan 15 cm lehtitupsukan ja siihen jäänyt, mikähän lie sillä vikana?

  ReplyDelete
 29. Oi ihana toukokuu!!!! Minä en laittanut vielä mitään sipuleja, kun ei ole oikein vielä tiedossa mihin edes istutan. Jospa ensi kesänä saan aikaiseksi puutarhan aloituksen :)

  Käyppäs muuten kurkkaamassa blogissa, meille muutti kemiläinen kaunotar......

  ReplyDelete
 30. Jaa, no täytyypä laittaa listaa. Mitään erityistä postausta en ajatellut niistä tehdä, kun ei ne ole melkein minkään näköisiäkään. Mutta tässä, toiselle kasvihullulle tietoa:
  - orjanlaakeri 'Alaska', se on Ilex aquifolium eli pihaorjanlaakereita talvenarempi, mutta kuten nimi viittaa, niin sen pitäisi niistä kylmänkestävimpiä. Ja se on tyttö! Eli sinisen prinssin puoliso, marjoja toiveissa...
  - Osmanthus heterophyllus 'Tircolor', menestyy pihallani ehkä tai sitten ei... Ilex-tyyppiset kirjavat ainavhannat lehdet. Tämä ja Ilex oli kukkakaupan jouluistutustaimien joukossa, hyvin pienet yksilöt.
  - Diervilla sessiliflora 'Cool Spash', valkokirjava.
  - Hygrangea Macrophylla-Ryhmä 'Light-O-Day', pitsiliinamainen kukinto ja valkoreunaiset lehdet (mutta kukkii vanhoilla versoilla eli en tiedä, tuleeko juurikaan kukkia).
  - Pihajasmike 'Aureus', vihdoin!
  - Pikkujasmike 'Erectus' (jasmikkeita peurojen ei pitäis syödä).
  - pari lamoherukkaa, ollut kans ostoslistalla pidempään.
  - kasura.
  - sulkahernepensas.
  - punavihma.
  Siinä oli tää viimeinen satsi, alkusyksyllä oli muita istutettavia, mutta en enää muista mitä! Ai niin, viimeisiä perennoja löysin kans eurolla, mm. siperiankurjenmiekka 'Rose Quest' (ei kyllä ole pinkki vaan liila).
  Istutettavaa siirtyy kaupunkien taimimyymälöistä tänne saareen koko sulan maan ajan. Nää oli halvimmillaan euron ja kalleimmillaankin puoleen hintaan, niin olihan se nyt pakko!

  ReplyDelete
 31. Puutarhuri; Kukkimisaika varmaan riippuu tulppaanista ja hyasintista, muttakin yksi hyasintti aloitti kukinnan vasta toukokuun lopussa, vaikka toiset jo huhtikuulla.
  Keisarinpikarililjat kukkivat mulla hyvin kukkapenkissä, johon on käännetty huussikomposti muutama vuosi sitten. Toisaalta ne kukkivat hyvin myös vanhempieni pihalla, missä niillä oli aika kuiva ja paahteinen paikka.

  Jaana; Huomasin tuosta blogilistani pikkukuvasta ja kävin heti katsomassa! Aivan lutunen sulotar!

  ReplyDelete
 32. Vau sinähän oot valtavasti istuttanna kukkasipuleita,enskesänä sitten on sulla kukkaloistoa kerrakseen,on nähtävää:),kerta se ois ensimmäinenkii jos jäniksen syömiä löytyis aamulla,ne nakertelis kukkasesi kaikki:D.mukavaa viikonloppua

  ReplyDelete
 33. Toivottavasti on kukkaloistoa eikä ne jänikset nyt kuulleet mitä täällä sanoin :-D

  ReplyDelete
 34. Ah, IHANAA :)

  Kevättä ootellaan! <3

  ReplyDelete
 35. Juu, niin tehdään! Odotan jännityksellä sitäkin, alkavatko taikapähkinän kukkanuput taas pullistua helmikuussa auetakseen maaliskuussa :-)

  ReplyDelete
 36. Minä laitoin sipuleita piiloon ennen reissuun lähtöä. En oo käynyt katsomassa onko ne jo itäneet, niin kun viime syksynä kasvattivat pitkät varret ja sitte eivät kukkineetkaan keväällä :(

  ReplyDelete
 37. Toivottavasti eivät ole. Ei minulla ainakaan ole lähteneet kasvuun, vaikka ensimmäiset sipulit istutin jo syyskuun puolella. Vaikka maata kaivaessani kyllä löytyi yksi versomaan lähtenyt, olisiko ollut italiantulppaani, se on jo edellisvuotinen. Kaipa niistä ainakin osa jaksaa kukkia keväällä.

  ReplyDelete
 38. Yksi kysymys vielä. Vieläkö voi istuttaa. Sipuleita tai pensaita..?

  ReplyDelete
 39. No, pensaille, puille ja perennoille on hyvä, jos ne ehtivät vähän juurtua ennen kuin maa jäätyy, joten sopiva aika riippuu ihan siitä, koska se jäätyy. Joitakin sipuleita (esim. tulppaaneja) voi istuttaa vaikka kohmeiseenkin maahan rautakangella, toiset (esim. narsissit) haluavat juurtua ennen talven tuloa.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!