Sunday 11 November 2012

Tunnelmointia sateisessa illassa

Eilen oli aika märkä päivä. Koska minulla on vielä paljon istutettavaa, tein täsmäiskuja aina kun sade hieman taukosi. Kerrallaan pystyi istuttamaan noin 15 minuutin ajan ennen kuin alkoi taas sataa rankemmin – yleensä paketillisen sipuleita, mutta yhdellä iskulla onnistuin saamaan maahan kolme pensasta, toisella kerralla nostin daaliat ja osan ruostekukista.
Sitten taas katsottiin Mustin kanssa ikkunasta ulos ja mietittiin, mitä nyt tehdään. Tänäänkin sataa, joten puuhamme on sama kuin eilen.

It is the dark season – must put some lights!

Olen ehdottomasti enemmän ulkoilma- kuin sisäilmaihminen ja nyt on sanottava, että se harmittaa, kun päivät loppuvat aivan kesken. Jo iltapäivällä alkaa tulla hämärää, siinä vaiheessa kun normaalisti pidän kahvipaussin ja vasta valmistaudun päivän varsinaiseen koitokseen, pitääkin jo lopettaa hommat. Ryhdyin eilen laittamaan valoja sisälle, jotta edes jossakin olisi valoa. Keittiön ikkuna sai messinkitähden.

Tämä valosarja on eteisessä ympärivuotisesti, mutta sitä ei juuri kesäisin tarvita.

Tämäkin valopuu on olohuoneessa aina. Runko on halkaisuharjoitus muinaisilta metalliseppäopintojeni ajoilta.

Makuuhuoneen renginkaappi sai päälleen helmivalosarjan ja lasiset kynttilänjalat.

Näin tunnelmallinen näky odottaa sängyssä iltaisin. Kissa ja hyvä kirja, eipä paljon muuta tarvita. Paitsi että viideltä iltapäivällä ei tarvitsisi vielä olla tällaista!

Kyllä se kevätkin joskus tulee. Sitä paitsi, näinä kosteina aikoina vesimyyräapajat ovat erinomaiset, huomauttaa Ransu (pötsi piukeana).
Pehmoista ja tunnelmallista pyhäpäivää kaikille!

43 comments :

  1. Sateisen ilman plussapuoli on se, että me saimme nautittavaksemme näin ihania ja tunnelmallisia kuvia! Tänne tarvitaan kyllä myös lisää pieniä valosarjoja. Niistä ei voi saada tarpeekseen tässä pimeydessä.

    ReplyDelete
  2. Kröhym... älä kerro naapureille, mutta saatan joskus laittaa valot kesäiltanakin (tai -yönä, yökyöpeli kun olen) noihin valosarjoihin!

    ReplyDelete
  3. Juu, on nää päivät aika ankeita. Ja samlla tavalla minäkin lisään valoja ja kynttilöitä. Sinulla on todella tunnelmallisen ja kodikkaan näköistä. Minäkin taidan alkaa penkomaan lisää valasarjalaatikoitani!

    ReplyDelete
  4. Kauniita ja tunnelmallisia valoja, jotka pääsevät oikeuksiinsa pimeässä! :)

    Kiinnitin huomiota (Ransun jälkeen tietenkin!) myös kauniiseen sängynpäätyyn.

    ReplyDelete
  5. Ympäri vuoen on meidänkin valosarja omenapuussa. Eilen laitettiin ajastin päälle. Kun ei ole katuvaloja niin yöllä hiippaaminen on mukavampaa kun ulkoa tulee edes vähän valoa. Ja taskulamppua ei tarvitse kaivaa tyynyn alta :) Vielä pari pussia istutettavaa, sitten voi mennä kissaneidin ja isännän viereen päivälevolle.

    ReplyDelete
  6. Ihania valoja! Tarveis varmaan laittaa tännekin, meillä ei ole kuin eteisessä se "diskovalo" (niinkuin kerran sitä nimitit :)ja kukkavalo sarja jonka siirsin eteisestä sohvan yläpuolelle...se on taas punainen, niin ei valaise yhtään.
    Kovin on hämärä päivä.

    ReplyDelete
  7. Kaunista tunnelmaa olet loihtinut tähän ankeaan pimeyteen.
    Todella harmillista että five a clock tea aikaan jo näin pimeää.
    Meilläkin päivä jää lyhkäiseksi kun piti ajaa pojan kanssa tontille, taidetaan jättää huomiseen, maankairausta olisi tehty.
    Mukavia lukuhetkiä Ransun ja Mustin vieressä!

    ReplyDelete
  8. Hyvä että saaliista riittää, oikein tyytyväisen näköinen kissa sängyssä pötköttääkin! Viettäkäähän oikein mukava pyhäilta:)

    ReplyDelete
  9. Auli; Valoja tarvitaan juuri nyt eikä vasta jouluna!

    Heidi; Kyllä ne pimeässä paremmin näkyvät ;-D Sänky kuului tilan irtaimistoon, se on varsin kaunis.

    Carita; Hyvä, go Carita go! Tai ehkä jo sait ne maahan, kun sade taas alkoi niin mulla jäi kesken. Mutta ei niitä sipulipusseja enää kovin montaa ole, ja puskatkin koko ajan vähenevät sitä mukaa kun niitä saa maahan.

    Sesse; Laita ihmeessä, eteisdiskon lisäksi on kiva että on valosarjoja siellä täällä muuallakin. Niistä tulee kiva hämyinen valo huoneisiin.

    Maiju; Kiitos! Tähän aikaan vuodesta täytyy tosissaan suunnitella ennen kuin alkaa jotain tehdä, että ehtiikö ennen kuin pimeä tulee! Nytkin tuntuu että on jo ihan hämärää, vaikka kello viiden teehen on vielä aikaa ;-)

    Myrsky; Kiitos! Apajia riittää niin että kaikkea ei jakseta syödäkään. Tänäänkin puuhailin muotopuutarhassa, jossa polun keskellä lojui päätön vesimyyrä! (Kaikille ei voi tällaista kauhujuttuja kertoa, mutta tiedän että olette kollipojan kanssa kovia tyyppejä).

    ReplyDelete
  10. Sateella onkin hyvä istutusilma, ei tarvitse kastella. Tänään mäkin vielä siirtelin kasveja:)

    ReplyDelete
  11. Niin on! Mutta kun sitä alkaa tulla liian rankasti niin että itse kastuu kunnolla, se ei ole kivaa (kun sitten pitäisi alkaa lämmittää pesuvettä saunalla jne.). Tihkusää on minustakin todella hyvä puutarhapuuhailusää. Ennen kuin tänään sade taas yltyi rankaksi, sain minäkin siirrettyä viimein ne lohenpunaiset idänunikot, joiden siirtämisestä on tässä blogissakin ollut puhetta - kesäkuussa! Kylläpä aika rientää...
    Itse kyllä kastelen aina, vaikka sataisikin, se on kai parempi että multa varmasti asettuu eikä jää isoja ilmakoloja, siis jotta juuret saavat heti kontaktin märkään multaan.

    ReplyDelete
  12. Joo, nyt ei enää voi sanoa että kyllä kesä kuivaa minkä kastelee. On vaan märkää.

    ReplyDelete
  13. Olet ahkera, kun viitsit vieläkin puuhastella pihalla. Mulla menee kaikki fiilikset, kun on märkää ja lehdet pudonneet :P Lueskelin eilen puutarhablogeista vanhoja postauksia, jossain postauksessa sanoit opiskelleesi Ikaalisten käsi- ja taideteollisessa. Opiskelitko siellä noita metallisepän opintoja? Ja ylläriylläri, mäkin olen opiskellut siellä joskus (tosin Kihniön pisteessä korupuolella ja vain kolme viikkoa, sitten erosin koulusta).

    ReplyDelete
  14. Kylläpäs on tunnemallisia kuvia! Muuten, pitää muistaa vanhenemisen hyvä puoli - aika menee nopeammin. Siis myös talvet pyyhkäisevät ohi nopeammin! Suurin osa vuodesta on kuitenkin muuta kuin tätä harmaata mömmöä.

    ReplyDelete
  15. Ihanaa tunnelmapalaa! Tosi kauniit nuo pitkät lasikoristeet ja kisut tietysti. Kyl niil kelpaa kun on liharuokaa tarjolla, Hupi joutuu tyytymään vaan kaupan lihatiskeihin :)

    ReplyDelete
  16. Jokke; Johtuneeko siitä, että ei ole kesä :-D

    Tiina; Ahkera.. no kun vaihtoehtoja ei ole, istutettavaa riittää. Avaa vain voinko esim. euron hintaista 'Cool Splash'-vuohenkuusamaa jättää taimikauppaan? Nope. Enkä ollut juuri ehtinyt koskea hankkimiini sipulikukkapusseihin ennen kuin tällä viikolla. Tän syksyn niellyt projekti aiheutti kans sen, että mulla on kaikki vielä ihan vaiheessa. Vasta tänään otin viimeiset ulkona "kesän" viettäneet lukinliljan pienokaiset sisään. Ovatkohan hengissäkään enää.
    Ehkä sekin vaikuttaa, että asuin niin pitkään Englannissa ja siellähän tää on ihan normi-talvisää, jolloin puutarhoissa tehdään paljon hommia. Juu, Ikaalisissa opiskelin pari vuotta ja sitten siirryin naapurikylään Osaraan, jossa opiskelin luomu-yrttiviljelyä.

    Zepa; Sen varaan täytyy panostaa!

    Helena; Noita pitkiä lasikoristeita on myynnissä nettikaupassani Elsan lempituoli! Olenkin ihan unohtanut postata niistä. Hupi varmaan tykkäisi kans taskulämpimästä vesimyyräpaistista, et viitsisi hänelle sellaisia pyydystää? ;-)

    ReplyDelete
  17. Puutarhaporttiin oli mies tänään ripustanut valoverkon ja varmaan 1.12. laitetaan valot puihin, joista ei siis otettu kesäksi pois valoja, toivottavasti syttyvät. Sisällä on myös useampi valosarja, joista yksi ympäri vuoden paikoillaan. Muut tulevat myös käyttöön joulukuussa.

    Hienot tunnelmalliset kuvat ja Ransun retkotus sängyssä tietysti kruunaa koko postauksen!

    ReplyDelete
  18. Ah noita masuvilloja. Musta tuntuu että meille tulee parit uudet valot, jotain helpotusta siihen että on jo heti iltapäivästä hämärää.

    ReplyDelete
  19. Ai metalliseppä! Kiinnostavaa :)

    Kunpa minäkin saisin aikaiseksi valoja... Ens viikolla on otettava itseänsä niskasta kiinni!

    ReplyDelete
  20. Ja voi ihanuus noita koukkuun käpertyneitä varpaita <3
    Voi kissan masu ja ihanan pehmeä masuturkki, kyllä sinne kelpaa käydä iltapäivätorkuille.
    Eikös se niin ole, että syksyllä nukutaan niin jaksaa sitten taas keväällä keikkua yö myöhään.

    Bongasin tänään pihalta ruukuissa kasvaneet mansikat, on pitänyt istuttaa ne mansikkamaahan...varmaan vieläkin voi ?
    Sadetta tuli vaan niin hurjasti , ettei ulkoilu oikein innostanut.
    Vaan eiköhän jossain kohtaa kirkastu...( ei kyllä ilmeisesti vielä ensi viikolla).

    t.Leena ja Pojat

    ReplyDelete
  21. Hyvin siis ehdit ennen lunta istutuksesi hoitaa. Hyvä sinä!

    Vettä tulee aamulla, päivällä, iltapäivällä, illalla ja riittää sitä vielä yöksikin. Voi video! Ainoo ilo on lisävalot ja muut härpäkkeet. Sulla onkin niitä jo nätisti esillä.

    ReplyDelete
  22. Voi, minua häiritsee vähän sama juttu: puuhastelua ja inspiraatiotakin riittäisi ulkohommissa, mutta hämärä tulee syksyn mittaan niin aikaisin, että päivät jäävät tosi lyhyiksi. No, sitäkin innokkaammin odotan kevättä ja kesää, jolloin voi välillä päivän mittaan vähän vaikka löysäilläkin, kun tietää, että iltaa jatkuu pidemmälle.

    Sinulla on näemmä ihanat kukat tiedossa ensi keväänä!

    ReplyDelete
  23. Tuntui, että tänään oli syksyn tähän saakka pimein päivä. Ja pimenee vaan, vielä yli kuukauden verran, huh!

    Ihanaiset tunnelmakuvat!

    ps. kävin sit pussaamassa vielä uudestaan marraskuun kalenteripoikaa :)

    ReplyDelete
  24. Todella aikaisin tulee pimeetä.
    Kiva kun ehdit kuitenkin istuttaa pensaat.
    On se ollut vähän kylmiä ja märkiä istutuspäiviä.
    Ihania valaisimia olet sisälle laittanut.

    Kisu se osaa ottaa rennosti.
    Leppoisaa pyhäiltaa.

    ReplyDelete
  25. Tillariina; Laitan ulkovalosarjatkin mieluiten jo marraskuussa, mitä sitä joulukuulle odottamaan kun on niin tappavan pimeää jo nyt! Mutta en vain yhtenäkään päivänä ole ehtinyt siihen asti työlistalla, kun on jo tullut liian pimeää...

    Katja; Ransu on masuvillakeisari ;-) Valot helpottaa kummasti.

    Kartanonrouva Elise; Ota ihmeessä, niitä on kiva katsoa, tulee vähän parempi mieli.

    Leena ja Pojat; Ransulla on tosi pitkät varpaat, tai ehkä kaikilla norjalaisilla on? En ole muihin tutustunut näin läheisesti. Kyllä kai ne voi istuttaa, minulla ainakin on vielä vaikka mitä istutettavaa. Niin kauan kuin maa on sula. Huomiseksi on tännepäin luvattu aurinkoa, ainakin jossain vaiheessa luvattiin.

    Nettimartta; Siis ei tässä ollut vielä kaikki, niitä piisaa vielä! Muutama puska ja yksi puu, jonka tieltä ensin pitää kaataa yksi nuorehko vaahtera. Ai niin ja kymmenisen sipulikukkapussia. Ja sitten kalusteita sisään, sadevesitynnyreitä kumoon jne.

    Pilvi; Päivn lyhyys tähän aikaan vuodesta on jotain yliluonnollisen järkyttävää. Onneksi on enää muutama viikko pimenevää, hehe. Jaksaa jaksaa...

    Kaisa; Joo, sama täällä! Hirvittää ajatuskin vielä lyhenevästä päivästä. Kyllä tämä aika vuodesta on kuin haudassa kävisi.
    Me kalenteripojan kanssa huomattiin sun käynti ;-) Puspus, se lähettää pehmoisen pusun!

    Sylvi; Kiitos. Niin tulee, mutta kohta on talvi ja sitten kevät! Vielä on aika paljon istutettavaa, luotan siihen että huomenna paistaa aurinko!

    ReplyDelete
  26. Ihanat valot ja ihana näkymä sängyssä! Minulle nämä kelit kelpaavat (paitsi odotan niitä ihan pysyviä lumia...), mutta sinua lohdutan samalla tavalla kuin sinäkin itseäsi: kyllä se kevät taas tulee takaisin :)

    Enpä muuten tiennytkään, että olet opiskellut sellaistakin alaa!

    ReplyDelete
  27. Ihanan tunnelmallisia valosarjoja ja hyvin olet saanut tunnelman valokuviinkin!

    ReplyDelete
  28. Elina; Juu, kaikkea ehtii kun nuorena aloittaa ;-) Tuo sänkynäkymä on erinomaisen houkuttava, eikö olekin? Kyllä kevätkin taas tulee ja kesällä ei tätä aikaa edes enää muistakaan! Meillä on niin jännät vuodenajat, todellisia vastakohtia. Tässä pimeydessä on se hyvä puoli, että tulee syötyä - kesällä kun saatan puuhailla pihalla yhteentoista illalla lähes nääntyen nälkään, kun ajan kulua ei oikein tajua.

    Jag på Ekholmen; Kiitos!

    ReplyDelete
  29. Ensimmäisessä ja toisessa kuvassa oleva kuvullinen lamppu on kaunis - ja messinkitähti sen vieressä. Ja on nuo valosarjatkin herttaisia. Me oltiin viikonloppu Koskella. Ihmeteltiin kun koko ajan satoi eilen ja tänään mutta niin pienesti että pystyimme keskeytyksettä työskentelemään ulkona ja saatiin paljon tehtyä. Teillä päin on näköjään satanut paljon enemmän. On tämä ollut merkillinen vuosi.

    ReplyDelete
  30. Se lamppu on isäni suvun peruja, ihanaa että se oli tallella, kun sopii tänne niin hyvin. Hyvä että saitte viikonlopun aikana tehtyä, minua harmitti kaikkien puolesta jotka tulivat tänne saareen viikonlopuksi, kun välillä satoi oikein rankastikin. Mutta välillä oli vain pientä tihkua, onneksi. Oli aika hankala yrittää mitään urakkaa aloittaa, piti välillä juosta suojaan.

    ReplyDelete
  31. Kauniita valoja teillä, varsinkin tuo messinkitähti on upea. Melkoista taiteilua tuo puutarhointi tähän aikaan vuodesta, sadekuurojen välissä. Ja tosiaan, jos aamuvuoron on töissä niin kotiinpalatessa on jo pimeää. Yäääk!

    ReplyDelete
  32. Ihanaa tunnelmaa, tuo messinkitähti on upea, katselin myös saman tyylistä, olikohan Anttilassa :) kaunis valo jota pimeyden keskellä tarvitaan. Ihania tunnelmointeja sinulla ja karvamasuille! ♥

    p.s. Oli ihana kolumni Maalla-lehdessä, tänään juuri sen löysin ja luin :) Oli vaan aivan liian pieneen tilaan ahdettu, olisi pitänyt olla tilaa vähintään koko sivu!!

    ReplyDelete
  33. Pirkko ja Linda; Se on joku Airamin tähti varmaan, kun viime vuonna siitä paloi lamppu ja ostin uusia, niiden paketeissa lukee Airam. Se sopii jotenkin järjettömän hyvin tuohon vanhan kattovalaisimen kumppaniksi.
    Yyyh, pimeys on haastavaa, onneksi tätäkään ei kestä ikuisesti. Toisaalta, nautitaan nyt näistä kauniista valoista.
    Heh Linda, heillä taitaa olla tietty formaatti tuohon vieraskolumniin ;-) Kiitos!

    ReplyDelete
  34. Nämä sateet ja vedet alkavat olla niin kylmiä ettei meinaa kädet enää kestää eikä niska, kun kyyristelee. Omat sipulini olen suurinpiirtein kaikki jo kaivellut maahan kilvan kylmän, märän ja pimeän. Samoin kuin pari pensasta joiden arvelin maassa talvehtivan paremmin kuin ruukussa. Joka syksy tulee "kiire" kaiken kanssa ja itseäni vannotan, että puuhaa pitää vähentää keväällä. Kiireen tunnusta pihassa en pidä:( Mutta ah sitä intoa, mikä alkaa taas kumpuilla kevään tullen.
    Mökistä kun katselee ulos, näyttää päivälläkin säkkipimeältä, mutta ulkoilma on kuitenkin suhtkoht valoisaa, jos vaan päättää mennä ulos. Minun ainakin pitäisi päättää niin paljon useammin. Muuten alkaa mieleni mustua ja se ei ole hyvä se.
    Onnenksi on tuo valkoinen takkuvatsainen koira joka vaatii innokkaana ulkoilmaa.

    ReplyDelete
  35. Ihania! Valosarjoilla ja kynttilöillä selviää pimeästä ajasta. :) Minäkin sain kukkasipulini maahan, mutta kyllä oli pimeää, märkää ja kylmää. Toivotaan, että kevät palkitsee meidät!

    ReplyDelete
  36. Voi olla että teilläpäin on viileämpää, kun minusta tänään tuntui etelästä puhaltava tuuli suorastaan lämpimältä! Mutta totta, varusteiden täytyy olla kunnossa, kauluri kaulassa ja huivi lanteen ympärillä ettei mene selkä kylmästä vedosta kramppiin kuten viime vuonna kävi.
    Se on ihan tosi, että sisältäpäin ulkona näyttää aina pimeämmältä kuin onkaan. Pitää vain mennä sinne ja todeta sitten, onko siellä liian pimeää vai ei. Onneksi sinulla on innokas ulkoilijakaveri :-)
    On tää istuttaminen nyt aikamoista sisseilyä, mutta silmissä siintävät keväiset versot ja kukkaset!

    ReplyDelete
  37. Tuire; Kevättä on kiva odottaa kun on piilottanut aarteita maahan :-)

    ReplyDelete
  38. Ransu! Etkö saa kotona ruokaa?! Meistä ainoastaan Kalle pystyis elämään itsepyytämillä murkinoilla ja kärpästenkin aika alkaa olla jo ohi! Rankkaa sulla on....ylätassu!

    ReplyDelete
  39. Voi hitsi Saila kun oot ahkera vielä pihatöissä. Mulla olisi vielä kaksi onnetonta alepussukkaa..en taida niitä jaksaa/keretä laittaa. Illalla kun tulee töistä kotiin on jo niin hämärää, ja kun ensin pitää vielä Väinö, eikä alkaa sipuleita istuttamaan, niin ne on jääneet, ja siis taitavat jäädäkin. Mut eipä tuo nyt haittaa, kerkesinhän mä jotain istuttamaan ja ens syksynä lisää.
    voi mahoton, miten houkutteleva sänkykaveri sulla on.

    ReplyDelete
  40. Sulo; Mamma ei tuo mulle ikinä vesimyyriä, niin ne joudun hakemaan itse. Eilen se kyl yritti huijata ja osoitti pihalla yhtä puolikasta vesimyyrää, että söisin sen loppuun. No höh, ei se enää ollut tuoretta! Me kissat halutaan ruoka sellaisena että sydän vielä sykkii! Pöh. Toivottavasti teidän mamma on järkevämpi.
    RANSU

    Tuija; No se on jonkinlainen hulluus. Veri vetää kaivamaan maata niin että vain lumi ja jää sen sitten talvella estää. Joka syksy toivon, ettei tulisi lunta ja jäätä ollenkaan!
    Etuna on tietenkin se, että teen työt kotoa käsin: voin tehdä ne illalla ja kaivaa maata päivällä. Jos käy päivisin töissä, ei valoa riitä sen jälkeen ollenkaan.

    ReplyDelete
  41. Olipa tunnelmallista teillä vaikka se sade ulkona harmittaakin.
    Kissakuumeiluun ei tämä postauksesi laisinkaan tuonut helpotusta pikemminkin vain päinvastoin. Mutta mukavaa se on täällä käydä kurkkimassa millaista se olisi kissan kanssa eläminen :)

    ReplyDelete
  42. Onneksi näin pimeänä aikana saa sytytellä kynttilöitä ja laitella valoja mielin määrin!

    ReplyDelete
  43. Matonkude; Elämä ilman kissaa on ikävää ja tylsää!

    Jaana; Niin, pakko myöntää että en ole koskaan ymmärtänyt ihmisiä jotka sanovat, että ihanaa kun on syksy kun voi sytyttää kynttilöitä! Minusta olisi ihanaa jos kynttilöitä ei koskaan tarvittaisi, kun aina olisi valoisaa.

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!