Friday 28 April 2023

Vappupikarit

 Kohta on, millä kilistellä vappuskooleja.

Pikarililjoja on jos jonkinlaisia. Paljon keisarinpikarililjaa muistuttaa Fritillaria raddeana, jolla ei vieläkään ole suomenkielistä nimeä, vaikka sitä myy useampikin kotimainen kauppa. 
Toissa talvena vesimyyrät söivät ainokaiseni, joka oli kumminkin talvehtinut hyvin jo monta vuotta, joten viime syksynä hankin kaksi uutta. Tämä yksi on jostain syystä hyvin matala, ehkä jotenkin vioittunut kasvuvaiheessa, ja sen kukat ovat hyvin keltaiset. Taustanaan sillä on atsurihelmililjoja.

Ostin F. raddeanan sipulit eri paikoista, ensin tilasin yhden Augisilta Liettuasta, sitten näitä tuli vastaan myös Flörissä ja ostin toisenkin. Jännästi näissä on eri sävyiset kukat. Hyvä esimerkki siitä, kuinka luonnonkasveilla on monia värimuunnoksia.

Istutin kummankin muotopuutarhaan. Ehkä ne tuottavat joskus jälkeläisiä. Tässä penkissä ei yleensä ole vesimyyrätuhojakaan.
Kuvista voi havaita, että...

...hyasinttikausi on alkanut! Kuvassa on ainakin lajikkeita 'Top Hit' ja 'Delft Blue'.

Villissä punaisessa penkissä ovat keisarinpikarililjat lähimpänä kukkimista. Tänään tuon oikeanpuoleisen, hailean oranssin 'Vivaldin' ensimmäinen kukka jo alkoi raottua. Vasemmalla on keltakirjavalehtinen 'Aureomarginata'.

'Aureomarginata' on minusta todella ihana, vaaleat lehdet tuottavat hyvän kontrastin noihin perus-oranssinpunaisiin kukkiin. Taustalla kukkii pystykiurunkannus 'Beth Evans' ja idänsinililjoja.

Ruskopenkin aikaiselle 'Early Dreamille' kävi köpelösti. Se oli liian aikainen, tuli liian kovat pakkaset.
Ensi vuonna sitten taas uusi yritys!

Keltakukkainen 'Lutea' on tehnyt ennätysmäärän kukkavarsia.

Musti esittelee.

Monissa paikoissa on muita pikarililjalajeja nupulla, mutta alppipenkissä kukitaan jo. Tämä on Fritillaria sewerzowii, tälläkään ei ole suomenkielistä nimeä. Kukat eivät ole näyttävät, mutta niiden ruskeanvihreydessä on kauneutensa. 
On tällä kuriositeettiarvoakin. Istutin näitä ihan kokeeksi monta vuotta sitten ja hyvin ovat talvehtineet, vaikka tähän osuu viima eikä lunta kerry.

Sen lajitovereihin (joilla on muistaakseni ruskeasävyisemmät kukat) ei näytä tulevan kukkia, tämä on nimittäin niin aikainen laji, että kukat olisivat jo, jos niitä tulisi.
Oikealla on toinen valkoinen tähtitulppaani 'Albocaerulea Oculata', jota odotan kukkaan. Ensimmäisen tulppaanin nuppu syötiin sillä aikaa, kun olin kaupungissa – verkkosuojasta huolimatta. On vaikea saada verkkoa niin tiiviisti maata vasten, ettei myyrä tai hiiri sen alta mahtuisi.
On vain ollut niin koleaa, ettei tuo halua avautua edes auringonpaisteella. Tekisi mieli kutoa kukkaselle villanuttu.

Mutta hei, kevät etenee silti! Ensimmäiset kolme parsan nenänpäätä havaittu!


Atsurihelmililja Muscari azureum
Hyasintti Hyacinthus orientalis
Idänsinililja Scilla siberica
Keisarinpikarililja Fritillaria imperialis
Parsa, ruokaparsa Asparagus officinalis
Pystykiurunkannus Corydalis solida
Tähtitulppaani Tulipa humilis

14 comments :

  1. Kohta pääset herkuttelemaan parsalla. Upeat vappupikarit. Hain luujauhoa ja sitä pitäisi kai heti kaivella noiden juurelle, pitääkin muistaa huomenna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itse en ole kaivanut, viskonut vain suoraan paketista kasvien ympärille. Erityisen runsaasti keisareille ;-) Paras on varmaan lannoittaa niitä nyt, kun ovat aktiivisessa kasvussa, niin ovat juuretkin toiminnassa.

      Delete
  2. Olen tässä ihmetellyt, että miten Sinulla voi olla kaikista kasveista niin paljon eri versioita, päätä huimaavan runsaasti kaikkea. Selasin vähän tekstejäsi vuoteen 2007 blogin alkuun ja nyt ymmärrän paremmin. Innokas, ahkera, pitkäjänteinen ja ammattilainen, niin kyllä niitä herkkuja kertyy. Tämä blogisi on aivankuin oppikirja, ainakin minulle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No, alussa ei ollut paljon mitään paitsi vesakkoa, raparperi, juhannuspioni ja juhannusruusu. Sitten tuli vaihe, jolloin haalin kaikkea mahdollista. Nykyisin, kun on jo kaikkea mahdollista, olen huomattavasti krantumpi kasvihankintojen suhteen ;-D
      Mukavaa, jos täältä löytyy tietoa!

      Delete
  3. Siellä riittää pikareita isommallekin bileporukalle, voi että mikä lajikevalikoima runsain kukinnoin. Kippistelen itse yhden kukinnon turvin, mutta on sekin jo jotain, innolla odotan sen aukeamista.
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä voisi kippistellä jo isomman bileporukan voimin :-D Juhlaa on yksikin kukka.

      Delete
  4. Hienoa, että sinulla on omia pikareita kasvamassa. Ihailen aina näitä erikoisuuksia, mitä sinä olet löytänyt ja saanut kasvamaan. Itselläni eivät toistaiseksi ole oikein kasvaneet muut kuin kirjopikarililjat, mutta iloitsen toki niistäkin. Kävin viimeksi eilen tutkimassa Varjolehdossa, löytyisikö sieltä mitään, mutta ehkä on vielä aikaista.
    Hyasintit ovat minulla vasta ihan vähän työntäneet alkua esiin maasta, sinulla on täyden kukinnan aika. Perästä tullaan.
    Hauskat parsan nenät tuovat jo veden kielelle ja tiedon herkutteluhetkestä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kirjopikarililjat ovatkin pikareista ehkä kauneimpia. Ne ovat vain niin tavattoman kapeita maasta noustessaan, ettei niitä tahdo nähdä.
      Parsa on vuoden odotetuin ruoka, siis oma tuore vastakerätty parsa.

      Delete
  5. Kivaa, että on parsaa jo tulossa. Ja hienoja pikareja. Minä en ole pikarililjoja juuri istutellut kirjopikarililjan lisäksi, mutta ensimmäinen persianpikarililja on istutettu viime vuonna. En ole enää ihan varma mihin sen istutin, mutta yksi sen näköinen alku tuolla oli, jolle kiikuttelin sitten lannoitetta. Ehkä joskus oppii merkkaamaan paremmin yksittäisten kasvien paikat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Persianpikarililja on ollut vähän hankala minulla, se kyllä versoo joka vuosi - nytkin - mutta joka vuosi versot ovat näivettyneet jo melko pieninä. En kyllä ole tajunnut niitä kastella, jos ne vaikkapa vettä kaipaisivat siinä kasvuvaiheessa. Joten ehkä ihan hyvä, että nyt sataa kunnolla! Toinen asia voisi ehkä olla juurikin tuo lannoitus. Hmm. Täytyy kunnostautua täälläkin.

      Delete
  6. Kauniita vappupikareita ja hienosti kukkivia hyasintteja. Minulla ne tahtovat jäävät aina hyvin lyhytikäisiksi ja minä kun niin pidän niistä.
    Mukavaa vappua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi harmi. Hyasinteissa on niin paljon ihania, toisiinsa sointuvia sävyjä. Ja tuoksu on ihana puutarhassa, siinä missä se jouluna sisätiloissa on aivan liikaa.
      Kiitos, mukavaa vappua sinullekin!

      Delete
  7. Tämän hienompaa vappukoristusta ei tarvitakaan. Puutarha täynnä iloisia poksahduksia. Minullakin hyasintit näyttävät jäävän lyhytaikaisiksi. Pitänee syventyä niiden sielunelämään tarkemmin.
    Kiitos hienosta ja selkeästä kasvien nimiä käsittelevästä artikkelista OmaPiha-lehdessä.
    Iloista vappua sinulle ja ihanille karvaisille kavereillesi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi kiitos ihanasta palautteesta.
      Iloista vappua teillekin!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!