Sunday 2 April 2023

Levy jäi pyörimään

 Lumi sulaa taas...

Niistä muotopuutarhan penkeistä, jotka ovat lähempänä taloa, sulaa lumi ensimmäisenä... ai, kerroin tämän jo? Ai, olen kertonut sen jo kahteen kertaan tänä vuonna?
No onhan tämä vähän tällainen bon voyage -talvi. Tai kevät. 
Eilen alkoi 'Pickwick' -kevätsahrami viimein raottaa nuppuaan siinä muotopuutarhan penkissä, joka suli taas lumesta. Tämä on se, jonka arvasin kukkivan 27.3. Koska kukkii -haasteessa.

Tänään ensimmäinen kukka viimein avautui! Kuusi päivää arvaustani myöhemmin. Lisääkin on tulossa kaveriksi, lisäksi ryhmässä on muutamia puoliksi syötyjä kukkia, joista pistävät heteet vähän epämuodostuneista nysäkukista.
Mahtijuttu. Ja sekin, että istutin tätä ihanaa lajiketta syksyllä muotopuutarhan toiseenkin penkkiin.

Se penkki on vielä osittain lumen alla, mutta tähtisahrami 'Roseus' pistelee silti parastaan. Osa kukista on saanut öisin pakkasvaurioita, mutta onneksi niitä avautuu paljon uusia tilalle.
Tämä lajike ei näytä tuottavan siementaimia, ainoastaan runsain mitoin sivumukuloita. Tämän isoimman tuppaan voisi jakaa kukinnan jälkeen siihen viereiseen, aiemmin sulavaan penkkiin.

'Hippolyta' -lumikellojakin ilmestyy esiin lumen hiljalleen sulaessa. Hidasta se on, kun ottaa huomioon päivän pituuden ja sen, että aurinko on porottanut siniseltä taivaalta jo ties montako päivää! Mutta yöt ovat olleet hyvin kylmiä.

Tämän luulen olevan se ensimmäinen kukka, joka avautui jo helmikuussa ja on sen jälkeen saanut lunta niskaansa ties montako kertaa, pakkasista puhumattakaan. Ellei tuossa piilossa lumen alla ole sitten toinen litistynyt, nääntynyt kaveri.

Onneksi yöpakkaset alkavat kai hiljalleen hellittää. Viimeiset muutamat yöt ovat jokainen olleet pari astetta edellistä lämpimämpiä, viime yönä oli –7. Ennusteen mukaan on vielä kaksi pakkasyötä ja sen jälkeen nollan tuntumassa. Sitten kevät kyllä etenee!

'Dionysus' -lumikellot vapautuivat lumen ikeestä.

Tien puolen penkeissä on enemmän lunta, mutta 'Katherine's Gold' -kurjenmiekat nostavat sieltä päätään runsain mitoin! Onneksi vesimyyrät eivät onnistuneet näitä kaikkia hävittämään, kun niitä oli tavattoman paljon viime ja toissa talvena. Ne mukulat, jotka jäivät jäljelle, ovat tuottaneet kunnon nuppuryppäitä.

Sulassa paikassa ovat 'Rosea' -pikkusinililjat yhtäkkiä nupulla. Nämä ovat niin nopeita, että ekat kukat voivat olla auki huomenna.

Persiansinililjalla ei mene enää kauaa. Ensimmäinen kukka raottuu varovasti. Tämän arvasin avautuvan 15.3., eli meni rutkasti mönkään se.

Samassa penkissä katajan alla on yhtäkkiä tukku kultasahramin nuppuja. Nopeita, nämäkin!

Tästä tulee krookuspitoinen juttu. Ruskopenkissä on yhtäkkiä 'Orange Monarch' -krookus kukassa! (Laji on Crocus balansae, ei suomenkielistä nimeä). Nämä ovat mainioita: pikkuruinen kukka, mutta niin voimakas väri, että näkyy metrien päähän.

Osasta ruskopenkkiä lumi vasta sulaa. Vasemmalla nousee turkinlumikello, oikealla 'Early Dream' -keisarinpikarililja, joka nousi jo ennen tätä lumi-pakkasjaksoa. Onneksi tuli se lumi suojaksi! Vähän tuo näyttää silti kärsineen.

Mustin kyttäyskopin edessä 'Cream Beauty' -tarhasahramit nousivat eilen lumesta esiin.

Tänään lumi on hävinnyt ja kukat avautuivat! Etualalla myös kirkkaankeltainen turkintalventähti, niitäkin tulee lumen alta esiin.

Saniaistarhassa eilen...

... ja tänään! Tämä roteva, joka tekee mukavasti siementaimia, on italiantalventähti. Turkintalventähtikin tekee, mutta tämän saman näköinen näiden kahden risteymä ei tee itävää siementä.

Jo monta päivää kytätty 'Sheila Ann Germaney' -risteymäkurjenmiekka eilen...

... ja viimein tänään...

... kukka avautuu. Joskus näillä kestää seuraavaan päivään ennen kuin kukka on kunnolla auki. 

Mutta ei tällä kertaa! Taimmainen avautui kokonaan tänään ja sille tuli kaksi kaveriakin, lähipäivinä tässä on niin ihana kurjenmiekkaloisto, että täytyy ottaa suojaverkko pois kuvaamista varten.
Pitkään ihastelin tätä vaaleansinistä kurjenmiekkaa kuvissa ja teidän blogeissa. Viimeinen sysäys taisi tulla, kun vierailin Samettihortensian pikku paratiisissa ja hän näytti tämän minulle. Sävy on kaunis, lähellä 'Katharine Hodgkinia', jonka serkku tämä onkin, mutta tämä on kylmemmän sävyinen.
Jotenkin tykkään erityisesti näistä vaaleansinisistä kurjenmiekoista. Niin ja vaaleankeltaisista. Ja purppuraisista!

Alppipenkin purppurainen kevätkurjenmiekka "caucasica" on saanut kukkakaverin samasta mukulasta, taempana on toinen tulossa kukkaan. Onneksi kauriit jättivät sentään nämä kaksi, enemmänkin näitä olisi kyllä katsellut.
Alppipenkin toiseen päähän on tulossa kukkaan uusi purppurainen lajike, sitä odottelen vesi kielellä.

Alppipenkin tunnistamaton sahrami – istutin Crocus minimus -lajia, ja voi siinä olla tällainenkin kukka, mutta lehtien pitäisi olla aivan ohuita, kuin ruohoa ja nämä näyttävät minusta vähän liian leveiltä. Pieni tämä kyllä on, ja söpö... mutta odotin niitä ihania purppuraisia raitoja kukan ulkopuolelle, joita myyntikuvassa oli (Korpikangas). No, tällaista sattuu. Ja lähipäivinä pitäisi avautua tässäkin penkissä lisää krookuksia!

Colchicum munzurense näyttää vilkuttavan kevätriemuissaan.
Jännittävää vaali-iltaa!


Italiantalventähti Eranthis hyemalis
Keisarinpikarililja Fritillaria imperialis
Kevätkurjenmiekka Iris reticulata
Kultasahrami Crocus chrysanthus
Persiansinililja Scilla mischtschenkoana
Pikkusinililja Scilla bifolia
Sinisahrami Crocus biflorus
Tarhasahrami Crocus × hybridus = sini- ja kultasahramin risteytys
Turkinlumikello Galanthus woronowii
Turkintalventähti Eranthis cilicica
Tähtisahrami Crocus tommasinianus

22 comments :

  1. Voi mahdoton miten sitkeitä ovat. Ja niin kauniita siellä lumen keskelläkin. Tämä on kyllä parhaita hetkiä vuodessa odottaa mitä kaikkea puutarhassa nousee.
    Lumet saisivat sulaa nopeasti, tänne on luvattu vielä muutaman päivän koviakin yöpakkasia mutta päivisin plussaa, lumet sulavat mutta ihan liian hitaasti näin puutarhurin malttamattoman mielen näkökulmasta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tämä on tosiaan juuri paras aika vuodesta (kunhan vain ei tule enää lunta!!). Hirmu hitaasti se tosiaan sulaa. Katoilta yleensä sulaa lumi hetkessä tähän aikaan vuodesta, mutta nyt se pysyy kuin liimattuna.

      Delete
  2. Meillekin on luvattu ensi viikolle joka päivä plussaa (vaikka öisin vielä pakkasta), mutta sen on pakko tarkoittaa piippoja;)
    Tarkistin viime kevään tilanteen ja 10.4. näin ensimmäisen lumikellon, että ei olla siitä enää kaukana!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi lunta ei taida enää olla ennusteessa, niin on toivoa päästä vanhoista eroon ja löytää piippoja! Keväiden ei aina tarvitsisi olla näin hirveän kylmiä kuin viime ja tänä vuonna.

      Delete
  3. Siellähän kukkii vaikka ja mitä. Ihania ovat. Meillekkin on yöpakkasia lupailtu ja lunta on vielä paljon. Ruukuissa sipulikukat onnistuivat pääsiäiseksi ja yöksi pittää sisälle ottoo, jos kovia pakkasia luppailoo yönseutuun. Pikkuhiljaa sulamista kuitenkin tapahtuu. Maantie on kyllä semmonen kynnöspelto, ettei ikinä ennen oo ollu. Järkyttävässä kunnossa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt on jo ihana aika, kun on tosiaan vaikka mitä. Voi sentään, toivottavasti saatte tien kuntoon pian.

      Delete
  4. Paljon erilaisia kukinnan aloittavia sinulla onkin jo siellä . Tuota Pick wick lajiketta minulla on ollut joskus kotona sitä voisi kokeilla myös mökille . Samoin tuo tähtisahrami Roceus kiinnostaa . Persian sinililjaa minulla on mökillä hieman mutta en ole varma onko tänä vuonna enää . Minä olen kirjoittanutkin että siellä ei oikein mukulat kaikki viihdy . Kevätkurjen miekkoja istutin kahta erilaista ja viime keväänä kukkivat jonkinverran mutta kaikki eivät edes nousseet mutta tuleekohan yhtään tänä vuonna ylös se jää nähtäväksi .Arvaukset taitavat mennä monelle pieleen kun sitä kevättä odotettiin niin kovasti alkavaksi ajoissa . Minun arvaukset taitaa vasta alkaa .Pitää oikein käydä katsomassa .
    Hyvää huhtikuun alkua .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on outoa, ettei siellä sipulikukat viihdy. Yleensä sentään ensimmäisenä keväänä kukkivat, sen jälkeen voivat kyllä taantua.
      Tänä vuonna tuli kevään suhteen monta pettymystä, aina vain talvi takaisin. Mutta nyt on kyllä lupaava ennuste! Pelkkää aurinkoa ja roimasti plussalla päivisin.
      Kiitos, hyvää huhtikuuta sinullekin!

      Delete
  5. Kertaus on opintojen äiti :D Ihanaa näiden edistymistä on seurata. Kerrassaan hurmaavia kukkia pilkistelee joka puolelta.
    Minä olen jäänyt täysin kevätkurjenmiekkojen lumoihin. Blogeista ne löysin ja jäin koukkuun, kun tuntuvat meillä viihtyvän. Ja nyt kun näin sanon, niin tänä keväänä ei nouse yhden yhtä piippaa! :D Mutta jos syksyllä löytyy täältä päin myynnistä tuota 'Sheila Ann Germaneyta', se hyppää kyllä ostoskoriin saman tien. Ihanan hempeä vaalean sinisen sävy. Eikä haittaisi, vaikka pari purppuraistakin löytäisi tiensä tänne.
    Sääennusteissa on oikein lupaavia kelejä tulevalle viikolle. Nyt näyttää ja tuntuu keväiseltä ja ehkäpä täältäkin alkaa pikku hiljaa ensimmäisiä kukkapenkin nurkkia paljastua.
    Aurinkoista huhtikuuta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kun olisikin edistymistä, mutta kun kevään eteneminen on aloitettu alusta ties montako kertaa! Äskenkin kiersin pihalla ja kirosin sitä lumen määrää, joka vielä peittää niin monet varhaisten kukkien paikat.
      Keväisiin iiriksiin on niin helppo rakastua. Sinulla niitä onkin oikein mahtavat lämpäreet! Hyvä paikka. Minulta kesti löytää niille sopivia paikkoja, ensimmäiset tuli istutettua kuistin varjoon, kun vielä mitään istutusalueita ei oikein ollut... no, sittemmin en ole niitä varjoon pistänyt, sillä eiväthän ne eläneet kuin pari vuotta.
      Sheilaa saattaa olla jossain hyvässä verkkokaupassa (Korpikangas, Viherpeukalot, Mustila jne), mutta en muista, olenko ikinä nähnyt niitä kauppojen sipulitelineissä. Viime syksynä tilasin nämä P. C. Nijsseniltä Hollannista (blogin sivupalkista löytyy) ja sieltä tulee valtavan laadukasta kamaa. Tosin näissä iiriksissä ei kuivuminen yms. ole niin paha ongelma kuin joissakin muissa lajeissa.
      Jospa kevät nyt tästä. Viime yö oli taas pari astetta edellistä lämpimämpi, eiköhän kohta helpota! Ensimmäinen leskenlehtikin on avannut kukkansa saunan nurkalla.
      Samoin sinulle, hyvää ja piipparikasta huhtikuuta!

      Delete
  6. Niin ihanan värisiä erikoisuuksia! Eniten tykkään kultasahramin nuppujen ja Orange Monarch -krookuksen väreistä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nuo lämpimänkeltaiset/oranssit ovat niin ihana näky keväisen alastomassa puutarhassa. Tänään tuli lumen läpi esiin vielä kolmas saman sävyinen armeniansahrami <3

      Delete
  7. Kuin kasvitieteellisessä puutarhassa...! Toinen toistaan kauniimpia ihanuuksia. Ja ajatteles kuinka hyvä, että lumi ei ole sulanut yhtä aikaa koko pihasta. Nyt olet saanut rauhassa nauttia näistä ensimmäisistä kevään riemastuttajista. Yöpakkaset taitavat nekin vihdoin kuitenkin aivan juuri väistyä - onneksi! Tähtisahramit ja lumikellot löytyköön ensi syksyn sipulikukkaostoslistalta tännekin. Oikein Hyvää Pääsiäistä!
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noh, lumesta oli ainakin pakkassuojaa, mikä on loistava asia. Paljon on vielä odotettavaa, että tulee esille: sellaisia lumikelloja, jotka kukkivat ennen sitä viikon takaista pyryä. Ihanaa, että yöpakkaset lakkaavat, kun tuo lumi ei meinaa muuten poistua!
      Kiitos, mukavaa pääsiäistä sinullekin!

      Delete
  8. Niin monia kukkijoita jo! Hassua, että "lumi sulaa taas" ;) Ehkä täälläkin hiljalleen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eiköhän - nyt on jo tosi keväistä. Kottaraiset ovat karjuneet kurkku suorana puiden latvoissa jo monta päivää.

      Delete
  9. Palasin sopivasti blogien pariin, näkemään, että kevät on jo jossakin päin Suomea! En tiedä, kumpi on raastavampaa - ja haastavampaa pienille kasveille; se, että saa jatkuvasti lunta niskaansa vai se, ettei pääse vielä viikkoihin edes yrittämään lumen alta läpi! Ihania kukkijoita pilkistelee kevätpuutarhassasi! Ihanaa huhtikuun alkua!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kevät on täällä, ties monettako kertaa tänä vuonna, mutta tällä kertaa se tuntuu tosiaan olevan! En muista, koska olen viimeksi nähnyt pilven. Ihan mahtavia aurinkoisia päiviä perä perää, kylmiä vain, ja yöt erittäin kylmiä. Ei mikään ihanneolosuhde, ja siellä teillä kevään eteneminen on varmaan vielä hitaampaa, kun on luultavasti juuri kriittiset pari astetta kylmempää.
      Mutta kyllä se kevät tulee! Pääsiäiseksi luvassa mahtikeliä ja lämpöä.

      Delete
  10. Voi miten kauniita kultasahramit ovat nuppuvaiheessa! Iloista kevättä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo lajike on kyllä kaunis. En tiedä, mitä se on, sillä pussissa piti olla eri lajiketta ;-) Kaikissa ei noita raitoja ole, mutta esim. 'Fuscotinctus' tai 'Gipsy Girl' ovat tuonnäköisiä.
      Kiitos, iloista kevättä sinnekin!

      Delete
  11. Oi mahdotonta miten paljon siellä on jo kukintaa😍 Täällä vasta lumikellot, muutama iiris ja krookus nupulla. Kymmenen vuorokauden ennuste näyttää kyllä nyt niin kovin lupaavalta, päivisin +10 ja yötkin plussalla, jippii🎉

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siinäpä ne ensimmäiset kukkivat mainitsitkin! Nyt alkaa kevät edetä toden teolla. Meillä oli kaksi hyvin harmaata ja koleaa päivää, mutta vesisade on tehnyt hyvää lumien häviämiselle - silti sitä vielä riittää, huoh!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!