Friday, 14 April 2023

Kurjenmiekat ja pieni paikallinen tuhooja

 Voi tätä kevätkukkien aikaa! Onneksi sää on (ainakin meillä) hyytävän kylmä. Suoraan mereltä puhaltava tuuli on ehkä 4-asteista, vaikka tuulensuojassa auringossa tuntuukin lämpimämmältä. Viileä sää pitää nimittäin kevätkukat hyvin kuosissa, eivät lakastu nopeaan!

Muotopuutarhan yhdessä penkissä on mieletön kurjenmiekkatykitys. Tässä on tuntematonta tummaa ja sitten on vaaleita risteymälajikkeita 'Frozen Planet' ja 'Katharine Hodgkin'.

Suureksi ilokseni huomaan, että 'Frozen Planet' on runsastunut viime vuodesta. Istutin ne toissa syksynä ja nyt kukkia on edelliskevättä enemmän. Penkki on muotopuutarhan kuivin ja paahteisin, joten olosuhteiden pitäisi ollakin näille mieleen. Mutta tässä penkissä on myös vesimyyrävaara, sillä vieressä on tienpenger ja olen huomannut, että tällaiset rinne/pengersijainnit ojan vierellä ovat niiden otollisinta asuinaluetta.

Myyrät veivät viime talvena Fritillaria raddeanan. Ostin syksyllä kaksi uutta, kun vanha – ensimmäinen kokeilukappale – oli viihtynyt niin monta vuotta, että sen talvenkesto oli selvä. Tuolta nyt nousee yksi, toinen kasvaa toisessa penkissä, jossa on vähemmän myyräongelmia. 
Oikealla on 'Katharine Hodgkin' -rypäs, niin paljon kukkia niin tiheässä, ettei sellaista uskoisi olevankaan!

Katharinen serkku 'Katherine's Gold' elää viereisessä muotopuutarhan penkissä ja on hyvässä vauhdissa muodostamaan samanlaisia ryppäitä. Tämä on elellyt tässä vasta muutaman vuoden, joten ryppäät ovat toistaiseksi vielä vähän pienempiä.

Kun muotopuutarhaan tullaan, voi kukkavärien hehkua vähän nähdä paikoista, joista puksipuuaitaa vielä puuttuu.

Parhaassa kurjenmiekkapenkissä on niin ihana sininen tunnelma. Pienet siniset isompien kurjenmiekankukkien väleissä ovat atsurihelmililjaa, se on kokemukseni mukaan helmililjoista aikaisin. Lisäksi sen väri on mahtava taivaansininen, tai Suomen lipun sininen.

Nimetön vaaleamman sininen kurjenmiekka on myös erityisesti mieleeni.

Pari päivää sitten huomasin ihanan yllärin, kun tämä nuppu alkoi saada väriä. Tämä on aikoja sitten – yli kymmenen vuotta – istutettu aito kevätkurjenmiekka 'Halkis', kotoisin Turkista Halkis-vuorelta eli luonnonmuoto. Ihanaa, että sitä on vielä elossa, vaikka alun perin istutin sitä toki enemmän kuin tämän yhden. Lehdistä voi kumminkin nähdä, että sivusipuleita on tämä yksi ainokainenkin onnistunut tekemään.
Kukka on jostain syystä vähän vioittunut eikä ulompia kehälehtiä ole kuin kaksi. Kukissa on tyypillinen keskisininen reticulata-sävy, mutta kehälehtien kärjet ovat kuin mustepulloon kastetut. Todella hieno ja kaunis kukka, jonka olemassaolosta olen enemmän kuin iloinen!

Muotopuutarhan sinisävyisessä penkissä viihtyvät myös tähkälaventelit. Niitä piti leikata paljon, sillä vanhimmat 'Katharine Hodgkinit' tuli istutettua liian lähelle laventelintaimia ja olivat nyt siellä alla. En arvannut, kuinka isoiksi laventelit kasvavat. Tai tuossa on jo siementaimiakin, sillä istutin vain yhden taimen matalahkokasvuista 'Munstead' -lajiketta. Nyt niitä on jo ainakin kolme erillistä kasvia.
Penkin keskiosissa on useita 'Vanguard' -sahrameita. Ne on istutettu toissa syksynä, eikä niitä viime keväänä kovin montaa ollut. Vesimyyrätkin olivat varmasti vieneet osan, mutta ei onneksi kaikkea. Nyt 'Vanguardeja' on jo pienet haileanliilat ryppäät.

Sävyt ovat ihania yhdessä. Tuntemattoman tumman kurjenmiekan vieressä on sinisahrami 'Prins Claus'. Se on nätimpi supussa kuin auki, kun sen ulkopuolen tummat läiskät näkyvät. Kuvassa näkyy myös hailean vaaleanpunaista 'Rosea' -pikkusinililjaa, se on alkanut levittäytyä puutarhassani sinne sun tänne. Ihana sinnikäs pikku kukka!

Pikkusinililja on loistava perhos- ja pörriäiskukka. Neliömetrillä pikkusinililjaa voi olla lähes kymmenen nokkosperhosta. 
Ekat neitoperhonen ja suruvaippakin on nähty toissapäivänä! Eilen ja tänään on ollut niin jäätävä tuuli, että perhoset ovat pysytelleet paikallaan lähellä maan pintaa, tuulensuojassa.

Alppipenkistä on vähän surullisempia uutisia. Sipulikukkia syödään sitä mukaa kuin nuppuja tai kukkia tulee. Istutin sinne aika paljon kaikenlaisia herkkuja – harvinaisimmat vuoristokukat juuri tänne, otollisimpiin olosuhteisiin. Tämä purppurainen risteymäkurjenmiekka 'Spot On' on yksi niistä. Tämän kuvan otettuani ei illalla enää kukkaa ollut, eikä taustan krookustakaan.

Onneksi otin kuvia. Tämä krookus on varmaan 'Yalta', risteymälajike. Nuppu löytyi lähes avautuneena, kun kohotin talvensuojavällyjä.

En ole ihan varma, onko tämäkin 'Yalta' vai jo aiemmin istutettu Crocus yalovensis, jonka luulen kyllä kuolleen pari vuotta sitten.
Kuvaetsintä sen selvitti. Yalovensiksellä olisi keltaista kukan tyvellä, tällä ei ole, joten 'Yalta' on tämäkin. Taustalla jo lähes ohikukkinut Colchicum munzurense.

Olen pitänyt niin matalia verkkoja alppipenkin päällä, että tuholainen ei ole voinut olla kauris eikä jänis. Ainuttakaan sorkanjälkeä ei muuten olekaan löytynyt sen jälkeen, kun laitoin verkkoaidan menemään myös syreeniaidanteen sisällä! Sen jälkeen meillä oli kuitenkin kokonainen viikon luminen jakso, jolloin kävijöiden jäljet tallentuvat hyvin.
Tuhoja ei lisäksi ole missään muualla puutarhassani, mikä paljastaa, että kyseessä on pieni ja paikallinen toimija. 
Harmittaa sikana, sillä tässä on mennyt kaikenlaisia erikoisempia herkkuja, joista osaa oli vain yksi sipuli. Kukkaan oli tulossa mm. Muscari vuralii, Crocus chrysanthus × aivazovsky ja kuvan Scilla rosenii. Nupuissa oli jo sinistä näkyvissä, tuossa katkotussa maassa lojuvassakin näkyy kukkaväriä. NYYH! Erityisesti alppipenkin tämä pää on tuhojen kohteena. Jännittää, nouseeko syksyllä laitetuista erikoisemmista pikarililjoista ja tulppaaneista kukkia.

Luultavasti navetassa, heti alppipenkin takana, on hiiren tai myyrän pesä. Tästä on kätevä käydä napsimassa evästä. Ikävä kyllä joitakin kurjenmiekan sipuleita on myös kaivettu ja syöty kokonaan, ja pienten katkottujen sipulinjuurten vana kohti navettaan johtavaa kivenrakoa paljastaa, että sinne päin on menty. 
Ehkä voisin vetää tiheäsilmäisen verkon koko navetan kivijalan etupuolelle estämään suoraa pääsyä tähän? Ikävä vain, että siitä käy myös Mustin kulku navettaan yhdestä isommasta raosta, sitä ei olisi kiva tukkia.

Täytyykin käydä tutkimassa navetta, ehkä onnistun rymyämään pelottavasti. Heittelin penkkiin nyt kissanpissaista kissanhiekkaa, haisevaa lannoitetta ja sumutin vielä Trico gardenia. Jos joku niistä sattuisi jyrsijän nenään oikein pahanhajuisena. Kissanhiekkapaakkuja näkyykin kuvassa. Eivät ne kylläkään estäneet tuon kukan syömistä kuvan ottamisen jälkeen.
Ihan niin pienisilmäistä verkkoa on vaikea keksiä, josta ei pieni jyrsijä mahtuisi. No, jyrsijäverkko kyllä, ja onhan minulla sitä vähän kellarissa lattianaluksen eristämisprojektia varten.

Jyrsijävahinkojen hyvä puoli on kuitenkin se, että ne ovat todella paikallisia – toisin kuin kauris, joka puutarhaan päästyään syö kaiken. Mistään muualta ei ole syöty pariin viikkoon mitään. Kivien väleihin istutetut kurjenmiekat ovat loistossaan ja aivan ihania. Toivottavasti viihtyvät tuossa iäti.

Vanhan talon kivijalan eteen istutetuista 'Sheila Ann Germaney' -risteymäkurjenmiekoista kukkii kymmenestä sipulista yhdeksän. Yhtä oli puraistu kärjestä ja se oli sen verran vioittanut nuppua, ettei se pysty avautumaan. Hyvä saldo ja toivon näistäkin tuuhentuvia mättäitä.
Aurinkoista viikonloppua!


Atsurihelmililja Muscari azureum
Kevätkurjenmiekka Iris reticulata
Pikkusinililja Scilla bifolia
Sinisahrami Crocus biflorus
Tähkälaventeli Lavandula angustifolia

36 comments :

  1. Oi, noin paljon jo kukkaloistoa! Voin kuvitella jäätävän kylmyyden, nyt on ihan hirveä tuuli. Itsekin kohta merimatkalla, hrrrrr....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt tarvitaan merellä pilkkihaalaria vielä. Toivottavasti venematka sujui hyvin!

      Delete
  2. Mikä ihana määrä kukkia ja perhosia. Harmi noiden aarteiden puolesta. Sellainen harmittaa kovasti. Harvinaiset aarteet ovat arvokkaita ja hankalasti saatavia. Teillä on varmasti jäätävä tuuli pahimmillaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ulkomailta tilattujen aarteiden menetys harmittaa, onneksi sentään isoimmasta osasta on vain kukkavarsi syöty, ei sentään koko sipulia. Puutarhurina täytyy asennoitua ja odottaakin joitakin menetyksiä.
      Tänään ei ole paljon ulkona tarennut, paitsi jatkuvassa liikkeessä.

      Delete
  3. Kylläpä siellä on kauniita kukkia ja paljon. Ymmärrän harmisi, kun harvinaisimmat on juuri tullut syötyä. Meilläkin on idästä kylymästi tuullu ja järveltäpäinkin vinka käyp.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ainahan se harmittaa, mutta on kuitenkin todella paljon noita ihania kukkia muilla paikoilla, joita ei ole syöty. Järveltä käy varmasti yhtä jäätävä tuuli kuin mereltä. Veden äärellä ei kevät ole kovin lämmin, mutta kestääpähän kevätkukinta kauemmin.

      Delete
  4. Kyllä tuollaiset kukkamättäät saavat kylmänkin päivän tuntumaan lämpimältä.

    ReplyDelete
  5. No voihan jyrsijä. Ei muuta kuin häätö ja muutto muualle tai Mustin ja Ransun ruokapataan joutuminen. Viime syksynä ei ollut 'Katharine Hodgkin' kurjenmiekkoja missään myynnissä, oisiko niiden suhteen ollut kasvattajilla huono vuosi. Olisi ollut kiva saada niitä lisää. En ole uskaltanut jakaa vanhoja kasvustoja vaikka ovatkin aikas tiheitä jo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puutarhurilta ja maajussilta ei haasteet lopu ;-)
      Toivottavasti ensi syksynä on hyvät valikoimat näitä kurjenmiekkoja kaupoissa. Mielellään oikein monia erilaisia! En minäkään ole jakanut, toisaalta vesimyyrät ovat kuskanneet sipuleita tienposken pengermään, sieltä olen kukkivina niitä huomannut, ja istuttanut vähän sivummalle. Eli kyllä niitä varmasti voisi jakaa.

      Delete
  6. No nyt kyllä harmittaa! Yhdestä harmista kun pääsee, on toinen vaanimassa sananmukaisesti nurkan takana. Toivottavasti tuhot jäävät tähän, ja tuoksut saavat jyrsijän pakenemaan.
    Onneksi puutarhassasi on niin paljon muuta ihailtavaa ja iloittavaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harmitus on iso, mutta onneksi kukkaisia paikkoja on monta ja muista ei ole syöty melkein mitään. Yksittäisiä harvinaisuuksia toki odottaa erilaisella kiinnostuksella, mutta ehkä ensi vuonna...

      Delete
  7. Otan kovasti osaa harvinaisuuksien vahingolle. Voin kovin hyvin ymmärtää mielipahasi, kun paljon helpommin uusittavienkin katoaminen pihavieraiden suihin voi joskus nostaa melkein kyyneleen poskelle. Mutta sitäkin iloisempaa, että kauriit ovat nyt pysyneet poissa ja niin sinä itse siellä merituulten tuoksussa kuin me kaikki maakravut täällä matkan päässä olemme saaneet nauttia mitä suloisemmista maasta nousseista kevään yllätyksistä. Sipulikukat ovat tottakai aina kauniita, tiptop-kukkapenkissäkin, mutta omasta mielestäni parhaita juuri luonnon keskellä, kivien kainalossa, maahan syksyllä pudonneiden lehtien alta yltiöpäisesti noustessaan ja riemukkaaseen kukintaan muuten vielä puolitalvisen ympäristön keskellä puhjetessaan. Samalla tässä on hauskaa olla kuin "sipulikukkienkasvatuskoulussa", kun kerrot lajeista ja niille hyvin sopivista kasvuoloista. Scilloja, krookuksia, narsisseja ja helmililjoja täälläkin on kasvamassa, mutta nyt silmäni ovat auenneet näkemään mainioita paikkoja vaikkapa lumikelloille ison tammen alle tai jo alustaansa paljastavien isohkojen vuorimäntyjen tai ruusupensaiden juurelle. Ja sitten nämä sipulista kasvavat kevätkurjenmiekat, jotka olin jostain syystä täysin sivuuttanut. Niitähän näyttää löytyvän vaikka millaisia!
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos osanotosta! Harmittaa kyllä, mutta paljon on kukkia tallellakin.
      Tammen alusta kuulostaa oikein hyvältä lumikelloille ja puskien vieret myös. Kurjenmiekkoihin on todella helppo rakastua. Paitsi jos sattuu vihaamaan sinisen sävyjä ;-)

      Delete
  8. Ihastukseni Pikkusinililjaan vaan voimistuu; se on siis myös noin hyvä perhoskasvi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on täydellinen, paitsi että sitä ei tahdo löytyä melkein mistään myynnistä! Ihmettelen todella, miksi. Aikainen, tuottaa siementaimia, kansoittaa vähitellen puutarhan somiin kevätkukkasiin ja vielä tuo perhosasiakin.

      Delete
  9. On kyllä ihanaa kukintaa! Mutta tiätysti pitää olla jotaki ilonpilaajia. Onneksi eres isoommat tuholaaset o tällä erää pysyny pois.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi isommat tuholaiset ovat pysyneet poissa, niiden tuhotkin kun ovat valtavia myyriin nähden.

      Delete
  10. Paljon kaikkea ihanaa näkyy vaikka harmillisesti osa on tuhottu. Ja juuri ne erikoisimmat tietysti :(
    Perhosiakin jo, voi sentään :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perhosia vaikka kuinka! Muuttolintuja saapuu nyt myös oikein urakalla. Västäräkkejä olen nähnyt jo useita.

      Delete
  11. Johan sentään, mitä kukkaloistoa! Niin runsaita kukkaryppäitä ja miten upea 'Halkis'. Ja tuota pikkusinililjaa pitää ehdottomasti hankkia, niin on perhosille ja muille hyönteisillekin evästä.
    Himputin myyrä tai hiiri! Ei nyt tarvitsisi harvinaisia aarteita käydä syömässä! Ei kai noita tuhoja oikein voi muuten estää kuin jyrsijäverkolla, jos ei kerta kissanhiekka ja trico garden auta. Siinä olisi Mustille hyvä paisti tiedossa: harvinaisilla kevätkukkijoilla sisäisesti maustettu :D Onneksi sentään sorkkajalat ovat pysyneet poissa.
    Aurinkoista viikonloppua!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti löydät pikkusinililjaa jostakin! Se oli pari vuotta sitten meillä Oma piha -lehdessä tilaajalahjanakin, kun on niin kiva, mutta harvoin myynnissä.
      Mietin sitä jyrsijäverkkoa, mutta se olisi hirmuisen vaikea saada laitettua niin tiiviisti, ettei jyrsijä pääse mistään raosta. Tuossa alppipenkissä kun on kiviä eikä navetan takaseinän alustakaan ole tasainen. Kiviä ei halua poistaa, jottei navetalta lähde kivijalka kaatumaan. Onhan niitä äänikarkottimiakin, ehkä hankin pari sellaista, vaikka ne äänet kyllä häiritsevät itseäni ihan naapurista asti.

      Delete
  12. Upeita kurjenmiekkoja! Minullakin juurikin Katharinet ovat lisääntyneet parhaiten.

    ReplyDelete
  13. Upeita kukkamättäitä. Monia samoja lajikkeita kevätkukkijoita tunnistan itsekin istuttaneeni mutta tuollaista määrää kukkia ei ole luvassa. Olipa todella harmi harvinaisten päätyä jyrsijän evääksi, toivottavasti saat syypään pois apajilta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olisi kiva, jos pojat hoitelisivat myyrät, mutta taitaa olla mahdottomuus päästä niistä kokonaan eroon.

      Delete
  14. Oi, miten runsas ja kaunis aarreaitta! Tuollaiset näkymät ovat aina mielessä, kun sipuleita istuttaa. Ilmeisesti olen istuttanut iriksiäni vääriin paikkoihin, kun tuntuvat taantuvan nopeasti. Kuiva ja paahteinen paikka siis tarvitaan? Sellaisia löytyy ainakin kaksi, joten muistiin syksyä varten.
    Ärsyttävää, että noita tuholaisia tulee milloin mistäkin suunnasta. Kunpa puutarhasta saisi nauttia ilman kaiken maailman verkkoja ja virityksiä.
    Yalta - tai mikä hän lieneekään - on upean näköinen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä, ajattele kivikkoisia vuoristorinteitä jossakin Lähi-Idässä ;-) Katharine ja muut sen perimän omaavat (Katherine's Gold, Sheila Ann Germaney ainakin) ovat joustavampia ja pärjäävät peruskukkapenkissä yleensä hyvin, ja vaikka ei olisi niin paahteistakaan.
      Yaltassa on todella vahva sävy, ihana kukka.

      Delete
  15. Ihanat kurjenmiekat! Harmillinen se pikku otus, joka herkuttelee kaikkein harvinaisimmilla kukilla. Toivotaan, että Musti osuu sopivasti kohdalle...

    ReplyDelete
  16. Miten kauniita pikku kurjenmiekkoja .erilaisissa väreissään. Minä hankin niitä muutamia myös mökille edelisenä syksynä ja on niitä noussut nyt myös tänä keväänä . Minulla löytyisi paljon kuivia ja paahteisia paikkoja mutta miten jos on kuusia lähellä?
    Harmillista nuo ketkä näkevät niissä vain syönti arvon . Onneksi meillä ne kanit on pysynyt pihasta poissa .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannattaa vain kokeilla eri paikkoihin, sillä tavalla sopivat paikat yleensä löytyvät. Harva keväinen kurjenmiekka varmaan sietää kovin hapanta maata aivan havupuiden alla.

      Delete
  17. Pitkästä aikaa täällä. Siellä on kevät jo tosi paljon pidemmällä, täällä on vielä 30 senttiä lunta. Mulla on noiden eläinten suhteen vähän ristiriitainen olo. Toisaalta ymmärrän, että niilläkin on nälkä, mutta sitten kyllä harmittaa älyttömästi, jos ja kun kasvimaalla/ kukkapenkissä on käyty. Varsinkin jos on napsittu just ne tarkkaan vaalitut harvinaisuudet. Täällä oli tosi kova talvi kauriille kun oli älyttömästi lunta ja kovia pakkasia (suurin osa ei varmaan selvinnyt), joten yritin niitä hätäruokkia talvella. Nyt kun sitten puutarhakausi alkaa, niin odotan jännityksellä, hankkiiko ne ruokansa edelleen tästä pihasta ja pitääkö alkaa rakentamaan aitoja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mukava kuulla pitkästä aikaa!
      Huh kauriita. Itse olen niiden kanssa (ollut jo monta vuotta) siinä pisteessä, etten todellakaan panisi pahakseni niiden joukkonälkäkuolemaa. Ne ovat todella viheliäinen vastustaja puutarhaihmiselle.

      Delete
  18. Fasaanit tykkää sipulikukista, oisko ne käyneet tuhoja tekemässä

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meillä tällä saarella ei ole fasaaneja ollenkaan, joten ei ne. Rastaita voisi epäillä, mutta tuhot alkoivat jo, kun minulla oli matalat verkot jänisten ja kauriiden varalta noiden kukkien ja nuppujen päällä. Sinne alle ei olisi lintu päässyt.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!