Wednesday 5 April 2023

Kukkia ikkunoilla

Meillä on tänään pilvinen päivä, vaikka suurimmassa osassa maata näkyy olevan upea auringonpaiste. Sadetta on luvassa, toistaiseksi taivaalta on tullut muutama lumihiutale! Lämpöä on kyllä +5.

Toisin kuin häikäisevän aurinkoiset viime päivät, sää ei tänään houkuta ulkoiluun ja muutenkin odottelen tässä kokouksen alkamista. Niinpä katse ikkunoille.
Pelargonium sidoides aloitti uudelleen kukinna, luulin jo sen lopettaneen!

Toinen, joka juuri aloitti, on tämä ihanan punainen nimettömänä ostettu jalopelargoni. Jalopelargonit erottaa kotipelargoneista vähän persiljaa muistuttavista lehdistään. Tämä sointuu kivasti läheiseen pienilehtiseen 'Friesdorf' -pelargoniin, vaikka sen lehtien ei kuuluisi ihan noin punaiset ollakaan. Ne ovat vähän kärsineet paahteesta ja kuivuudesta.

Tästä kuvasta saa vähän paremmin käsitystä tämän jalopelargonin ihanasta kukkaväristä. Kun näin tämän muutama vuosi sitten taimimyymälässä, lensi kukka ostoskoriin niin, että viuh vain kuului.
En ole hirveästi perehtynyt eri pelargoneihin, kokemusta on vain näistä, joita minulla on. Tätä täytyy kastella selvästi enemmän kuin muita laatuja, kuivuu äkkiä.

Kukkalaatikon vieressä kasvava unelma on riehaantunut kasvattamaan yli metrisiä lonkeroita. Ne ovat tosi hauskat, vaikka jossain vaiheessa ne täytyy leikata.

Unelma on muodostanut viehättävän pitsikauluksen 'Evergreen' -jaloritarinkukan varteen. 

Tässäpä on ritarinkukka, joka kukkii loistavasti joka ikinen vuosi. Ja on niin ihanan värinenkin!

Tätä kukintaa olen sen sijaan odotellut vuosia: heidinkämmekkä "Kozu hybrid". Sain kolme heidinkämmekkää kolme vuotta sitten, joista yksi keltakukkainen kukki silloin. Koska näiden pitäisi kestää –15 asteen pakkasta, istutin kaksi ulos, ne olivat keltakukkaisia. Tämän hienoimman värisen pidin sisäkukkana.
Hyvä niin, sillä keltakukkaisista yksi kuoli ensimmäiseen talveen, toinen selvisi siitä, mutta menehtyi ilmeisesti viime vuonna. Syksyllä kaivoin sen juurakon ruukkuun sisälle, juurakko tuntui kyllä vaalealta, paksulta ja elävältä, mutta mitään ei siitä versonut, joten saamme varmaan viettää senkin keltakukkaisen hautajaisia.
Tämä viininpunainen kukkii nyt ensimmäistä kertaa ja voi että, kun se on ihanan värinen. Kukkien tuoksu on outo, lähinnä tulee mieleen joku erittäin keinotekoinen, tyyliin kukkaisa wc-raikastin, mutta onneksi tuoksu on mieto ja tuntuu vain, kun nenän laittaa lähes kiinni kukkiin.
Taustalla kukkii kotipelargoni 'Raspberry Ripple', takuuvarma talvikauden kukkija. Tarkemmin ottaen se on munankuoripelargoni, kotipelargonit on jaettu useaan eri alaryhmään.

Siirrytään keittiöön. Sielläkin on iloisia uutisia. Sirokasvuinen verenpisara 'Whiteknight's Pearl' lähes kuoli kuivuuteen yhden pidemmän kaupunkireissuni aikana, mutta se virkosi ja on nyt tuottanut jo pari kukkanuppuakin. Se on tavattoman ahkera kukkija, kukkia voi odottaa uusia ja uusia syksyyn saakka.

Vanha ja iso verenpisara, jolla ei ole nimeä, tuottaa harvakseltaan kukkia koko talven. Olen joskus pohtinut, että tämä saattaa olla yli sata vuotta vanha lajike 'Mrs Popple', joka on edelleen suosittu elinvoimansa takia. 
Tämä onkin loistava kukkija ja myös talvehtija. Tämä kuuluu palleroverenpisaroihin, joita useimmat jalostetut lajikkeet ovat. Kukat ovat tällä selvästi pienempiä kuin monella uudella lajikkeella, mutta se sopii minun makuhermooni.

Myös 'Whiteknight's Pearl' luetaan palleroverenpisaroihin, vaikka sen perimä on enimmäkseen siroverenpisaraa. Se on tuliverenpisaran ja lähes valkokukkaisen siroverenpisaran jälkeläinen. Vieläpä niin, että niiden jälkeläinen on vielä kertaalleen risteytetty sen saman vaaleakukkaisen siroverenpisaran kanssa, jos jotakuta kiinnostaa. Sillä on siis perimässä 75 % siroverenpisaraa.

Sisällä on talvehtinut myös pikkuinen kaksipistepirkko. Olen nimennyt sen Kertuksi. Kertulle on täytynyt järjestää proteiinia, sillä se ei ole mikään vegaani. 
Usein Kerttu ilmestyy keittiön ikkunalle, kun istun pöydän ääreen. Sitten olen listinyt harsosääskiä ikkunaa vasten ja laittanut niitä muutaman senttimetrin päähän Kertusta, ikkunalasiin useimmiten. Kuvan tilanteessa Kerttu ruokaili asianmukaisesti ruokapöydällä.

On kiehtovaa seurata, kuinka Kerttu haistaa aterian ja kipittää raadon kimppuun. Tällä kertaa lätkäisin sille pienen kärpäsen ja kuvasta voi havaita, että se maistui paremmin kuin harsosääsket. Ehkä vaihtelu virkistää Kerttua.

Yhtenä päivänä Kerttu lensi taas ikkunaan, mutta en löytänyt sille yhtäkään ötökkää. Onneksi miesystävä tietää kaiken luonnosta ja ehdotti kissanruokaa. 
Vetäisin sormella kissanruokaa ikkunalasiin ja voi että, kuinka se maistuikaan. Sitä syötyään Kerttu häipyi ruokaperäisille ja tuhisi siellä, lukemista odottavan lehden alapinnalla, iltaan asti.


Heidinkämmekkä Calanthe
Jalopelargoni Pelargonium Domesticum-Ryhmä
Jaloritarinkukka Hippeastrum Hortorum-Ryhmä
Kaksipistepirkko Adalia bipunctata
Kotipelargoni Pelargonium Zonale-Ryhmä
Palleroverenpisara Fuchsia Hybrida-Ryhmä
Siroverenpisara Fuchsia magellanica
Tuliverenpisara Fuchsia fulgens
Unelma Asparagus setaceus

24 comments :

  1. Onpa Kertulla hyvät oltavat! Kuinka kauan olette tunteneet toisenne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joskus loppusyksynä / alkutalvena huomasin, että täällä asuu myös Kerttu.

      Delete
  2. Toi on mahtavaa :D, kertulle kissanruokaa murkinaksi. Eipä olisi tullut ihan heti mieleen. Saattaa keväällä kutsua kaverit kylään. Minulla on vaihteeksi yksi pelargoni kasvamassa, saapa nähdä kuoleeko heti vai vähän myöhemmin. Se on vielä muovipurkissaan kun en osaa päättää millaiseen ruukkuun se pitää istuttaa, saviruukku on kai huono.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eipä minullekaan tullut mieleen, pohdin appelsiinimehua, mutta lihaa sen olla pitää :-D
      Saviruukku on minulla ihan ehdoton kaikille pelargoneille, sillä niille on tärkeää, että multa kuivuu välillä vaikka ihan täysinkin. Saviruukun huokoset auttavat, ettei multa ole liian märkä.

      Delete
    2. Kiitos, uskallan sitten istuttaa saviruukkuun. Ongelma on minulla liikakastelu.

      Delete
    3. Tuossa alempana Nila vannoo altakasteluruukun nimeen, mutta jos sinulla on taipumusta liikakasteluun, niin saviruukku on minusta paras. Ja jos ostamasi pelargonin tyvellä on sellainen verkkopussi, jonka sisällä on turvetta, se mädännyttää pelargonin tyven herkästi: ota se pois. Pelargonit viihtyvät hiekansekaisessa mullassa, turve on aika huono, mutta multaseoksessa sekin käy toki kyllä.

      Delete
  3. Enpä ole ennen tiennyt että kerttua voi onnistuneesti pitää lemmikkinä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ajattelin viedä sen nyt ulos, kun viime yönä ei ollut enää pakkasta – ja pihatöissäkin on tullut jo vastaan pari leppäkerttua. Kunhan löydän Kertun jostain, en tunne ollenkaan sen kaikkia oleskelupaikkoja :-D

      Delete
  4. Ei unelman lonkeroita tarvitse välttämättä leikata. Omassani taivutan ja ohjaan ne kasvamaan vyyhdiksi eli ohjailen lonkerot toistensa ali, yli ja välistä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, ei tosiaan tarvitsisi, mutta minulla on sille niin vähän tilaa :-D

      Delete
  5. Hienot kerttuhoitoharrasteet ;) Kyllähän noihin varmaan kiintyy ;) itse en olisi noiden ruokavaliosta tiennyt mitään ;)
    Meidän äiti aina kanniskeli kukkia talveksi kellariin ja sitten taas elvytti keväällä uuteen henkeen. Taitaa tehdä vähän vieläkin, vaikka ei enää omakotitalossa asukaan. Minulla ei riitä kärsivällisyys moiseen :) Ei minulla ole enää muutenkaan, kuin yksi kituinen sisäkasvi, joka sekin on pureskeltu :)
    Hyvää pääsiäistä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kun ajattelee, että leppäkertut imevät kirvoja, niin onhan se selvää, että liharuokaa olla pitää. Petohyönteisiä kun ovat.
      Kummaa, asuuko teillä kasvinpureskelijoita ;-)
      Kiitos, hyvää pääsiäistä teille!

      Delete
  6. Tuo sinun jalopelargonia on kieltämättä upean värinen kuin samettia ainakin kuvassa . Minulla on myös tuo Raspberry Ripple olen sen kasvattanut siemenestä .Sinulta saatu pelargonia on hyvässä hapessa ja leikkasin siitä kaksi oksaa lyhemmäksi . Pitäisi vaihtaa siihen multa ja minulla taas kaikki on altakastelu ruukkuissa mistä minusta on helppo niihen kastelua seurata . Sen lehdet tuoksuu miedosti jollekin?
    Kerttu on saanut hyvää hoitoa ja toivottavasti palkitsee sinua puutarhassa ollessaan .
    Hyviä pääsiäisen pyhiä .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minunkin 'Raspberry Ripple' on siemenestä, ystävän kasvattama jo joskus yli kymmenen vuotta sitten. 'Attar of Roses' on vanha pelargonilajike, jota on käytetty saippuoiden ja hajuvesien valmistukseen. Nimi viittaa ruusuntuoksuun.
      Kiitos, hyvää pääsiäistä teillekin!

      Delete
  7. Ihana tuo Kerttu kipittämässä aterialle, mutta sano kissoille, että heitä tässä lähinnä kehuttiin. Keväisiä ilmoja! mk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kerrotaan näin kissoille :-D
      Kiitos, keväistä pääsiäistä sinnekin!

      Delete
  8. Ihanat kasvit ja Kerttu❤️🖤 Ja onni on miesystävä joka tietää mikä Kertulle maistuu😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hän vaalii kotonaan jokaista hiirtä ja hämähäkkiäkin, minulla on kyllä tiukempi seula :-D

      Delete
  9. Ihanaa että löytyy joitakin kukkijoita sisätiloissakin, silloin kun siis malttaa pysytellä sisällä on ihasteltavaa:)
    Ja loistavaa että olet saanut Kertun kaveriksi ja saalistanut sille murkinaa:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meillä oli pari päivää niin harmaata, sateista ja koleaa, että sisällä malttoi olla hyvinkin. Tänään on sitten auringon vuoro ja on kiva kiertää pihaa katsomassa, miten sade on onnistunut sulattamaan lunta. Sitä vain on yhä edelleen! Mutta sentään selvästi vähenemään päin nyt.

      Delete
  10. Kiva alivuokralainen sinulla! Mitkä tarinat ruuanlaittopuuhistakin :D Jospa Kerttu kiittää talvihoidosta mahtavalla jälkeläismäärällä eikä puutarhastasi löydy tulevana kesänä kirvan kirvaa.
    Ihanan värinen jalopelargoni! Verenpisaroista tulikin mieleen, että pitäisi kai tuoda kellarista omat verenpisarani jo eteiseen heräilemään. Tänään olisi sopivan lämmin päivä siihen puuhaan. Ehkäpä haen ne samalla kun kokeilen, saisiko kulkuväyliltä jo hakattua jäätä pois, niin pihakiveys alkaisi kerätä auringon lämpöä paremmin talteen.
    Aurinkoista pääsiäisen aikaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olisi mukava saada Kerttu viihtymään ja toimimaan runsaan pirkkopopulaation kantaemona (tai isänä).
      Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta, toivottavasti saat lunta ja jäätä sulamaan.
      Kiitos, iloista pääsiäistä sinullekin!

      Delete
  11. Kylläpä olin jo monta kertaa lukenut tätä ennenkuin välähti, mitä se ’lukemista odottava lehti’ oikein tarkoittaa. Mielessäni näin vain Kertun seikkailevan hienohelman ja pelargonien lehdyköillä, hihih :-D.
    Merja

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!