Thursday 27 April 2023

Lumikkilöytö ja tyräkkiaarre

 Eli päivän hommat.

Tänään puuhailin vähän tuolla puutarhaovesta oikealle olevan säleikön takana. Siellä on syksyllä perustettu kasvimaan nurkan penkki.

Sieltä nousi iso lilja, jonka aiemmin arvelin olevan amurinlilja. Sitä se ei todellakaan ole. Olin lukenut istutusmerkintäni ylimalkaisesti ja missannut keisarinpikarililjan, joka myös upposi tänne syksyllä. Se on lajiketta 'Ruduke', jonka pitäisi olla vaalea kullanoranssi. Nuput näkyvät jo, eli kohta pääsemme tarkistamaan kukkien värin.
Siitä vasemmalle tuli uusi tyräkki, jota en voinut vastustaa.

Tyräkki Euphorbia × martini 'Ascot Rainbow' ei ollut ikinä ennen tullut vastaan, niinpä se oli ihan pakko ostaa. Lajikkeella on kirjavat lehdet, niissä on vaalean kellanvihreät reunat. 

Euphorbia × martini on manteli- ja vahatyräkin risteytys, joka ei hyvää tiedä talvehtimisen suhteen. Mantelityräkki vielä saattaa talvehtia, omanikin selvisi lampaanvillalla suojattuna. Vahatyräkki on niitä ihania limenvihertäviä, korkeita lähes puskamaisia tyräkkejä, joita esim. Briteissä suositaan. Ne ovat meille auttamattoman liian talvenarkoja.
Joten tälle ei ehkä voi povata leppoisia eläkepäiviä. Paikan tulisi olla todella hyvin vettä läpäisevä, mitä jäin miettimään. Tässä kohdassa on melko savinen maa. Kahteen suuntaan on kyllä pengermät ja maanpinta jatkuu niiden jälkeen alempana, joten ei luulisi kovin vetistä olevan, mutta ehkä se ei riitä. Voi olla, että vielä siirrän tämän. Preerialla olisi soraisempaa.

Juuri nyt en kuitenkaan uskalla koskea tuohon istutusalueeseen ollenkaan. Sen verran sinne tuli syksyllä istutettua harvinaisuuksia. Kauhukseni huomasin heittäväni multaa pienen nupun päälle!
Se on lumikki. Kerran se jo minulla oli, mutta kuoli, tämä on yritys nro 2.

Tyräkin ja keisarin juurella on myös pieniä valkokukkaisia pystykiurunkannuksia, onneksi ne olivat jo nousseet ja kukkivatkin, niitä en onnistunut tuhoamaan. Ne on hankittu nimellä "Azov". En tiedä, onko se lajinimi, ryhmä, muoto tai joku muu määre, siksi lainausmerkit.

Lopuksi ripustin talvella tekemäni keramiikkapöntön säleikköön. Saa nähdä, kelpaako se jollekulle. Koristeeksi lähinnä ajattelin.

Kaupungista tarttui mukaan muitakin taimia: kaksi ruusua ja muutama pikku perenna. Pari puuta olisin ottanut, jos olisi autoon mahtunut. Äidin lahjaksi saamat narsissit ovat jo kuihtuneet ja pääsevät maahan kukkimaan seuraavina keväinä.

PS. Eilen ja tänään tapahtui sama, josta Hiidenkiven puutarhan Minna on kertonut. Omia, lyhyitä kommenttejani oli mennyt roskapostin puolelle, sekä muutamia muidenkin jättämiä. Ne näkyvät vain, kun valitsen kommenttisivulla spam-osaston eli painan nuolta, josta voi valita eri osastot. Sieltä ne oli helppo valita kaikki ja klikata kerralla julkaistavaksi. 
Harmillista, että tällaistakin tapahtuu! Kyseessä oli yhden–kahden sanan tai sydänsymbolin pituisia pikakommentteja. Joten kannattaa joskus tsekata roskapuoli.


Amurinlilja Lilium pensylvanicum
Keisarinpikarililja Fritillaria imperialis
Lumikki Sanguinaria canadensis
Mantelityräkki Euphorbia amygdaloides
Pystykiurunkannus Corydalis solida
Vahatyräkki Euphorbia characias

20 comments :

  1. Alimmaisessa kuvassa näkyy hyvin tyräkin keltareunaiset lehdet, upean värinen kasvi kokonaisuudessaan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on kyllä hieno. Ei voi kuin toivoa, että se pärjää talvien yli.

      Delete
  2. Kiitos vinkistä, roskapostista löytyi vaikka kuinka paljon kommetteja, osa sellaisia tosi lyhyitä, mutta myös muitakin.
    Ihana linnunpönttö! Ja lumikki on suloinen noinkin, kohta todella kaunis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No mutta olipa hyvä, että mainitsin. Olisi tosi harmi, jos kommentit häviäisivät ikiajoiksi.
      Tuo taitaa olla ihan perus-yksinkertaiskukkainen lumikki, nekin ovat minusta tosi kauniita, vaikka kerrottu muoto on varmaan halutumpi.

      Delete
  3. Voi miten suloinen pieni lintukoti. Onpas veikeän näköinen tyräkki, harmi jos ei oikein kestä meidän olosuhteita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti kestää, yritän muistaa suojata. Mutta pessimisti ei pety :-D

      Delete
  4. Roskapostiin on eksynyt täälläkin sinne kuulumattomia kommentteja ja myöskin omia vastauksiani kommentteihin.
    Onpa käsistäsi syntynyt sangen soma keramiikkapönttö.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harmillista, mutta voi sen ajatella niinkin, että hyvä, kun on ainakin tehokas suodatus :-D
      Kiitos!

      Delete
  5. Minulla oli noita samoja omia kommentteja vähän aikaa sitten roskiksessa, mutta lopulta tilanne ei kestänyt kovin kauaa. Nyt ei ole enää ollut. Ihmettelin muutenkin noita kommentteja, koska ne olivat kaikki tosi vanhoja. Osan taisin poistaa kokonaan, kun ajattelin, että ovat jotenkin epäaitoja.
    Harvinaisten kasvien penkki kuulostaa jännittävältä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kommenttien suhteen on viime vuoden sisään ollut kaikenlaista, hyvä, että olin tästä jo lukenut etukäteen toisesta blogista, niin en yllättynyt.

      Delete
  6. Ihania kuvia ja tuo tyräkki on varmasti aarre, toivottavasti se olisi sinulla oikein pitkäikäinen riskeistä huolimatta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivon todella, sillä tuskin tuollaista tulee kovin pian taas vastaan. Yritän suojata ja pohdin vielä sille ehkä järkevämpää paikkaa.

      Delete
  7. Replies
    1. Lumikin olin täysin unohtanut istuttaneeni! Ja toisen keisarinkin, yhden vain muistin. Kirjanpidosta huolimatta siis, eli en näköjään osaa lukeakaan :-D

      Delete
  8. Ihastuttava lumikki. Toivottavasti tämä kotiutuu ja runsastuu. Myös keramiikkamökki on niin nätti. Sen tekemisessä on varmasti mennyt tovi, mutta noita saattaisi mennä Elsan Lempituolissa kaupaksi. Ainakin minulle syttyi heti se kuuluisa "minäkin haluaisin" -lamppu.
    Taas uusi kiinnostava tyräkki. Sain vihdoin tilattua Tommolasta uuden mantelityräkin kadonneen tilalle. Saapa nähdä, koska toimittavat. Hyvää kannattaa odottaa. Kiitos myös puupostaukseen kommentoimastasi purppuraisesta pähkinästä. Sellaisenkin tilasin. Olenpa altis houkutuksille.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keramiikkamökin tekoon kuluu niin pitkä aika, että en suunnittele sen massatuotantoa :-D Tietysti jos tekisi jotenkin liukuhihnamaisesti, mutta silloin harrastus muuttuisi puuduttavaksi työksi - huomasin tämän jossain vaiheessa neuleiden kanssa ja lopetin tilaustyöt.
      Ehkä olet altis houkutuksille, mutta on viisasta hankkia sellaista, josta tykkää ja tarttua toimeen. Uskon, että olet tyytyväinen punalehtiseen isopähkinään. Kuulosti siltä, että se olisi hyvä juuri miettimääsi paikkaan.

      Delete
    2. Tusinatöitä on netti pullollaan. Viisasta tehdä juuri sitä, mistä itse tykkää ja niin paljon kuin kokee tarvitsevansa.
      En ole aivan varma, istutanko pähkinän postauksessa suunnittelemiini paikkoihin. Mahdollisuuksia on löytynyt lisää - ja myös uusia puutarpeita.

      Delete
    3. Heh, kuulostaa tutulta! Kun aivot alkavat raksuttaa istutusasioita, tulee kaikenlaisia ideoita.

      Delete
  9. Sieltä nousee kaikenlaista, kyllä kevät on ihanaa aikaa! Oli kyllä hyvä kun Minna muistutti roskapostista ja sitä oli tullut minullekin vaikka kuinka ja juuri noita mainitsemasi tyyppisiä, myös omia kommenttejani, varsinkin hymiöillä varustettuja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kevät on ihanaa, tänäänkin löysin muutaman kasvin versot, joista olen todella iloinen! Juu, hymiö tai sydänmerkki, niin ovat siellä roskiksessa. Onneksi palauttaminen on helppoa ihan massatoimintona.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!