Sunday 23 April 2023

Keltaisia pilkkuja ja jouluruusuja

 Teki mieli vielä laittaa kuva avautuneesta keltapilkkuisesta kevätlumipisarasta, se on kyllä ollut kukassa jo jonkin aikaa.

Onneksi se kasvaa kuistin varjossa, kukinta kestää kauan.

Ruskopenkin eteläpäässä minut yllätti toinen keltainen ilonpilkahdus. Isokäenrieska! Sain tätä ystävältä viime vuonna, nyt se kukkii. Olin lähes unohtanut tämän. 
Kukat avautuivat muutamaa päivää aiemmin kuin tonttini omat pikkukäenrieskat. Nyt nekin ovat jo aloittaneet kukkimisen.

Lähdetäänpä sitten rinnettä ylös pitkin vuokko-esikkopenkkiä. Istutin sen eteläpäähän viime syksynä balkaninvuokkoa 'Charmer', sitä minulla on samassa penkissä ennestäänkin vähän ylempänä. Joten kun näin tätä ihanaa lajiketta, tartuin pussiin heti, sillä tätä harvemmin näkee.

Vähän varjossa kasvavat siniset pikkusinililjat avautuvat myöhemmin kuin muotopuutarhan vaaleanpunaiset, jotka kylpevät auringossa. Sininen on pikkusinililjan luonnonmuoto, perusväri. Välissä on valkokukkaista posliinihyasinttia.

Nyt ollaan jo kohdassa, josta alkavat jouluruusuapajat. Niiden siementaimia löytyy kaikkialta. Jo sirkkalehdet ovat kiiltävät ja helposti tunnistettavat. Ehkä sirkkalehtien reunojen punertava sävy enteilee punertavia kukkia?
Kaikki eivät toki selviä kukintaikään, eikä tarvitsekaan, muuten tulee ahdasta.
Vieressä kukassa on persiansinililja, ne alkavat olla kukinnan lopulla, kun samantapainen posliinihyasintti aloittelee.

Tarhajouluruusun siementaimista tulee vähän kaiken värisiä. Tämä on aika kiva vaalea.

Alun perin istutin viininpunakukkaisen.

Sitten menin hankkimaan myös vihreäkukkaisen, joka on toki kovin kaunis.

Sen vieressä onkin jo tämän värinen siementaimi. Tavallaan ihan kiva. Mietin silti, pitäisikö siirtää tämä toisaalle hailentamasta tulevia polvia. Pari hailukkaa olen jo siirtänyt hedelmätarhan rinteeseen.

Jouluruusualueen kukkavalikoima vaihtuu hiljalleen. Lumikellot ja vihreäpilkkuinen kevätkellokin ovat kohta muisto vain. Niiden kukintahetki on kovin kaunis.

Tilalle nousee jouluruusujen lisäksi narsisseja, keltavuokkokin on yhtäkkiä ponnistanut maasta. Tässä kasvaa lisäksi luonnostaan kevätesikkoa. Tällainen minilehto saarnien alla. Niiden lehtimassa maatuu kuulemma täydelliseksi lehtomullaksi.

Koska kukkii -haasteen jouluruusukin avasi ensimmäisen kukkansa, nyt en enää muista, minä päivänä. Se on tasan keskellä kuvaa saarnen juurta vasten.

Kukkaisaa sunnuntaita, toivottavasti teillä ei sada lunta!


Balkaninvuokko Anemone blanda
Isokäenrieska Gagea lutea
Keltavuokko Anemone ranunculoides
Kevätlumipisara, kevätkello, keltapilkkuinen Leucojum vernum var. carpathicum
Persiansinililja Scilla mischtschenkoana
Pikkukäenrieska Gagea minima
Pikkusinililja Scilla bifolia
Posliinihyasintti Puschkinia scilloides
Tarhajouluruusu Helleborus Orientalis-Ryhmä

14 comments :

  1. Sinulla on ihastuttava jouluruusumaa ja lumikellopuutarha. Seassa jos jonkinlaisia herkkuja. Viimeinen kuva on maagisen kaunis saarnen juurien lomassa kasvavine jouluruusutaimineen.
    Ei onneksi sada lunta, eikä vettäkään. Tuulee todella kovaa. Sen ansiosta pyykit kuivuivat hetkessä. Ihana sunnuntai. Lisää tällaisia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olen viime vuosina hankkinut ja saanut lumikelloja, viimeinkin niitä on jotenkin enemmän ja tänäkin vuonna meinaan jakaa ainakin pari isointa tupasta. Loppukeväästä jaetut tuppaat lähtevät hirmu nopsaan lisääntymään.
      Minäkin tykkään, että tuo paikka sammaleisine juurineen sopii näille kauniille kevätkukille mahdottoman hyvin. Kesällä siinä on jo rytöisempää, sillä haluan pitää sen aika luonnollisena ja se tarkoittaa korkeaa heinikkoa ja koiranputkia, myös varjoliljat ovat mukavasti runsastuneet.
      Tämä on ihan kelpo kevätsunnuntai! Talvi on enää muisto vain, nyt eletään täyttä kasvukautta.

      Delete
  2. Minäkin ihailin erityisesti noita kauniissa väreissä esiintyviä jouluruusujasi. Minulla on ollut vain yksi ainoa valkokukkainen jouluruusu, joka sekin menehtyi, kun siirsin sen uuteen kasvupaikkaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi sun. Joskus kasvien siirtäminen ei olekaan ollenkaan hyvä idea, kokemusta täälläkin. Nämä tarhajouluruusut ovat viihtyneet tuossa yli odotusten. On niitä joitakin toisissa kohdissa kuollutkin.

      Delete
  3. Lunta ei ole tilattu, sadetta hiukan. Hienot jouluruusut, minä tykkään noista hailukoista kovasti. Siementaimia ei ole näkynyt, mutta pääasia, että emotaimet ovat hengissä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on pääasia. Luulisi, että siementaimiakin joskus nousisi. Kaikki jalostetut kasvit eivät kyllä välttämättä tee itävää siementä.

      Delete
  4. Sitkeitä ja innokkaita kevään odottelijoita putkahtelee pihaltasi auringon rohkaisemina. Varmasti vaikuttaa myös Ransun ja Mustin rohkaiseva seuranta :)
    Vappuna olisi taas soittoja ja siihen on luvattu kevään kylmintä päivää...

    ReplyDelete
  5. Ihania kukkijoita. Jouluruusujen värimuunnoksista löytyy varmasti välillä ihania ja välillä ei niin odotettuja. Kevätlumipisarasi on viehättävä. Meillä ei pitäisi sataa lunta, eikä sää olla niin jäätävä kuin jossain, mutta viileämpää on jo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pohjoisessa on vielä täysi talvi! En tiedä, miten siitä selviäisi henkisesti. Meillä oli vähän liiankin kesäistä, kevätkukat lakastuivat aivan liian nopsaan, joten viileys ja sade on ihan tervetullutta, vaikka se lämpö hivelikin ihmistä ihanasti.

      Delete
  6. Keltapilkkuisesta kaunottaresta ei voi olla liikaa kuvia. Itseasiassa se näyttää siltä, että olet iltahämärän turvin käynyt pikkusiveltimellä maalaamassa nuo keltaiset täplät :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on kyllä ihan ihmeellinen kukka pilkkuineen!

      Delete
  7. Kaikkea pientä ihanaa siellä kukassa!
    Ja juu, meillä satoi lunta, ehkäpä n.15cm.......... Mutta luultavasti tämän viikon luvatut vesisateet sulattavat ne pois.
    Katsoin juuri viime vuoden puutarhapäiväkirjaa, ja silloin viimeiset lumet lähtivät vasta 10.5. Taisi olla ennätysmyöhään!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi ei! Tänä vuonna kyllä varmaan sulaa ennen sitä, kun teillähän oli jo lumetonta! Tämä määrä ei voi kauaa maassa pysyä.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!