Sunday 30 April 2023

Kylmänkukkaista vappua

 Käväisin aamulla ajamassa metsäkauriin pois pihaportin tienoilta, pilkkihaalari olisi ollut sopiva varustus. Hyvä, kun takaisin sisälle pääsin, meinasin jäätyä pystyyn keskelle pihaa.

Tänään sataa, mikä on hyvä, sillä pienimpiä pintajuurisia kasveja on pitänyt jo kastella. Pari päivää sitten tuli vettä ihan vähän, mutta ei se riitä maata kastelemaan. Nyt on tullut jo 4 mm eilisillasta lähtien, se on sentään jotain. Vesitynnyreihinkin kertyy nyt mukavasti kasteluvettä.
Kuvat otin eilen aamulla, kun aurinko paistoi ja kiertelimme Mustin kanssa pihalla.

Mennäänpä tutkimaan lähempää, mitä Musti tuolla puuhailee.

Näsiä kukkii viimein.

Ruusu-heinätarhassa on aivan ihana yllätys. Punakukkainen kylmänkukka! Miten muistin ihan, että tuo olisi ollut valkoinen (kyllä, niin lukee istutusmuistiinpanoissa). Viime keväänä se ei tainnut vielä kukkiakaan. Sain sen toissa kesänä Paloniemen taimistolta Suonenjoelta.

Mikä kukka!

Ruusu-heinätarhasta nousee muutakin mukavaa. Silkkipioni on jo tuntuvasti korkeampi, tämä on viikon takainen kuva. Muutaman viikon päästä sen nuput jo aukeavat.

Tämä on mojova ilonaihe. Tummalehtinen pronssifenkoli on talvehtinut! Toki suojasin tämän huolellisesti, mutta en silti uskaltanut odottaa tätä – edellisvuonna sama yritys ei onnistunut. Mutta mitäpä muuta tuolta juuresta nousee kuin suloisia, ruskehtavia fenkolinlehtiä! 
Ostin tämän ilman lajikenimeä toissa kevään puutarhamessuilta Juholan puutarhan osastolta, mutta tällaisia tummalehtisiä ovat mm. 'Purpureum', 'Giant Bronze', 'Rubrum' jne. Tämä taimi ei ole niistä tummanruskeimmasta päästä, mutta se ei haittaa nyt kyllä yhtään. Mikä ilo!

Seuraava jännitettävä on latva-artisokka muotopuutarhassa. Selvisikö talvesta vai ei? Olisi ensimmäinen kerta. Jos ei, niin uusia taimia on tulossa. Ne on tämän pääsiäiskuvan jälkeen ruukutettu isompaan purkkiin, mutta edelleen ne asuvat keittiön pöydällä.

Ruusu-heinätarhan vieressä Rohanissa kukkii näsiän lisäksi viimeinen lumikello, kriminlumikello, muualla ne alkavat olla lähes ohi. Kriminlumikellon pitäisi joidenkin lähteiden mukaan olla aikaisin lumikello kukassa, mutta se varmaan riippuu kasvupaikasta. Rohan on keväällä kylmä, vaikka ei ole kovin varjoinen.
Näissä on jännät keltaiset kuviot, en kyllä tilannut mitään erikoislajiketta, mutta se voi johtua esim. kylmyydestä, ravinteiden puutteesta tai siitä, että nämä kukkivat tässä vasta ensimmäistä kertaa. Kukkien käyttäytymiseen on monia syitä.

Ei mene enää kauaa kun ensimmäiset koiranhampaat kukkivat – matalat rusokoiranhampaat ovat aikaisimpia. Tuolla pystykiurunkannuksen varren takana näkyy koiranhampaan nuppua. Hankin niitä uusia lajikkeita syksyllä ulkomailta, sillä ne ovat niin ihania ja näyttävät viihtyvän hyvin, mutta niitä(kään) ei Suomesta tahdo löytyä.

Mustin mielestä koiranhampaat ovat ihan ok, Musti on onneksi koirien ystävä.

Lopuksi Musti muistuttaa nauttimaan drinksua kohtuudella.
Iloista vappua ja pysykäähän lämpiminä!


Fenkoli Foeniculum vulgare
Kriminlumikello Galanthus plicatus
Kylmänkukka Pulsatilla
Latva-artisokka Cynara cardunculus
Näsiä Daphne mezereum
Pystykiurunkannus Corydalis solida
Rusokoiranhammas Erythronium dens-canis
Silkkipioni Paeonia wittmanniana

20 comments :

  1. Onneksi on takka. Meillä on koko viikon satanut ja joet tulvii.. Onneksi pihan maa vetää vettä, mutta ei siellä tarkene olla. Parempi pysyä vain peiton alla. - Pepsi ja Max

    ReplyDelete
    Replies
    1. On kyllä koleaa, 4-asteinen päivä.
      Voi sentään, onneksi teidän piha ei tulvi. Täälläkin pojat ovat sängyssä. Aurinko saattaa tulla illaksi esiin, sitten voi harkita uudestaan.

      Delete
  2. Yllätyin kovasti, kun meillä näkyi tarmokkaasti jo keltakoiranhampaan nuppuja. Muiden koiranhampaiden paikkoja en ole vielä kovin hyvin tutkinut. Tosin on lämpimämmällä paikalla kuin valkoiset. Ekaa kertaa istutin viime syksynä rusokoiranhampaita. Olivat sen verran kuivahkoja ne sipulit, että en yhtään luota kukintaan tai edes lehtien esiin tulemiseen.

    Punainen kylmäkukka on hieno. Minullakin pitäisi olla samanvärinen. Jos hengissä on.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täälläkin näkyy jo ensimmäisiä keltaisia, mutta ne kukkivat (varmaan) vasta myöhemmin. Rusokoiranhampaat kukkivat lähes maanrajassa. Toivottavasti niistä kuivuneista sipuleista jossakin oli vielä elämää!
      Punainen kylmänkukka on superhieno. Muotopuutarhassa on toinen, mutta se ei ole pariin vuoteen kukkinut.

      Delete
  3. Löytyihän se kylmänkukkakin sieltä ja vielä noin kauniin värinen. Vappu näyttää olevan tänä(kin) vuonna kylmä, joten sopii hyvin toivotella kylmänkukkaista vappua. Onneksi niitä on edes jossain päin jo kukassa. Minä hankin viime kesänä punaisen mutta se on vielä lumen peitossa.
    Hih, ihana Musti ja vapputoivotukset! Iloista vappua sinne saareenkin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo kylmänkukka yllätti ihan täysin, nimittäin muotopuutarhassa kylmänkukasta näkyy vasta kaksi haiventa ja alppipenkissäkin se on ihan juuri nousemassa maasta vasta. Ja minkä värinen ylläri tuosta tulikaan!
      Perinteinen vappusää. Loppupäiväksi kyllä tuli aivan ihana keli tänne. Kiitos!

      Delete
  4. Tänään päivittäisellä lenkillä mieheni kanssa käydessämme sai kyllä tuta, mitä kevätsää voi pahimmillaan olla, eli hyvin koleaa ja tuulista. Toppatakki päällä sentään juuri ja juuri tarkeni.
    Kylmänkukat ovat tosi kauniita. Minäkin hankin viime kesänä yhden punakukkaisen, sinikukkaisen tarhakylmänkukan kaveriksi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lähdin käymään ystävän luona saaren pohjoispäässä ja mietin pilkkihaalarin pukemista. Mutta aurinko tulikin esiin, reippaasti kävelemällä ei tullut kylmä. Paksuin pipo kyllä päässä!
      Kylmänkukat ovat todella ihania. Minulla ne eivät ole kovin hyvin viihtyneet, niinpä tämä pääsi yllättämään täysin.

      Delete
  5. Muhkeat pioninalut. Eivätkä pelkää kylmää. Olin ihan tyytyväinen, että tänään oli halvan sähkön päivä, pesin pyykkiä, silitin ja tein kaikkea mihin tarvitaan sähköä ja tietysti kun piti lämmittää, tein puuhellalla höyrymehua. Pihalla oli jäätävän kylmä kun siellä pari kertaa kävin.
    Onko teilläkin niin, että vaikka sisällä on raikasta vettä tarjolla niin lätäköstä juominen on kissojen mielestä paljon parempaa.
    Pronssifenkoli kuulostaa erikoiselta. Voiko sitä syödä?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silkkipionilla on, kuten juhannuspionillakin, aika nukkaiset versot. Tuli vaan mieleen tuosta kommentistasi yhtäkkiä - ehkä nukka auttaa selviämään kylmistä kevätöistä näillä aikaisimmin kukkivilla lajeilla?
      Täälläkin piti laittaa keittiön hellaan tuli heti aamusta, oli niin jäätävää. Nyt illaksi tuuli tyyntyi ja tuli ihana aurinko!
      Kissat tuntuvat tykkäävän aina eniten kuralätäköistä (tai tuo on mutapuutarha, mutta sama juttu) ja tiskialtaan kipoissa seisoneesta vedestä :-D
      Pronssifenkolia voisi varmasti syödä, kun se on samaa lajia kuin syötävät, mutta en varmasti raaskisi, kun sitten pitäisi koko kasvi katkoa. Minulle sen arvo on koristearvossa. Ostan sitten fenkoleita kaupasta :-D Tai kai tuon lehtiä voisi katkoa, kuten tilliä, mutta kun ne ovat niin kauniit.

      Delete
  6. Pronssifenkoli - jo sen nimi hykerryttää!

    ReplyDelete
  7. Että voivatkin jotkut kasvit olla söpöjä alkutaipaleellaan. Pronssifenkoli karvaisine olemuksineen ja silkkipioni punaisenpulleine "sormineen". Ihan tekisi mieli työntää käsi ruudun läpi hellästi noita silittämään.
    Ja vielä punainen kylmänkukkakin yllätyksenä. Sinulla on oikein kunnon vappuväritys puutarhassa.
    Mikähän tuo Mustin drinksu mahtaa olla nimeltään? Makukin varmaan vallan hurmaava.
    Eilen pihalle meinasi jäätyä. Tänään tuntui vähän paremmalta, kunhan pysyi liikkeessä.
    Vappu alkaa olla jo ohi mennyttä elämää tältä vuodelta. Aurinkoista ja lämpimämpää toukokuuta sinulle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totta, silittää noita tekisi mieli!
      Yöllä olikin tosi kylmä, mutta nyt aurinko lämmittää ihanasti. Ei kyllä ilman takkia pärjää, tuulee sen verran - sanoisiko että viileähkösti ;-)
      Täytyy kysyä Mustilta! Olisikohan se Kosketus mutapohjaan tai Oman maan maku. Olen joskus nuorena Amerikassa juonut aivan ihanan makuista drinkkiä nimeltä Mudslide. Kermalikööriä sun muuta herkkua. Musti tuskin arvostaisi. Sitä paitsi ei tuossa ole mikään liuku kyseessä, vaan tassut tukevasti rantakivellä.
      Kiitos, lämpöistä toukokuuta sinullekin ystäväiseni! Eiköhän se ala lämmetä, kun on vapusta päästy.

      Delete
  8. Minulle nuo sinun esittelemät kasvit on melkein aina tuntemattomia . Mutta tuon kylmänkukan tunnen ja itselläni on hakusessa myös punainen .Taisin saada siemeniä kyllä mutta mitään ei vielä ole näkynyt .
    Sinulla on näsiä pihassa minä ihailen vaan niitä mökkitien varrella .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sinulla kylmänkukat näyttävät viihtyvän.
      Näsiät eivät täällä taida kasvaa luonnossa, tai en ole ainakaan nähnyt. Enpä muutenkaan ole niitä nähnyt luonnossa kuin kerran. Onneksi Vakka-Taimella myydään ihan luonnonkantaa, niin sain tuon aarteen omalle pihalleni. Sitä vain syödään turhan hanakasti, siksi sillä on verkko.

      Delete
  9. Mustille on kyllä aina sopiva sää, vaikka toiset joko paleltuisivat tai paahtuisivat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juuri nyt kyllä tuulee aivan liikaa! Hän lähti ulos vietettyään kunnolla siestaa (alkupäivän satoi), mutta ei siellä voi olla. Liian levotonta. Hirveä tuuli. Joten hän palasi sisään muutaman minuutin jälkeen ja on nyt sängyssä jupisemassa.

      Delete
  10. Kylmänkukka on ihan kuin vappuhyrrä!
    Meillä näsiä on nupulla, kunhan vain tulisi lämmintä, saataisiin nähdä kukinta. Tänään +2, mutta ollaan sentään plussan puolella;)
    Veikkasin sen kukkivan 8.5.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi apua, +2!! Sentään plussan puolella juu :-D Saisi kyllä vähän sää lämmetä. Näsiäkin kukintakin alkaisi, aika jännittävää, osuuko arvauksesi oikeaan!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!