Friday 7 April 2023

Keväiset kurjenmiekat

 Mietin otsikoksi jotain sen tapaista kuin "kurjenmiekkaristeymät vs. luonnonlajit", mutta en ole oikein varma, mitä kaikki kurjenmiekkani ovat. Mutta vähän tuon tapaista löpinää on tiedossa.

Tämän kohdalla löi tyhjää. Kuvasin tämän eilen, sadepäivänä, muotopuutarhassa. Siinä penkissä olisi 'Katharine Hodgkin' -risteymämiekkoja ja jotain lumikurjenmiekkana ostettua, ja erikoisempaa kevätkurjenmiekkaa, mutta se on ehkä hävinnyt vuosia sitten. 
Mutta juuri tässä kohdassa ei pitänyt olla kurjenmiekkaa. Vai pitikö?

Tänään kukka aukesi auringon lämmössä. Löysinpä tiedon ihan täältä blogista. Tämä on toissa syksynä istutettu 'Frozen Planet'. Tämä on risteymä, toinen vanhemmista on ilmeisesti 'Clairette', ihana taivaansininen kurjenmiekka, jota minullakin pitäisi toivottavasti olla vielä elossa.
Näiden perimästä on vaikea saada selkoa, mutta tässä vaiheessa arvaisin, että tämäkin on usemman lajin välinen risteymä eli ei enää mitään tiettyä lajia. Muistuttaa kyllä kovasti kevätkurjenmiekkaa kapeine kehälehtineen ja siksikin, että tuolla näkyvät jo kapeat vihreät lehdet.

Kokemukseni mukaan risteymät ovat elinvoimaisempia puutarhaolosuhteissa. Näin ei kaikkien kasvien kohdalla ole, mutta näiden pienten keväisten kurjenmiekkojen kanssa vaikuttaa olevan.
Tästä kurjenmiekasta minulla ei ole mitään hajua. Se kasvaa paikassa, jossa vuosia sitten kasvoi ihana kevätkurjenmiekka 'Halkis', joka saattaa olla kokonaan menehtynyt. Olen myös istuttanut aikoja sitten Ranskasta hankitun sekoituspussin erilaisia keväisiä kurjenmiekkoja, voi tämä olla sitäkin perua. Siitä on kyllä kauan!
Täytyy muistaa, että myyrät liikuttelevat kurjenmiekkojani ja ovat myös syöneet niiden sipuleita jonkin verran. Useamman kerran olen huomannut ojan pientareella, muotopuutarhan ulkopuolella, kukkivia 'Katharine Hodgkineja' – useita metrejä niiden kasvupaikalta.
Jos aletaan pohtia, olisiko tämä kevätkurjenmiekka, täytyy katsoa lehtiä. Kevätkurjenmiekalla ne ovat puhjenneet jo siinä vaiheessa, kun kasvi kukkii, ja ovat tässä vaiheessa yleensä jo kukkaa korkeampia. 
Tällä ei kuitenkaan vielä lehtiä ole, joten se viittaisi enemmän lumikurjenmiekan perimään. Olen kyllä istuttanut tähän penkkiin lumikurjenmiekkaa, mutta kuvittelin, että vain toiseen osaan penkkiä.

Tämä näyttää hyvin samanlaiselta kuin edellinen, mutta tällä on jo lehdet tulossa – toisaalta kukkavarsikin on jo hitusen korkeampi. Tämä on sitä, jonka piti olla melko vaaleansininen 'Alida'.

Nyt näitä vale-Alidoita on jo kahdeksan auki tai nupulla niin, että kukkaväri näkyy ja kaikki ovat yhtä tummia. Minun on edelleen hyvin vaikea olla näistä pahoillani, niin kauniita ovat, vaikka vaaleampi väri olisikin ollut enemmän mieleen.
'Alida' on risteymälajike, joten oletan, että tämäkin on jotakin risteymää. Toivottavasti pitkäikäistä sellaista. Ja voihan tuonne sekaan istutella syksyllä uuden yrityksen vaaleampia sävyjä.

Tämä ihana purppurainen on kevätkurjenmiekka "caucasica" -nimellä hankittu, mutta eipä tälläkään ole vielä lehtiä, kun se jo kukkii. 
Ota näistä sitten selvää! Joka tapauksessa kokemukseni on, että aidot kevätkurjenmiekat eivät ole ollenkaan niin luotettavia viihtymään puutarhoissamme kuin risteymät. Voi hyvin olla, että ne vaatisivat itäisen Välimeren vuoristo-olosuhteita toisin kuin usean lajin risteymät, jotka tuntuvat olevan joustavampia ehkä sekavamman perimänsä johdosta.

Erittäin suosittuja risteymiä edustavat lajikkeet, joiden vanhemmat ovat lumikurjenmiekka ja Iris winogradowii. Yksi tällaisista on 'Sheila Ann Germaney'. Syksyllä istuttamistani kymmenestä sipulista on jokainen noussut ja näyttää myös tulevan kukkaan.
Saman perimän omaava 'Katharine Hodgkin' ei vielä ole kukassa, mutta jos huomenna on yhtä lämmin päivä kuin tänään, voi ensimmäinen kukka avautua huomenna.

Kolmas sisarus samoista vanhemmista on vaaleankeltainen 'Katherine's Gold'. Enpä huomannut ottaa kuvaa tänään, kun lukuisia kukkaryppäitä avautui auringossa. Tämä näyttää olevan yhtä hyvä tekemään sivusipuleita kuin 'Katharine Hodgkin', ja toivon mukaan myös 'Sheila Ann Germaney'. Viimeksi mainittua istutin vasta viime syksynä, joten siitä ei ole kokemusta, mutta tämä 'Katherine's Gold' on jo muutamia vuosia vanha ja kuvasta voi ehkä nähdä, miten runsaita kukkaryppäitä yksittäisistä sipuleista on kasvanut.

Iloista pääsiäistä!


Kevätkurjenmiekka Iris reticulata
Lumikurjenmiekka Iris histrioides

24 comments :

  1. Kiitos taas kevätkukkakavalkadista! Minulla on lievästi kateellinen olo, kun oman paikkani edelliset omistajat eivät ole panostaneet kukkiin, joten eilinen suurensuuri ilon aiheeni oli leskenlehtien näkeminen, hah hah haa. Siis ihanat kaunottaret Sinun paratiisista nousee!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi. Eipä täälläkään mitään kevätkukkia olisi (leskenlehtiä lukuun ottamatta :-D), ellen olisi niitä itse istuttanut. Tämäkään paikka ei ollut ollut puutarhaihmisen koti. Onneksi niitä saa ja nämä syksyllä istutettavat sipulikukat ovat parhaita, kun niistä saa täyden kukkaloiston jo puoli vuotta istuttamisesta.

      Delete
  2. Taas opin uusia asioita ja ennestään tuntemattomia kurjenmiekkoja. Ihania kaikki!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne ovat tosiaan, ja niitä on niin monenlaisia, kaikki kauniin värisiä.

      Delete
  3. Tykkään niin tällaisesta seikkaperäisestä tiedosta, joka ei jätä lukijaa miettimään, että mitäköhän kuvissa oikein sitten on. Ihana tietää. Ja kiinnostavaa! Miten rentouttavaa sitäpaitsi onkaan kukkadataan uppoutuminen! Rakastan tarkkoja selvityksiä. Kiitos!
    Nyt on täälläkin alkanut...aprillipäivästä lähtien on lumikelloja tullut päivä päivältä esiin ja lumisateet ovat vihdoin loppuneet :-)
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mukava kuulla, sillä taidan selittää yleensä vähän liikaakin :-D
      Ihana kuulla! Uusia ja uusia lumikelloja täälläkin paljastuu. Niin ihanaa aikaa!

      Delete
  4. Kiva saada tietoa lisää kurjenmiekoista. Minäkin istutin tuota Frozen Planetia viime syksynä, istutuspaikka on vielä lumen alla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti se nousee sieltä pian kukkimaan! Tänään alkoi avautua toinenkin kukka, ja huomasin lisääkin nuppuja tulossa. Mukava nähdä, ettei se ole ainakaan kovasti taantunut.

      Delete
  5. Ihania miakkoja siälä, oli sitte mitä hyvänsä. Meillä niitä saa viälä orottaa hyvän tovin. Iloosta pääsiäästä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lupaavia piippoja blogisi kuvissa jo on! Lämmin päivä tekee ihmeitä.
      Hyvää pääsiäistä!

      Delete
  6. Ihania pieniä kurjenmiekkoja on siellä. Minä puhun niistä kaikista vain kevätkurjenmiekkoina, koska kukkivat keväällä ja ovat pieniä ja matalia. Tiedän, että niillä on vaikka mitä alalajeja, mutta näin harrastelijana kaikki menevät minulla sekaisin. Kunhan vain jaksaisivat kukkia vuodesta toiseen, olisi se kivaa. Tässä vaiheessa vuotta on todella hyvin unohtunut se, mihin mikäkin uusi laji on istutettu. Suurin osa kukkapenkeistä vielä on lumien alla, joten täällä ei vielä päästä ihailemaan miekkojen kukintaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niiden kutsuminen yhteisellä nimellä on vähän hankalaa, kun useimmat puutarhalajikkeet lienevät joitakin risteymiä, miksi niitä sitten kutsuisi. Ehkä joku tarhakevätkurjenmiekka tulee niiden viralliseksi nimeksi, mutta valtavan pitkä nimi se kyllä olisi. Kevätkurjenmiekka on kätevä, vaikka olisikin vähän väärä nimi.
      Toivottavasti pääset pian piippajahtiin.

      Delete
  7. Mielenkiintoinen juttu kevätkurjenmiekoista. Minusta on hienoa, että uppoudut kasvien maailmaan noin intensiivisesti. Ja parasta tietenkin, että jaat tietoa meille. Eri asia, miten hyvin tieto esimerkiksi minuun uppoaa. Tai uppoaahan se, mutta saattaa pulpahtaa "sieltä toisesta korvasta ulos".
    Aika hieno tuo Katherine's Gold. Siinä on kaunis hennon keltainen väri. Näin sitä myynnissä syksyllä, vaan eipä tullut hankittua. Pitääpä laittaa hankintalistalle syksyksi. Tykkään myös Sheila Ann Germaney:sta. Ilmeisesti se ei ole kovin ronkeli, kun kaikki istuttamasi kukkivat. Tilaatko vähemmän tunnettuja nimiä ulkomailta? Tavallisimmissa kotimaisissa sipulikaupoissa on ne tavallisimmat nimet.
    Hyvää pääsiäistä sinulle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hih nuo korvat, puutarhasta voi kyllä nauttia ilmankin, että jokaisen kukan perimän tietää. Jos syksyllä törmäät taas Katherine's Goldiin, niin osta ihmeessä. Näkyy tekevän muutamassa vuodessa yhtä runsaita kukkaryppäitä kuin Katharine Hodgkin.
      Ulkomailta täytyy tilata, jos haluaa jotain erilaista. Harmillisesti useimpien taimimyymälöiden valikoima on vuodesta toiseen sama myös sipulien kohdalla. Kasvikeräilijän on pakko tilata ulkomailta. Viime syksynä teimme ystävän kanssa kimppatilauksen sekä Hollantiin että Liettuaan, nyt on paljon ihanaa erikoista ja uutta, mitä odottaa kukkaan.

      Delete
  8. Mielenkiintoista, eli osa on kevätkurjenmiekkoja ja osa lumikurjenmiekkoja ja ne voi erottaa ovatko lehdet kasvussa kun kurjenmiekka kukkii, ymmärsinkö oikein? Viime syksynä oli näitä kurjenmiekkoja todella vähän myynnissä, sai oikein metsästää. Toivottavasti vanhat kukkivat yhtä hienosti kuin sinulla. Iloista pääsiäistä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Näin on - tavallaan. Kumminkin useimmat puutarhalajikkeet lienevät usean lajin risteymiä, niinpä niistä ei oikein voi vetää hirveästi johtopäätöksiä suuntaan eikä toiseen (kevätkurjenmiekan tai lumikurjenmiekan suuntaan). Jos onnistuu hankkimaan jotain aitoa lajia joltakin luotettavalta myyjältä, on asia erikseen. Valitettavasti soppaa sekoittaa se, että monia risteymiä myydään tiettynä lajina, esimerkkinä vaikkapa 'George', jota usein kaupitellaan lumikurjenmiekkana, mutta oikeasti se on lumi- ja kevätkurjenmiekan risteymäjälkeläinen.
      Onneksi niitä voi sujuvasti ihailla, vaikka laji olisikin epäselvä. Toivottavasti sinulla vanhat ja uudet lajit kukkivat hyvin!

      Delete
  9. Taas päästiin ihanalle puutarharetkelle kurjenmiekkojen maailmaan! Minustakin on hyvin mielenkiintoista, kun jaat tietoa lajeista, kiitos siitä. Itselläni on vain yhtä sorttia, syvän tumman lila, joka tekee ensin tanakan matalan kasvuston ja sitten kukan, mutta kukkii vasta toukokuun lopussa. Se on tullut ystävältä ja on vain "kevätkurjenmiekka", lajista ei tarkemmin tietoa. Mutta kukan vahvan lila väri ilahduttaa kyllä kovasti joka kevät.
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olisikohan sinun kurjenmiekkasi kääpiökurjenmiekka, siis sellainen, jossa on juurakko? Nämä aikaisin kukkivat kasvavat sipuleista. Kurjenmiekoissa on kyllä upeat kukat.

      Delete
    2. Juurakkopa hyvinkin eli tämä kaunokainen on varmasti juuri kääpiökurjenmiekka. Kiitos! Olin tuon nimen joskus etsinytkin, mutta nyt muistin, että sekin olisi ollut kevätkurjenmiekka. Hyvä, kun selvisi. Jaoin sitä juuri viime syksynä ja nyt odotan mielenkiinnolla lähtevätkö uudet taimet kasvuun. Yritin istutella "juurakon pötkylät" melko matalaan lähelle pintaa. Pitää syksyllä katsoa löytäisinkö kevätkurjenmiekan sipuleita.
      -Mummopuutarhuri

      Delete
    3. Kääpiökurjenmiekka on ihana ja tuollaiset syvän violetinsiniset voivat olla jotakin vanhaa perinnekantaa.

      Delete
  10. Olipa mielenkiintoinen tietopläjäys taas kerran! Nyt pitänee laittaa jotain muistiin tai sitten itselle talteen linkki tähän postaukseen, jotta voi myöhemmin palata sivistymään lisää. Ainakin näin mututuntumalla muistelisin, että kaikissa omissani olisi ollut jo lehdet tulossa siinä vaiheessa kun kukat aukeavat, eli perimässä olisi tällöin enemmän kevätkurjenmiekkaa. Ainakin kukinnan loppuvaiheilla lehdet ovat jo hyvinkin korkeampia kuin kukat. Tässä on kuitenkin mielenkiintoista seurattavaa parin-kolmen viikon päähän, kun alkavat paljastua hangen alta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oikeastaan olen tullut siihen tulokseen, että lähes kaikki puutarhoihin myytävät lajikkeet ovat risteymiä, joissa on enemmän tai vähemmän näitä erilaisia pieniä kurjenmiekkoja (joista osalla ei ole edes suomenkielistä nimeä). Joten ehkä niistä on vähän turhaa yrittää puhua tiettyinä lajeina. Ihanaa nähdä sitten sitä kurjenmiekkaloistoasi!

      Delete
  11. Olipa taas mielenkiintoista tietoa! Nämä puutarhahommat(kin) ovat sellaisia, että mitä enemmän tietää, sitä paremmin tajuaa, että miten vähän sitä tietääkään! :D Onneksi kukista voi nauttia vähän vähempienkin tietojen kera, vaikka onhan se kiva tietää kaunotarten oikeat nimet. Nuo purppuraiset! <3 <3 <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juuri noin se tuntuu menevän, alussa voi kuvitella tietävänsä kaikenlaista, mutta vähitellen valkenee totuus.
      Purppuraiset kurjenmiekat ovat ihmeellisiä, ylellisiä, kiehtovia.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!