Saturday 22 April 2023

Ensimmäinen tulppaani

Elämme jännittäviä aikoja. Ja alppipenkistä on hyviä uutisia!

Alppipenkin ensimmäinen tulppaani alkoi avautua keskiviikkona – ja torstaina ennen puoltapäivää minun oli lähdettävä muutamaksi päiväksi kaupunkiin. 

Tähtitulppaanit ovat sellaisia, että niiden kukat ovat auki vain aurinkoisina päivinä. Yöksi ne menevät suppuun. Kävin torstaina aamupäivällä vartin välein vahtimassa tätä, mutta kukka pysyi visusti nupulla. Iltapäivän lämmössä se luultavasti levähti täysin auki. 
Joten saamme nyt vain tyytyä näihin keskiviikon kuviin. Lajike on 'Albocaerulea Oculata', joka on valkoinen, toisin kuin muut tähtitulppaanit, jotka ovat pinkin sävyisiä. Tämä on avonaisena häkellyttävän kaunis, sillä kukan keskusta on tumman violetti.
Lajikenimestä löytyy luotettaviltakin tahoilta niin montaa eri kirjoitusasua, että en mene sanomaan, mikä on oikea. On myös muoto 'Alba Coerulea Oculata' ja  Tulipa humilis var. pulchella Albocaerulea Oculata-Ryhmä.

Tätä samaa, erikoista valkokukkaista tähtitulppaania istutin syksyllä useamman, ja toissa syksynäkin laitoin näitä maahan, mutta yksikään ei kukkinut viime keväänä. Nyt on tulossa ainakin kaksi muuta nuppua, jos vain myyrät suovat. Kasvien ympärillä on suojaverkkoja, lisäksi tässä on kaikenlaista mahdollista hajukarkotetta kissanpissahiekasta luujauhoon (sekin haisee). Etanarakeitakin laitoin, sillä löysin vajasta paketin, enkä muuten käytä sitä missään.
Toivon voivani raportoida näitä ihania tulppaaneja kukassa, kun pääsen kotiin!

Vielä yksi krookus uskaltautui uhmaamaan kevätsäitä ja jyrsijöitä: varmaan Crocus minimus.

Lisäksi Scilla rosenii, jonka kukkanupun varsi oli purtu poikki (ja nuppu jätetty lojumaan kasvin viereen, ärh!), on tuottanut uuden kukkavarren! Ihanan sininen kukkanuppu sieltä pilkottaa. Löysin tiheäsilmäistä jyrsijäverkkoa vain yhden palan, se pääsi tämän ympärille. Tämäkin on uusi, syksyllä istutettu laji. Suomenkielistä nimeä ei ole.
Myös Muscari vuralii on kasvattamassa uutta kukkavartta myyrän tai hiiren syömän tilalle! 

Tähtitulppaanikuvissa näkyi poikki syötyjä kurjenmiekkoja, ne ovat lajiketta 'Spot On': hyvin tumman purppurainen kukka, jolla on isot valko-keltaiset läiskät ulommissa kehälehdissä. Onneksi muutama ehti kukkaan ennen syödyksi joutumistaan ja sain niistä kuvat.

Koukataan koivikon kautta, sillä heti alppipenkin ja navetan vieressä on minikoivikkoni. Olen aivan liekeissä, sillä siellä kukkii jo kaksi sinivuokkoa ihan luonnostaan ja niissä on molemmissa jännä punertava sävy.
Niin kovasti kuin olen yrittänyt istuttaa vaaleanpunaisia sinivuokkoja, ja ne ovat taantuneet ja hävinneet. Sitten tämä tontin oma sinivuokkoni onkin tällainen.

Purppuraisia kurjenmiekkoja on muuallakin ja onneksi niitä ei ole syöty. Kivipengermän päälle toissa syksynä istutetut 'Purple Hill' -risteymäkurjenmiekat eivät näytä juurikaan taantuneen. Näillä on hyvä paikka: takana on vajaan metrin pudotus ruusu-heinätarhaan, talvimärkyydestä ei pitäisi olla haittaa ja paikka on aurinkoinen.

Istutin syksyllä saman pengermän päälle mantelityräkki 'Purpurean', toivoin, että se talvehtii tässä. Tyräkit voivat olla kenkkuja, sillä useat niistä ovat Välimeren kasveja ja niille talvemme on todella haastava. Talvimärkyyttä ne eivät siedä ollenkaan. Peittelin tämän lampaan raakavillalla talveksi, sillä täällä kasvit harvoin saavat edes lumisuojaa. Kun nyt poistin villat, alta paljastui näin reipas ja lehtevä tyräkki.
Ihana väripari kurjenmiekalle!

Vielä yksi kuva ihanista 'Purple Hill' -miekoista – mahtavaa, että niissä sipuleissa, jotka ovat vielä elinvoimaisia, on nyt useita kukkia. Kun katson viimekeväisiä kuvia, nousi silloin kustakin sipulista vain yksi kukka.
Pidän noista erityisen leveistä kehälehdistä, näissä kukissa on ihanaa kukkaväriä isona pintana. Keltaiset täplät ovat hienostuneen pienet. 'Purple Hill' on yksi kauneimmista purppuraisista kurjenmiekoista.

Aurinkoista viikonloppua!


Mantelityräkki Euphorbia amygdaloides
Sinivuokko Hepatica nobilis
Tähtitulppaani Tulipa humilis

20 comments :

  1. Ihania kuvia, ihania kukkia, ihana kevät <3 Minä näin eilen kevään ensimmäisen perhosen!

    ReplyDelete
  2. Purple Hill on minusta upean värinen. Istutin niitä viime syksynä ja hyvin ovat nousseet kukkimaan. Tuo purppurainen väri näkyy avarassa ja vielä aika harmaassa ympäristössä erityisen hienosti.
    Ihanaa, että laitoit kuvan mantelityräkistä. En ole saanut sitä tilattua, mutta jospa nyt vihdoin ryhtyisin toimeen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Purple Hill loistaa kuin jalokivi harmaasta maasta.
      En nyt yhtään muista, mistä, mutta jostain taimimyymälästä tuon purppuraisen mantelityräkin löysin syksyllä. Se on niin herkku.

      Delete
  3. Kauniita purppuran sävyjä!
    Täällä eletään jännittäviä aikoja, sillä ilma on kylmentynyt ja huomisen sateet voivat tulla joko vetenä tai lumena...

    ReplyDelete
    Replies
    1. No huh sentään! Vesisade olisi jo tervetullut, ainakin meillä on jo kuivaa, tosin vasta pinnalta. Toivottavasti teillekin tulee vain vettä!

      Delete
  4. Tulipa humilis varieties are so lovely. I have quite many and earlier ones have already faded here. At the moment 'Lilliput' and 'Tete a Tete' look really good. Unfortunately I have never managed to keep 'Albocaerulea Oculata'. I have planted several times but they have never lasted more than three years in my garden.

    ReplyDelete
    Replies
    1. That will probably happen to my Albocaeruleas too. I also have had them before but they seem to be super demanding. If one could only fathom what it is they demand ;-)

      Delete
  5. Upean värinen tähtitulppaani. Omani ihan tavalliset tähtitulppaanit olivat reilu viikko sitten vielä lumen alla, ja nyt niissä näkyy jo ihan pieniä nuppuja! Upea sävy myös Purple Hill -miekoissa, kun suorastaan hehkuvat pengermän auringonkilossa väriään.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tähtitulppaanit ovat kyllä aivan ihmeellisiä. Isututan niitä joka syksy, sillä ne eivät näytä pysyvän kovin hyvin tai etenkään lisääntyvän, jos joitakin pysyykin. Niissä on aivan erityistä taikaa ja yksi syy on aikaisuus.

      Delete
  6. Tulppaanikausi on siis alkanut. Hienoa! Harmi, miten on sinulla taas käyty syömässä kasveja. Eilen yhden uuden penkin äärellä kyykkiessä löysin kyllä kasan krookuksia, jotka oli syöty niin maata pitkin, että en edes kauempaa tajunnut tuhoa.
    Toivottavasti tuo sinivuokko on pinkki/punakukkainen ja alkaa levitä sinulla luonnostaan. Toki sinisetkin ovat viehättäviä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hiiret ja myyrät tekevät myös tuhojaan pienten kevätkukkien parissa, enkä tajunnut alppipenkkiä perustaessani, että heti siinä takana navetassa on varmaan niille oikein otolliset pesäpaikat.
      Noissa minun koivikkoni sinivuokoissa ei ole niin pinkki sävy kuin sinulla, mutta on silti ihana jännä punerrus.

      Delete
  7. Ihania erikoisuuksia sinulla, ja melkoista jännitysnäytelmää myyrien ja ajoitusten kanssa 😊 Kivaa ja jännittävää keväänjatkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kevät on jännää aikaa ;-) Kiitos samoin!

      Delete
  8. Kiitos taas hyvästä tietopläjäyksestä. Ihania erikoisuuksia, kunhan myyrät eivät niistä nauttisi vaan jättäisivät ilon sinulle. Minustakin Purple Hill on hemaisevan kaunis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sinulla onkin aivan ihana väriseos purppuraa ja sinistä kukkapenkissäsi.

      Delete
  9. Purple Hill on kyllä kaunis auringossa hehkuessaan. Pidän kovasti tuosta tähtitulppaanista (jolla on kyllä kovin vaikeasti kirjoitettava nimi 😄). Jonnekin olen omaan pihaanikin tuollaisia istuttanut. Toivotaan niille pitkää ikää.

    ReplyDelete
  10. Onpa söpö tulppaanierikoisuus alppipenkissä. Toivottavasti sitä ja sen kavereita ei syödä. Hienoja löytöjä näytti olevan myös koivikossa. Toivottavasti nuo vihdoin viihtyisivät ja alkaisivat lisääntyä, kun ovat kerta ihan omin neuvoin tulleetkin.
    On kyllä upean näköinen tuo 'Purple Hill' ja vielä kun aurinko osuu siihen tuolla lailla. Ihana hehku ja hieno pari myös tyräkille. Minun purppuraisissa kurjenmiekoissani näytti viime keväänä olevan jotenkin kapeammat kehälehdet mutta se nimetön taisi olla vähän "täyteläisemmän" mallinen. Pitääpä seurata tänä keväänä oikein tarkasti niiden eroja.
    Kivaa viikkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mietin täällä omassa pienessä päässäni niin, että reticulata-perimä aiheuttaa kapeampia kehälehtiä, lumikurjemiekka (histrioides) on puolestaan luonnostaan leveä-kehälehtinen, sellainen Katharine Hodgkin -mallinen kukka pikemminkin. On sitten ihan tsägää, millainen perimä risteytyksiin tulee. On hauskaa vertailla ulkomuotoja luonnonlajeihin ja miettiä esivanhempia.
      Kiitos, toivottavasti siellä on kelpo sää loppuviikon eikä mitään räntää enää!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!