Monday 28 January 2013

Sinisateen talvi on aasinsilta kesään

En hirveästi harrasta talvisuojausta, mutta joskus on pakko. Syksyllä istutetut kasvit ovat herkkiä, niiden juuret kun eivät ole ehtineet tunkeutua maaperään – ja taimi saattaa olla saman vuoden aikana esimerkiksi Hollannista tuotu. Ajattelen aina, että ne sopeutuvat ehkä vähitellen uuteen ilmastoonsa, vaikka en oikeasti tiedä, onko se mahdollista.
Tein viime syksyn taimialesta sellaisen järjettömän hankinnan, että ostin sinisateen.

Sinisade on tämä eurooppalaisista, etenkin Välimeren maista tuttu runsaasti kukkiva köynnös, joka kasvaa hyvinkin kymmenmetriseksi ja koristaa talojen seinustat sinisin kukkaputouksin keväällä – esimerkiksi maaliskuussa Provencessa, mistä tämä kuva on otettu.

Vaikka yli kymmenmetrisestä sinisateesta on turha haaveilla, ei oma haaveeni ole ihan tuulesta temmattu, sillä eräällä kumlingelaisella pihalla, ei siis kovin kaukana kotisaarestani, kasvaa tämän näköinen sinisade. Tiedän sinisateen menestyneen joitakin vuosia ystävän pihalla omalla kotisaarellani, mutta pari vuotta sitten se menehtyi. Kannattaa siis kokeilla, vaikka hölmöltä tämä tuntuu – kasvi ei ikinä pääse täyteen kokoonsa, hyvä jos edes kukkii.

Siellä se nyt jököttää hallaharsoon käärittynä, kun pakkaskangasta ei varastossani ollut. Toivon, että kasvi pärjää. Tämä on hankalan paahteinen paikka monelle köynnökselle, sillä useat niistä ovat varjoisamman paikan kasveja – nehän kurkottavat versojaan puiden runkoja pitkin ylös aurinkoon. Köynnöskaaren toisella puolella kasvaa ruusu, se menestyy, mutta en halua samaan kaareen kahta ruusua, vaan kasvit saisivat mieluummin kukkia eri aikoihin. Kärhö ja köynnösukonhattu ovat vuoron perään kituuttaneet niin, että ne piti siirtää viileämpään kasvupaikkaan. Mutta sinisade kestää vaikka minkälaista paahdetta – kysymys onkin, kestääkö se talvea...

Sain samalta kumlingelaiselta pihalta myös samettisumakin juurivesan, mutta se menehtyi. Tämä on ihan koristeellinen pieni puu tai suuri pensas, mutta se tekee mahdottomasti juurivesoja – jos siis ylipäätään viihtyy. Ehkä raskas savimaani oli sille liikaa, kasvi kai pitää hiekkapitoisesta maasta. Olen kyllä nähnyt menestyviä sumakkeja muuallakin Ahvenanmaalla sekä Korppoossa, joten kannattaa ehkä kokeilla paremmalle kasvupaikalle uudestaan.

Oman pihani raunioyrtit ovat myös kumlingelaista kantaa, ystävän pihalla ne olivat villintyneet hurmaavaksi kukkamereksi.

Tästä päästiinkin mukavasti aasinsiltaa pitkin juhannukseen, sillä nämä Kumlingen kuvat sattuvat olemaan juuri juhannukselta.

Eivät kesäkuvat siihen loppuneet, älkää luulko. Tehkäämme vielä pieni juhannusretki pikkuiselle kallioluodolle.

Elämä ja kuolema kulkevat aina käsi kädessä.

Uudet sukupolvet syntyvät.
Aurinkoista päivänjatkoa!

Raunioyrtti – Symphytum
Samettisumakki – Rhus typhina
Sinisade – Wisteria

31 comments :

  1. Ainahan se on hauska yrittää kasvattaa niitä eteläisempiä lajeja :)
    Onnea sinisateen talvettamiseen!

    Ihan linnunpoikanen..

    ReplyDelete
  2. Oi, sinisade! En uskalla edes ajatella näille korkeuksille tuota ihanuutta. Raportoithan usein tästä, joohan? :)

    ReplyDelete
  3. Oijoi, Saila! Tuo kun nyt viihtyisi siellä - kyllä Ahvensaari on periaatteessa melkein sama kuin vaikka Kreeta, eikö - etelässä niin olishan se vallan upeaa. Se on kukkien puolesta vähän niin kuin lupiini köynnösversiona. Ystäväni pihalla on talvehtinut jo useamman vuoden samettisumakki, asuu tästä muutamankymmentä kilometriä pohjoisempana.

    ReplyDelete
  4. Elämä ja kuolema, voihan huokaus! Minäkin näin vastikään kuolleen linnun, viime perjantaina. Mutta sehän on vain elämän kiertokulkua.

    Mielenkiintoinen kasvi, toivottavasti se pärjäilee hyvin siellä teillä näiden säiden yli! :)

    ReplyDelete
  5. Kaunis on tuo sinisade ja hienoa,kun uskallat yrittää näiden hiukan erikoisempien kasvienkin kanssa :)

    ReplyDelete
  6. Sinisade on kyllä kasvi, jonka toivoisi menestyvän pohjoisempana, se on niin kaunis kukkiessaan. Kannattaa ehdottomasti yrittää ja nähdä hieman enemmän vaivaa, vaikka ei omasi kymmentä metriä saavuttaisikaan. Aika metkaa, että naapurisaaressa on noinkin pirteä yksilö. Mitenkäs se kultasade? Näin niitä ensimmäistä kertaa silloin pari vuotta sitten saaristokierroksella, kukkivat juuri niihin aikoihin. Täällä 3-vyöhykkeellä voisin kokeilla sitä...

    ReplyDelete
  7. Sinisade olisi kaunis puutarhassa. Mielenkiintoista seurata, miten se sinulla menestyy.

    ReplyDelete
  8. Onpa ihana sinisade ja kuvaava nimi! Minä olen vähän harkinnut josko haluaisin jonkinmoisen kaaren tuohon Naukulan takapihan päähän. MItäs sanot?

    ReplyDelete
  9. Ihana postaus näin maanantaina. Kiitos:)

    ReplyDelete
  10. Aasinsillaksi kohti kesää käy mikä vaan, sinisaateesi oikein superisti! Tutustuin sinisateeseen lähemmin vasta viime keväänä Roomassa, toki muuallakin olen sitä nähnyt. Siellä oli sellaisia sinisateita, joiden alle pääsi kuin suureen majaan :) Toivotaan, että sun yksilösi kotiutuu hyvin.

    ReplyDelete
  11. Toivottavasti lykästää sinisateen ulkotalvehdittamisessa. Mulla on ollut visteria muutaman vuoden. Se oli aikaisemmin suureen ruukkuun istutettuna ja otin sen talviksi varastoon. Se alkaa kuitenkin kasvaa niin aikaisin kevättalvella, että varaston valo ei riittänyt sille. viime talvena siinä oli valtaisat lehdet jo helmikuussa. Viime syksynä teimme piharakennuksen seinälle lasihuoneen ja nyt se on istutettuna sinne. viime viikolla kun kävin katsomassa, niin oli lehdet juuri puhkeamassa.Tämä lasihuone on niin viileä, että siellä saattaa olla jonkun verran pakkastakin. Eikös se kukikin lehdettömänä, joten pian olisi kukkia odotettavissa....saas nähdä :)

    ReplyDelete
  12. Sinisade on sellainen aarre, että kannattaa suojella ja nähdä vaivaa sen talvehtimiseksi. Sinulla pitäisi ehdottomasti olla suuri talvipuutarhaosasto, jossa voisit talvettaa harvinaisuuksiasi. Kirjassa Puutarha Italiassa, josta kerroin jokin aika sitten, rahdattiin kasveja ja siemeniä ympäri maailmaa Italiaan. Heilläkin oli suuri talvipuutarha, jossa harvinaisuuksia vaalittiin.

    ReplyDelete
  13. Heidi-Maaria; Täytyy niitä kokeilla, ei mitään sille voi että aina on pakko päästä kokeilemaan. Kiitos! Tuo taitaa olla lokinpoikanen.

    Susanna; No juu, sitten kun on jotain raportoitavaa... juuri nyt ei ole tämän enempää, eikä varmaan pariin kuukauteen!

    Tiina; No melkeinpä tässä Kreetalla asustellaan :-D Jännä kuulla, että sumakki sielläkin. Periaatteessa mun pihallani ei pitäisi olla mitän ilmastollista estettä, maa taisi olla esteenä tai sitten ei saatu kaivettua tarpeeksi juurta mukaan.

    Elina; Elämä kiertää koko ajan... Kiitos, katsotaan miten käy.

    Katja; Se on upea kukkiessaan, jos sen nyt saisi ensinnäkin talvehtimaan.

    Maria; Se on upea ja niissä vanhoissa yksilöissä paksu runko kuin puussa! Kultasade kasvaa meilläpäin monimetriseksi suureksi pensaaksi. Mulla on sitäkin samanlaisessa köynnöskaaressa, sitä voi nimittäin hyvin taivuttaa muotoon. Kokeile ihmeessä!

    Saraheinä; Lupaan raportoida!

    Mamma N; Kerrankin osui nimi oikeaan - kasveilla on joskus tosi tyhmiä tai muuten vain tylsiä nimiä. Kaari on erinomainen ajatus! Sehän tekee Helmin heinäretkistäkin entistä jännempiä.

    Myrsky; Ole hyvä :-)

    Pirkko; Mun on hyvin vaikea kuvitella, että tuon oman sateeni alle pääsisi koskaan mikään muu kuin kastemato tai sammakko. Eikä sille ole tuossa kaaressa sitä kymmentä metriä kasvutilaa, mutta pari-kolme metriä olisi oikein sopiva mitta.

    Tylsä Mörökölli; Tuollainen lasihuone olisikin ihanteellinen! Kasvi tosiaankin kukkii ennen lehtiä, saattaa joskus kukkia syksyllä uudestaan, mutta silloin siinä on myös lehdet eikä efekti ole niin voimakas. Odotan mielenkiinnolla raporttiasi! Munkin olisi kannattanut odottaa siihen saalka, että on kasvihuone.

    Cheri; Talvipuutarha olisi todella tarpeen. Olen kyllä päättänyt, että kasvihuoneen rakentaminen ei ala ennen kuin ainakin jonkun rakennuksen korjaus on valmis. Näitä keskeneräisiä projekteja on ihan tarpeeksi ilmankin!

    ReplyDelete
  14. Onpas upea tuo siisade!! Toivottavasti selviää talven koitoksista.

    ReplyDelete
  15. Sinisäden on todellakin kaunis. ja siihen kannattakin uhrautua.
    Toivotaan että saat sen talvehdittua ja kasvamaan.
    Meillä ei sitä ole mutta olen aina ihalut kun näen sen jossain ja sanonut mutta Suloseni sanoi että se ei meillä viihdy.
    Ota ja tiedä.
    Oikein hyvää alkanutta viikkoa sinne teille!

    ReplyDelete
  16. Saila, tuota sinistä Raunioyrttiä kasvaa lammen rannassa naapurimme pihassa. Naapuri on minulle tarjonnut sitä monta kertaa. Minun varmaan kannattaa nyt keväällä ottaa siitä pistokkaat Lopen tontille. Se viihtyy ainakin naapurin tontin kostealla kankaalla. Tykkään tuon kasvin kukinnan sinisyydestä.

    ReplyDelete
  17. Maija; Toivotaan näin!

    Sylvi; Kiitos! Sulo taitaa olla oikeassa. Ei tästä varmasti mikään valtava kukkaputous voi mitenkään tulla, hyvä jos pysyy hengissäkään. Mutta katsotaan.

    ReplyDelete
  18. Maiju, raunioyrtti on kaunis ja se tekee runsaasti siementaimia, saat varmaan sellaisen naapurilta. Siinä on todella erikoinen sini ja se on helppohoitoinen, joidenkin mielestä se leviää liikaa, mutta ei siementaimia mitenkään vaikea ole kitkeä - ei se mikään rikkaruoho sentään ole. Rehevä- ja runsaskasvuiset kasvit ovat uudelle tontille oikein tervetulleita, niin eivät mahdu rikkakasvit sekaan ;-)

    ReplyDelete
  19. Oi, juhannus. Ja voi, tuo sinisade, kuulostaa ihanalta. Toivottavasti saat sen selviämään talven yli ja pääsemme sitä ihailemaan sitten täällä;)

    ReplyDelete
  20. Juhannus on taianomaista aikaa, jolloin päivä ja yö ovat yhtä, luonto ja puutarha kukkivat ja tuoksuvat kuin viimeistä päivää, lintujen pienokaiset kuoriutuvat ja tuntuu, että sillä kaikella voi elää vailla unta ja ruokaa kuin pyhällä hengellä!
    Toivotaan, että sinisade pärjää. Tämä oli kyllä kaikista puutarhahankinnoistani (ehkä) kaikkein järjettömin.

    ReplyDelete
  21. Toivon, että sinisateesi selviytyy. Ainakin se on niin huolellisesti paketoitu, että toivoa on. Kasvatin omaani muutaman vuoden isossa ruukussa ja talvetin sisätiloissa Viime kesänä ulkoistin sen kukkapenkkiin, mutta en peitellyt.
    Jostakin luin, että markkinoille on tullut joku kestavämpi sinisade. Omani ei ainakaan ole sitä laatua.
    Tuohon juhannussalkoon liittyy hauska tarina sarjassa "kultuurit kohtaavat". Meilläpäin poltellaan juhannuskokkoja. Kun sisareni vietti saaristossa juhannusta, hän kysyi paikallisilta, koska tuo juhannussalko poltetaan.

    ReplyDelete
  22. Oi ihana sinisade! Minulla on katsura samanlaisessa paketissa vaikka kait verkkokin olisi riittänyt, mutta kun loppui jälleen kesken niin suojasin sillä mitä varastosta löytyi. Iso raha sitä menee noihin verkkoihinkin, mutta ilman niitä on turha mitään istuttaakaan. Täällä Lohjalla olen nähnyt paljon keltasateita, ne kasvavat sellaisiksi pikku puiksi. Komeita nekin ovat kukkiessaan! Raportoihan sitten miten visterian käy! T.Minna

    ReplyDelete
  23. Irene; Hassu juttu! Eri puolilla Suomea on eri tapoja, niin kuin nyt trullit yhtäällä ja pääsiäisenä toisaalla. Lounaissaaristoon on tällä vuosituhannella tullut muinaistulien yö elokuun loppuun, jolloin poltetaan kokkoja. Juhannuksenakin joskus näkee kokkoja, mutta silloin on saaristossa usein jo niin kuivaa, että niitä ei voi polttaa, kun on metsäpalovaroitus.
    Harmi sinisadettasi. Vaikea on uskoa sen olevan kovin kestävä.

    Minna; Katsura ei kai ole erityisen talvenarka? Mullakin se on verkotettu, jotta sitä ei syödä, varmuuden vuoksi. Verkot on tosi kalliita!

    ReplyDelete
  24. Kyllä on kerrassan tuo saaristoelämä erilaista ja erilaisia mahdollisuusksia antava kuin täällä pohojammaan perukoilla!
    -Helena ja Blackie-

    ReplyDelete
  25. Katsotaan, onko sinisateella mitäan mahdollisuuksia. En edes suojannut sitä kovin varhain, vasta joulukuun puolivälissä, mutta sitä ennen ei ollut kauheita paukkupakkasia, vain jonkin verran pakkasta hirmuisesti lunta. Sitten meni lumi ja tuli pakkaset, nähdään keväällä miten kävi. Monesti se suositellaan laskemaan maahan talveksi, mutta tein nyt näin.

    ReplyDelete
  26. Enpä ole "omin silmin" törmännyt sinisateeseen, ehkä siksi, etten ole pahemmin matkustellut keväisin. Kaunis käynnös. Toivottavasti se pärjää hyvin talven yli. Kukinnot näyttävät samantapaisilta kuin kultasateessa.

    ReplyDelete
  27. Nytpä voit alkaa matkustella keväisin, kun et ole loma-ajoista riippuvainen :-) Sinisateessa on tosiaan kultasateen tyyppiset kukat.

    ReplyDelete
  28. Olisipa talon seinä komean näköinen, jos sinisade kukkisi.

    ReplyDelete
  29. Olisi juu. Mietin nyt sitäkin, olisiko se pitänyt istuttaa seinän juurelle - lämmin eteläseinä voisi olla parempi kasvupaikka, vaikka on tuossakin lämmin. Tää on tätä ikuista kasvinsiirtelypohdintaa!

    ReplyDelete
  30. Miten sinisade on menestynyt?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Valitettavasti ei menestynyt, se meni parin talven yli melko kitukasvuisena ja sitten yhtenä keväänä ei enää versonut, ei kesälläkään, vaikka odotin koko kasvukauden. Paikka oli hieman tuulinen, seuraavan kerran yrittäisin ylempänä mäessä (vähemmän hallaa), tuulensuojaisemmalla paikalla ja talon lämmintä eteläseinää vasten. Tai sitten voisi kokeilla laskea se maahan talveksi talvisuojan alle, kuten viininviljelijät näissä pohjoisissa maissa tekevät.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!