Tuesday 22 January 2013

Punaisen vuoro

Tuli toive listata vaaleanpunaisia kukkia, mutta päädyin kuitenkin peruspunaiseen – ehkä siksi, että niin malttamattomasti odotan näkeväni kuvan puistotaikapähkinä 'Dianen' jälleen, se on pihani ensimmäinen kukkija! Tämä kuva on otettu 30.3.2012. Punaisia versoja ja silmujakin on keväisin paljon, yksityiskohtia tarkkailevan puutarhurin silmänilona.
Rajasin väriteeman niin, että mukana ei ole purppuroita, jos se auttaisi vähentämään määrää – mutta ei, kuvakavalkadi on pakko katkaista heinäkuun alkuun, kun muuten näitä on liian paljon... loppukesän kukkakuvat tulevat sitten joskus erikseen.

Here are some red spring and early summer flowers – the pinks, purples and oranges come separately some other time, as well as late summer reds!

Tällä kertaa kuvat ovat oikein päin kronologisessa järjestyksessä varhaisimmasta myöhäisimpään. Punainen kaunokainen kukkii jo huhtikuussa.

Venevajanikin (tai siis osuusvenevaja) on yksi kaunokainen! Italianpunainen punamultamaali on hyvä peruspunainen, joka on upeimmillaan sinisen meren ja taivaan kanssa. Tämä oli tällainen bonuskuva...

Kirkkaanpunainen loistokevätesikko-ostos parin vuoden takaa osoittautui loisto-ostokseksi. Se on kukkinut kahtena vuotenaan sekä keväisin että syksyisin, tässä kuvassa näkyy muitakin kevätkukkijoita: keisarinpikarililja 'Lutea', pikkukäenrieskoja, pelto-orvokkeja ja taustalla vaaleanpunaista punapeippiä, kolme jälkimmäistä ovat luonnonkasveja.

Tämä menee lohenpunaisen suuntaan, mutta ei niin paljoa, että kuvaa kelpuutettaisiin vaaleanpunaisten tai oranssien satseihin: helmililjojen kanssa kukkii 'Van Eijk' -tulppaaneja, aika on toukokuun puoliväli ja paikka muotopuutarha.

Samoihin aikoihin avautuvat ensimmäiset papukaijat. Näiden lajikkeesta en ole varma, kun sain nämä purettavalta messuosastolta. 'Rococo' on hyvin tämäntapainen.

Yksi sinnikäs 'Carnaval de Nice' viettää karnevaaleja vanhan talon edustalla, olen yrittänyt siirtää nämä pois talon korjauksen tieltä, mutta tämä ei suostunut muuttamaan.

Punainen vihreäraitatulppaani "Viridiflora Red" näyttää valosta riippuen joskus fuksiaan vivahtavalta, joskus verenpunaiselta. Taustalla häämöttää oranssi 'Princess Irene'; kestosuosikki, johon rakastuin ensi silmäyksellä!

Ruusukvitteni on täyteläisen punainen. Tämä on joko kiinan- tai tarharuusukvitteni, yleisempi japaninruusukvitteni on oranssimpi ja jotenkin hailakampi. Mutta se on myös talvenkestävämpi.

Tähkäesikon kukat ovat nupulla punaiset, mutta ne avautuvat violeteiksi! Kukkatähkän alaosassa voi erottaa muutaman avautuneen kukan. Tämä on hämmästyttävä kukka ja hämmästyttävintä on, että tämä ei ole kreisin väriseksi jalostettu lajike vaan luonnonlaji. Taustalla häilyy rikinkeltainen keijunkukka 'Ginger Ale'.

Punavirma aloittaa kukinnan keskikesällä ja jatkaa monta kuukautta, omassa pihassani kukinta oli muhkeaa vielä syyskuun loppupuolella.

Korallikeijunkukkakin on ahkera kukkija: kesäkuulta syksyyn saakka. Sen naapurit vain vaihtuvat, tässä on punaisten tarhasarjaliljojen vuoro.

Heinäkuun alussa hankin Tolkien-kukkapenkkiini uusia tyyppejä: 'Red Hobbit' -akileijoja. Tässä ne vielä odottivat istuttamista samassa laatikossa 'Rohan Weeping' -pyökin kanssa, joka istutettiin tietenkin Rohaniin.
Aurinkoista ja iloista päivänjatkoa!

Akileija – Aquilegia
Hämyvuokko – Anemone nemorosa forma caerulea
Kaunokainen – Bellis perennis
Keijunkukka – Heuchera
Korallikeijunkukka – H. sanguinea
Loistokevätesikko – Primula Polyantha-Ryhmä
Papukaijatulppaani – Tulipa Papukaija-Ryhmä
Pelto-orvokki – Viola arvensis
Pikkukäenrieska – Gagea minima
Puistotaikapähkinä – Hamamelis × intermedia
Punapeippi – Lamium purpureum
Punavirma – Centranthus ruber
Pyökki – Fagus
Ruusukvitteni – Chaenomeles
Tarhasarjalilja – Lilium Hollandicum-Ryhmä
Tarhavarjohiippa – Epimedium × rubrum
Tähkäesikko – Primula vialii
Vihreäraitatulppaani – Tulipa Viridiflora-Ryhmä

24 comments :

  1. Kyllä punainenkin käy, kaunita ovat!!

    Mulla oli joskus tähkäesikkoja, mutta köyhään maahan ne menehtyi. Tosi vinkeä väriyhdistelmä siinä kukassa!

    Maltan oikeesti odottaa niitä vaaleanpunaisia vielä, nou hätä :))

    ReplyDelete
  2. Vaaleanpunaisiakin löytyy, mutta värinä pidän enemmän verenpunaisesta ja oranssista, kohtalokas purppurakin käy, mutta en oikein ole pinkki-tyyppiä. Puutarhassa on toisaalta kaikille väreille sija.
    Tähkäesikko on niitä esikkoja, jotka viihtyvät kosteahkossa kasvupaikassa - toivon, että tuo notkelma on sopiva mutta ei liian märkä. Aika näyttää.

    ReplyDelete
  3. Oh hoh miten mahtava tuo tumma pyökkisi onkaan, lehdethän ovat lähes mustat, wau! Ja tuo ruusukvitteni on myös kaunis, onko se tehnyt hedelmää? Kasvutapa on näköjään mukavasti pystympi kuin tavallisella japanilaisella!
    Mullakin on pussillinen noita Rococo tulppaaneja, en tajunnutkaan että ne ovat papukaijoja, vaan onhan niiden reunat tosiaan kovin ryppyiset:) Kiva että Carnaval de Nice tulppaanit ovat sitkeitä, laitoin niitä viime syksynä varuilta lisää kun olivat niin upeita, jospa vanhatkin sitten kukkisivat uudestaan niin saisi moninkertaisen loiston<3 Ihanaa tosiaan kun kelit lauhtuivat, mahtava auringon paiste ollut tänäänkin! T. Minna

    ReplyDelete
  4. Punaiset ovat myös minun suosikkejani. Ne näkyvtä vähän kauemmaksikin isolla tontilla. Tai sitten ne vaan sopivat niin hyvin meidän luontoomme punamultataloineen.
    Taikapähkinäsi on niin hupsunhauskan näköoinen. Itsekin istutin viime kesänä yhden. Jännitän, selviääkö se ensimmäisestä talvestaan. Jos selviää, kuvaan sitä joka puolelta ja monta päivää.
    Espoon kodissamme meillä oli oransseina kukkiva ruusukvitteni. Tännekin pihaan vielä noita kvitteneitä istutan.

    ReplyDelete
  5. Toivottavasti pyökki selviää ekasta talvestaan, pääsin istuttamaan sen vasta tosi myöhään syksyllä, kun ensin piti nostaa perunat siitä mihin se tuli... eli ei ole ehtinyt kasvattaa juuria maahan nimeksikään, lisäksi on vaara, että se pääse ruukussaan kesällä kuivumaan, vaikka sitä kastelinkin ja sellaisia oireita ei kasvissa näkynyt. Mutta joskus noiden puuvartisten tyyppien liikkeet on niin hitaita. Noita Rohan-lajikkeita on useita, niissä kaikissa on ymmärtääkseni samanlaiset lehdet, mutta erilaisia kasvutapoja, on pystyä ja pylväsmäistäkin.
    Tää auringonpaiste on ylellistä!

    ReplyDelete
  6. Irene; Punainen on tosiaan mahtiväri. Punamullatun talon kanssa esim. fuksianpunainen tai violetti on aika järkky, tosin kaikkeen tottuu, ja lopulta kaikenlaiset kukat sopivat, niinhän ne luonnossakin kasvavat.
    Ai sulla oli jo taikapähkinä! Sen nuppujen liikkeitä kannattaa alkaa tiiviisti seurata helmikuusta alkaen!

    ReplyDelete
  7. Hymyilyttämään alkoi tämä postaus! Niin paljon ihania punaisen eri sävyjä :). Itse odotan innolla näkeväni pionien heräävän eloon ensimmäisen täällä vietetyn talven jälkeen.

    ReplyDelete
  8. Toi tähkäesikko on pakkosaadalistalla :) Olet ollut mielessä. Miten pääset sieltä saaresta kaupunkiin, kun meri ei ole jäässä? Onko se nyt jäätynyt?

    ReplyDelete
  9. Tiiätkö Saila mitä? Onkohan puutarhaharrastajilla tai ainakin meillä bloggaajilla yhteinen piilotajunta? Siltä tuntui eilen,kun valikoin kuvakavalkadia uutta postaustani varten ja kävin lukemassa sun uuden postauksen.Mä koostin violetteja kukkia...:)voi kun saisin minäkin taikapähkinän ja tähkäesikon.Yritin kasvattaa siemenestä tähkäesikkoa,mutta ainakaan eka yritys ei tuottanut tulosta,blääh.No,ei kun uutta matoa koukkuun!
    näin ne meidän värimieltymykset eroaa,mä tykkään erilaisista pinkin,violetin ja punaisen yhdistelmistä kun taas kelta-pinkki ja kelta punainen on mulle kauhistus.Esim Espanjan lippu on ruma...Mutta sit taas kelta-violetti on hieno yhdistelmä :)

    ReplyDelete
  10. MINNA vielä; Unohdin vastata sun kvittenikysymykseen: se on aika nuori, eikä ole tehnyt hedelmää. Kasvutapaan vaikuttaa se, että kasvi oli leikattu bonsain tyyppiseksi, sehän kuuluu niihin kasveihin, joita voi muotoilla miten vain, kuten esim. omenapuitakin (mutta ne ovat suurempikasvuisia).

    Susanna; Kasvien herääminen on upea hetki.

    Amalia; Saarelle kulkee yhteysalus ympäri vuoden, paitsi jos jäästä tulee liian paksua sen kyntää. Toisaalta päivittäin käytetty laivareitti pysyy aika hyvin auki.
    Paksun jään aikaan päästään ilmatyynyaluksella ja sitten, kun jää kantaa, autolla jäätietä, mutta se on aika harvinaista ja onnistuu aikaisintaan helmikuun loppupuolella.

    Tiina; Minustakin puna-keltainen väriyhdistelmä on ruma, harmittaa, kun en tajunnut tuon esikon olevan niin pitkäikäinen! Se on siirrettävä joskus, mutta varmaan parissa osassa eri vaiheissa, jotta en hävitä sitä - tuon keltaisen pikarililjan kanssa se ei ole paras yhdistelmä varsinkaan, kun paikassa kasvaa myös aniliininpunainen esikko Raili (Särkältä). Tuo onkin vähän haastava esikko, kun se kukkii kahdesti vuodessa: sen pitää sopia sekä keväisiin että syksyisiin naapureihinsa!
    Noiden väriyhdistelmien kanssa on tosiaan jännää, miten yksi on hyvä ja toinen ei, ja mielipiteitä on valtavasti, kullakin omansa. Ja sekin riippuu niin kovasti sävyistä.

    ReplyDelete
  11. Tähkäesikko on upea ja samoin taikapähkinä. Pidän kovasti punaisesta, mutta jostain syystä penkeissäni on enimmäkseen aniliininpunaista tai pinkkiä -täytyis varmaan tehdä jotain...

    ReplyDelete
  12. Taikapähinää odotan että kukkii sinulla tänä keväänä. Ruusukvitteni on myös kaunis, niinkuin nuo kaikki muutkin. Minulle ei jää nuo nimet mieleen. Mutta yritän opetella aina muutaman kerralla:)

    ReplyDelete
  13. Saraheinä; Voi, mahtuisiko uutta kukkapenkkiä johonkin...? Mulla toimii yllättävän hyvin yksi punainen kukkapenkki, jonne aluksi vahingossa kertyi kaikkea punaista ja kun huomasin, miten sen monet sävyt näyttävät kivoilta yhteen sekoitettuina, sinne on päätynyt entistä enemmän punaista! Kaikkea oranssinpunasta fuksianpunaiseen ja jopa violettiin, kuulostaa hurjalta mutta näyttää kivalta.

    Maiju; Meitä on sitten kaksi odottelijaa... lupaan raportoida heti kun jotain tapahtuu, tosin arvelen, että aikaisintaan helmikuussa.

    ReplyDelete
  14. Aloin oikein kelaamaan oman pihani kasveja ja tajusin,että mulla ei ole yhtäkään punaista kasvia pihassa. Pitää ilmeisesti korjata sekin asia jossain vaiheessa :)

    ReplyDelete
  15. Punaiset kukat näyttävät jotenkin elinvoimaisilta ja voimakkailta, ei yhtä herkiltä kuin siniset. Taikapähkinä on merkillinen, muistan sen blogistasi hyvin viime keväältä.

    ReplyDelete
  16. Taikapähkinä on ihmeellinen. Toistan itseäni, mutta sinulla on todella erikoisia kasveja, ei tule joka päivä vastaan. Minulla on Ruissalosta tuotu japaninruusukvitteni, siirsin sen syksyllä toiseen paikkaan, se on kyllä kasvanut, mutta teki viime kesänä vain yhden kukan.

    ReplyDelete
  17. Ihan punakuka kuvasarjan.
    Ihan tulee ikävä kevättä kun näitä katselee.

    Kiitos!♥

    ReplyDelete
  18. Katja; Noo ainakin jos tykkäät punaisesta!

    Paula; Niin niissä on räiskettä ja rytinää, siniset ovat vaatimattomamman oloisia. Kun taikapähkinä kukkii, täytyy siitä ottaa kuvia joka päivä, kun silloin ei vielä kuki mikään muu - tai no, muutama lumikello ja talventähti.

    Cheri; Asiaan varmasti vaikuttaa se, että opiskelin ja asuin ulkomailla, siellä tutustuin niin moneen kasviin... kun olen löytänyt pitämiäni lajeja Suomesta, olen heti ostanut, ja joskus tilannut ulkomailtakin. Potentiaalinen kasvivalikoimahan on huima, Suomenkin puutarhoissa voisi varmaan kasvattaa ainakin tuplamäärän koristekasveja, jos vain kaikki sopivia lajeja ja lajikkeita olisi myynnissä! Onneksi valikoima paranee joka vuosi.

    Sylvi; Punainen on ihana väri, muistelen, että sinäkin pidät siitä.

    ReplyDelete
  19. Ihania - ja vihreää postausta odotellen! :)

    ReplyDelete
  20. Jaahas, no juu, tulee, tulee (mutta vaaleanpunainen toivomus on jonossa edelläsi).

    ReplyDelete
  21. Ihanaa väri-ilotulitusta. Ja toi valo, jolla myös lehdet värittyy on ihanan kesäinen. Auringon paiste kuvissa saa uskomaan, että silloin on aina lämmintäkin. Vaikka niin ei aina olisi.

    Kuinka kauan Carnaval de Nice on sinulla kukkinut? Siis sama(t) yksilö(t). Yritän miettiä tulppaanilajikkeita, jotka eivät olisi ihan kertakäyttökukkia.

    ReplyDelete
  22. Valo on ihana asia! Olen melkoisen varma istuttaneeni nuo Carnaval de Nicet syksyllä 2006. Eli ne ovat kukkineet kuutena keväänä. Joskus jaksan nostaa tulppaanit kesällä ylös ja istuttaa syksyllä uudelleen, mutta useimmiten en (niillehän tekee hyvää kuivua kesällä kokonaan, ja meidän ilmastossamme ei ole niin kuivaa). Ehkä pari kertaa olen nostanut näiden kuuden vuoden aikana. Silti ne kukkivat aika hyvin. Tai nyt vasta keväällä saa nähdä, mitä viime märän kesän aikana tapahtui - paljonko sipuleita mädäntyi.

    ReplyDelete
  23. Nää on kaikki niin hienoja :) Mä haaveilen ruusukvittenistä. Sen menestyminen täällä on vähän siinä ja siinä, mutta aion silti yrittää.

    ReplyDelete
  24. Kannattaa kokeilla! Parhaiten se varmaan menestyy lämmintä etelän/lännen suuntaista seinää vasten, sen oksiahan voi kivasti johdattaa seinään kiinnitettyä ristikkoa tai rautalankoja pitkin.

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!