Monday 1 October 2012

Sisällä ja sisältä

Yhä enemmän kasveja siirtyy sisälle. Otin verenpisaran ajoissa olohuoneeseen, sillä tämä on lempilajikkeeni 'La Campanella', jonka toivon voivani säilyttää ja kasvattaa suureksi. Valitettavasti tästä ei saa rungollista mallia, sillä kasvutapa on lievästi riippuva. Mutta ehkä tästä saa jonkinlaisen bonsaityyppisen, jolla on jännä vino runko?
Kasvi pitää ruukuttaa uudestaan ja mielellään niin pian kuin suinkin ennen kuin juuristo kasvaa niin suureksi, ettei sitä saa leikkaamatta pois kannusta.

Some more plants are moving in for winter.

Makuuhuoneen ikkunanurkka alkaa vähitellen kansoittua. Vasemmalla oleva ruusunnuppupelakuu 'Brightstone' on pelargonikokoelmani ensimmäinen ja tällä kertaa ajattelin talvettaa vain tämän viime kevään pistokkaan, ne muut ovat liian suuria ja tilaavieviä. Ne kukkivat edelleen kivasti kuistin rappusilla.
Oikealla on tähtipelargoni 'Bev Foster'.

Tämä on muuten näkymä makuuhuoneen ikkunasta länteen kylän yli, tästä oli puhetta aiemmin ikkunahaasteen yhteydessä.

Aiemmasta pelargonikokoelmani esittelystä unohtui kokonaan tämä tuoksupelargoni. Melkein unohdin tämän myös syksyksi ulos, sillä tämä oli jostain syystä erillään muista yrttipenkin reunalla pihan toisessa päässä. Nyt tuoksupelargoni on jo muuttanut sisälle.
Monesti tuoksupelargoneiksi kutsutaan muitakin tuoksuvia lajikkeita, esimerkiksi sitruuna- tai palsamipelargoneja. Ehkä se ei tätä pientä siroa lajia loukkaa, mutta oikeasti tuoksupelargoni on laji Pelargonium × fragrans ja sen lajikkeet.

Kasvi ehti vähän ränsistyä unohduksissa ollessaan, mutta nyt se on jo siistitty ja muuttanut sisälle sekä alkanut tehdä vähän uusia kukkanuppujakin. Olen huomannut, että pelargonit innostuvat aina kukkimaan runsaammin, kun ne muuttavat syksyllä sisään, olkoonkin että sisälämpötila on viileä eikä toisaalta ulkona ole vielä kovin paljon kylmempää.
Kun aiemmassa postauksessa mietittiin erikoisen näköiselle P. sidoidesille sopivaa treffikumppania, löytyi se tästä. Asetin kasvit vierekkäin keittiön pöydälle, niillä on hyvin samantapainen lehdistökin. Tuoksupelargonin lehdet ovat vähän tahmeat siinä missä P. sidoidesilla ne ovat vain nukkaiset. Lehdet ovat pienet, vieressä mittakaavana amarylliksen lehtiä.

Olohuoneen kukkateline on jo täynnä. Huone-esikko, jonka hankin viime talvena, voi hyvin vietettyään kesän ulkona varjossa. Se ei kukkinut koko kesänä, mutta nyt se on alkanut tehdä kukkia. Täydellinen ajoitus syksyä piristämään!

'Raspberry Ripple' kasvaa jo niin suuressa ruukussa, että se ei mahdu kukkatelineeseen. Niinpä se nyt oleilee telineen alla, toivottavasti siellä ei ole liian pimeää! Tämäkin on oikein innostunut tehtailemaan kukkia päästyään sisään.
Mukavaa uutta viikkoa ja kuuta!

Huone-esikko – Primula obconica
Palsamipelargoni – Pelargonium × graveolens
Sitruunapelargoni – P. crispum
Tuoksupelargoni – P. × fragrans
Verenpisara – Fuchsia

24 comments :

  1. Niin kauniita asuintovereita sulla siellä! Mä olen ihan pihalla noista lajikkeista mutta tuosta tuoksupelargonista kyselisin, että ovatko sulla talvehtineet ihan samoissa olosuhteissa, kuin muutkin pelargonit?

    ReplyDelete
  2. En osaa sanoa, koska hankin tuoksupelargonin vasta tänä kesänä. Suunnitelmissa ei ole talvettaa sitä eri tavalla kuijn muita, eli se saa elää tavallisena huonekasvina muiden pelakuiden joukossa. Yleensä olosuhteet ovat olleet hyvät ja pelakuut viihtyneet, toivotaan että näin on myös uusien, tänä vuonna hankittujen lajien kanssa.
    Koska sillä on nukkaiset lehdet jotka auttavat itämään kosteuden lehdissä, luulen, että se kaipaa hyvin vähän vettä - pidä multa mielummin kuivahkona kuin märkänä. Yleensäkin kastelen pelakuita harvoin ja se näyttää sopivan niille hyvin.

    ReplyDelete
  3. Kiitos kun kirjoitit näistä!

    (Minunkin täytyy pelastaa isoäidiltä päivähoitoon luokseni tullut pelargoni sisätiloihin. Ja heti ensitilassa.)

    ReplyDelete
  4. Juu, johonkin mahdollisimman viileään, ei haittaa jos on hämärääkin, mutta silloin kastellaan vain hyvin vähän. Tai nyt ensin kun pelakuissa on paljon lehtiä, ne haihduttavat enemmän, mutta keskitalvella ne ovat melkein horroksessa. Kastelun määrä riippuu myös lämpötilasta: mitä lämpimämpää, sitä enemmän vettä tarvitaan. Alle kymmenen astetta tai ainakin alle 20 on hyvä näille. Mutta ei pakkasta!

    ReplyDelete
  5. Meilläkin tuo Ripple kukkii nyt hyvin ja saa vielä jonkin aikaa olla eteisessä, kun sinne ei pakkanen heti pääse.

    ReplyDelete
  6. Juu, se on kiva kun on komeat kukkatertut, tuollaiset vanhanaikaisen malliset, mutta niissä onkin jännä raidoitus! (Mun kuvassa se ei oikein näy, raitoja tulee muutenkin ehkä vähemmän hämärässä ja kuvakin on ylivalottunut, punainen meni mössöksi).

    ReplyDelete
  7. Hienoja kukkaSia siellä oN! Meillä kukkii vain iso kakTus, mutta ei just nyt.

    ReplyDelete
  8. Siirsin just ainokaisen 'Mårbackani' isompaan (tosi paljon isompaan) ruukkuun, kun se oli kesän aikana kasvanut aika reippaasti. Muut pelargoniat odottavat virlä kasvihuoneessa siistimistä ja siirtämistä sisälle, osa myös varmaan isompiin ruukkuihin. En tiedä, miten fiksua se on näin syksyllä, mutta en kestä katsella niitä minimaalisen pienissä saviruukuissaan.

    ReplyDelete
  9. Samoissa hommissa ollaan! Kannoin juuri sisään kaksi suurinta pelargoniruukkuani ja muutaman pienemmän. Homma jatkuu viikon kuluttua. Ainakin on jo osa pelastettu jos tulee hallaöitä.
    Ihailen tuota sinun huippumuistiasi. Pelargonilajikkeiden nimet on hyvässä muistissa.

    Soittivat juuri puristamolta. Omenamehuo lienee yli sata litraa puristettu. Täytyy lähteä hakemaan ja ryhtyä pakastamaan pikkupulloihin.

    ReplyDelete
  10. Täällä pitäisi ryhtyä samaan puuhaan. Talvetin verenpisarat pimeässä maakellarissa ja hyvin ne selvisivät. Tuoksupelakuuna saamaani kasvattelen myös huonekasvina, mutta minun kasvissani on aivan erilaiset lehdet, eli taitaa olla jokin muu laji. Tuoksuu kuitenkin ihastuttavasti koskettaessa ja toimii ilmanraikastajana. Muiden pelakuitten talvehtiminen ei ole ollut niin onnistunutta vaikka ne oleilevat viileässä ja valoisassa (onko täällä talvellä missään valoisaa) paikassa. Toivottavasti jotkut jäävät henkiin.

    ReplyDelete
  11. Näillä sun kuvilla on kyllä sellainen vaikutus, että tahtoo itsekin ryhtyä ammattimaiseksi pelakuitten kasvattajaksi! Olosuhteita sille toki ei ole olemassa :)

    ReplyDelete
  12. Kalle; Niin mutta teillä onkin Kerttu!

    Tiina; Luulen, että pieni ruukku ei paljoa pelakuita talvella haittaa, kun ne kuluttavat niin älyttömän vähän vettä. Mutta heti maaliskuussa, jos kasvit ovat auringossa, ne alkavat haihduttaa selvästi enemmän.

    Irene; Kiitos vain, mutta huippumuistin salaisuus on Viljelykasvien nimistö joka on aina käden ulottuvilla! Toki ei se osaa kertoa mitä juuri minun kasvini ovat, se pitää itse muistaa. Siinä on apuna oma puutarhamuistikirja. Ehkä kirjoitan näistä niin usein, että pysyvät mielessä.
    Huh mikä mehumäärä! Aika kivaa että on omat mehut :-)

    Cheri; Yritin ekana talvena talvettaa kellarissani, mutta se ei tosiaan pysy plussan puolella ja verenpisarat sekä daaliat kuolivat. Nyt uusi yritys asuinhuoneissa. Pitäisiköhän itse muuttaa sinne kellariin, sinen mahtuisi paremmin...

    Mamma N; Hmm, ehkä sitten vanhempana, jos tulet asumaan mummelina jossain viileässä samer-talossa (tai se ei ehkä taida olla niin hutera malli kuin rintamamiestaloni?)

    ReplyDelete
  13. Monenmoista lajiketta pelargonia sulla siirtyymässä talviteloille. Pitäisi tässä itsekin ryhdistäytyä sen asian suhteen. Energiaa tuntuu vaan olevan niin heikosti,että saas
    kattoa miten talvetusten käy.

    Uskaltaisikohan sitä kokeilla ottaa petunioista pistokkaita ja yrittää talvettaa niitä? Onko kokemusta?

    ReplyDelete
  14. Voi, en osaa yhtään sanoa petunioista kun en pidä niistä niin en ole koskaan kokeillutkaan niiden kasvattamista tai pistokkaiden ottamista. Eihän sitä kaikkea tarvitse jaksaa, jos harrastaa peruslajeja, niin voi ostaa joka kevät uudet kesäkukat. Itse vain haluan säilyttää näitä erikoisempia.

    ReplyDelete
  15. Raspberry Ripple on todella kauniin värinen. Pelargoniat ovat niin ihania, kunpa olisi enemmän tilaa voisin minäkin ottaa mökkiin muutaman pihalta talveksi säilöön:)

    ReplyDelete
  16. Jos tila on kortilla, on laitettava asiat tärkeysjärjestykseen. Ihmisten, vesikanistereiden ja ruokien on kyllä mahduttava sisätiloihin ensin!

    ReplyDelete
  17. Minäkin toin verenpisaran ulkoa sisälle, nyt se on tiputtanut lehtiään...tosin on jotain uusia alkujakin tulossa :)

    ReplyDelete
  18. Samoissa tunnelmissa.
    Pirtti käy pieneksi.

    ReplyDelete
  19. Sinulla alkaa pikkuhiljaa tulla ahdasta siellä. Lisää ikkunoita heti, tai ainakin isommat kasv... eiku nyt meni pieleen. Mitäs minä sinulle toivoisin? Pieniä pelakuita? Ei kuulosta hyvältä :-D

    ReplyDelete
  20. Sesse; Ehkä lehtien tiputtaminen ei ole vakavaa.

    Rva Pioni; Se on jotenkin hassua miten monen tyypin kanssa tuleekaan talvi vietettyä! Sama teillä ilmeisesti. Ei riitä, että on eläinlemmikki, pitää olla vielä kasvejakin.

    Intopii; Itse asiassa olen huomannut pitäväni kaikkein eniten pienilehtisistä ja -kukkaisista lajeista. Ehkä siihen on joku alitajuinen järkiperäinen syy...

    ReplyDelete
  21. En ole koskaan ajatellut, että pelargonit voisivat talvehtia sisällä huoneissa ja kasvaa. Minä olen aina leikkonut ne ja vienyt kellariin talveksi. Hmm..... pitääpä kokeilla jättää joku talvehtimaan olkkariin....

    ReplyDelete
  22. Kyllä minä veisin ne kellariin jos sellainen plussan puolella pysyvä tila olisi, mutta kun ei ole. Asunhuoneissa on ahdasta, kun joutuu väistelemään kaikenmaailman ruukkuja koko talven! Toisaalta pelakuut kukkivat ihanasti koko syksyn sisällä, joulunakin on vielä jokunen kukka ilahduttamassa.

    ReplyDelete
  23. Hyvä kun muistutit, vesikanisterithan pitää ottaa sisätiloihin kun pakkasta tulee, nyt ovat olleet ulkona verannalla. Pelargoniat kerkeää uuteen taloon sitten omalla ajallaan:)

    ReplyDelete
  24. Sitten voi alkaa harrastaa kaikenlaista :-)

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!