Friday, 19 October 2012

Lokakuun ikkunanäkymät

Puissa on vielä lehtiä, vaahterat ja koivut ovat keltaisia ja hedelmäpuut ovat vihreinä. Muotopuutarhan vanhasta omenapuusta ovat peurat riipineet kaikki lehdet ja omenat sille korkeudelle, mille ovat yltäneet. Muutama vaaleanpunainen pioniunikko kukkii vielä.

The October window views are a little bit different from September.

Siitä on tasan kuukausi, kun kuvasin syyskuun ikkunanäkymät. Tämä on siis 10 kuvaa kesään -haaste. Keittiön idänpuoleisesta ikkunasta näkymä on nyt vähemmän vihreä kuin syyskuussa. Vaahterasta on pudonnut paljon lehtiä. Sauna ja navetta alkavat näkyä paremmin.

Keittiön eteläikkunasta voi nähdä, että suuri saarni on pudottanut lähes kaikki lehtensä. Oman pihani saarnissa on jäljellä enemmän mukavan kananpojankeltaisia lehtiä, sillä puut ovat vähän paremmin tuulensuojassa.

Kuukauden takaisessa postauksessa kukkivat jättiverbenat ja niin ne kukkisivat edelleenkin, elleivät peurat olisi syöneet niitä. Vain muutama alin kukkaverso on säästynyt. Tuoksumiekkaliljatkin menivät peurojen suihin, samoin Endless Summer -hortensian keskiosa, mutta onneksi suurin osa puskasta on jäljellä. Pari uutta pientä kukkaterttuakin siinä on.

Onneksi peurat karttavat monia voimakastuoksuisia kasveja. Mirrinminttu saa kasvaa ja kukkia rauhassa. Aluksi luulin, että kissani eivät kiinnitä tähän mitään huomiota, mutta olen sittemmin yllättänyt Ransun pari kertaa nuuhkimassa ja puskemassa puskaa.

Endless Summer -hortensia – Hydrangea Macrophylla-Ryhmä 'Bailmer'
Mirrinminttu – Nepeta × faassenii
Pioniunikko – Papaver somniferum Paeoniflorum-Ryhmä
Saarni – Fraxinus excelsior

21 comments :

 1. Voihan peurat, murrrr! Törkeitä tyyppejä.
  Hauskaa, etä Ransu on löytänyt mirrinmintun.

  ReplyDelete
 2. Täällä Kaakkois-Suomessa ei näe noita peuroja ollenkaan. Mälsää, kun syövät kasvit, mutta olisin kyllä iloinen, jos peuran joskus livenä näkisin..

  ReplyDelete
 3. Oletko koskaan tavannut näitä peuroja itse teossa?

  ReplyDelete
 4. Onpa sinulla siellä vieläkin vehreää ja värikästä. Täällä saa jo kulkea lehtisateessa muun sateen lisäksi.

  Tulipa mieleen, että on ollut ihan ihmeellisen hyvä ruskasyksy siihen nähden, miten kurja ja synkkä ilma on ollut koko ajan. Ehkä luonto vähän armahtaa: jos sataa, sataa ja sataa, värin ja ilon täytyy tulla sitten puista ja maasta. Kiitos edes siitä. Aurinkoa on silti niin ikävä...

  Muista se kaksimetrinen piikkilanka-aita niille peuranperk...ille.

  ReplyDelete
 5. Miten valtavasti kukkia Endless Summerissa!! Omassani ei ollut tänä vuonna kukan kukkaa, mutta laitan sen liiallisen kanankakka-annostuksen piikkiin. Oliko Ransu pilvessä? ;)

  ReplyDelete
 6. LOkakuun värit ovat kauniit.
  Tuli ihan mieleeni iäkäs anoppi, joka kävi henkistä taistoja peuroja vastaan. Hän uhkui pyhäävihaa;-),
  kaupunkilaista hieman hymyilyttää tuo muisto.
  Mutta uskon, olet ärsyttävässä tilanteessa, en yhtään hymyile sinulle.

  ReplyDelete
 7. Ihanaa vihreää! (tulin juuri pohjoisesta, ei ollut).

  ReplyDelete
 8. eikö kirjaasi voi tilata enää mistään? onko uusi painos tulossa?

  hannah

  ReplyDelete
 9. Pirkko; Juu. Mietin kyllä nyt tosissani keskitysleiriaidan vetämistä tontin ympärille. Pitäisi vain keksiä joku nätti malli, sellaista verkkoaitaa ei tosiaan viitsisi katsella.

  Sadon Blogi; Tervetuloa lukijaksi! Hmm, oikeasti toivon, puutarhasi kannalta, että et näe peuroja ainakaan siellä kotonapäin!

  Myrsky; Kyllä vain, on niistä kuviakin, mutta aina on muutakin postattavaa... Peuroja näkee kylällä lähes päivittäin, ne tuskin lähtevät karkuun jos juoksen pihalle käsiä heiluttaen, löntystävät vain hitaasti poispäin (ja tulevat heti takaisin kun palaan sisään).

  Intopii; Lehtiä putoilee koko ajan lisää, mutta onneksi niitäå on vielä puissakin. Ja onneksi on nuo hedelmäpuut, jotka pitävät lehtensä pitkään. Ehkä siksikin, että ne ovat matalampina tuulilta suojassa?

  Tiina; Ransu taisi olla vähän tötsyissä ;-) Olen kipannut tuolle huussin kompostijätettä, tosin en yhtään osaa sanoa, mikä on runsaskukkaisuuden salaisuus.

  Rva Pioni; Kiitos sympatiasta! Pyhää vihaa uhkuminen kuulostaa aika tutulta...

  Jokke; Niin on, en kyllä lähtisi tähän aikaan pohjoiseen (mutta tuskin sinäkään siellä lomamatkalla olit)!

  Hannah; En tiedä, aikooko kustantaja ottaa kirjasta uusintapainoksen. Joissakin kirjakaupoissa olen sitä vielä nähnyt, taisi olla Suomalainen kirjakauppa missä sitä näin viimeksi.

  ReplyDelete
 10. Enpä ole tiennyt, että peurat saavat tuollaisiakin tuhoja aikaan - ja minä kun pidin niitä niin ihanina :(

  ReplyDelete
 11. Vielä riittää värejä! Muisteltiin mutsin kanssa muuttopäivää vuosi sitten ja meidän mielestä silloin ei ollut enää lehtiä puissa ainakaan näin paljon! Tuntui synkemmältä kuin nyt.
  Kävin äsken kahlaamassa mahaa myöten vaahteranlendissä ja sitten pötkähdin mutalätäkköön! IHANA SYKSY! (Paitsi että tassut kastuvat ja sadejutut)
  Iloista viikonloppua Ransulle ja Mustille!

  ReplyDelete
 12. Toivon, että teilläpäin ne ovatkin ihania! Omalla pihallani on helpompi listata ne kasvit, mitä ne eivät syö kuin mitä ne syövät, sillä niille maistuu melkein kaikki :-(

  ReplyDelete
 13. Kahisevat lehtikasat on hyviä! Niissä saattaa olla myyrä piilossa! Myyrärikasta viikonloppua pojat!
  MUSTI ja RANSU

  ReplyDelete
 14. No voihan peura :C

  Meillä Hiltunen huumaantuu täysin mamman istuttamista mirrinmintuista;siellä on selvästi hänen mielestään ihanaa ottaa minttukylpyjä pyöriskelemällä tai sitten joskus ihan vakavoitua istumaan keskellä minttumerta ja vaan tuoksutella ;)

  ReplyDelete
 15. Voi Hiltusta! Vai huumantuu ja välillä vakavoituu ♥

  ReplyDelete
 16. Nyt vaan sitten opetat pojat peurametsälle! Ei tarvitsisi niin usein metsästääkään, vois vaan lötkötellä!

  ReplyDelete
 17. Hmm, no kyllä niiden pitäisi koko ajan partioida, niitä peuroja on niin paljon. Pitäisi olla 24/7-valvonta, siis vuorotyö!

  ReplyDelete
 18. Miten kauniit maisemat ja värit!

  Ihan rupesi naurattamaan, kun ajattelin poikia peurametsälle pyssyt olalla. Vasen, vasen, vasen kaks kol... :D

  ReplyDelete
 19. Tosiaan: Tassu-eteen-vasen-kaks! :-D

  ReplyDelete
 20. Voi niitä peuroja.
  Eikö mikään haju estä niitä tulemasta pihalle?

  syksy se tulee sinne saareenkin näitä kuvia katsellessa.
  Mukavaa viikonloppua ja hui hai pois peurat.

  ReplyDelete
 21. Hajukarkotteet eivät toimi tarpeeksi luotettavasti, peuroja on niin paljon ja hajuja täytyisi laittaa todella runsaasti! Siltikin peurat saattavat tottua niihin liian nopeasti. Korkea aita on ainoa varma peuraesto, mutta sen täytyy olla kaksimetrinen, peurat hyppäävät yli 1,5-metrisen aidan yli kevyesti.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!