Sunday, 15 January 2012

Rivakassa luoteisessa

Viime päivät ovat kuluneet reippaan luoteistuulen säestäminä. Kylä jossa asun on onneksi jonkin verran suojassa pohjoisen puoleisilta tuulilta ollen etelärinteessä jonka takana on metsä. Mutta tuntuuhan tuuli aina, tuntuu ja kuuluu. Vintiltä kuului uudenlaista ujellusta, kun tuuli puhalsi lautojen ja tervapaperien välistä kapeasta raosta, tuuli taisi tulla eri kulmasta kuin ennen. Tuulella kuuluu kaikenlaisia ääniä, niihin tottuu, sillä saaristossa tuulee lähes aina.

A brisk north-westerly has been blowing these last few days.

Saaren yhteysalusranta on koillisessa, mikä merkitsee sitä, että kaikenlaiset pohjoistuulet käyvät siihen.


Tuuli onkin rakentanut jääpuikot vinoon.

Laiturin kansi on jäällä kuorrutettu.

There is a true icing on the pier.

Tänä viikonloppuna sää on ollut hieno ja kirkas. Aurinko on näyttäytynyt paljon. Tänä aamuna heräsin, kun auringonsäteet osuivat kasvoihini!

Kissapojat tulivat mukaani tuuliselle rantaretkelle, vaikka eivät jäisessä rannassa suostuneetkaan kauaa oleilemaan, vaan painuivat vähän matkan päähän metsikön suojiin sillä aikaa kun laitoin roskat laatikkoon, keräsin päivän lehden ja otin jäisiä rantakuvia.

Manuli laitamyötäisessä.

25 comments :

 1. Hrr, hyinen tunnelma! Vinot jääpuikot ja manulin turkin nurin puskeva viima saivat aikaan kylmiä väristyksiä.

  ReplyDelete
 2. Mä olin 24 risteilyllä Turusta ja aikas vinossa laiva meni koko ajan. Se on hurjan tuntuista kun tuntuu että tasapainoaisti häviää. Eilenkö päästiin kotiin takas miehestä tuntui että edelleen heiluu vaikka tasaisella lattialla kotona seisoi.
  Nuo vinot jääpuikot on hauskat.

  ReplyDelete
 3. Hrr, kun tuli kylmä näitä katsellessa! Oltiin Nikin kanssa tunnin reippaalla lenkillä kymmenen asteen pakkasessa. Leukahan siinä jäätyi ja nenä vuosi. Mutta teki hyvää. Tosin sen jälkeen on ollut vähän viluinen olo, olen hörpiskellyt kuumaa glögiä ja pysytellyt visusti sohvannurkassa lämpöpatteri-Nikin välittömässä läheisyydessä.

  Älkäähän paleltuko!

  ReplyDelete
 4. Hyi miten kylmältä näyttää, ei tainnut olla kissan ilma:D Meillä vaikka ei saaristoa ole mailla halmeilla, ei kissat kauaa ulkona viihdy. Vaan hautautuvat lammasturkin sisään tai uunin kylkeen. Aurinkoa tännekin sais laittaa...

  ReplyDelete
 5. Kiva postaus. Eipä ole tullut käydyksi noilla seuduilla milloinkaan talvella. Karua on teillä siellä, jos meillä täälläkin. Kissapoikien turkkikin saa vinhasti kyytiä.

  ReplyDelete
 6. Juu, mutta eihän tuolla ulkona tule kylmä kun on tarpeeksi tuulenpitävää vaatetta päällä. Takaisin tullessa naapurini tulivat vastaan ja totesin, että he näyttävät ihan Siperian-retkikunnalta. Ja siltähän itsekin näytin, kahdella napajäätikkökissalla varustettuna.

  Mutta kotona on paras, sen tiedämme kaikki - Musti nyt sängyssä, minä ja Ransu keittiössä hellatulen rätinässä.

  Kyllä laivamatkojen jälkeen illalla aina keinuttaa!

  ReplyDelete
 7. hyyyytävän kylmiä kuvia! Kyllä välittyy tunnelmat hyvin. Toivomme lauhkeampia kelejä!

  ReplyDelete
 8. Juu... huomenna on vielä kireämmät pakkaset, mutta sitten hellittää. Toivottavasti, ja toivottavasti myös lopullisesti!

  ReplyDelete
 9. Saaristossa talvet ovat kylmiä ja tuuli tekee ilmasta vielä kylmemmän, mutta kesät ovat ihanan lämpöiset auringon paahtaessa sekä sateisina ihanan kostean lämpöiset. Kaksi ääripäätä ilmojen suhteessa.
  Pysykää vain hellatulen ääressä. :)

  ReplyDelete
 10. Juu, on täällä välillä vähän extremeä :-D

  ReplyDelete
 11. Jäätävä tunnelma! Jäinen laiturinkansi näyttää kaamelta, kaaduin nimittäin pääni uudenvuodenaattona (ja olin ihan kelvollisesti lenkkipolulla!) jäiseen alamäkeen oikein kunnolla. Sen jälkeen liukkaus on tuntunut pelottavalta. Ransun turkishaalarikin näyttää olevan tositestissä.

  ReplyDelete
 12. Kylmältä näyttää, hrrr! Ja tämä ei ollut kehräystä :)
  Kissoillakin turkki pörhössä.

  ReplyDelete
 13. Hrr teillekin! Porinmatissa rätisee nyt tuli vuorostaan olohuoneessa. On täällä vähän viileää, kun talo on hieman vetoisa ja nyt on roimasti pakkasta, niin sisälämpö on noin seitsemässätoista. Mutta villasukilla ja villapaidalla mennään, ja onneksi ei tuule enää!

  Hui Maria, kaatuminen ja pään kopauttaminen ei ole leikin asia. Se on inhottava tunne, kun jalat lähtevät alta. Tuossa laiturilla mennessäni kuvaamaan noita jääpuikkoja sai kulkea jalkoja varovasti liu'uttamalla ihan pari senttimetriä kerrallaan, kun tuulikin oli niin kova. Sanomattakin selvää, että kissoja ei laiturilla näkynyt, vaikka ne kesällä sitäkin tutkivat.

  Ransulla ei tunnu olevan enää niin kylmä kuin aiempina talvina, auttaisiko se, että nyt on lihaa luiden ympärillä siinä missä se aiemmin oli varsinainen luuviulu, vaikkakin karvainen sellainen.

  ReplyDelete
 14. Pelottavan liukkaan näköinen laituri, hui olkoon. Hengenvaarallista!

  Manuli laitamyötäisessä:D Kyllä lähtee turkista irtokarvat ja mahdolliset hilseet tuossa tuulessa. Tai niinhän sitä luulisi..

  ReplyDelete
 15. Minä olen niitä ihmisiä, joka ei koskaan totu tuuleen...polkupyöräillessä sen huomaa ja kiroilee välillä mielessään kun matka etenee hitaasti. Ehkä sitä saaristossa tottuis, en tiedä.Vähän epäilen.
  Ootpa saanut tallennettua hyisiä kuvia, onnistuneita kuvia.
  Meidän kisu viettää sisällä päiviä, melkein pitää tökätä ulos tarpeilleen. Mietittiin tytön kanssa milloin kissa alkaa olla vanhus, 6-vuotiaana? Myöhemmin?

  ReplyDelete
 16. Onpa hauskat vinot jääpuikot ; )
  Aivan upeita jääkuvia.
  Tuolla laiturilla kulkeminen ihan hirvittäisi. Jos siinä ei kaadu nurin, niin tuuli työntää kulkijan mereen... sen pinta näyttää niin liukkaalta.

  ReplyDelete
 17. Niin, siis tuosta laiturilta ei onneksi kuljeta paattiin, vaan paatin keulasta ramppia pitkin, ja siinä kohdassa, laiturin tyvellä on sorapinta. Rampilla ja laivan kannella on toki liikuttava todella varovasti. Mutta ei käy kateeksi laivan poikia, jotka joutuvat kiinnittämään nuo jäiset köydet pollareihin jäisellä laiturilla säässä kuin säässä!

  Myrsky; Kyllä tuossa varmaan irtoavat Ransun turkista viimeisetkin kesäisen hiekkatien tomut :-D

  Katariina; Eipä täällä tulekaan pitkiä matkoja pyöräiltyä, rantaan on 500 metriä ;-) 6-vuotiaana kissa on varmaan keski-ikäinen eli nauttii jo iän tuomalla viisaudella kodin lämmöstä.

  ReplyDelete
 18. Täällä oli aamulla niin kylmä, että villapaitakaan ei auttanut - tassut jäätyivät. Pyysin aika nopeesti mutsin syliin ja se sai kantaa mut tärisevänä takas kotiin. En tykkää! Heti kun menee -10 asteeseen niin meikä jäätyy ja yli sen, niin en voi käydä ulkona kuin pikaisesti. Hyi! Miks ei voi olla lunta ja pikkupakkanen, vaan joko märkää sadetta tai liian kylmää? Epistä!

  ReplyDelete
 19. Voi mahdoton, miten komeita kuvia! Vinot jääpuikot: ihan uutta minulle maakravulle. Ja viimassa sinnittelevä Ransu! On se vaan tuo meri hieno, mutta aika raakakin elementti.

  ReplyDelete
 20. Tuuli hyytää luihin ja ytimiin, ainakin pakkasella. Raikkaita kuvia saaristosta. Hellyttävä Ransu, hyvä että talviturkki kuitenkin pysyy päällä tiukasti.

  ReplyDelete
 21. Tuosta postauksesta sai hyvän käsityksen siitä, minkälaista on asua meren rannalla talvella.
  Tuuli ja jää yhdistyy vinoksi jääpuikkoriviksi - huikeaa!

  ReplyDelete
 22. Hrrr.. kylmä tuuli tuivertaa, olikos sulla ne kuuluisat toppahousut jalassa ulkoillessasi? ;-D

  Tänään Hesaria lukiessani ajattelin sinua. Turussa oli ollut viikonloppuna nukketalon kalusteiden huutokauppa, pilkkahintaan näyttivät menneen kaupaksi. Ja mikä ihmeellisintä, tavarat olivat 1700-luvun lopulta! Voi kun olisivat löytäneet tämän tiedon arvostavan kodin!

  ReplyDelete
 23. Sulo; Niin on, pakkasta saisi olla maltillisesti, Siperia pysyköön siellä missä on.

  Caro; Ilmiöt ovat varmaan aika erilaisia rannalla ja sisämaassa. Tuuleen pitää täälläpäin varautua, muuten jäätyy kalikaksi hetkessä. Mutta sama se on tuulisena päivänä mantereellakin.

  Paula; Ransu tuntuu selvästi viihtyvän paremmin kylmässä nyt kuin aiempina talvina. Olisiko syynä sen pulskistuminen, aiemmin sillä oli vain nahka ja karvat luiden päällä. Näyttää siltä, että siitä tulee enemmän talvi- kuin kesäkissa, kun lämpötila yli 20 asteen on sen mielestä aivan liian kuuma (ja minusta kesä silloin vasta alkaa!)

  Irene; Kyllä, ja syntyjään helsinkiläisenä tyttönä se ei tullutkaan yllätyksenä - ja siellä vielä tuuli voimistuu katujen muodostamissa kuiluissa Etelä-Helsingin kortteleissa - hrrr!

  Ruubenin Mamma; Ai niin! Pitäisikö laittaa NE untuvahousut, tänään on aika paljon pakkasta ja rannassa on tänään äänestys. Saisi meinaan kerrankin näyttäytyä ne jalassa oikein usealle ihmiselle :-D
  Arvaa vain, sain kuulla tuosta huutokaupasta vasta eilen, ja nukkekoteja harrastavalta ystävältäni, joka myös kuuli tuosta vasta eilen. Muutuimme molemmat varmaan aivan vihreiksi! Siis voi ei mikä menetys!!! Olisin varmasti yrittänyt päästä tuonne hinnalla millä hyvänsä, vaikka se tarkoittaakin, että täältä olisi pitänyt lähteä jo lauantaina.

  ReplyDelete
 24. Kylmä on todella noissa kuvissa läsnä.Kesällä paikka on varmasti ihan erilainen.

  ReplyDelete
 25. Mietin joskus ihan samaa, että jos saaristossa käy vain kesällä, niin ei voi oikein kuvitellakaan millaista on talvella. Aika moni tuntuu, vastoin järkeäkin, kuvittelevan että saaristossa kimmeltää aina auringonvälke laineilla, jotka kevyesti liplattavat lämpimiin rantakallioihin. Ja vaikka sen tietääkin että täälläkin on talvi, voivat omat mielikuvat silti olla liian voimakkaita sen kuvittelemiseen, jos ainoat kokemukset saaristosta ovat kesältä.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!