Tuesday, 14 September 2010

Muotopuutarha kasvoi aurinkoisessa säässä

Upea ilma täällä tänään. Niinpä laitoin loputkin taimet muotopuutarhaan, jossa möyrin eilen sateessa. Perustin nyt kolmannen neljästä kukkapenkistä, joiden keskelle jää pieni pyöreä nurmialue. Pari kasvia on kukassakin, Endless Summer -hortensia ja jalomalva (Sidalcea malviflora Purpetta'), jonka siirsin toisesta paikasta pihaltani. Niiden pinkkiyden lisänä tässä penkissä on tummanpunainen David Austin -ruusu, punavalkoinen ruusu 'Mundi', aprikoosinvärisiä sormustinkukkia, valkoisia lehtoakileijoja, vaaleansininen ja -punainen ritarinkannus, elefanttiheinä 'Kleine Fontaine', toisaalta pihaltani siirrettyä juhannuspionia ja kirjoukonhattua, mitä vielä...? Ukonhattu ja iison (Agastache foeniculum 'Blue Fortune') sinivioletit kukkasoihdut sekä päivänlilja 'Autum Redin' punaiset kukat pitävät huolta siitä, ettei mene liiaksi hempeilyksi.
Nurmen ja kukkapenkkien rajoiksi olen laittanut talon ulkoseinän vanhoja lautoja.

Juuri tätä kirjoittaessani alkavat tummat pilvet vyöryä taivaalle lännestä. Aiemmin päivällä pyykkinarulla kuivuivat eilen totaalisesti kastuneet hanskat ja hame, joka on yrittänyt kuivua toissapäiväisestä pesusta lähtien. Kävin äkkiä hakemassa ne sisään. Hyvin ovat tänään tuulessa ja auringossa päässeet kuiviksi.
Muotopuutarhan ympärillä on jo peura-aita suojaamassa kasveja.

Posti toi tänään paketin! Pari valkoista narsissilajiketta ('White Lady' ja 'Silver Chimes') ja uusi tuttavuus, keveäkukintoinen hajulaukka (Nectaroscordum siculum var. bulgaricum). Jännittävää!
Tuossa paketista oikealle on muuten linnustuksessa käytetty vanha linnunkuva eli kaave, tuon puisen "tukin" avulla on laudan päälle laitettu täytetty lintu tai ehkä vain linnun nahka houkutukseksi. Pitkän narun päässä oli ankkurina kivi. Löysin kaaveen vanhan talon vintiltä sitä tyhjentäessäni, monen monen muun aarteen muassa.

14 comments :

 1. Tässä se taas nähdään - puutarhuri ei lepää koskaan! Elämäntapahan se on, kuten jo ennenkin on todettu. Lepäämme vasta kun lumi peittää maan...vai lepäämmekö?

  ReplyDelete
 2. Oot sinä taas ahkerasti möyrinytkin! Koko ajan valmiimpaa tulee... ;) Kuulostaa kivalta!

  ReplyDelete
 3. Tämän päivän ilma on mennyt multa ihan ohi, ei oikein ole havaintoa satoiko vai paistoiko tänään? Oli vähän kiire päivä :/

  Niin tekisi mieleni tilata Villi Niitystä kaikennäköistä kivaa sipulia, mutta ei vielä tänä vuonna. Sitten kun tietää mihin laittaa :)

  ReplyDelete
 4. Hienoa seurata muotopuutarhan etenemistä! Ja tunnen itseni maailman laiskimmaksi, kun olen viime aikoina kasvattanut vain rikkaruohopuutarhaa.

  Kaave oli mulle ihan uusi sana ja keksintö. Sulla on kyllä opettavainen blogi, aina tulee jotain uutta vastaan, tosi mielenkiintoista! :)

  ReplyDelete
 5. Kaave oli minullekin uusi sana, ajattelin sen olevan houkutuslintu ja etsiessäni löysinkin Museoviraston mielenkiintoisen sivun: http://www.nba.fi/fi/kansatieteelliset_linnunkuvat

  Se vaihe, kun pääsee istuttamaan, on kyllä niin parasta. Pihan perustamiseen liittyy niin paljon maan ja kivien kaivamista, vesakon raivaamista ja muuta raskasta että kun pääsee sijoittamaan ihania kukkia kukkapenkkiin, on se aivan ylellisyyttä. SE pistää jatkamaan vaikka taivaalta sataisi pikku ukkoja ja mummeleita.

  ReplyDelete
 6. Olenko a) täysin eri mieltä, b) jonkin verran eri mieltä, c) en osaa sanoa, d) jonkin verran samaa mieltä vai e) täysin samaa mieltä? EEEEEEEE! Istuttaminen on ihanaa. Tai ehkä vielä parempaa on e -1, eli suunnittelu. Silloin kaikki istutukset ovat kauneimmillaan... Siihen, kun kaikki on OIKEASTI kaunista, menee niin monta vuotta, ja siinä vaiheessa mikään ei ole alkuperäisessä kuosissaan, kun osa on kuollut, osa siirretty ja osa ryöpsähtänyt hillittömään kasvuun (ei kovin paha vaihtoehto).

  ReplyDelete
 7. :-D
  Mutta sitten kun osa on hillittömästi kasvanut ja toinen osa kuollut, niitä hyvinvoivia voi jakaa muuallekin pihaan, kun ne ainakin viihtyvät.
  Kasvien sommittelu on oikeasti haastavaa. Tuohonkin muotopuutarhani penkkeihin olen laittanut toki sellaisia värejä mistä pidän ja mitkä sopivat yhteen, mutta mitkä sitten oikeasti kukkivat samaan aikaan ja vielä korostavatkin toisiaan, on aina henkimaailman hallussa.

  ReplyDelete
 8. Minä tilasin Viherpeukaloilta taas kerran kukkasipuleita ja niitä sitten on,kunhan tulee ensin.:D,100 kpl laatikossa,mietin vaan,että mihin kohta saan sopimaan kaikki sipulit,heh,tuolla takapihalla on tosin jonkin verran tilaa ja mun rakas lupasi tehdä lisää penkkejä kukille.

  ReplyDelete
 9. Sadan sipulin istuttaminen on aikamoinen savotta! Tilaan itse mielummin vähän pienempiä määriä niin ei joudu kykkimään koko pitkää päivää pellossa!

  ReplyDelete
 10. Miten saat pysymään hortensian (endless summer) pinkkinä? Mä olen parina vuonna ostanut sitä parvekkeelle, mutta aina se menee ihan vihreäharmaaksi jo parissa viikossa. :( Jotain emäksistä se kai tarvisi maaperäänsä, mutta kukkakauppiaatkaan ei osaa sanoa mitä.

  ReplyDelete
 11. En ole vielä tehnyt tuolla hortensialle mitään, ostin sen vasta tänä kesänä muutama viikko sitten ja nyt laitoin maahan. Emäksistä on ainakin tuhka, itse laitan välillä saunan ja muiden tulipesien tuhkat maahan niille kasveille jotka sitä tarvitsevat. Mutta kuten sanottu, tuolle hortensialle en vielä ole ehtinyt laittaa mitään.
  Vihreänharmaa vaikuttaa tosi epäilyttävältä! Ainakin hortensiat tarvitsevat paljon kastelua, muuten en oikein osaa auttaa. Tavalliset kukkaravinteet varmaan auttavat sitä pysymään kukassa.

  ReplyDelete
 12. Joo, ne on ostaessa ollut ihan pinkkejä, mutta sitten menee parissa viikossa harmaanvihreäksi niin kun näin. Mistähän saisi tuhkaa näin kaupunkiolosuhteissa? Kastellut olen mielestäni aika hyvin. Multana on ollut jotain peruskukkamultaa tms. Parina kolmena kesänä on näin tosiaan käynyt.

  ReplyDelete
 13. Hurjaa. Vaikka kauniin näköinen tuossa kuvassa, mutta ei tietenkään kiva yllätys jos kerran ostaa pinkin. Sen verran tiedän, että useimpien hortensioiden kukkien väri muuttuu kun kukat vanhenevat. Jos hortensiaasi tulee uusia kukkia niiden pitäisi kuitenkin olla vaaleanpunaisia!
  Ehkä parvekkeen mahdollisesti kuumilla ja kuivilla olosuhteilla on jotakin vaikutusta asiaan. Hortensiathan viihtyvät kosteassa ilmanalassa, usein puolivarjossa. Omaa pinkkiä hortensiaani olen pitänyt varjossa siihen asti, kun istutin sen.

  ReplyDelete
 14. Näin kävi tosiaan niin uusille kun vanhoille, kaikille kukkaryppäille. Parveke oli avoin, ei laseja, etelään kylläkin, mutta kukka oli kaiteen vieressä joten kaide toi varjoa.

  Täytyy katsella josko ensi kesänä uskaltaisi kokeilla uudelleen, täytyy kaivaa sitä tuhkaa jostain ja kastella paaaaljon. :)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!