Thursday, 27 September 2012

Parhaita paketteja

Varoitus: tämä kirjoitus sisältää tuotesijoittelua sekä saattaa aiheuttaa tarvetta hankkia sipulikukkia.

Joku ehkä jo ajatteli, että kyseessä on joulupostaus... ei sentään, vaikka tavallaan. Mikään joululahja ei taida olla kukkasipuli-pakettien vastaanottamista ihanampaa. Syksyllä ei ole mukavampaa asiaa kuin kevään tekeminen! Vaikka sohvannurkkaan vetäytyminen vilttiin kääriytyneenä kirjan kanssa kuulostaa periaatteessa kivalta, se ei jostain syystä ole minua varten.

Eilen saapui kaksi odotettua pakettia, yksi Viherpeukaloilta ja toinen Villi niityltä. Jälkimmäinen on suurta kannatusta ansaitseva pieni loviisalainen nettiputiikki, joka on erikoistunut vanhoihin historiallisiin sipulilajikkeisiin sekä villilajeihin, joita ei muualta Suomesta saa. Kuuden vuoden ajan olen tilannut Villi niityltä ja aina saanut mitä tilasin, vaikka sipulien saatavuus on heillekin hankalaa ja joskus sipuleita saattaa olla vähemmän kuin halukkaita ostajia.

Yesterday I received two parcels of bulbs, on top of the numerous bags I have bought at garden centres (and there are still some species I think I must have, therefore more visits to garden centres are due in near future).

Puutarhassani kukkii Villi niityn satoa muun muassa seuraavaa: punainen vihreäraitatulppaani ...

... ja pienitorvinen narsissi 'White Lady': vanha tuoksuva lajike 1800-luvun puolelta. Tämä kukkii pitkään ja on mukavasti levinnyt. Minusta narsissit eivät kuulu kukkapenkkiin vaan esimerkiksi puiden alle nurmelle, missä niiden innokas paikan kansoittaminen on vain hyväksi. Tänä kesänä nostin kaikki nämä ylös ja istutin väljemmin suuremmalle alalle, sipulit olivat jo muodostaneet tiiviin rykelmän.

Ikivanha tulppaanilajike 'Duc van Tol Rose', myös Villi niityltä ihastuttaa muotopuutarhassa. Vieressä kukkivat 'Top Hit' -hyasintit. Suosittelen hyasinttien istuttamista kaikkiin kukkapenkkeihin, sillä ne kukkivat pitkään, sointuvat mukavasti tulppaaneihin ja ehkä jopa karkottavat tuholaisia tuoksullaan. Ainakin minusta niillä vaikuttaisi olevan tällainen ominaisuus.

Tämä kuva on Villi niityn järjestämästä Tulppaanien lumo -näyttelystä Helsingin kasvitieteellisestä puutarhasta viime huhtikuussa. Tällä kertaa tilasin heiltä lisää vanhoja narsisseja sekä kostealle niitylleni sopivaa Narcissus moschatusta, violettia kevätkurjenmiekkaa, kiinnostavaa villitulppaania (T. sprengeri), ruskeaa 'James Wild' -tulppaania, rembrandttulppaania sekä sain kanta-asiakaslahjana tässä kuvassa (luullakseni) näkyvää 'Silver Standard' -rembrandttulppaania!

Tätä ihanuutta kasvoi minulla jo ennestään, mutta kun Viherpeukaloilla oli kolmen tähtitulppaanin lajitelma, niin... Kuvan 'Little Beautyn' lisäksi paketissa oli 'Pulchellaa' ja 'Lilliputia'.
Kyllä nyt kelpaa! Saappaat jalkaan ja lapio käteen, tämä tyttö on onnellinen.
Iloista päivänjatkoa!

Rembrandttulppaani – Tulipa Rembrandt-Ryhmä
Tähtitulppaani – T. humilis
Vihreäraitatulppaani – T. Viridiflora-Ryhmä

23 comments :

 1. Ihanaa! Minäkin eilen rapistelin Korpikangassiemeneltä tilaamiani kaikenlaisia pikkusipuleita ruskeissa paperipusseissaan :D On tämä ihan huippuaikaa!

  ReplyDelete
 2. Voi että, tuollaiset paketit ovat tuhat kertaa parempia kuin joulupaketit!
  Siellä se ensi kevät on ruskeassa paffikopassa :)
  Mulla on vasta monta pussia erilaisten laukkojen sipuleita, ne ovat vaan niin hauskoja ( siis ne kukat sitten keväällä, ei ne sipulit kovin kummosia ole)
  Tulppaanit taidan istuttaa taas ruukkuihin, kukinnan jälkeen ne lakastuvat lehdet eivät ole yhtään esteettisiä. Ellen sitten istuttaisi muutamaa pussillista kuitenkin kuunliljojen sekaan...
  Karkaakohan tämä taas käsistä!?
  Vähän se on sinunkin vika, jos karkaa, kun laitat noin ihania kevätkuvia :D

  ReplyDelete
 3. Linda; Ai niin, jostain syystä en ole koskaan tilannut Korpikankaalta, vaikka usein olen heidänkin todella kattavaa valikoimaansa selannut. Ei voi ihan joka paikasta tilata, pakko vähän karsia. Huippuaikaa, hyvin sanottu!

  Suvikummun Marja; Laukat ovat kivoja, mutta ne kukkivat vasta kesällä. Olen nyt yrittänyt panostaa pieniin villitulppaaneihin ja kevätkurjenmiekkoihin, jotka aloittavat jo huhtikuussa, ne ovat niin mahtavia kun muuta väriä ei oikein vielä ole.
  Jaa, minusta tulppaanien lehdet eivät ole ongelma, sillä ne lakoavat aika hyvin perennanlehtien sekaan. Mutta ruukku poistaa tosiaankin kaikki senlaatuiset ongelmat. Ja pieni sipulien hankintaan kannustava vinkki: noilla matalilla villitulppaaneilla on niin soukat ja pienet lehdet, että ne nyt ainakaan eivät voi haitata kenenkään silmää ;-)

  ReplyDelete
 4. Ensin ajattelin että kissapojat ovat saaneet pahvilaatikoita missä majailla ja mitä tuunata. Mutta se olikin Sailan sipulihulluus mikä nosti päätään:D
  Itse ostin eilen yhden pussillisen, ja huomenna käyn kaupassa uudemman kerran...

  ReplyDelete
 5. Noi vihreäraita tulppaanit on upeita ja niistä tuli aika korkeitakin plus kukinta kesti (ainakin tänä vuonna) tosi kauan. Onneks mä olin ottanut lääkkeeni ennen kun luin tän eli mun sipuliostokset (runsaat sellaiset) on tehty ja maahan kaivettu.

  ReplyDelete
 6. Myrsky; No saavathan pojatkin tuosta pahvilaatikoita leikkeihin...

  Tiina; Minunkin kokemusten mukana vihreäraidat kukkivat pitkään, ja myöhään, kaikista tulppaaneistani viimeisten joukossa. Valkoiset Spring Greenit ovat omalla pihallani vielä korkeampia kuin nämä punaiset.
  Voi, sulla on jo maassa, minä vasta aloittelin tänään... Ja kummasti niitä pusseja on taas kertynyt kymmeniä, vaikka mielestäni istutin viime vuonna niin paljon, että tänä vuonna ei tarvitsisi niin paljon hankkia!

  ReplyDelete
 7. Olen miettinyt tuota puiden alle istutusta, mutta miten tulppaanit ja narsissit kestävät ruohonleikkuria? Kukkivatko seuraavana kesänä kunnolla jos ne vetää heti kukinnan jälkeen leikkurilla silpuksi?

  Kauniita lajikkeita sulla on! Mä ostin pari pussia pinkkejä tulppaaneja ihan vaan Terrasta, sopii hyvin harmaaseen taloon.

  ReplyDelete
 8. Hei Katja, ruohonleikkurilla ei saa ajaa sipulikukkien lehtien päältä ennen kuin ne ovat kuihtuneet, muten ei pääse ravinteet takaisin sipuliin ja seuraavana vuonna ne eivät välttämättä jaksa työntää edes lehtiä, kukista puhumattakaan. Sipulikukatkin yhteyttävät ja heivaavat sitten sen tuoman ravinnon takaisin sipuliin seuraavaa vuotta varten.
  Mutta eihän se haittaa, jos jättää puun alla pyörylän leikkaamatta alkukesän, leikkaa sitten heinäkuusta alkaen. Pysyvät rikkaruohot silleenkin kurissa. Oman kokemukseni mukaan tulppaanit ovat vaativampia ja viihtyvät paremmin ravinteikkaassa kukkapenkissä, mutta narsissit puolestaan sopivat paremmin puiden alle.

  ReplyDelete
 9. Ihanan herkullisia kevätkuvia. Pointsit kotiin sulle,kun jatkat vanhojen perinnelajien käyttöä :)

  Täälläpäin on niin perkuleen märkää,että taitavat sipulit mädäntyä maahan,jos nyt menee istuttelemaan :C

  ReplyDelete
 10. No, on sulla joulu!
  Mikäs on pihalla tähän vuoden aikaan mukavampaa kuin istutaminen? Ei mikään!
  Villiniitty tekee hienoa työtä Suomessa - hatunnosto!
  Olen ollut toissa keväänä heidän lumonäyttelyssään. Oli henkeäsalpaavan kaunista!
  Mulla on kyllä kukkapenkeissäkin narskuja. Saa nähdä saavatko joskus häädön?

  ReplyDelete
 11. Ihanaa! Nytpä sitten menenkin tekemään sipulitilauksen lahjaksi...
  Ja ehkäpä niitä voisi istuttaa kevääksi myös parvekeastioihin. Onnistuisiko, jos suojaisi astian parvekkkeella styroksilla tms? Vai olisiko viisainta viedä sipulit istutettuna kellariin kevättä odottamaan?

  ReplyDelete
 12. Ohhoh, kylläpäs tämä kirvoittaa kommentteja! Mutta ei ihmekään, jos kerran itseänikin aihe innostaa sanoinkuvaamattomasti, niin kai sitten muitakin :-)

  Katja Lammi; Sepä onkin hienoa, että perinnelajienkin myyjiä löytyy ihan Suomesta. Ei tarvitse ulkomailta tilata. Viime syksykin oli varsin vetinen ja niin vain kaikki kukat keväällä nousivat, vaikka mietin jo märän tammikuun alun tullen, että eivät ne voi tätä kestää!

  Irene; Villi niitty on todella taivaan lahja puutarhureille. Onneksi olin puutarhalehdessä töissä kun he aloittivat, niin sain ensimmäisten joukossa tiedotteen ja tilasin heti.
  Omat narskukokemukseni juontavat lapsuudenkodista, joka oli vanha talo ja piha, jossa vanhat ihanat tuoksuvat narssisit olivat täydellisesti vallanneet ruusupenkin. Ja kun vielä Englannissa asuessani tajusin, ettei siellä juuri narsisseja kukkapenkeissä näe vaan niityillä, koin ahaa-elämyksen, jota olen siitä pitäen noudattanut. Villimmille alueille hyvä, mutta kukkapenkkiin heikompikasvuisia lajeja. Ne tarvitsevatkin paapomista, narsissi ei.

  Kati; Ihana ajatus! Minulla ei ole kovin paljoa kokemusta, yhtenä vuonna istutin pienen villitulppaanin sipuleita parvekeruukkuun ja hyvin ne lähtivät keväällä kasvuun ja kukkivat, vaikka talvi oli superkylmä. Pitää vain varoa kastelemasta, viime talvena onnistuin mädättämään kaikki sipulit samassa ruukussa. Jos vie varastoon, on katsottava, että siellä ei ole liian lämmin, sanotaan yli +5.

  ReplyDelete
 13. Ihania paketteja oletkin saanut! Ja ajattele, että Elsan Lempituolin paketit ilahduttavat myös. Aika juhlaa!

  ReplyDelete
 14. Jepjep... Oma paketti odottaa sitä vähemmän kaatosateista päivää....

  ReplyDelete
 15. Mamma N; No niin, mutta niissä ei ole kukkien alkuja :-D

  Viivi; Vai oli kaatosade. Täällä onneksi vain pariin otteeseen, loppu aika oli ihan mukavaa pihakeliä, ei tuullutkaan yhtään.

  ReplyDelete
 16. Ihanaa minäkin hain tänään paketin postista! Hih sain taas syysvuokkoa en muistanut että olin tilannut sitä! No nyt sitä on kahdessa paikassa ja näissä uusissa oli nuppujakin:) Mulla oli kans tilaus Villiniityltä mut itku silmässä peruin sen raha pulassa:( Hoitovapaa vähän hankaloittaa mun puutarhastelua! T.Minna

  ReplyDelete
 17. Voi... mutta iloinen puoli on se, että kauppojen valikoimat paranevat vuosi vuodelta ja puutarhassakin on joka vuosi uusi vuosi ja uudet mahdollisuudet! Syysvuokkoa ei voi olla liikaa, ne on niin ihania. Minäkin ostin alkukesällä yhden uuden, kun luulin yhden vanhan kuolleen, mutta mitä vielä. Nyt niitä on kolme :-)

  ReplyDelete
 18. Mulla on yksi paketti saapunut, kahta vielä odottelen. Villiniitty on kyllä aivan ehdoton ykkönen, sieltä tilaan ekana. Sitten vasta alkaa mun kaivuuhommat, kun kaikki kukkasipulit on kotiutuneet:)

  ReplyDelete
 19. Se on joulu nyt, meillä kaksi pakettia saaneilla!

  ReplyDelete
 20. Pioni; Kannattaakin istuttaa alue kerrallaan niin ei tule kaivaneeksi jo istutettuja vahingossa takaisin ylös! Vaikka tulee niitä vanhempia silti nostettua vahingossa. Maata täytyy yleensäkin kaivaa aika varovasti :-)

  Pirkko; Ai sullakin! Eikä se vähennä iloa yhtään, että paketit on itse tilannut ja maksanut :-D

  ReplyDelete
 21. Hurraa! Jos sinulla on sipulijoulu nyt, niin ehkä minullakin lähipäivinä... Villi Niityn paketti onkin toistaiseksi ainoa, jonka olen saamassa. Muutama tulppaani- ja narsissipussi odottaa sisäkuistin hyllyllä, mutta ne on ostettu ihan vaan kaupan hyllyltä, toiset Multasormesta (minne oli pakko jättää vaikka mitä ihania vielä ♥) ja toiset ihan vaan Prismasta, kun sattui silmään hienosti Multasormesta ostettujen kanssa yhteen sopiva väri.

  ReplyDelete
 22. Kävin kattelemassa villi niityn sipulivalikoimaa. Näyttäisi olevan vaikka mitä, kaikki vanhoja lajikkeita. Ovatko ne myös samalla Suomessa tyypillisesti esiintyneit lajikkeita, vaiko lähinnä jotain harvinaisuuksia? Muistan hämärästi kuulleeni jostain nettikaupasta, josta saa tilata perinteisiä suomalaisia kukkia, mutta ny en muista nimeä. Satutko sinä tietämään?

  tv Leena

  ReplyDelete
 23. Intopii; Eläköön sipulijoulut! Jaahas, pitäisikö suunnata johonkin Multasormeen... oliko tämä nyt luettavissa markkinoinniksi? ;-) Mä otin riskin ja valitsin Viherpeukoilta asiakaslahjaksi tulppaanipussin, jonka he itse valitsevat. Pahimmassa tapauksessa sieltä olisi tullut varmaan joku raitatulpsu (T. greigii), joka ei ole ikinä iskenut makuhermooni. Tuli hurmaava liljakukkainen violettivalkoinen 'Ballade'. Eläköön sekin!

  Leena; Suomalaisten perinnekasvien myyjistä tulee lähinnä mieleen Isoäidin kasvit, mutta he myyvät siemeniä, sipuleita ei taida olla valikoimissa. Kotimaiset perinnesipulikukat ovat varmaan laskettavissa kahden käden sormilla.
  Villi niitty tuo maahan hollantilaisen Hortus bulborumin keräämiä ja säilyttämiä vanhoja kantoja, eli ne ovat maailmanlaajuisesti historiallisia, ei yhden maan perinnekasveja.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!