Friday, 21 September 2012

Muotopuutarhan vanhin kukkapenkki

Oli niin mukavaa kirjoittaa kesän kulusta puutarhassa tässä vähän aikaa sitten, että päätin tehdä toisen samanlaisen postauksen, taas muotopuutarhasta mutta tällä kertaa sen toiselta kulmalta. Tästä kukkapenkistä alkoi muotopuutarhan toteuttaminen keväällä 2009. Paikassa kasvoi entuudestaan kaksi mustaherukkapensasta, lisäksi tilasin Viherpeukaloilta jalopähkämön ja alppipiikkiputken juurakoita sekä istutin neilikkaruusun ja kiinanpionin käännettyäni ensin maan, parannettuani sitä huussikompostilla ja rajattuani kukkapenkin laudoilla. Kuva on tämän vuoden heinäkuulta, kaikki kirjoituksen kuvat ovat tältä vuodelta.

Again, a post on a summer in my English garden... sorry but it is my favourite subject!

Maaliskuun lopussa maa näkyi, mutta lunta tuli vähän väliä lisää, onneksi sulaen pian pois. Reunuksien puksipuut ja sormustinkukkien sekä idänunikoiden lehtiruusukkeet ovat vihreät, paljon muuta vihreää ei näy.

At the end of March: bare ground.

Huhtikuukin kului alastomissa merkeissä, mutta toukokuu toi tullessaan värikkäät tulppaanit ja helmililjat sekä selvästi vihertyvän maailman.

In May, finally some greenery and colour.

Näkymä keittiön ikkunasta käsin.

Tulppaanien jälkeen on kukinnassa tauko, mutta asiaa ei voi valittaa, kun alkukesän vihreys on niin kaunista.

After the tulips there is a pause in flowering, but I love the early summer green.

Sitten alkaa ilotulitus, kun kiinanpioni 'Bowl of Beauty', alppipiikkiputket, tarhaidänunikot, jalopähkämöt ja rohtosormustinkukat alkavat kukkia samanaikaisesti.

And then, all perennials burst into bloom at the same time.

Kesäkuun lopussa allekirjoittaneesta otettiin edustuskuvia tässä kukkapenkissä. Kiitos R ♥
Koska tässä penkissä asustavat valkoiset rohtosormustinkukat pitivät välivuoden, ei heinäkuun jälkeen paljon muuta kukkinut kuin pitkäkestoiset alppipiikkiputki ja neilikkaruusu.

Tämä on surkea kuva, mutta näyttää hyvin neilikkaruusun kukkapaljouden – tämä lajike on 'Pink Grootendorst'. Sen seurana kukkii lilja, jonka arvelen olevan jokin Citronella-tyypin lilja. Kuva on otettu heinäkuun lopussa.

Tällä hetkellä penkissä kukkivat edelleen neilikkaruusu, jättiverbena ja salkoruusu. Aiemmin kirjoitin, että Viherpeukaloilta olisi tullut sen väärää lajiketta. Erehdyin: kuvaamani kukka olikin varmaan kesämalvikki 'Silver Cup', voi miten noloa. Olin kai viskonut sen siemeniä tähän kukkapenkkiin keväällä ja ainoa kukkiva yksilö kasvoi juuri samasta paikasta kuin tämä salkoruusu, kasveissa on ihan samantapaiset lehdetkin.
Viimein oikea salkoruusu avasi yhden kukkanupun. Tämän lajikkeen pitäisi olla 'Crème de Cassis': kerrottukukkainen valkoinen jossa on tumma keskus, ehkä tuolla terälehtien piilossa sellainen on. Salkoruusun suuri ongelma on se, että peurat popsivat sen varret, niinpä muita kukkia kuin tämä yksi ei ole säästynyt ihailtaviksi.

Alppipiikkiputki – Eryngium alpinum
Jalopähkämö –  Stachys macrantha
Jättiverbena – Verbena bonariensis
Kesämalvikki – Lavatera trimestris
Kiinanpioni – Paeonia lactiflora
Neilikkaruusu – Rosa Grootendorst-Ryhmä
Rohtosormustinkukka – Digitalis purpurea
Salkoruusu (tarhasalkoruusu) – Alcea rosea
Tarhaidänunikko – Papaver Orientale-Ryhmä

17 comments :

 1. Voi, eihän meitä haitanne laisinkaan katsella kuvia kauniista puutarhastasi! :)

  Oli muuten kiva nähdä myös sinunkin kuvasi täällä blogin puolella! :)

  ReplyDelete
 2. Ihana tuo kukkakimara!
  Ja täälläkin ollaan samaa mieltä Elinan kanssa: Kiva välillä nähdä kuva naisesta kaikkien näiden kukkien ja remonttien ja kissapoikien takana:)

  ReplyDelete
 3. Kas, siellähän se Lady of the House hymyilee kukkapenkissä kuin ruusu konsanaan ;-)

  Kiva näitä kesäkuvia on katsella, kun syksyn lähestyminen harmittaa niin vietävästi.

  Olipa hyvä, että se salkoruusu oli kuitenkin mitä ilmeisimmin sitä, mitä pitikin. Ei mikään ole ärsyttävämpää kuin saada tilauksessa vääriä kasveja.

  Tuo keittiön ikkunasta muotopuutarhaan ottamasi kuva on kyllä mukava. Puutarha on niin kookas, että siitä on maan tasalta vaikeaa saada kokonaiskäsitystä. Tuosta se tärkein eli muoto näkyy niin hyvin.

  Onko muuten tuo pyörremyrskyn kaltainen puuvartinen eläjä mustaherukkapensas? Huikea muoto siinä, olipa mikä tahansa. Viuhvauhvauhdikkaan näköinen!

  ReplyDelete
 4. Ihana kuvasarja,joka tuo hyvin esille miten penkin saa kukkimaan pitkin kesää ja vielä syksylläkin :)

  Itse pihistin anopin mökiltä muutaman neilikkaruusunalun elokuussa. Toivottavasti lähtevät reippaasti kasvamaan.
  Väri on tummemmempi kuin tuossa sinun lajikkeessasi,mutta komeasti on anopin ruusu kukkinut joka kesä.

  ReplyDelete
 5. Oiiij, kesäkesäkesä <3 Ihanaiset tulppaanit ja helmililjat. Voi vitsit, miten odotan, että keväällä Pionien kodista tilaamani "erikoisemmat" pionit joskus alkavat kukkia.

  ReplyDelete
 6. Nyt terästänkin oikein mieltäni mitkä kukkivat kasvit mielyttävät eniten silmää, on se Pioni vain kaunis ja Neilikkaruusut. Oliko tuo Kesämalvikki vaaleanpunainen, tummalla keskustalla se missä sinäkin olet kuvassa?
  Oppisin tässä edes kolme kaunista kukkivaa kasvia ja jäisi päähänkin nimet.

  ReplyDelete
 7. Voi tuota neilikkaruusua<3 Minäkin istutin tuon nyt syksyllä, kukki ruukussaan koko kesän ja vasta elokuussa pääsi maahan. Olis tietty pitänyt napsia nuput pois voimaa viemästä mut kuka hennoo?! Onko sulla ollu siinä kirvoja? Luin jostain et ne vaivaa sitä herkästi. No mäntysuopaa vaan sitten ruiskimaan jos kirvat hyökkää:) t.Minna

  ReplyDelete
 8. Elina ja Myrsky; Ainahan mä oon tässä blogisivun reunassa, no vähän piilossa puskevan Ransu-nuorukaisen takana ;-)

  Intopii; Yhdet on kuin Aamurusko, toiset kuin ruusu :-D
  No juu, tuossa tapauksessa kun kesämalvikin kukka on myös kaunis, ei olisi haitannut että salkoruusu olisi olltu sen näköinen. Mutta se olisi haitannut, että olisikin tullut monivuotisten sijasta yksivuotisia kasveja!
  Hmm, pyörremyrsky? Mikähän lie. Olisiko se tuo vanha omppupuu, jossa on paksu runko alhaalta, mutta se on mennyt jossain vaiheessa poikki. Olen vähitellen leikannut siitä sateenvarjomallista. Ei se kyl ihan herukan kokoinen ole, vaan noin kolmemetrinen pieni puu.

  Katja; No onhan tuossa taukojakin... mutta pelkkä vihreäkin on kiva väri. Sinun neilikkaruususi on sitten varmaan 'F. J. Grootendorst'.

  Tiina; Kesäkesä :-) Toivottavasti alkavat pian! Tuo 'Bowl of Beauty' on siitä ihmeellinen, että se kukki jo istuttamisen jälkeisenä kesänä. Aika kiva! Yleensä saa odottaa joitakin vuosia.

  Maiju; Kesämalvikista ei ollut tässä kirjoituksessa kuvaa, tuo tummakeskustainen mistä puhut on tarhaidänunikon lohenpunainen lajike 'Cedar Hill'. No eihän niitä tarvitse muistaa. Voit sitten hankkia ja istuttaa yhden per vuosi ja opetella niinkin ;-)

  Minna; Olen kuullut, että kirvat vaivaa, mutta ei minusta erityisesti. Kirvojahan on kaikissa ruusuissa, ainahan niitä joutuu listimään tai sumuttamaan jonkin verran.

  ReplyDelete
 9. Miten se nyt tuntuu, että viime kesä meni yhdessä hujauksessa, vielä tavallistakin nopeammin?!
  Vaan kyllä kuvasi todistavat,että kaikki kesän kukat kuitenkin ajallaan ehtivät kukkimaan....
  Hurmaava tuo kuva pionista ja alppipiikkiputkista, siinä on KESÄ!
  Kyllä sinäkin ihan kesän keijulta siellä kukkien keskellä näytät :)
  Huomenna on syyspäiväntasaus,
  mukavaa viikonloppua siitä huolimatta sinulle ja pojille!

  ReplyDelete
 10. Kiitos samoin! En mää kans tiä mihin se kesä hujahti! Se oli ehkä sitten pikakesä. Tuo pionin kukintahetki on juuri sitä kukkeaa juhannuksen aikaa, se on humalluttavaa! Helppo on hymyillä on on kesä ja aurinko.
  Syyspäiväntasaus! No mutta hei, enää puoli vuotta niin on kevätpäiväntasaus ♥

  ReplyDelete
 11. Ihana muotopuutarha! Englantilainen ♥

  ReplyDelete
 12. Oi kiva oli taas katsella kuvia pihastasi,
  Minäkin vastasin tuohon ikkuna haasteeseen.
  Kiva on seurata muutista.
  Mukavaa viikonloppua sinne teille!

  ReplyDelete
 13. Mamma N; No vähän sellainen, vaikka talot eivät ole kovin englantilaisia ;-D Mutta tämä ei ole mikään kurinalainen barokkimuotopuutarha, vaan sellainen pikkuinen englantilainen maalaispuutarha, joka rehottaa vähän joka suuntaan vaikka muoto onkin selkeä ja symmetrinen.

  Sylvi; Kesäisiä puutarhakuvia on aina kiva katsella :-) Kiitos samoin teille, teillä riittääkin taas tapahtumia!

  ReplyDelete
 14. Ihana kukkapaljous ja sinä kukkien keskellä. Peurat eivät ihme kyllä ole Koskella syöneet salkoruusujen varsia. Mutta punajuuren lehdet ne popsivat meiltä, samoin naapureiden kasvimailta. Minua huvittaa se, miten peurat osaavat tulla joka talon kasvimaalle ja löytää sieltä ne herkut eli punajuuret, ja vielä kulkea sellaiseen aikaan ja niin hiljaa, ettei niitä ainakaan tänä kesänä kukaan ole tavannut itse teossa. Aika älykkäitä eläimiä vaikkakin ärsyttäviä. Sinulle peuroista on varmaan riesaa aika lailla.

  ReplyDelete
 15. aivan ihana postaus.. Tällaiset kuvasarjat näyttävät sen, miten paljas maa muuttuu taitavan puutarhurin käsissä uskomattomaksi kukkatarhaksi <3

  ReplyDelete
 16. Tässä linkki anopin neilikkaruusukuvaan. Olisikohan tuo lajike,jonka mainitsit?

  http://2.bp.blogspot.com/-kUU-bVIcnfI/UBFQnGxKk6I/AAAAAAAABqk/Ctp5fUpRdM0/s640/BLP7260084.JPG

  ReplyDelete
 17. Paula; Juu peurat ovat todellinen riesa ja nimenoman valkohäntäpeurat, metsäkauriit pysyttelevät asutuksesta loitommalla. Jostain syystä minulla ne syövät esim. salkoruusut ja daaliat, vaikka muutaman kilometriän päässä samat kasvit eivät kelpaa. Niillä on ehkä paikalliset makumieltymykset.

  Kati; Kyllä noita kesän kukkakuvia on kiva katsoa yhä syksyisemmässä ja pimenevässä kaudessa.

  Katja; Tuolta se näyttää, noita Grootendorst-lajikkeita ei kovin montaa edes ole. Tai voi olla, että niitä jalostetaan koko ajan uusia, mutta jos se on ainakin muutaman vuoden ikäinen, niin se on varmasti joko Pink tai F. J. ja tuo näyttää tosiaan jälkimmäiseltä.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!