Sunday, 16 September 2012

Lisää pelargoneja

Kuten sanottu, toissapäivänä olivat sähköt poikki yli kolme tuntia. Vietimme jo sisälle muuttaneen 'Raspberry Ripplen' kanssa tunnelmallista laatuaikaa. Sähköt onneksi palasivat ennen pimeän tuloa.

On the islands, power cuts are rather common. The day before yesterday it was stormy and the electricity was off for over three hours. Luckily, I warm the house with wood stoves, use a dry toilet that is 100 % manually operated and can lift drinking water from the well with a bucket.
And this image gives me a good excuse to introduce some more pelargoniums...

Tämä yksilö jäi kokonaan esittelemättä edellisestä postauksesta enkä ollut edes ottanut tästä kuvaa koko kesänä: 'Catalina'. Tämä ei ole kovin edustava vietettyään kesän varsin kuivana, siksi lehtiä ei ole nimeksikään. Kukat ovat voimakkaan aniliininpunaiset ja lehdet valko-vihreäkirjavat.

Tästä toivottiin parempaa kuvaa: Pelargonium sidoides. Hämähäkkimäisestä kasvista on vaikea ottaa kuvaa niin, että sekä kukat että lehdet näkyisivät kunnolla, mutta toivottavasti tästä nyt saa jotakin selvää. Ihastuin totaalisesti kasvin erikoiseen ulkonäköön Tukholman puutarhamessuilla jo viisi vuotta sitten enkä ymmärrä, miksi hankin sen vasta tänä keväänä.

Toin P. sidoidesin sisälle ja otin vielä kuvan, jossa sen kokoa ja kasvutapaa voi verrata normaalikokoiseen kotipelargoniin ('Raspberry Ripple').

Tämäkin tuli jo eilen näytettyä: palsamipelargoni 'Lady Plymouth', mutta kun tämä on niin kaunis...
Mukavaa pyhän iltaa!

Kotipelargoni – Pelargonium Zonale-Ryhmä, jaetaan useaan alaryhmään kuten munankuoripelargoni ja koristelehtipelargoni
Palsamipelargoni – P. × graveolens

20 comments :

 1. Upeita!

  Onneksi sähköt tulivat takaisin, vaikka kyllä yksi syysmyrsky täytyy varmasti kynttilänvalossa viettää.

  ReplyDelete
 2. Sähköttä tulee ainakin minulla hieman huolestunut olo - jo siitäkin tosiasiasta, kuinka riippuvaisia sähkövirrasta olemme.

  Onpa ihania pelakuita, tuollaista siloides:ia en ole livenä tainnut nähdäkään.

  ReplyDelete
 3. Miten tunnelmallinen ja ihana kuva tuo ensimmäinen! <3

  ReplyDelete
 4. Harmi kun ei ole säilytyspaikkaa talveksi pelargonioille! Roskiin menevät ja seuraavana kesänä uudet. Mrr...

  Sähkökatkokset ovat minusta ainakin jotenkin pelottavia, vaikka eivät kestäisi edes pitkään!

  Hyvää tulevaa viikkoa!

  ReplyDelete
 5. Hauska hämähäkki, pitää vähän sitä sulatella mielessä että onko kaunis vai ei ;)

  ReplyDelete
 6. Otin sittenkin neuvostasi vaarin ja siirsin myös pelargoniat sisälle :) Jotenkin sitä aina mielellään jatkaisi lämmintä aikaa pitempään, mutta syksy se on, ei voi mitään. Hyvää sunnuntai-iltaa sinullekkin!

  ReplyDelete
 7. Tänne ehtiessään myrsky oli jo laantunut. Selvittiin ilman sähkökatkoakin, ihme.

  Mikä on tuon sinisen kukan nimi joka on sun uudessa bannerikuvassa? Mulla oli sitä joku vuosi mutta levisi pahemmin kuin mikään muu ja jouduin hävityspuuhiin. Vieläkin putkahtelee siementaimia esiin sieltä sun täältä.

  ReplyDelete
 8. Kyllähän tuollaisista kämppiksistä mielellään näyttää kuvia;)
  Mulla on ollut talven yli sisällä vain yksi pelargonia, jo useita vuosia. On kasvattanut jo mukavanpaksuisen varren. Tänä vuonna täytynee harkita, josko useammallekin löytyisi paikka.

  ReplyDelete
 9. Osuva kuvaus tuo hämähäkki! On kylläkin erikoisen ja jännittävän näköinen, mutta ei varsinaisesti kyllä ole edukseen kotipelargonin kupeessa. Mikä olisi sille sopiva seuralainen? (tulee ihan deittipalstat mieleen!!!)

  ReplyDelete
 10. Mamma N; Kyllä niitä vielä varmasti tulee, ei hätää! Sekä myrskyjä että katkoksia.

  Päivi; Niin, onneksi on talo, jossa ei muutaman tunnin sähköjen meno tunnu vielä missään. Ei siinä ajassa ehdi pakastin sulaa. Ei minulla ole vielä patterit päällä muutenkaan, kun yöt ovat olleet niin lämpimiä.

  Elina; Tunnelmaa riitti :-)

  Tillariina; Pelargoni kukkii onneksi nopeasti vaikka olisi ihan pienenä keväällä hankittu.

  Pirkko; Jaa, minun silmissäni se on kaunein pelakuu ikinä! Niin on kauneuskäsitykset erilaisia ;-)

  Désirée; Hyvä! Niin ei tule ikäviä yllätyksiä.

  Katja; Se on kurkkuyrtti eikä mikään rikkaruoho :-D Se on yksivuotinen. Minusta se on ihana, kun se jaksaa sinnitellä vuodesta toiseen kitkemättömällä perunamaallani, niin kuin kehäkukkakin.

  Pioni; Ehkä sille yhdelle voisi hankkia kaverin.

  Irene; Pelargonien deittipalsta :-D No juu, valinnanvaraa vierustoverista ei nyt talviaikaan juuri ole, kun ollaan kaikki kuin sillit suolassa täällä huoneissa, niin kukat kuin minäkin.

  ReplyDelete
 11. Saitte siis kokea syksyn ensimmäisen myrskyn.
  Täälläkin tulli mutta ei kuitenkaan sähköjä mennyt.
  Myrsky meni enemmän itä puolta.
  Erikoisia pelarkonia sinulle.

  Mukavaa alkavaa viikkoa sinne teille!

  ReplyDelete
 12. No juu, aika tuulista oli, mutta varmaan enemmän tuulista vielä tulossa joku toinen päivä.
  Kiitos samoin!

  ReplyDelete
 13. Onpas ihana tuo P. sidoides ! Sen kukan värikin on niin hienostunut... ja ihana lehdistö.
  Mukava kuulla, että murattisyklaamisi on elossa! Minun ruukkuversioni ovat yöt parvekkeella ja päivät sisällä... koetan saada vähän vipinää niiden kasvuun ennen pakkasten tuloa. En tiedä onko järkevää, mutta kaikkea täytyy kokeilla ; )
  Onneksi ei ollut pidempää sähkökatkoa. Jotenkin nämä "poikkeusolot" tuovat esiin sen, mikä on tärkeää ja mikä vähemmän tärkeää ; ) Meillä täytyy nyt keittää kukkien kasteluvesi, niin ja tietysti juomavesikin... ehkä koko viikon. Onneksi tällä alueella ei ole kasvihuoneviljelmää... kasteluveden keittäminen olisi vähän työlästä ; )

  ReplyDelete
 14. Hitsi, kukkien kasteluvesikin!!! Voi ei. Tosiaan, se vitsaus on nyt teillä. Noita uutisia tulee vähän turhan tiheään nykyään :-( Toivottavasti kukaan ei sairastunut vakavasti ja tilanne palautuu normaaliksi pian.
  Juu, tuo sidoides on ihana, lehdet ovat kuin pienen kuuran peitossa, varsinkin nuoret, jotka ovat ihan pieniä ja söpöjä muutenkin... ja kukat kuin tumminta portviiniä, slurps!
  Kaikkea täytyy kokeilla ;-)

  ReplyDelete
 15. Sähkökatkot on tyhmiä, koska pakasteruuat sulaa eikä me jakseta syödä kaikkia viikon aamupaloja kerralla! Ja pimeessä vähän pelottaakin (pikkuveljiä).
  Nättejä kukkasia!

  ReplyDelete
 16. Onneksi pakasteruuat ei ehdi sulaa muutamassa tunnissa jos pakastin on kiinni. Sulo, sinne ei siis saa mennä kurkkimaan makkaroita kun sähköt on katki!

  ReplyDelete
 17. Vai oli teillä sitten se syysmyrsky(?). Ainakin sähköt olivat poikka :/. Minähän sellaista vähän jo toivoin, tai en ihan vielä. Ensin puinnit pitäs saada miehen tehtyä. Sitten...

  ReplyDelete
 18. No juu, se oli melkein-myrsky. Sähköt poikkeilee usein, edellisen kerran ne oli pari päivää aikaisemmin, silloin tosin vain muutamia minuutteja kerrallaan.
  Nytkin tuulee todella reippaasti! Tällaista tämä syksy on.

  ReplyDelete
 19. Lyhyenkin sähkökatkoan aikana nuorimaminen on jo ihan kauhuissaan "mitäs mä nyt sitten teen,kun ei ole sähköä"??

  Mutta onneksi sulla ainakin on ollut siellä sivistyneitä kasviseuralaisia ilostuttamassa sähkön puutteen aikana ;)

  ReplyDelete
 20. Voi teidän nuorimmaista :-D Kun on kannettava tietokone, ei edes työnteko juuri keskeydy. Kahvitkin saa keitettyä puuhellalla. Ja pelargonin kanssa kynttiläiltapäivän viettäminen on ihan mukavaa ;-)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!