Wednesday, 9 May 2012

Vuokkopuutarhassa

Pihani eri istutusalueilla on aika mahtipontisia nimiä, vaikka ne eivät ole kovin kummoisia eivätkä suuria. On paljon hauskempaa käyskennellä metsäpuutarhassa, yrttitarhassa ja englantilaisessa muotopuutarhassa kuin muuten vain pihalla, eikö olekin.
Tonttini rajalla, huussin vieressä minne olen rakentanut kivimuuria, on vuokko/esikkopuutarha, tai oikeastaan kevätpuutarha. Ransu esittelee.

Kissojen heinänsyönti-ilmeet ovat aina yhtä vakuuttavia!


Tässä koko vuokkopuutarha on kaikessa suuruudessaan! Se jatkuu vähän mäkeä ylös huussin taakse, missä ovat jouluruusut ja juuri kukintaansa aloittelevat kevätesikot. Minun puolellani tässä on kivimuurin myötäinen puurivi: vasemmalla vaahtera ja oikealla muutama suuri saarni, yhden oksia näkyy kuvassa. Naapurin puolella ovat pylväskatajat ja kai aivan rajalla villiomenapuu, jota kumpikaan ei ole vielä halunnut kaataa.

This is my spring garden... grandiose name but it is much nicer to call it such than, say, "the bit next to the privy". It has anemones, primroses and other spring flowers that bloom before the maples and ashes come to leaf.

Vuokkopuutarhassa kasvaa paljon juolavehnää ja koiranputkea, joita pitäisi kitkeä. Olemus saa kuitenkin olla puolivilli. Metsätulppaanit alkavat kohtapuoliin kukkia.

Vuokot kukkivat. Edessä hämyvuokko, sen vieressä keltainen mukulaleinikki. Sitä kasvaa tonttini laidasta laitaan. Taustalla kukkivat balkaninvuokot.

Vaaleanpunainen balkaninvuokko 'Charmer' söpöilee 'Mrs. Moon' -valkotäpläimikän kyljessä.

Tänään iltapäivän kuumuudessa poksahti tarhavarjohiipan ensimmäinen kukka auki! Tämä on kauniista kasveista kaunein. Tai yksi kauneimmista. Tai ainakin kevätkasveista kauneimpia. Äh, laita nyt näitä johonkin paremmuusjärjestykseen! Ihastuttava kumminkin.

Epimedium, my big love!

Balkaninvuokko – Anemone blanda
Hämyvuokko – Anemone nemorosa forma caerulea
Metsätulppaani – Tulipa sylvestris
Mukulaleinikki – Ranunculus ficaria
Tarhavarjohiippa – Epimedium × rubrum
Valkotäpläimikkä – Pulmonaria saccharata

21 comments :

 1. Tulinkin heti ja nyt yhdistyi puutarhaunelmat komeaan kolliin, täydellinen postaus!

  ReplyDelete
 2. Kylläpä Saaripalstalla kukkii!
  Ja mukana se aina niin komea Ransu♥

  ReplyDelete
 3. Viivi; Kiitos, ja hieno juttu :-) Meillä kuunnellaan aina lukijoiden toiveita. Paitsi jos joku sanoo, ettei halua nähdä kissoja, niin sitä ei kuunnella ollenkaan.

  Myrsky; Niin kukkii, kaikkea aivan ihanaa! kevätkukat ovat niiiiiin erityisitä, niihin ei kyllästy koskaan. No niin kuin ei Ransuunkaan.

  ReplyDelete
 4. Saaripalstan kasvitieteellisen puutarhan vartija Ransu! Meillä kasvaa vain sinivuokkoja ja valkovuokkoja, mutta niitä onkin paljon. Koko piha on valkoinen, kuin lumi olisi tullut takaisin.

  ReplyDelete
 5. Sulla on kyllä mahtava asenne rikkaruohoihin. Minä käyn ikuista sotaa juolavehnää ja voikukkia vastaan. Vuokot on kauniita!

  ReplyDelete
 6. Cheri; Kaikki vuokot ovat ihania. Minulla kun ei kasvanut niistä mitään luonnostaan niin piti istuttaa ;-)

  Katja; Nooo... kyllä minäkin käyn sotaa. Mutta ei sillä kannata itseään väsyttää.

  ReplyDelete
 7. Kiitos esittelystä, Ransu. Näytät olevan ihan kunnossa :)
  Meillä on myös puutarhan osat nimetty, täytyyhän sitä osata puhua täsmällisesti oikeasta kohteesta. Ja hmm, pientä mahtipontisuutta meilläkin, on mm. grillipiha, Hollywood Boulevard, hautausmaa ja uusimpana Upper East...

  ReplyDelete
 8. Onpas Ransulla hyvä ilme... :-DD

  ReplyDelete
 9. Pirkko, Kiitti! Olen kunnossa! Paitsi että mamma laittaa jotain vaaleanpunaiksia pastillinpuolikkaita kurkkuuni aamuin illoin, mutta ei ne ole mun menoa haitanneet paljonkaan. sen sijaan se haittaa, että Nelli lähti naapurista kaupunkiin, yhyy!
  terveisin rannalla ruikuttava Ransu
  Saila jatkaa... vai Hollywood Boulevard jne :-DDD No ei mun nimet enää tunnukaan yhtään ihmeellisiltä.. ja jossain päin pohjoisessa on myös Peony Hill!

  Maija; Kaikilla kissoilla on, varmaan on teidänkin tytöillä ihme ilmeet ruohovarressa :-D

  ReplyDelete
 10. Voi miten teillä on jo kevät melkein kesässä! Ja meillä edelleen lunta, ei kuitenkaan ihan joka paikassa enää.... mutta kesää odotellessa eletään!

  ReplyDelete
 11. Jaana; Kyllä siltä tuntuu, että kesä on ihan ovella. Juuri huomasin kirjosiepponaaraan saapuneen tutkailemaan koiraan esittelemää pönttötarjontaa. Kohta ne jo pesivät!

  ReplyDelete
 12. Ramu kisunen on niin kiviaidan sävyssä.
  Kaunista.
  Vaaleanpunainen balkansippa, sellaista ei meillä olekaan.

  ReplyDelete
 13. Ransulla on hyvä maastoväri kiville ja kallioille!
  Löysin tuon vaaleanpunaisen balkaninvuokon mukulat syksyllä puutarhamyymälästä, siellä kymmenien muiden sipulipussien joukossa. Istutin ne kolmeen eri kohtaan ja toivon, että leviävät yhtä hyvin kuin sinisetkin. Kaikki ovat ainakin nousseet ja kukkivat ahkerasti.

  ReplyDelete
 14. Muotopuutarha ja metsäpuutarha ja yrttitarha kuulostavat houkuttelevilta ja ihastuttavilta, vaikken edes täsmällisesti tiedä, mikä on muotopuutarha. Täytyisi vissiin käydä jokin puutarhan peruskurssi. Ja pelkästään sana "puutarha" on jotenkin ylevä ja ihana sana. Lapsuudenkodissani puhuttiin vain pihasta ja kasvimaasta. Vaikka se meidän 10 aarin pihakin oli puutarha, kun siellä kasvoi muutama omenapuu ja marjapensaita, oli myös kukkapenkkejä ja kasvimaa. Takapihalla kasvoi ruusupensaita, oli siis "ruusutarha". Ei vain tullut koskaan mieleenkään puhua ruusutarhasta, olisi ollut aivan liian suurellista. Näin ollen sanoilla voi juhlistaa elämäänsä ja pihaansa.

  ReplyDelete
 15. Kyllä näin minusta voi, turha vaatimattomuus on, no, turhaa. Muotopuutarhakin on varmaan tekijästään kiinni, periaatteessa se tarkoittaa säännöllisen muotoista, jopa symmetristäkin puutarhan osaa, millainen minullakin on (neliön muotoinen alue, jossa on kussakin kulmassa kukkapenkki).

  ReplyDelete
 16. Nyt on kevätpuutarhan paras aika. Kannattaa nyt oleilla tuossa osassa puutarhaasi ja nauttia sen kauneudesta. Varjohiipat ovat puutarhan kaunottaria - ihan sieltä kärkipäästä. Omani ovat vielä lähes talviunilla, kun niin varjoisassa paikassa kasvavat

  ReplyDelete
 17. Varjohiippa on kuulunut minunkin lemppareihin siitä pitäen kun sen ensi kerran tapasin. Eilen istutin yhden uuden varjohiipan tuohon vuokkopuutarhaan ja yksi vielä odottaa istuttamista.
  Varjossa ne ovat minullakin vasta nousussa, tuo tarhavarjohiippa on kyllä muutenkin erityisen aikainen laji.

  ReplyDelete
 18. No sinä sen sanoit: miksi ihmeessä menisin enää "pihalle", jos voin mennä hedelmätarhaan, potageriin tai... no, muutapa meillä ei vielä oikeastaan olekaan, vain sekalaisia istutusalueita siellä ja täällä. Vaan kohta on!

  ReplyDelete
 19. No kuules, vaikka kompostialueellekin voi keksiä jonkun ylevän nimen, tai sellainen kai sinulla olikin jo, olikos se mullantuottoasema tai jotain sen tapaista. Onhan teillä paraatipenkki, Thaimaa-alue, sinivioletti puutarha, ja se highway...

  ReplyDelete
 20. Olet sinä tarkkakorvainen ystävä! Noita en kyllä itse edes muistanut. Thaimaa-penkki on kyllä hyvä alku... jollekin, joka voi piiloutua pyöräkatoksen taakse. Sala(perä)inen puutarha voisi majoittua sinne...

  Paraatipenkki alkaa uhkaavasti laajeta paraatipasteerausalueeksi. Meinaan, että penkki kasvaa, ja sen kylkeen muotoutuu ruohonleikkurin terän levyinen nurmialue poluksi, ja loput sitten istutetaan täyteen kaikenlaista kivaa. Joskus.

  Siniviolettia ei voi oikein vielä sanoa puutarhaksi, kun se on vain iso kukkapenkki, mutta ehkä mä saan joskus sen kytketyksi highwayn toisella puolella oleviin kasveihin, ja saan siitä jotakin merkittävää.

  Ja sen highwayn voisi kyllä kokonaan unheuttaa, kiitos :-D

  ReplyDelete
 21. No hei, ei minun vuokko/kevätpuutarha ole varmaan yhtään isompi kuin sinun sinivioletti kukkapenkkisi...

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!