Wednesday, 2 May 2012

Lisää Persian helmeä

Tästä ei vain voi saada kyllikseen. Aurinkoisena päivänä tähtitulppaani 'Persian Pearlin' kukat avautuvat apposen auki paljastaen niiden keltaiset keskustat.

Kreikan saarten siniseksi maalattu pöytä ja tuoli on nostettu tulppaanipenkin eteen niin, että kukkia voi ihailla iltapäivän vastavalossa. Ne hehkuvat.
Ihanaa perjantaita!

I am totally in love with Tulipa humilis 'Persian Pearl'. They go perfectly with my Greek island blue garden table. It is set there for having coffee and admiring the little gems.

20 comments :

 1. Perjantaita? No joo, kyllähän sekin sieltä tulee kun ensin kaksi yötä nukkuu ;)
  Mutta tulppaanisi ovat ihanaia, ei yhtään ihme jos sekoilet (tai sitten mulla ei ymmärrys riittäny) kun niiden kauneutta katselet. Miksi minä torvi en hankkinut kasvitieteellisiä tulppaaneja, kysyn vaan?

  ReplyDelete
 2. Jaa no luotin siihen, että perjantai alkaa noin tunnin päästä eikä kukaan ky täällä ennen sitä :-D
  Niin, mutta ensi syksynä ehkä hankit... minua viehättävät näiden matalat ja ohutvartiset olemukset, sellaiset villin herkät, ja etenkin tämän lajin villi väritys! Oikein voi kuvitella miten nuo hehkuvat jossain Lähi-Idän kuivilla vuorenrinteillä kevättalvella.
  Tuota kasvitieteellis-nimitystä olen muuten alkanut välttää, kun kerran juttelin aiheesta Pirkko Kahilan kanssa. Hän huomautti, että sehän on hölmö nimitys, kun aivan kaikki kasvithan ovat kasvitieteellisiä. Usein sillä nimityksellä oikeasti tarkoitetaan, että kyseessä on villilaji tai hyvin vähän jalostettu, oikeastaan tulppaaneissa melkein kaikki muut lajit kuin gesnerianat. En oikeasti ymmärrä, miksi ulkomaan elävät ovat koskaan alkaneetkaan kutsua villilajeja kasvitieteellisiksi, ja sitten tietysti meillä perässä asiaa sen kummemmin pureskelematta. Sama erhe koskee ns. latinalaisia nimiä. Eiväthän ne latinaa ole, yhtä paljon on kreikkaakin mukana, ja löytöretkeilijöiden nimiä jne, tosin latinalaistetussa muodossa. Kyse on kuitenkin tieteellisistä nimistä, ei latinalaisista. Nämä ovat mun lempipaasausaiheet... Pieni torstai-illlan paasaushetki ennen nukkumaanmenoa, sori!

  ReplyDelete
 3. Ai niin, siis varmaan tarkoitit että huomenna onkin torstai! Noo....
  :-D Kerrankos sitä...

  ReplyDelete
 4. Joo taidat olla niin kevään ja kukkien lumoissa että päivät menevät sekaisin. Mutta vosihan tuo perjantai olla joka päivä:)
  Mukavaa perjantaita sinulle myös siis huomiseksi!

  ReplyDelete
 5. Eih miten ihania nuo tulppaanit! Aivan pakko hankkia tänä syksynä tuollaisia. Itsekin tykkään matalista ja ohutvartisista, oikeastaan inhoan sellaisia paksuja tulppaanin lehtiä.

  Tähtitulppaanisi värikin on kuin suoraan tuhannen ja yhden yön saduista! Herkku!

  ReplyDelete
 6. Oi ettäs, aurinko paistaa ja sinä istut kreikansinisellä tuolilla ihastelemassa Persian helmeä! Ihmekös sitten, että päivät menevät sekaisin. Vapustako johtuu, että minäkin elin jo eilen torstaita. Nyt saatiin ikään kuin yksi ylimääräinen päivä. Ja sehän on vaan hyvä, kun toukokuu muutenkin saisi kestää ainakin kolme kuukautta, että ehtisi kunnolla nauttia siitä! Viileää viikonloppua on taas ennustettu, toisaalta sekin on hyvä, kaikki kukat eivät heti räjähdä yhtäaikaa kukkaan....
  Mukavaa tätä torstaita ja huomista perjantaita sinullekin!

  ReplyDelete
 7. Mitä kaunottaria ! Meillä Torpan pihalla vanhat tulppaanit jaksavat enää tehdä vartta joten puutarhauudistukseen on liitettävä uudet sipulikasvit syksyllä :)

  ReplyDelete
 8. Meillä ei vielä tulppaanit kuki, mutta innolla niitä odotan! Eilenkin oli huikaisevan kaunis aamu. Oli ihanan rentouttavaa touhuilla puutarhassa ennen töihinlähtöä.

  ReplyDelete
 9. Ihanaa. Saan tässä makustella noita tulppaaneja ennenkun omat alkaan keikistelemään.

  ReplyDelete
 10. Ihanan perjantain toivossa eletään.

  Kasveista sen verran, että meillä on koivut vasta ihan hiukkasen muuttaneet väriään - voi aavistaa lehtien pönkivän esiin kohta. Mutta nyt tarviis vielä vähän lämpöä ja aurinkoa. Kun lehdet mäjähtää esiin - se on hieno hetki!

  ReplyDelete
 11. :DD Saila taitaa olla sekaisin tulppaaneista, hih. Onneks tänään ei oo vielä perjantai vaan vasta torstai ja näin ollen eka vapaa vasta aluillaan, toinen vielä edessä :P Taidankin nyt hipsiä katsomaan, mitä sinne pihamaalle oikein kuuluu. Aurinkoista TORSTAITA siis!

  ReplyDelete
 12. Maiju; Näin on :-) Ja jokapäiväinen perjantai lakiesitykseen, ehdottomasti!

  Inka; Ostoslistalle ehdottomasti! Itse olen vasta lähes nelikymppisenä alkanut pitää niistä tavallisistakin tulppaaneista, aiemmin minustakin ne olivat liian pönäköitä. Mutta onhan näissä villeissä kauneus ihan omassa luokassaan ja kun kukkii vielä aikaisin, ei muuta voi toivoa.

  Suvikummun Marja; Hihii, sekaisin vähän kaikki... Vappupäivän iltana puhuttiin ystävän kanssa puhelimessa ja oltiin molemmat ihmeissämme siitä ettei ole sunnuntai. Ja eilen olin jo torstaissa :-D Tämä kaikki siitä huolimatta, että eilen menin Nauvoon tilausten postitusreissulle ihan laivan keskiviikkoaikataulun mukaisesti!
  Viileä viikonloppu on minustakin kaikesta huolimatta positiivinen asia. Kun toukokuu saa tosiaan kestää mahdollisimman pitkään!

  Kaisu; Syksyinen kyykkiminen tihkusateessa kannattaa, näin keväällä siitä on erittäin iloinen.

  Mirka; Kohta ne, ja toivottavasti kukkivat sitten pitkään kun sää viilenee. Päivät ovat ihanan pitkiä nyt!

  Santra; Juu, näin kukkakausi pitenee ;-)

  Zepa; Ei täälläkään ole vielä yksikään puu puhjennut lehteen, mutta jännä muuttunut sävy niissä on. Vastapuhjenneet lehdet ovat niin käsittämättömän raikkaita!

  Tiina; Niin taitaa :-D Eikä mikään ihme! Mukavia vapaapäiviä sinulle!

  ReplyDelete
 13. Jestas mikä persialainen kaunotar! Ihan humahti se kauneus tänne kaukomaille saakka.

  Mutta nyt kyllä palaisin siihen aikaisempaan kysymykseeni näiden sipulikukkien pitkäikäisyydestä. Vastasit silloin, että mitä jalostetumpi laji, sen heikommaksi on käynyt kyky itse kasvattaa uusia sipuleita ja uusiutua vuodesta toiseen. Mitens nämä persialaiset?

  tv Leena

  ReplyDelete
 14. Tjaa kuule, nää on vasta kokeiluasteella, kun istutin viime syksynä. Periaatteessa nämä ovat sellaista villilajia, jotka viihtyessään leviävät. Avainsana on viihtyessään ;-)
  Juttelin parin hortonomiystävän kanssa tuosta villilajiteoriasta ja heidän mielestään se on osittain niin, mutta eniten kuitenkin niin, että paljonkin jalostettu tulppaani kukkii joka vuosi silloin, kun se viihtyy. Asia ei ole ihan yksioikoinen, mutta koskapa se elävien kasvien kanssa olisikaan... siksi ne ovat niin kiehtovia.
  Naapurini on istuttanut korkeita lajikkeita omenapuidensa alle ja lannoittaa ne huolella joka syksy sekä lisäilee joinakin vuosina päälle hyvää multaa. Hänen tulppaanit kukkivat kyllä joka kevät runsaasti, vaikka eivät ole villilajeja lähelläkään.

  ReplyDelete
 15. ja hyvää torstai-iltaa taas Sailalle:)
  Mä olen aina kummastellut myös tuota kasvitietteellistä nimeä ja teinkin nyt sepustuksesi jälkeen päätöksen että mulle ne on villitulppaaneita tästlähin :) Ja hankintalistalle pääsivät.
  Harvinaisen sekava viikko ollut, vaikka teenkin vuorotöitä ja keikkeen on tottunut on nyt joutunut kummastelemaan viikonpäivää jatkuvasti. Mutta huomenna on perjantai ja sitten kaksi vapaata, ihanaa.

  ReplyDelete
 16. Jee, perjantai huomenna VIHDOIN! :-D hauskaa vapaata!

  ReplyDelete
 17. Mukava tuossa on istua ja ihailla.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  ReplyDelete
 18. "Kirjoittaa tuon tulppaanin nimen ylös ja lisää kännykän kalenteriin elokuulle tilattavien kukkasipulien listalle, kohtaan "Pakko Saada"."

  ReplyDelete
 19. Suosittelen lämpimästi! Ja toivon myös, että se osaa levitä, kyllä se tuossa varmaan viihtyy. Kesällä paahtaa ja on kuivaa, eikös nuo villilajit juuri sellaisesta pidä... (toivon että pitävät!)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!