Wednesday, 16 May 2012

Haasteita, tunnustuksia ja päiväkahveja

Tein tänään muiden hommien ohella pihahommia. Päivä oli niin lämmin, että voileipä-, kahvi- ja mehutauot saattoi pitää pihalla muotopuutarhan kupeessa. Kiinnostaa nähdä, miltä muotopuutarha näyttää kesällä, nämä kuvat ovat viime kesäkuulta. Puutarha kehittyy niin paljon joka vuosi, kun saan kaivettua uusia kukkapenkkejä ja nyt kun muotopuutarhan neljäs penkki alkaa kohta olla valmis, ymmärtävät kai muutkin vähitellen sen muotopuutarhaksi... tähän asti sen muoto on ollut lähinnä mielikuvituksessani.
Viime kesäkuussa, viikkoa ennen juhannusta puutarhassa kukkivat jalopähkämöt ja sormustinkukat olivat juuri aloittelemassa. Jännitän, ehtiikö yksikään valkoisista tänä kesänä kukkaan. Siementaimia tuli noin miljoona, mutta ne kasvattavat ensimmäisenä vuonna lehtiä ja kukkivat vasta toisena vuotenaan ennen kuin kasvi kuolee pois.
Aprikoosinvärisiä 'Apricot Beauty' -merkkisiä on odotettavissa kukkaan tänä vuonna, sillä kylvin ne kaksi vuotta sitten.
Kartanonrouva Eliseltä tuli ihana Kaunis blogi -tunnustus, kiitos!

Lisäksi Susannan työhuoneelta tuli tunnustus, johon kuuluu 11 kysymystä joihin pitää vastata, sitten pitää keksiä 11 uutta kysymystä ja lähettää ne 11 blogille. Katsotaan mihin kykenen...
Tässä Susannan kysymykset ja vastaukseni niihin:

1. Mistä tulit tänään iloiseksi?
Lämpimästä ilmasta ja siitä, että yöksi luvattiin sadetta. Nyt alkoikin jo sataa. Iloitsin myös siitä, että ulkona tarkeni pitää kahvipaussit.

2. Inhoatko jotain julkkista? Ketä ja miksi?
En halua sanoa, että inhoan ketään, etenkään ketään jota en edes ole tavannut. Silloinhan inho liittyy sitä paitsi mielikuvaan, jonka tiedotusvälineet ovat henkilöstä luoneet, eivät henkilöön itseensä. Inho on niin voimakas sana. Joku saattaa kyllä ärsyttää... Minusta kaikille, jopa julkkiksille, pitää antaa mahdollisuus ennen kuin heistä muodostaa voimakkaan mielipiteen.

3. Elämäsi tähtihetki?
Jaa-a. Öh. 15 minutes in fame -tyylisesti? En nyt tiedä. Pieniä onnistumisen tunteita tulee koettua usein, kai ne ovat lopulta tärkeämpiä.

4. Romanttisinta, mitä sinulle on koskaan tehty?
Kiivetty linnanpuutarhan muurin yli klo 5.30 aamulla ollakseen paikalla työpaikallani siellä puutarhassa hattuun verhoutuneena "muukalaisena" nonchalantisti lukemassa kirjaa kun aloitan työt klo 6. Luulen, että vain ranskalainen mies kykenee tällaiseen.

5. Onko elämässäsi jotain, mitä kadut? Haluatko kertoa, mitä se on?
Varmaan montakin asiaa. Vanhan talon kanssa pitäisi heti alusta asti liikkua sukkasillaan ja kohdella taloa silkkihansikkain. Pelkään, että alun purkuvaiheessa on kadotettu jotakin olennaisen arvokasta, vaikka tämä voi olla aiheetonkin pelko. Kaikki lattiat, listat, ovet, ikkunat ja kiintopenkit ovat kyllä tallessa. Mutta olisin vielä tarkempi rakennusmiesten kanssa jos sama tehtäisiin uudestaan.

6. Mukavin lapsuusmuistosi?
Isoisän itse keksimät iltasadut kesähuvilalla koko serkuskatraalle. Isän iltalaulut, joita saimme toivoa siskon kanssa ja isä lauloi, vaikka isä ei osannut lainkaan laulaa. Yksi suosikeistani oli: "Ja me tulimme kapakasta kai hiukkasen horjuen..." Isä oli teekkari.

7. Jos saisit säätää yhden lain, mikä se olisi?
Että ketään eläintä tai puolustuskyvytöntä ihmistä ei saisi vahingoittaa turhan vuoksi. Lihansyönti ei omasta mielestäni ole turhaa, mutta teurastuksessa ja eläinten kasvatuksessakin on monta tietä, on ajattelevaisia ja ajattelemattomia.

8. Turhin tavarasi?
Tavaraa on paljon! Mutta eihän siinä ole mitään turhaa, höh.

9. Mitä et uskalla tehdä, vaikka haluaisit?
En keksi mitään. Pelkään nykyään korkeita paikkoja, mutta olen silti valmistautunut maalaaman taloni katon. Toivoisin kyllä, että joku muu sen tekisi. Haaveissani ei todellakaan ole esim. benji-hyppääminen.

10. Minkä kirjan luit viimeksi?
Aapuaa, luen hirmu vähän, viime illat olen lukenut Maatiaisen jäsenlehteä ja simahtanut aina parin lauseen jälkeen, eikä se johdu siitä, että aihe olisi mitenkään tylsä! Viimeksi luin varmaan jonkun puutarhakirjan jonka arvostelin, sanotaan Puun istuttamisen taito, Daniel Butler.

11. Pahin pelkosi?
Tää on kans tosi vaikea. Pelkoja on monia, mikähän olisi pahin. Järjestykseen laittaminen on yleensäkin todella vaikeaa (viesti kysymysten laatijalle ;-)). Kammoan käärmeitä, mutta eivät ne varmasti ole pahin pelkoni. Ehkä se, että taloni tuhoutuisi tulipalossa tai jotakin vastaavaa. Suomessa esim. sodan pelko tuntuu nykypäivänä aika kaukaa haetulta. Minulla on lisäksi sellainen pelko, että en saa happea. Tämä toteutuu esim. sukeltaessa tai luolassa maan alla. Tarvitsen ilmavaa tilaa.

Tässä sitä näkymää muotopuutarhassani, jonka äärellä join päiväkahvit ja söin graavilohileivät. Väriharmoniasta ei ole tässä vaiheessa enää toivoakaan!

Tässä seuraavat 11 kysymystä:
1. Varhaisin puutarhamuistosi?
2. Muistatko lempituoksusi, mikä se on?
3. Mikä mahtaa olla puutarhurin pahin virhe?
4. Tiedätkö puutarhaasi liittyvän tarinan?
5. Mikä on juuri nyt ajankohtainen suosikkikasvisi (kaikkien aikojen lempikasvia on niin vaikea nimetä, mutta jos pystyt niin saat nimetä sen)?
6. Jakaisitko hyvän pihanhoitovinkin lukijoille?
7. Mitä hankit viimeksi puutarhaasi?
8. Mitä on vielä ostoslistalla?
9. Vinkkaa käymisen arvoinen puutarhamatkakohde kotimaassa tai ulkomailla.
10. Mitä vaatteita pidät puutarhahommissa? Onko sinulla erityistä "puutarhaunivormua"?
11. Näetkö puutarhasi valmiina viiden vuoden päästä? Millainen se on silloin?

Kuten huomaatte, aiheet liittyvät puutarhaan... ja nämä kysymykset lähtevät seuraaviin blogeihin:
Villi piha, Sanna
Tina's, Tiina
Päivänpesän elämää, Katja
Pionihulluutta ja puutarhaunelmia, Tiina
Romppala, Linda
Sarin puutarhat, Sari
Elämää ja elämyksiä, Pirkko
Suvikumpu, Marja
Pikkuinen puutarhani, Hortensia
Talikko ja taikasauva, Intopii
Marian koti ja puutarha, Maria

22 comments :

 1. Onnea suuresti tunnnustuksista! Olipas mukavia nuo sinun vastauksesi, kun kysymykset olivat aikas haastavia. Meinasin noille sinun laatimillesi kysymyksille hihkua, että ompa siinä jollekuille pähkinä purtavaksi mutta lopussa hymyni hyytyi, kun löysin itsenikin listalta... Ei vaan, kiitos-kiitos, kivaahan se on ja huomenna työpäiväni jälkeen lupaan rentoutua kysymystesi parissa. Jos ei eka tartte kiidähtää puutarhaan!

  ReplyDelete
 2. Juu hei, aika monta kertaa tän tapaisille kysymyksille kauhistelleena ymmärrän paremmin kuin hyvin jos et vastaa. Vastauspakkoa ei ole!

  ReplyDelete
 3. Kiva oli lukea vastauksiasi.
  Hyvät vastaukset.
  Minäkin olen huono lukemaan kirjoja, tai minulla ei ole niihin aikaa.

  ReplyDelete
 4. Mahtavaa, kiva että jaksoit vastata. Tuo muisto ranskalaisesta miehestä oli jotain ihan uskomattoman ihanaa!

  ReplyDelete
 5. Kivat vastsaukset sinulla, ihanat!
  Kiitos tunnustuksesta, yritän työpäivän jälkeen perehtyä siihen. Tänään onkin puutarhalla varsinaiset karnevaalit kun siellä tarjoillaan perinteiset ilmaiset munkkikahvit, saattaa tuo sateinen keli vähän rajoittaa väenpaljoutta kuitenkin...
  Vastailen siis illalla, ellen kaadu täysin uupuneena suoraan petiin ;)

  ReplyDelete
 6. Mukavaa lukea sinunkin vastauksesi Susannan kiperiin kysymyksiin :) Ja tosi kivat puutarhakysymykset olit keksinyt! Täytyykin katsastaa haastettujen blogeista vastaukset.

  Muotopuutarhasi näyttää aina tosi mielenkiintoiselta! Olisiko sinulla kuvaa siitä kokonaisuudessaan tai suunnitelmapiirrustusta? No se taitaa olla mielikuvituksessasi, niinkuin mainitsit, mutta olisi ihan huippukiva hahmottaa tuo puutarhasi osa jossain vaiheessa ihan täsmällisesti.

  Hauskaa puutarhapäivää, tänään taitaa tulla taas lämmintä! (Minä lähden omenapuuostoksille!)

  ReplyDelete
 7. Kiperät kysymykset, tosiaan. Hieno tuo mutopuutarhasi. Minäkin ajattelin, että vihdoin ehtisin pihapuuhiin, mutta nyt sitten tuli sadepäivä!

  ReplyDelete
 8. Olipa ihana minihaastattelu tuossa haasteessa, oli mukava lukea vastauksesi :) ja tuhannet kiitokset kauniista palkinnosta ♥ Täytyy oikein ajan kanssa perehtyä.

  ReplyDelete
 9. Sylvi; Niin, jos puuhailee paljon, ei enää illalla pysy hereillä lukeakseen kirjaa.

  Susanna; Kiitos kysymyksistä! Juu, on se hauska muisto.

  Suvikummun Marja; Vastauspakkoa ei ole. Huh, mahdollisimman rauhallista karnevaalipäivää!

  Inka; Täytynee laittaa kokonaisuuskuvakin. Siitä ei vain oikein saa käsitystä yhdessä pienessä kuvassa, mutta yritän!

  Auli; Sadepäivähän on mitä mainioin puutarhailupäivä, paitsi nurmea ei voi leikata. Sateessa virkistyy itsekin ja iho pitää kosteudesta (no, omalla kohdallani ainakin).

  Linda; Ei ole pakko vastata, mutta olisi kyllä kiva lukea vastauksiasi... ei mitään paineita ;-) Ai niin, tuo Kaunis blogi -tunnustuskin sopii juuri Romppalaan, muista ottaa sekin mukaan!

  ReplyDelete
 10. Vaikeita kysymyksiä ja hyviä vastauksia! Muotopuutarha näyttää juuri siltä, että siellä on pakko välillä istahtaa nauttimaan :)

  ReplyDelete
 11. Purskahdin raikuvaan nauruun tuossa "isä oli teekkari"-kohdassa. :D Voin vain kuvitella isäsi istumassa sängyn laidalla hoilaten liudalle mukuloita epävireisesti teekkarien ryyppylauluja. :D

  ReplyDelete
 12. Naukulan Mamma; Näin se on. Nyt kun tihku viimein loppui ja melkein paistaa aurinko, täytynee taas keittää kahvit jotta ne voi juoda tuolla ulkona...

  Sea; Mielikuvasi vastaa sataprosenttisesti todellisuutta :-D

  ReplyDelete
 13. Eilen oli meilläkin oikeastaan ensimmäisiä lämpimiä iltoja, jolloin ei melkein malttanut tulla pois pihalta. Tuollaisia iltoja tarvis lisää, niin paljon on puutarhassa taas tehtävää, vaikkei mitään uusia projekteja, ainakaan kovin suuria:) Ja odotan aikaa, kun aamupalan voi kantaa pihalle:)

  ReplyDelete
 14. Ihanan idyllisiä kuvia tuossa alemmassa postauksessa :)

  ReplyDelete
 15. Kiitos kysymyksistä, vastauksia tulossa :))

  ReplyDelete
 16. Voi mahoton, mitä kysymyksiä! Kiitos tunnustuksesta, yritän vastata huutoon lähiaikoina.

  Joku muukin kommentoi postaustasi toivomalla kuvaa muotopuutarhastasi. Jos se on vielä ainoastaan päässäsi, pidä pieni iltapuhdehetki ja vesivärimaalaile se paapperille. Olisi kiva nähdä, mitä tavoittelet! Siitä saattaisi muutkin saada hyviä ideoita.

  ReplyDelete
 17. Pioni; Nämä lämpimät, valoisat illat ovat mannaa! Nytkin mietin, menenkö jääkiekkomatsin jälkeen vielä pihatöihin, mutta kai joku päivällinenkin olisi hyvä syödä... niinpä se päivällinen lämpenee nyt hellalla ja minä viilenen jännän matsin jälkeen koneen äärellä.

  Sesse; Täällä ON idyllistä :-)

  Katja; Huomaan, että joku kysymys-aiheinen postaus sulta onkin ilmestynyt. Käynpä kurkkaamassa!

  Intopii; Juuri tänään otin, tai siis ainakin yritin ottaa muotopuutarhasta kokonaisvaltaisia kuvia Inkan kysymyksen innoittamana. Katsotaan jos niistä on mihinkään vai pitääkö tarttua siihen pensseliin. Älä odota mitään ihmeellistä, siinä on neljä kukkapenkkiä suorakulmaisella alueella! Se on nääs muoto, hehe!

  ReplyDelete
 18. Haluan jakaa Kaunis blogi- tunnustuksen sinulle!

  ReplyDelete
 19. Tiedätkö Saila, jos kädet kuivuu paljon puutarhatöitä tehdessä, voiko siitä tehdä jotain johtopääätöksiä maan happamuudesta/emäksisyydestä? Meillä esim. perunat ei kerta kaikkiaan anna satoa ja olen miettinyt, johtuuko se maan väärästä pH arvosta. Mutta minulla ei ole mitään vehkeitä, joilla mitata sitä.

  tv Leena

  ReplyDelete
 20. Koivurinteen rouva; Kaunis kiitos, käyn kylässä!

  Leena; En ole kuullut tuollaisesta teoriasta käsien kuivumisesta. Perunoillehan ei saisi olla liian emäksinen maa, eli esim. tuhkaa ei saa ripotella perunamaalle. PH-liuskoja saa ostaa apteekista. En ole itsekään mitannut maani pH-arvoja, luulen, että se vähän vaihteleekin riippuen paikasta, kun tässä on hyvin erilaisia kasvupaikkoja: osa on kallion vieressä, joka voi olla hyvinkin kalkkipitoista, osa taas savea, joka on vanhan merenpohjan sedimenttiä.

  ReplyDelete
 21. Tuhannet kiitokset Saila! Väriharmoniat ovat yliarvostettuja, pihasi näyttää kasvitieteelliseltä puutarhalta, voiko sen hienompaa ollakaan...

  ReplyDelete
 22. Kiitos kauniista sanoistasi Hortensia! Kauneus on katsojan silmässä... aika monia ei pienet erikoiset mitättömät kasvit liikauta yhtään, itse katson niitä maassa kontallaan aivan lääpälläni :-D

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!