Wednesday 17 November 2010

Keittiössä

In the kitchen

Tästäkin ikkunasta näkee lintulaudalle. Kyllä, leffakausi on taas alkanut! Niinpä kissat päivystävät joko tässä tai keittiön pöydällä, josta näkee sen toisen lintulaudan.
Keittiöni lattiat, kuten talon muutkin lattiat, laskevat kyllä keskustan muuria kohden mutta ei ihan näin rajusti. Laajakulmalinssi, nääs. On minulla äitini vanha perspektiivinkorjauslinssikin jossakin mutta ei näköjään käytössä.

My floors are leaning but it's not THIS bad! Wide angle, you see.

Joissakin blogeissa kerrotaan kokkaamisesta ja herkullisista ruokaohjeista. Laitanpa minäkin oman keittiöosaamiseni peliin. Maailmankuulun englantilaisen keittiön perusruoka, beans on toast. Lämmitä valkopapuja tomaattikastikkeessa kattilassa, englanniksi simppelisti baked beans. Paahda paahtoleipää, mieluiten ihan valkoista. Voitele ja kaada pavut päälle. Halutessasi voi laittaa leivän päälle ensin juustosiivun ja rouhia päälle mustapippuria.
Tämä on yleinen aamupala munakokkelin ja pekonin kanssa. Tätä ravintoympyrän normit täyttävää kasvuruokaa (rehut ovat lautasella kukkien muodossa) brittilapset syövät kouluissa lounaaksi tai kotona välipalaksi. Englannissa asuneet ulkkarit joko vihaavat tai rakastavat tätä, minä kai kuulun jälkimmäisiin. Ruokajuomana tee. Kattaukseen kuuluu olennaisesti opinahjoni kanttiinista muinoin pöllimäni haarukka, johon on painettu kreivikunnan viraston tunnus.

No need to explain this in English... today's tea.

Jääkaapissa sattui olemaan kermaa. Niinpä vatkasin sen vaahdoksi ja lusikoin dumle-kaakaon päälle (laita dumleja kupin pohjalle ja kaada kuuma kaakaolitku päälle). Pinnalle kaneli-sokeriseosta.
Ettei menisi elämä liian terveelliseksi.

24 comments :

  1. Ensimmäiseen en suostu koskemaan, jälkimmäistä voisinkin maistaa :)

    ReplyDelete
  2. Kuraeteisessäsi on tunnelmaa, ihana, oli matto sitten puhdas tahi likainen. Pellaviako tuolilla?

    Mie kyllä suuresti ihmettelen mihin moni "supersiisti" kätkee ns. pihatyövaatteensa, kenkänsä, ei kai niitä kaappiinkaan voi survoa, märkänä, lumisena tai multaisena riippuen hieman vuodenajasta! Meilläkin niiden paikka on kuisti, siis se "etueteinen", seinät pursuaa naulakoita ja .... vaatteita, lattian reunamat on kengillä kauttaaltaan koristeltu.

    Ja siellä vallitsevasta säästä olen hieman kateellinen, ihan piti katsoa sääennustetta, pakkasta on luppeilla teillekin, hihittää nm. "talvea lähes inhoava pohjoisen asukki"!

    Terkkuja suloisille karvakorville myös!

    ReplyDelete
  3. Ai että hihitin vedet silmistä huilaten tuolle papuleivälle. Ei voisi olla enemmän brittiläistä haute cuisinea!

    Vaikka turhaan sitä moititaan. Tuosta nimenomaisesta evväästä en mene lupaamaan, että tykkäisin (kun en ole koskaan maistanut), mutta eivät Jamie Oliver, Nigella Lawson, Nigel Slater ja muut mitään syötäväksi kelpaamatonta mössöä tee. Päinvastoin!

    Dumle-kaakaosta meidän perheen miehet menisivät molemmat ihan sekaisin...

    Ja teidän kissat sekoaisivat meidän lintubaareista. Voi ihmeiden ihme sitä jokapäiväistä vipinää! Vaikka taitaa niitä tirpposia riittää teilläkin viihdykkeeksi asti.

    ReplyDelete
  4. Heh, Tina, meillä oli molemmilla tänään keittiöaiheiset kirjoitukset!
    Pike; tuolilla kuivuu punapellavan siemeniä. Ne eivät ainakaan viime kesänä itäneet maahan pudonneista siemenistä, niinpä tänä syksynä otin siemenkodat viisaana tyttönä talteen.
    Ihan samaa minäkin mietin, tuo kuraeteisjutun alkulause näteistä kodeista liittyykin sisustuslehtien ylettömän asumattoman näköisiin huusholleihin. Eihän niissä voi kukaan oikeasti asua, kuvausjärjestäjä on riehunut ensin siellä puoli päivää tunkien lasten toppahaalarit ja emännän puolijuodut kahvikupit jonnekin komeroon.
    On täällä nyt pakkasta muutama aste! Mutta talvi voisi olla huomattavasti lyhyempi eikä siitä kukaan kärsisi ;-)

    Intopii; tuo on todella perusbrittiläistä meininkiä. MUTTA olen myös syönyt siellä elämäni herkullisimman jouluaterian perinteisine jouluhanhineen. Se on se oikea sikäläinen jouluruoka, kalkkuna tuli Ameriikasta niin kuin moni muukin ruokakulttuuria rappeuttava asia. Olen syönyt perinteisiä jouluaterioita Suomen lisäksi Ranskassa ja Espanjassa, ja nämä eivät ole vetäneet vertoja Englannin aterialle, ei millään.
    Dumle-kaakaota kannattaa ehdottomasti kokeilla. Siitä saattaa seota myös jokunen naishenkilö.

    ReplyDelete
  5. Herkkulista, nams, kuvat jos vois syödä, en tiedä, miten kävis :P

    Vai on alkanut leffa aika kisuilla, mikäs sen mukavampaa, kyllä tuosta isosta kauniista ikkunasta on hyvä tarkastella tienoita :D

    ReplyDelete
  6. Mulla on samanlainen vanha punavalkoinen kahvipurkki, sain sen juuri mummin jäämistöstä. Eipä ole papuja tullut paljon käytettyä kuin chilin teossa. Mun uusi lemppari on ollut amerikan malliin kaakaoon kellumaan vaahtokarkkeja, ne sulaa ihanasti, kannattaa kokeilla! :)

    ReplyDelete
  7. Täytyy myöntää että olen sellainen herkuttelija että olen jo kokeillut vaahtokarkkeja kaakaossa, ja voin yhtyä mielipiteeseesi, Linda: hyvää on! Yhdysvalloissa minua mietityttivät aamiaismurot, joissa on vaahtokarkkeja. En kuitenkaan ostanut niitä, joten niiden makoisuus jäi arvoitukseksi.
    Tuo kahvipurkki oli täällä keittiössä jo valmiiksi, odotti vain täyttämistä!

    Seijastiina; ehkä kuvia ei kannata kumminkaan syödä! Tai nuolla tietokoneen ruutua :-D

    ReplyDelete
  8. Baked beans! Hyi yöööök! Yksi kuvottavimmista ruuista ikinä, etenkin jos siihen vielä lisää englantilaisen makkaran niin ylös meinaa tulla ja salamana (kokemusta on, ikävä kyllä). :D Englantilainen jouluateria/joulu ylipäätään on jäänyt väliin vaikka kolmesti olen Englannissa asunut.

    ReplyDelete
  9. No voi, minä kyllä kaipaan vähän niitä englantilaisia makkaroitakin... ja kunnon lihakauppoja, mitä Suomessa ei ole muualla kuin kauppahalleissa.
    No jåå, jonkun herkku on toisen... ööh... yökky?

    ReplyDelete
  10. Joo, tosi "terveellisiä" aamiaismuroja ;) mutta entäs amerikkalaisten yksi jouluruoka: makea perunalaatikko = uunissa paistettua perunamuusia jossa päällä vaahtokarkkeja ladottuna. En oo maistanu mutta hieman arvelluttaa... Hämäläistä imellettyä perunalaatikkoa sen pitää olla! :)

    ReplyDelete
  11. Herkullinen gourmet leipä, ehdottomasti maistaisin jos tarjoaisit...tykkään pavuista..ja mulla on iso maha kaikki menee mitä tarjotaan, paitsi haggis...hehe. hehh...eivätpä saaneet ujutettua mihinkään ruokaan mulle sitä vaikka yrittivät, nimittäin moottoripyöräreissulla 2005 Skotlannissa. Olen myös herkkupeppu, joten jälkimmäinen sopii oikein hyvin. Mutta tod.näk.kerkeän syömään dumlet ennenkuin saa niihin mitään päälle.
    Nytkin olen jo alkanut varustautumaan jouluun, ettei vaan viherät kuulat lopu kesken.

    Siepä oot kyllä hauska tyyppi.
    Oikeesti...aikuisten...;=)

    Vai on tinttileffat alkaneet...;=)

    Erittäin mukavaa loppuviikkoa, muuten joko saitte tekin lunta niskaanne.

    ReplyDelete
  12. Jo saatiin, Tuija, lunta niskaan oikein urakalla tänään! Ja juuri uutisista luin että Turuussa meinasi bussi ajaa Auraan, hui. (Siis jokeen, heh, ei kylään).
    On hyvä aloittaa treenaaminen ajoissa joulun syöminkejä varten, ettei sitten tule kauhealla shokilla kaikki herkut kerralla ;-) Minä olen syönyt haggista, runsaasti pippurilla maustettuna, ja ihan syötävää se oli... kun ei ajattele mitä siinä on. Ja onhan se haaskausta kyn nykyään syödään suunnilleen ainoastaan paistia. Itsekin teurastuksessa mukana olleena tiedän että eläimessä on hyvin paljon muutakin syötävää, ja jos se kaikki "muu kuin paisti" menee merikotkille tai koirille on se karmeaa haaskuuta. Lihan tuottamiseen kun kuluu paljon enemmän energiaa ja tilaa kuin kasvisten, väittävät.

    Oh, Linda, en ollut kuullutkaan tuollaisesta perunaloorasta! Minun äiti on 100% hämäläinen ja tekee todella hyvää imellettyä perunalaatikkoa. Olen pari kertaa tehnyt sitä itsekin. Ei voi olla muunlaista perunalooraa! Ne muut ei ole aitoja!

    ReplyDelete
  13. Minä söin opiskeluaikana aika usein tuollaisia papuja. Keittojakin niistä värkkäsin erilaisin maustein. Ja kyllä nälkä lähti!
    Tuo jäkimmäinen ohje pitääkin vinkata meidän nuorisolle, mums :)

    ReplyDelete
  14. Hehe, Omenaminttu, tämä oli tällainen huumoripostaus... mutta ei huumoria ilman toden pilkahdusta!
    Tänään tein kaalilaatikkoa blogisi ohjeen mukaan. NAM! Taidanpa hakea kohta kolmannen annoksen. Ja smetananokare päälle, ettei mene liian terveelliseksi ;-)

    ReplyDelete
  15. Veit sanat suustani! Meille tuo "uunimuusi" kantautui lahtelaisen mummin kautta joka teki sitä vikonloppuruokana. Minulle se tosin on aina nimenomaan jouluruoka :)

    ReplyDelete
  16. Kohta selviää että ollaan sukua ;-) Äitini äidin suku on Kärkölästä, ihan Lahden läheltä. Äidin isäkin jostain sieltä läheltä.

    ReplyDelete
  17. Hahaa! Tämän valtakunnan ruokavalio pohjautuisi (Unnan ruokia lukuunottamatta) pelkille baked beanseille ja kaakaolle, ellei yliopistoruokaa olisi :) Valkoiset pavut tomaattikastikeessa ovat Se perusaines, jota on aina pakko olla kaapissa.

    ReplyDelete
  18. Kyllä tälläkin elää... nimim. kokemusta on. Voisi sitä terveellisemminkin syödä, ja aina silloin tällöin repäisen. Mutta kun tulee nälkä ei silloin ehdi alkaa kokata.

    ReplyDelete
  19. Ah, jokaisessa blogissa on nyt ruokaa... Nälkä! ;-P

    ReplyDelete
  20. Voi ei! Nyt tarvittaisiin satelliitin kautta toimivaa ruokalähetystä!

    ReplyDelete
  21. Nuo kaksi oli ne kauhistuksen kauhistukset Englannissa, muuten melkein mitä vain söin, haggista kukaan ei tosin koskaan tarjonnut. :D Niitä ihania paksuja ranskalaisia on kyllä ikävä ja oikeita kolmioleipiä (Suomessa ne ei ole niin hyvin). Makeista herkuista en puhukkaan, mutta kaikki kakut, keksit ja juustokakku! *hajoaa ikävään*

    ReplyDelete
  22. :-D No älä nyt hajoa hyvä nainen, perjantai-iltana ainakaan! Niin se kai on, että joka paikassa on hyvää ja huonoa, ruokaa ja muita asioita.
    Kolmioleivät on, niin kuin sanot, briteissä ihan oma taiteenlajinsa. Teenkin niitä mielellään itse: tonnikala ja kurkku, muna-krassi, kinkku-sinappi... Vesihän tässä kohta herahtaa kielelle. Ja oikeanlaiset ranskalaiset, mitä muuten saa myös Belgiassa, paksut melkein lohkoperunat.
    Niin, entä flapjack? (Paksu kaurakeksin tapainen kostea patukka), tutustuitko siihen? Tosi terveellistäkin! (Vain paljon voita ja sokeria ja kaurahiutaleita, siis pelkkiä laihduttavia luonnonaineita, ehkä myös suklaakuorrutus).

    ReplyDelete
  23. Flapjackeja en itseasiassa ole tainnut Englannissa koskaan syödä, ei ainakaan tule mieleen. Suomessa kyllä, Punnitse ja säästästä saa monenmoisia. :) Tai en syö enää kun nyt välttelen hiilareita ja kieltämättä myös kyllästyin niihin. ;D

    ReplyDelete
  24. Ahaa, Punnitse ja säästä ;-) Täytyypä käydä joskus katsomassa- Onneksi on tiedä yhtään sellaista kauppaa olevan missään lähistöllä...

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!