Wednesday, 24 November 2010

Ullakon ikkuna

Vinttini länsipäädyn ikkuna on kokenut säitä. Etenkin keskimmäisen ruudun alapuite oli niin lahonnut, että lasi oli valunut noin sentin verran alas jättäen raon ikkunan yläosaan. Se ei haittaa, sillä ullakkoa ei muutenkaan ole eristetty – siellä on vain kaksinkertaiset lautaseinät: vino runkolaudoitus ja sen päällä vuorilaudat ja -rimat.
Viime kesänä seinää maalatessani onnistuin vieläpä heilauttamaan tikkailla keskimmäiseen ruutuun halkeaman. Se on nyt ollut paikattuna teipillä ja vahvistettuna vielä pahvinpalalla.

Onneksi on varaosapankkeja. Paraisilla on hyvä, Curation eli Turunmaan korjausrakentamisyhdistyksen ylläpitämä "pankki" ihan kalkkikaivoksen vieressä, vanhojen työläisrakennusten lomassa. Rintamamiestaloon on helppo löytää oikean kokoisia ikkunoita, sillä se on oikeastaan alkukantainen pakettitalo.

Blogiani varmaan lukee monikin vanhan talon korjaaja joka tekee paljon siistimpää jälkeä kuin minä... niinpä ei ikkunan korjauksesta sen enempää. Kulmarauta maalattiin ensin ruostesuojamaalilla, minulla ei nyt ollut muuta väriä kuin mustaa, mutta sillä ei ole väliä. Siihenhän tuli päälle valkoinen pellavaöljymaali (Allbäck: sävy mandelvit). Tässä ei kittejä ole vielä maalattu, niiden vuoro tulee vielä.
Ikkunaa ei ole vielä nostettu paikoilleen vaan se odottaa tällä hetkellä toisen maalikerroksen kuivumista. Pakkanen ei haittaa pellavaöljymaalin imeytymistä eikä kuivumista, väittää Panu Kaila. Ainakin alin maalikerros kuivui oikein hyvin.

Talitintit, nuo pienet paholaiset, nokkivat syksyisin yleensä kaikki kesän aikana uusimani kitit talvirasvaa kerätessään. Olen kokeillut kaikenmoisia konsteja yrityksissäni suojella kittiä. Isoisäni vanhoissa muistiinpanoissa lukee, että kitin päälle voisi ripotella valkopippuria. Koska en siitä mausteesta juurikaan pidä, minulla ei sitä ole. Mutta chilipippuria löytyi, oikein chileläistä mallia. Niinpä ripottelin sitä. Kuten sanottu, ikkuna ei vielä ole paikoillaan joten tinttitestiä ei vielä ole suoritettu.

7 comments :

 1. Ay, caramba! Siinäpä tulee tinteille joulufiilis, kun nostat ikkunan paikoilleen. Yes sir, alkaa polttaa...

  Seuraan aina suurella mielenkiinnolla talon rakentamiseen tai korjaamiseen liittyviä töitä. Salainen haaveeni olisi joskus päästä seuraamaan alusta loppuun, miten talo rakennetaan. Olletkin se onnistuisi vain, jos itse rakentaisi / rakennuttaisi :-/

  ReplyDelete
 2. Ohhoh, no se olisi aika pitkä projekti seurata! Tai, jonkun paikalleen valmiina tuotavan talon pystytys ei kauaa vie mutta se onkin rakennettu muualla, pitäisi mennä tarkastelemaan sen rakentamista johonkin tehdashalliin.
  Tällainen korjaaminen on palasia sieltä täältä. Minuakin kiinnostavat talojen rakennusasiat, luen aina niitä koskevat artikkelit huolella. Suomalaisissa talonrakennuslehdissä vain on harmittavan usein artikkeli "Näin asennat laminaattilattian".

  ReplyDelete
 3. No niin,nyt sitten tintit saa uutta tilaisuutta,kun laitat ikkunan paikoilleen,nokkivat uudelleen.:D.

  ReplyDelete
 4. Sitähän tässä juuri pelkäänkin! Ehkä ne jopa pitävät chilistä. Ne ovat todella tehokkaita, ja nättejä ja kivojahan ne ovat kunhan pysyvät lintulaudoilla ja puiden oksilla. Ikkunanpuitteeni lahoavat kun niiltä nokitaan suoja pois :-(

  ReplyDelete
 5. Ei taida chili auttaa. Jopa täkäläisten lintujen ruoansulatus lienee sen verran tuikealle tavaralle sopiva, sillä lämpimämmissä maissa tipuset napsivat luonnonvaraisina kasvavistakin chileistä "marjat" parempaan talteen. Joillakin villichileillä jopa mainitaan itävyyden olevan heikko ilman linnun ruoansulatusjärjestelmän tarjoamaa pehmennyskäsittelyä.

  Nimim. Lintujen ruoansulatusta hiekkapaperi- ja liotuskäsittelyillä imitoinut

  ReplyDelete
 6. Ai, hitsi! Täytynee sivellä päälle myös tervaa. Senkin väitetään auttavan (ehkä...). Minulla on tervantuoksuista hyttyskarkotevoidetta joka ei karkota hyttysiä vaan ainoastaan tahraa vaatteet, mutta jota voisi kokeilla sivellä kitin päälle.
  Etkö voinut hankkia livetipua hoitamaan chilin siementen esikäsittelyn? Siitä olisi ollut iloa Unnallekin :->
  Nimim. Sympatiat nollassa tinttejä kohtaan

  ReplyDelete
 7. Heh, livetipusen salmonellariskit eivät juurikaan innosta kokeilemaan, vaikka Tuutusella olisi varmasti ollut ilo ylimmillään :D Joku chilifoorumilainen oli muistaakseni pikkupapukaijaansa hyödyntänyt siementen esikäsittelyssä ellei sitten jäänyt pelkän harkinnan tasolle.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!