Saturday, 30 May 2015

Haikeat hyvästit keväälle

Haikein mielin on aika todeta, että kevät on loppumassa. Aivan liian pian tänäkin vuonna. Onneksi se sentään alkoi aikaisin, ja onneksi ei tullut toukokuun helteitä viemään kevään kukkia aivan liian pian. Silti kaipaan niin aikaa, jolloin ruoho ei kasvanut silmissä ja jolloin lehdet olivat vasta puhkeamassa! Kun kevään pienet ensi kukat olivat aiheuttamassa ihmetystä ja ihastusta.
Siperianesikko liittyi viimein esikkokarkeloihin.

The spring is once again over much too soon – it only just began!

Pieniä ja ihmeellisiä kukkia on onneksi nytkin. Tämä on huono kuva, mutta kyllä tästäkin näkee pari ihastuttavan pientä kellomaista narsissin kukkaa – virvanarsissit ne siinä. Nämä pärjäsivät hyvin vanhan taloni kivijalan edustalla. Narsissien välistä nousee ruostekukan vaaleanvihreä lehti, nekin ovat talvehtineet!

Viime syksynä istutin puutarhaani nunnannarsissia, siis sen aitoa luonnonlajia. Lajikkeitakin kutsutaan nunnannarsisseiksi, ja sellaistakin istutin, mutta tämä oikea aito ja alkuperäinen on se, josta eniten iloitsen. Olin epävarma sen talvehtimisesta ja istutin sitä pariin eri paikkaan sekä vielä ruukkuun sisälle. Kävi sitten niin, että ruukussa talvehtivat kuivuivat, mutta avomaalla ne pärjäsivät oikein hyvin.
Kuvasta on vaikea saada selvää siitä, miten siro ja viehättävä tämä laji onkaan. Kukkavarsi on noin 20 cm korkea, lehdet kapoiset kuin ruohosipulilla ja ihanat tummankeltaiset kukat avautuvat sarjana varren päähän. Olen rakastunut!

Yhtä sulokas on toisaalta myös kestosuosikkini, pienikukkainen orkideanarsissi 'Hawera'.

Roteva kerrannaiskukkainen 'Manly' ei sen sijaan kainostele eikä siroile, vaan kaipaa vierustoverinsa kiinanpionin tukea saariston viimassa.

Varsin rotevia ovat myös upeat 'Exotic Emperor' -narsissit, jotka sain kaupanpäällislahjana Viherpeukaloilta syksyllä. Tämä on hurjan hieno kukka, ja valtava! Tulppaanien kanssa harmittaa vain se, että pihallani kukkii peurojen takia vain noin 25 tulppaania noin 300:sta, eli yli 90 % kukkavarsista on syöty. Aika kova verotus, mutta se on joka vuosi samanlaista. Nämä kaksi ovat verkon sisällä, siksi ne ovat säästyneet kukkaan asti.

Pakko myöntää, että kevät on tullut ja mennyt. Linnut ovat saapuneet ja jatkaneet matkaansa kuka minnekin. Pari kurkea on rantaniityllä, ne ovat ehkä päättäneet asettua taloksi.

Tervetuloa kesä!

Nunnannarsissi, luonnonlaji – Narcissus jonquilla
Orkideanarsissi – Narcissus triandrus ja Triandrus-Ryhmä
Ruostekukka – Crocosmia
Siperianesikko – Primula cortusoides
Virvanarsissi – Narcissus bulbocodium ja Bulbocodium-Ryhmä

47 comments :

 1. Kyllä onkin sööttejä narsissia. Se on tosiaan ollut kiva, kun kaikki on kukkinut kauemmin, kun viime vuonna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, on hirmu sääli, jos tulee helle ja vie kaikkein ihanimmat kevätkukat.

   Delete
 2. Juu, kesä on ovella. Seuraavana syksy. Ja tiimalasi valuu jo meikäläisen kesälomassa... Tosi positiivinen asenne mulla, vai mitä? ;O) Aivan ihanat nuo sun vaaleat tulput ja narsissit! Missä kisut?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hihii, asenne kohdillaan, suomalainen perusmelankolia! Mutta jotenkin ajan kiitäminen tuntuu luissa ja ytimissä, ja kesän jälkeen on tosiaan sitten vuorossa syksy, kamalaa! Keväällä siihen tuntuu olevan niin ihanan pitkä aika. Kesällä sen sijaan.. No, ei mennä siihen vielä. Sun loma vasta alkoi, hip hei!
   Kisut ei kerrankin osuneet kuviin! Tipuja niiden sijaan.

   Delete
 3. Haikeaahan se on kevään päättyminen - jotenkin on aika hassua, kun nyt jo kaipaa ensi vuoden kevättä ja sen tuomaa kukintaa. Pitäisi kai vain yrittää elää tässä ja nyt!
  Aivan ihastuttava tuo aito ja alkuperäinen nunnannarsissi :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihastuin nunnannarsissiin Amsterdamin kasvitieteellisessä muutama vuosi sitten ja olin niin iloinen, kun sain tilattua sitä viime syksynä! Todellakin pitäisi vaan keskittyä tähän hetkeen eikä murehtia syksyn lähenemistä, ollaan vasta nipin napin toukokuussa kumminkin.
   Sanot naulan kantaan tuon, että kaipaa jo ensi vuoden kevättä. Niin minäkin.

   Delete
 4. Kevät on ohi. Minusta tänään ilmassa oli ekaa kertaa kesän tuoksu, ja tällä viikolla nurmikon on saanut leikata kahteen kertaan. Selvä kesän merkki. Upeat narsissit!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pitkälle pääsitte leikkaamatta kovin tiuhaan, jos vasta tällä viikolla. Mutta hyvä niin. Seuraavaksi voikin alkaa toivoa sateetonta kautta, että nurmi lakkaisi kasvamasta :-D Tosin mun siemenkasvatukset menisi myös sen siliän tien.

   Delete
 5. No voi vitsi; meillä on kyllä ihan kevät vielä. Vaikka kuinka monta tulppua vielä avautumatta! Mulla kevättä riittää juhannukseen, eli siihen asti kun en enää ole koko aikaa töissä. Juhannuksesta puutarha ei ole enää auki sunnuntaisin ja muutenkin on lyhyemmät aukiolot.
  Niin sieviä nuo virvanarsissit!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sehän on kiva, että siellä on vielä kevät. Harkitsen Satakuntaan muuttoa ;-)

   Delete
 6. Voi kuinka harmittaa nuo peurojen touhut tontillasi. Kauhea hävitys, jos 90 % tulppaanien kukkavarsista on syöty. Meillä Koskella joko on vähän peuroja, ne ovat arkoja tulemaan pihaan tai täkäläiset peurat ovat hirveän nirsoja. Havaintojeni mukaan 2012-2015 ne ovat syöneet tasan yhden ainoan tulppaanin kukkavarren ja minusta sipulinkin viime (tai toissa) vuonna. Ehkä erikoisin ja kallein tulppaani, joka täällä pihassa kasvoi. Olin ostanut sitä lajia kokonaista kaksi kappaletta Villistä niitystä muistaakseni syksyllä 2013. Ne olivat mielestäni aika kalliita enkä malttanut ostaa enempää kuin kaksi. Toisen näistä peura söi, nyhti sipuleineen maasta. Nyt toinen tulppaani kukkii (toistaiseksi) ja vierestä maasta nousee pelkkä lehti. Ehkä siis kaveristakin on jotakin jäljellä. Viime talvena pensaita on kalvettu ja oksankärkiä napsittu, jos ei ole suojattu, varmaan rusakot asialla. Kauniisti kasvaneen norjanruusun rungot ja oksat on kalvettu puhtaiksi. Uusia versoja ruususta on nousemassa, mutta kahden kesän kasvu tuhottiin. Tuo Hawera on suloinen! Sinä olet kyllä henkeen ja vereen aito kevätihminen, kun alat jo toukokuun lopussa surra. Minun isäni alkoi surra vasta juhannuksena sitä, että suvi on ohi ja syksy tulee. Minä taas pidän loppukesästäkin, ja myös syksystä. Keväässä on kyllä aika julmaa se, että se menee niin äkkiä ohitse.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, onnistuivat sitten löytämään sen kaikkein kalleimman ja harvinaisimman tulppaanin. Onneksi istutit niitä kaksi.
   Yleensä minuunkin iskee kesän loppumisen haikeus juhannuksena ja se pahenee heinäkuun myötä, mutta nyt on hirveä keväästä luopumisen tuska.

   Delete
 7. Peurat on kyllä aika ahmatteja. Kahelis syötiin toistamiseen tummalehtine terttuselja. Ajattelin napata sulta tuon idean ja laittaa siihen verkon.
  Kesä on minustakin nyt tullut. Toukokuu vois olla aina tuplana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ai hitsi, ne syövät seljaakin? Minun mustaseljojani on vain maisteltu ja jänis kalunnut jotakin oksaa.
   Toukokuu voisi olla tuplana, vähintään, tai triplana. Kaikki kiitää ohi niin kovaa vauhtia ja on vuoden kaunein aika.

   Delete
 8. Perkeleen peurat siellä kiusanasi! Oikeesti harmittaa niiten touhut puutarhagurun luona. ON se niin väärin! Tervetuloo tänne.....kun ei niin paljon olis varmaaan tarjolla syötävää.
  Voi, hennot narsissit on♡♡♡

  ReplyDelete
 9. Nii ja kevät se on vielä!!! Ainakin Satakunnassa..niinku Marjakin totesi...iisisti ny vaan siellä neiti Saaripalsta :)

  ReplyDelete
 10. Saiskohan peurat häädettyä saarelta sen avulla, että me lukijat haluaisimme nähdä enemmän kasveja kukassa blogisi välityksellä. Vaikka olisi uusi laki, jonka avulla peuroilta olisi pääsy kielletty teidän saarellenne?
  Kauniita narsisseja. Kevät taas vilahti kuitenkin hyvin nopeasti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En usko, että saarellani olevat metsästäjät suostuisivat peurojen häätöön! Minun pitäisi muuttaa jollekin vielä pienemmälle saarelle, jonne peurat eivät pääsisi jäiden yli eikä uimalla. Hmm!
   Vaikka kevät alkoi aikaisin, taas melkeinpä helmikuun puolella, niin se meni silti aivan liian nopeasti.

   Delete
 11. Kevätfani ilmoittautuu! Kasvit ei sinänsä ole mun juttu, mutta kaikki mitä kevät tekee luonnossa, on kuitenkin viehkoa ja ilahduttavaa!

  Kesähelteet pelottaa. Viime kesä oli aivan hirvee. Enkä pääse helteitä pakoon muuten kuin muuttamalla, vaan kun en halua muuttaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Helle kerrostaloasunnossa on tosiaan tukala juttu. Hitsi, kun sulla ei ole edes parveketta! Ei se päivällä auttaisikaan, mutta yöllä kyllä.
   Keväällä kaikki on uutta, toiveikasta ja ihmeellistä. Ja jotenkin ihanan ilmavaa. Nyt alkaa olla raskasta, paljon lehtiä ja kaikkea, vaikea selittää.

   Delete
 12. Tänkte just samma igår att våren är slut och sommaren här. Alla skira nya blommor är borta eller håller på att vissna. Gräset tar överhand, tyvärr. Nu gäller det att tänka på annat, i trädgårdslandet är allt ännu bara i sin början och det är så roligt att se vad som kommer upp.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är sant, sommaren är ju trevlig tid också. Men inte så speciell som vårtid, när allt är i början.

   Delete
 13. Mullakin on ikävä kevättä. Taas kokonainen vuosi ennen kuin taas saa nauttia siitä ja se on niin lyhyt, että tuskin ehtii silmiä räpäyttää. Hetki menee, että ehtii tottua kesän runsauteen, vaikka onhan sekin tosi ihanaa. Söpöjä narsisseja, pikkuisia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, se ihana kirsikankukkien odotus, ja ilo ensimmäisen västäräkin pyrstönkeikutuksesta, ja kun eka kimalainen pörrää ohi pihalla... toisaalta nyt on vielä ihana syreeninkukkien odotus, ja pionien ja ja... mitä vielä! Kaikkea ihanaa luvassa .-)

   Delete
 14. Kumpa olisi mahdollista asua kahdessa maassa, ensin saisi nauttia Englannin keväästä ja sitten äkkiä kotiin oman kevään pariin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo olisi niin mahtavaa, periaatteessa! Nauttia lumikelloista jo tammikuussa ja narsisseista helmikuussa, ja sitten samat täällä Suomessa. Käytännössä ehkä vähän hankalampi muuttoliike sitten näiden kissojen kanssa.

   Delete
 15. Kevät <3 Onneksi kesäkin on tosi ihana ja uusia kukkia aukeaa päivittäin :) Sitä paitsi kesä alkaa vasta huomenna ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta! Vielä ehtii nauttia kevään viimeisestä päivästä :-D

   Delete
 16. Varjoissa kevät, aurinkopaikoilla täysi kesä. Nurmikkoa saa leikata urakalla. Silti kunnollinen kesän lämpö vielä odotattaa. Ja hyvä niin. Millään en vielä hennoisi kaikkea kevättä antaa pois.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvin sanottu, kesä tulkoon hitaasti.

   Delete
 17. Juu, kyllä sitä kesän kuumuutta ja jonkilaista raskautta oli eilen ilmassa. Keväälle saa todellakin sanoa hyvästit. Keväässä on enemmän väljyyttä, viileyttä ja aktiivisuutta kuin kesässä. Myönnän olevani enemmän kevät-kuin kesäihminen. Haikeutta on ilmassa. Samalla on myös kiitoksen paikka. Tämä kevät on ollut ihanan pitkä ja olen ollut onnellinen. Ja kohta avautuvat omenapuun kukat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, kevään väljyys ja valo on kivaa. Sinulla on ollut antoisa kevät. Onneksi se alkoi aikaisin!

   Delete
 18. Kauniita nuo narsissisi, olen vasta muutama vuosi sitten ymmärtänyt pienten ja herkkisten hienouden. Onneksi meillä on pitkä kesä edessä! En suostu haikeileen kevättä, vaikka se sujahti mulla sairastellessa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Et varmaan jää haikailemaan sairauksia, katse tulevaan kesään ja olkoon se terveyden täyttämä!

   Delete
 19. Kieltämättä tänään on haikea fiilis ja sellainen tunne, että kaikki on taas hurauksessa ohi. Ei kuitenkaan vaivuta epätoivoon, vaan otetaan ilo irti ihan jokaisesta päivästä tästä eteenpäinkin.
  Pitäisikö seuraavaksi kokeilla peurojen suhteen noituutta. Kudot vaikka sellaisen peurakuvatuksen ja pistelet sen sitten täyteen nuppuneuloja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei voi vaipua epätoivoon, kun syreenien kukkanuput pullistuvat.
   Heh, woodoo-peura, loistava idea! Olen ollut laiska sen peurakarkotelitkun valmistuksen kanssa, täytyisi sekoittaa uusi satsi ja lähteä ruiskuttelemaan.

   Delete
 20. Nunnanarsissi ja kurjet <3 Miten ihanaa, jos kurjet jäävät saarellenne!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kurjet ovat upeita lintuja. Niiden tulo huhtikuussa on vuoden kohokohta, mutta sitten ne jatkavat matkaansa. Kiva, jos tämä pari jää!

   Delete
 21. Tervetuloa, todellakin! Olkoon kesä Saaripalstalla kaunis ja rauhallinen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, samaa teille! Pysykööt lampaat aitauksessaan :-D

   Delete
 22. Ei ainakaan sään puolesta tunnu vielä kesältä! Aurinko paistaa, mutta lenkille piti pukea ulkoilupuku päälle, tuulee tosii kovasti. Onneksi sentään puutarhahommissa tuli auringossa lämmin.

  Naapuri keroi muuten nähneensä meidän tien päässä olevalla käääntöpaikalla kolme kaurista. Jaaha. *lähtee ostamaan piikkilankaa*

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänään tuulee ihan hurjasti.
   Ääh, sinnekin ne änkeevät!

   Delete
 23. Minustakin kevät on kaikkein paras vuodenaika, onneksi se oli pitkä tänä vuonna. Kevätkukkien lisäksi keväällä kaikki on mahdollista, nyt jo kaikki kasvit ovat ryöhähtäneet niin kasvuun, että pienet ja hennot ihanuudet jäävät jalkoihin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvin sanottu, keväässä on se tunnelma, että kaikki on mahdollista. On tilaa ja aikaa. Kesä vyöryy päälle ja se ruohonleikkuu, huokaus. Haaveissani on sorapiha!

   Delete
 24. Tämä kevät on ollut niin ihana, ennenaikaisista helteistä ei ole ollut tietoakaan ja sipulikukista on päässyt nauttimaan täysillä! Ihana tuo 'Manly' kaunis kontrasti pionin varsiin!. Meillä ei tänä vuonna nuo kellokukkaiset narskut kukkineetkaan, harmi! Onneksi Sinulla kuitenkin! Upeita lintuja nuo kurjet, meidän korvella ne pesivät ja huutelevat pitkin kesää...nyt taitaa alkaa kesä...tuulee ja sataa, kylmä, sitäkö se kesä on?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuulostaa ihan kesäsäältä!
   Kevät on ollut ihanan pitkä ja silti tuntuu, että olisi voinut olla pitempikin - eikö mikään riitä? Kevät saisi olla ympäri vuoden!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!