Friday, 1 May 2015

Kukkaloistoviikot muotopuutarhassa

Nyt se alkoi! Vuoden ihanin kuukausi, täynnä mitä kauneimpia kukkia, linnunlaulua, aurinkoa, valoa, valoa, valoa! Puihin puhkeavat kohta lehdet, mutta sitä ennen nautin täysin siemauksin valon määrästä, joka ruokkii silmiä ja sielua.
Valosta nauttivat kasvitkin. Tuoksuhyasintit pistävät parastaan. Tässä kukkii hempeän vaaleanpunainen 'Apricot Passion' yhdessä 'Ocean Magic' -helmililjan kanssa.

The spring is at its best right now. If one could turn off the clocks to stop time!

'Top Hit' -hyasintit ovat vähän kärsineet siitä, että niiden päällä oli iso männynkarahka peurasuojana. Varret ovat joutuneet taipumaan. Mutta ainakaan niitä ei ole syöty.

'Delft Blue'. Osa kukkavarsista on purtu poikki.

Todistusaineistoa viereisen laukan siementaimien lomassa. Tämähän niissä hirviöissä on ärsyttävää, ne puraisevat kukkavarren poikki ja joskus syövät, joskus sylkäisevät sivuun ja jättävät läjän lantaa kiitokseksi. Sitä voi sentään käyttää lannoitteena, mutta laiha lohtu.

'Purple Sensation' näyttää paljon paremmalta kuin viime vuonna.

Samettihortensia versoo suoraan oksien kärjistä! Töppössuoja auttoi, sekään kärki ei ole paleltunut. Tämähän on niitä hortensioita, jotka kukkivat vain vanhoilla oksilla, joten... joten... saa nähdä! Eläköön leudot talvet!

Tähtitulppaanitkin ovat herenneet kukkimaan. 'Persian Pearl' seuranaan pikkukäenrieskaa, joka sointuu täydellisesti tulppaanin keskustaan.

Sama lajike sivulta.

Ja vähän kauempaa... tästä tulee maratonpostaus, apua! Koeta kestää.

'Lilliput'.

TADAA! Juuri äsken kukkansa avannut tähtitulppaani 'Albocaerulea Oculata'. Ooh, ooh ja ooh. Tämä on uutuus puutarhassani, tilasin näitä viime syksynä Viherpeukaloilta, kun heidän valikoimissaan oli viimein tätä. Viidestä kukasta neljä on syöty, kun versot nousivat poissa ollessani, niin en tiennyt niitä suojata. Mutta onneksi, onneksi jäi tämä yksi! Iiik miten ihana! (Sekoan). Ja turha kai mainitakaan, että NYT tämän päällä on verkko.

Pienen pieni 'Gold Laced' -loistokevätesikko kukkii myös, ensimmäisenä useasta taimesta. Onneksi näitä on monta! Täydellinen kaunotar.

Kevään ensimmäinen voikukka ilahdutti myös äskeisellä puutarhakierroksella. Täytynee alkaa käynnistää ruohonleikkuria, paikoitellen nurmi on 10 cm korkeaa.

Sitten pantteriasioihin. Edellisen kirjoituksen kommenteissa kerroin, että Mustin korva halkesi eilen kiivaassa taistossa, kun tontillemme saapui tunkeilija. Repeämä on reilun sentin pituinen, sain sen painettua kiinni ja kiinni se myös pysyi loppupäivän. Tiputtelin eilen siihen Betadinea ahkerasti ja Musti oli kotiarestissa. Se harmitti sitä niin paljon, että tänään se on saanut mennä ulos eikä ole suostunut näyttäytymään kuin kerran, vaikka yleensä se tulee kutsusta varsin hyvin luokse.

Päästin Mustin kerran ulos eilen iltapäivällä ajatellen, että minun täytyy valvoa sitä. Se meni suoraan hiekkatielle piehtaromaan autuaasti, jolloin menin välittömästi (kuvan ottamisen jälkeen) kaappaamaan sen ja kannoin takaisin sisälle. Haavaan ei ole hyvä päätyä hiekkaa! Onneksi se oli kuitenkin puhdas.

Isäntäpantteri sairauslomalla. On se kiltti, hyväksyi tilanteen ja antoi minun hoitaa.

Kun menin luokse, Musti kiepsahti tapansa mukaan selälleen, jolloin olin huolissani, että haava aukeaa. Ei se auennut.
Tänään Musti voi jo mainiosti ja haava on kivasti kuivunut. Oikeastaan korvahaava tuntuu vaivanneen kissaa niin vähän, että epäilen, onko sillä juurikaan tuntohermoja korvissa. Jos korvakarvaa koskettaa, on selvää, että kissa heilauttaa korvaansa, mutta ehkä hermot ovat vain yhteydessä karvoihin? Musti ei yrittänyt ollenkaan räplätä korvaansa, ei ollut surkeana eikä vaikuttanut siltä kuin korvassa olisi mitään ihmeellistä. Onneksi! Vertakin siitä tuli vain kaksi tippaa.
Äsken Musti tuli nauttimaan lounasta ja sen korva näyttää edelleen hyvältä.

Eilen illalla bongasin haloilmiön, joka on ilmeisesti tarkemmalta nimeltään 22 asteen rengas. Hieno!

Tänään salossa liehuu tietenkin Suomen lippu. Iloista Valpuria!

Loistokevätesikko – Primula Polyantha-Ryhmä
'Ocean Magic' -helmililja kuuluu lajiin Muscari aucheri
Pikkukäenrieska – Gagea minima
Samettihortensia – Hydrangea aspera ssp. sargentiana
Tuoksuhyasintti – Hyacinthus orientalis
Tähtitulppaani – Tulipa humilis

39 comments :

 1. Jag sitter på båten och kan nästa inte bärga mig, det finns så mycket vackert att hitta i trädgården.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oj, välkommen till ön! Hoppas det är jättesnabbtur.

   Delete
 2. Ihanaa kukkaloistoa! Ooh, ooh, ooh huokailen minäkin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toukokuun voisi nimetä uudestaan ooh-kuuksi :-D

   Delete
 3. Voi Mustia. Onni ei ainakaan ollut moksiskaan, kun korvalehteä tökittiin neulalla ..välill pitkäänkin, kun verta ei tullut ( siis sokeriarhojen tsekkausta varten). Pipille puhallua ♡
  Oi sun kukkia ♡♡♡♡ Niin harmittaa sun puolesta, kun elikot rouskii aarteesi :(
  Hyvää vappupäivää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ilmeisesti korvalehti ei ole kovin herkkä, onneksi!
   Elikot ei ole rouskineet sentään kaikkea, juhlan aihetta siis on :-)
   Kiitos, samoin!

   Delete
 4. Kaikikissa kuvissa kaikki oli niin ihania, olen niin iloinen kun älysin laittaa hyasintteja kukkapenkkiin, nuput avautuvat kohta, ensi syksynä määrää lisätään. Ei haittaa vaikka teet mielestäsi maratoonipostauksia, niissä on aina asiaa ja upeita kuvia!

  Musti-toipilaalle rapsutukset ja kynnenteroitukset seuraavaa yhteenottoa varten!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, hyasintteja joka syksy lisää vaan! Ne ovat aivan ihania yhdessä kaikkien kevätkukkien kanssa. Ja helmililjojen, kun ne ovat ikään kuin jättikokoisia, sama kukkapamppu :-D
   Hui, toivottavasti seuraavaa yhteenottoa ei tule. Olen ollut niin tyytyväinen siihen, että Musti on alkanut yhä useammin juoksemaan sisään, kun näkee Vipen, kylläkin muristen, mutta mielummin niin kuin lähitaistelua. Minä olen sitten hoitanut Vipen pelottamisen pois tontilta.

   Delete
 5. Mustin korvahaavalle pikaista toipumista!

  Mäkin olen miettinyt minkä verran kissan korvissa on tuntoa - Kollo tykkää, kun sen korvia "hieroo". ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Se on jännää, että Kollo tykkää korvahieronnasta :-D

   Delete
 6. Mustin toipuminen etenee hienosti. Korva ei taida olla kissan herkimpiä paikkoja, ehkä luonto on asian nin hoitanut.

  Ei tämä maratonilta tuntunut, ihana katsella muiden kukkivia taimia kun omat ei vielä kuki.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, korva kuitenkin usein taisteluissa repeää, joten hyvä, ettei ole niin herkkä. Ja ulos jääneillä kesäkissoilla korvanpäät paleltuvat talvella :-(
   Kiva kuulla, että ei tuntunut liian pitkältä!

   Delete
 7. Ihania kuvia, ei lainkaan tuntunut maratonilta. Teillä on kevät pitkällä. Meillä täällä Pohjois-Karjalassa kaikki nämä jutut vielä edessä päin.
  Hyvää vappupäivän jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. KIva kuulla, että viihdyit. Kiitos, samoin!

   Delete
 8. Ihania kuvia! Ja monta tulppaania jo kukassa. Täydellistä!

  ReplyDelete
 9. Valoisuus on aivan huippua! Kiitos myös virtuaalisesta puutarhakierroksesta.
  Pikaista paranemista isäntäpantterille ♥.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Isäntä lepäilee sängyssä, menen halailemaan, lohtuhalit kelpaavat aina ♥

   Delete
 10. Voi Mustia, toivottavasti haava paranee nopeasti. Eikös ihmiselläkin korvalehti ole aika "tunteeton". Muistelen kuulleeni aikoinani tällaista, kun tyttärelle laitettiin reikiä korvakoruja varten. Verisuonia korvalehdessä kyllä on paljon, joten siksi siitä tulee vertakin runsaasti.
  Ihania kukkijoita sinulla on niin paljon, että niiden esittelemiseen maratonpostaukset ovat ihan välttämättömiä. Lisää vain, ei haittaa laisinkaan.
  Lämpimät onnittelut TOP10:n sijoituksestasi. Ja mukavaa vappupäivää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, ei meilläkään korvassa kovasti tuntoa tunnu olevan. Kissan korvasta tuli onneksi hirmu vähän verta, kaksi pisaraa jos sitäkään.
   Totta, maratonpostaukset on välttämättömiä :-)
   Kiitos, on hienoa olla samalla listalla niin upeiden blogien kanssa!

   Delete
 11. Samettihortensia ja tähtitulppaani olisivat tervetulleita minunkin puutarhaani,.Leonard on kohta avaamassa jotain: Onko lehteä vai kukkaa, sen aika näyttää.

  Nyt täytyy lähteä googlaamaan samettihorstensian kukintoa. Mistä sinä näitä harvinaisuuksia löydätkään...Minusta usein tuntuu, että pitäisi saada kaikki hortensiat.

  Nyt on miljoona, ziljoona scillaa, mutta en saa niitä näyttämään kuvissa miltään..

  Voi poloisen pantterin kovaa elämää...Hän näyttää vähän siltä, että 'nyt ei olisi niin väliksi kuvaaminenkaan.'

  ReplyDelete
 12. PS Samettihortensia vyöhyke I. Leonard Messel sentään on vyöhyke I-...eli ei kuulemma kokemusta ja nyt jos minä onnistun tuon herkän herran kanssa täällä, niin se kyllä leivää sitten vaikka Viherlandia kautta eteenpäin.

  PPS. Toukokuu...hieno kuukausi, esim. 5.5. ystävä vie lounaalle Viherlandiaan ja kuinkas sattuukaan siellä minua odottaa luottopuutarhuri minulle valitsema helmiorapihlaja, joka on synttärilahja ystävältäni. Siis ihan huippu kuukausi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, samettihortensia on talvenarka. Minulla se on talvehtinut ilman suojaa jo viisi talvea, mutta tämä on ensimmäinen kevät, kun se versoo vanhojen oksien kärjistä. Kukkiminen on epävarmaa, mutta jos kukkia tulee, ne ovat upeat (tykkään eniten litteistä pitsiliinamaisista hortensiakukinnoista).
   Iloista toukokuuta!

   Delete
 13. Ihana, ihana toukokuu <3 Mitkä värisävyt muotopuutarhassasi <3 Iloista Vappuiltaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muotopuutarhassa on sun värit! 'Gold Laced' -esikot ei sovi sinne yhtään, mutta en uskalla siirtää niitä kaikkia kerralla, jos eivät vaikka kestäisi sitä. Niinpä olen siirtänyt niitä yksi kerrallaan muualle :-D
   Kiitos, samoin!

   Delete
 14. Kukkaloistoviikot kuulostavat ihanilta!
  Ja onneksi Musti on kunnossa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi Musti näyttää voivan hyvin! Nyt on edessä vuoden ihanimmat viikot.

   Delete
 15. Mitä pidempi postaus, sitä parempi! Minullakin avautui tänään eka tähtitulppaani<3 Lapsuuden kodissani härkävasikoille napsauteltiin EU-merkit korviin, eikä se ilmeisesti niitä paljoa satuttanut! Puhdistaminen on ollut varmasti hyödyksi, hiekkainen haava ei kuulosta hyvältä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, sullakaan ei ole postaukset ihan lyhyitä, niin mäkin kehtaan maratoonata ;-) Ja totta puhuen luen kaikki sun postaukset todella mielenkiinnolla, kanssahurahtaneen kasvihullun jorinoita ja pohdintoja, ilonaiheita ja puuhailuja on viihdyttävää lukea!

   Delete
 16. Musti, reipas ja rohkea isäntäpantteri ei pienistä vältsi! <3

  ReplyDelete
 17. Kyllä lähtee! Silmien täydeltä herkkuja. Minunkin kirjopikarililjoista muutama näyttää lopulta ilmestyneen. Kiitos ohjeista, ensi kerralla ajoissa liikkeelle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, nyt lähtee toden totta! Ja tänään piti olla sadepäivä, mitä ihmettä, aurinko paistaa täydeltä terältä! Etelätaivaalla näkyy jotakin pilveä, olisiko sieltä se sade tulossa sitten. Täytynee mennä nyt heti pihahommiin! Tässä auringossa kukat poksahtelee auki kuin viimeistä päivää.
   Hyvä, että osa pikarililjoista on elossa!

   Delete
 18. Onnittelut täältäkin! Luen paljon blogiasi ja tykkään, mutta olen tooosi laiska kommentoija. Nuo nelijalkaisten kiusat on tuttuja mullekin, ei niinkään kotona vaan mökillä, joka on lapsuudenkotini. Pupujussit ja myyrät tekevät tuhoa sen kun ehtivät.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos!
   Puutarhurointi on yhtä luonnon kanssa taistelua :-D

   Delete
 19. Kaunista tämä kevät aika on. Linnut laulaa niin ihanasti... :). Iloista kesän odotusta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä, linnut ja perhoset tekevät tästä juhlaa. Toivon, että kesä ei kiirehdi tulollaan, tämä on vuoden hienointa aikaa!

   Delete
 20. Ooh-kuu, mikä loistava oivallus! Musti-parka!! Tai siis hienoa, että se selvisi ilmeisesti pelkällä säikähdyksellä, mutta hitsi vieköön, toisen KORVA.

  Nuo sinun syödyt kukkasesi harmittavat kyllä melkein yhtä paljon kuin Mustin kohtalo. Lihoiksi ne peurat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Peurapata on hyvää :-)
   Mustin korva näyttää paranevan tosi hyvin. Olen huipputyytyväinen siihen, että kyseessä ei ollut vakavampi ruumiinosa. Päivän ainoa laivavuoro lähti nimittäin suunnilleen samalla minuutilla rannasta kuin haaveri tapahtui.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!