Sunday, 3 May 2015

Sadepäivä saaristossa

Eilen piti olla sadepäivä. Sääennustuksessa oli pelkkiä pilviä ja yksi tai kaksi sadepisaran kuvaa niiden kanssa. Tältähän se sitten näytti:

Yesterday was supposed to be a rainy day. As it sometimes happens here at sea, the rain was somewhere to be seen and eventually showed up only for half an hour.

Löysin muotopuutarhasta neitoperhon.

Ihailimme Ransun kanssa hyasintteja: 'Top Hit'.

'Splendid Cornelia'

'Apricot Passion'

Muotopuutarhan vieressä olevan vaahteran juurella avautuivat ensimmäiset 'White Lady' -pienitorviset narsissit. Kun nämä reilun viikon päästä ovat täydessä kukassa, on tuoksu huumaava.

Tolkien-penkissä avautui orkideanarsissi 'Merry Bells'. Taustalla matalampi 'Bilbo' vasta nuppuilee.

Ensimmäiset kevätesikon kukat alkavat raottua. Tämä kuuluu tonttini luonnonkasvustoon.

Välillä sade yritti tulla, mutta ei sitten tullutkaan. Nämä pilvet lienivät jossain Turun yllä. Koivut hiirenkorvailevat.

Kirjosieppo-ukkeli saapui asuntokatsastukselle silmäilemään vaahteran vieressä olevaa pönttöä.

Tintti oli sitä mieltä, että etsiköön asunnon muualta.

Kostea kevätniitty näyttää lupaavalta, narsisseja on tuloillaan.

Tarkastimme Ransun kanssa myös Rohan-puutarhan.

Löysimme parsarisoton aineksia kasvimaalta. Nämä aikaisimmat kasvavat betonirengas-kohopenkissä, jossa multa lämpenee keväällä hyvin äkkiä, parsan ystävän suureksi riemuksi. Nämä ensimmäiset parsatangot nousevat renkaan etelänpuoleisella osalla.

Mustikin partioi pihalla, tietenkin.

Tämän kirjoitettuani ryhdyn viimein nurmikon leikkuuseen! Mukulaleinikin kukat ovat onneksi niin matalalla, että niistä suurin osa säästyy leikkurin terältä.

Vippe hengaili kylässä sekä päivällä että vielä myöhään illalla (kuva otettu keittiön ikkunasta), joten yritin olla Mustin kanssa ulkona. Ilta- ja keskiyön kierroksetkin teimme yhdessä, Musti onneksi nauttii yhdessä pihalla olosta niin paljon, että seuraili minua tontin ympäri ja tuli sitten kanssani sisälle nukkumaan.

Yhdessä vaiheessa satoi noin puolen tunnin ajan, jolloin siirryin jatkamaan talven yli seissyttä projektia muuraamalla kellarin rappusia. Miten aika rientääkin, kuvittelin saavani ne syksyllä valmiiksi! Siis viime syksyllä.

Illalla paistoi taas aurinko niin nätisti.
Aurinkoisia kevätpäiviä!

Hyasintti – Hyacinthus orientalis
Kevätesikko – Primula veris
Orkideanarsissi – Narcissus triandrus ja Triandrus-Ryhmä
Pienitorvinen narsissi – Narcissus ryhmä 3

33 comments :

 1. Olen nyt ottanyt tavaksi avata Pinterestin tuohon viereen ja etsiä sieltä mainitsemiasi kasveja talteen. Hyasinttiluettelo kasvaa!! Miten voivatkin olla noin suloisia!

  Siellä ollaan niin pitkällä keväässä jo, vaikka ei me nyt niin kaukana ollakaan. Onneksi ei meillä juuri ruohoa ole enää leikattavaksi täällä kaupungissa - maalla sitten ties mitä vihreää nurmikontapaisella riittää kyllä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saa minunkin kuvia pinnata, mutta niihin täytyy sitten itse kirjoittaa lajikenimi. Hyasintit ovat upeita!
   Mitä vähemmän leikattavaa nurmea, sen parempi :-D Äkkiä se kyllä siistiytyy. Minunkin tonttini oli nokkospöheikköä, ja on vielä osittain edelleen, mutta kun sen niitti ja alkoi ajaa leikkurilla, tuli ihan nätti nurmi kaikenlaista sekakasvustoa, mm. noita ihania luonnonkukkia kiurunkannusta, käesrieskaa ja mukulaleinikkiä.

   Delete
 2. Ihana kukkapiha sinulla ! Olen tähän asti ajatellut että kevät/sipulikukat eivät ole minua varten.. mutta kun katselee kuviasi tulee olo että jos sittenkin. Miten on.. ovatko kovin lyhytikäisiä (eli kukkivat yhtenä vuonna ja sitten hiipuvat pois..).?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi hyvänen aika, ehdottomasti suurin osa sipulikukista nousee joka vuosi! Narsissit vain lisääntyvät, samoin krookukset ja helmililjat. Tulppaaneista villilajit ovat parhaita, eli ei ne korkeat ja suurikukkaiset lajikkeet, vaan muut ns. kasvitieteelliset tulppaanit kuten kuvieni tähtitulppaanit.

   Delete
 3. Joko sie leikkaat nurmikkoa,on siellä kaikki aikasessa.
  miut ajoi kylmä tuuli sisälle puutarha töistä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, toivottavasti lämpenee/lämpenet pian!
   Täällä saa aina leikata nurmen todella aikaisin, vaikka puihin tulevat lehdet eteläistä manner-Suomea myöhemmin. Maa lämpenee täällä aikaisin keväällä, kun vähä lumi sulaa pois, mutta kylmä meren yli puhaltava tuuli vaikuttaa puiden latvoihin. Näinä viikkoina, kun täältä lähtee mantereelle, siellä näyttää ihan viidakolta, ja kun tulee takaisin saareen, näyttää täällä ihan kaljulta!

   Delete
 4. Saila, meillä leikataan nurmikko ensimmäisen kerran vasta juhannusviikolla ja silloinkin vain rajoitetusti eli kaikki villikukkaniittyprojektini eteen.

  Tänään löysin itsestäni murhaajan, sillä kaksi päivää sitten näin upeita muscarinnuppuja terhakasti nousemassa monessa paikassa, siis todellisilla kantseenvangitsijapaikoilla ja ilmeisesti viime yönä ristihuulet ovat syöneet yhtä lukuunottamatta kaikki muscarni kukinnot ja myös sen kaikkein ihanimman atsalean eli Northern Hi-Lights nuput. Päätin just, että ti ostan syntäärieni nimissä kukkivan Northern Hi-Lightsin, jos vain Viherlandiassa sitä on, ja istutan sen niin, että näen tästä ikkunastani ja syksyllä sitä määrää suojaverkkoa ei osata kuvitella, mitä sen ympärille käärin.

  Kirjosieppo on puutarhurin ahkerin apulainen eli paras tuhohyönteisten syöjä. Joka kevät se on pesinyt meillä pöntössä, mutta jostain syystä just kirjosieppopönttö on nyt tyhjänä...

  Mikään ei muuten voita sipulikukkia: Niiden hurmio ja lupaus on kiihottavinta, mitä kasvimaailmassa voi olla!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ohhoh, minun pihallani ei varmaan edes pääsisi liikkumaan talolle asti, jos jättäisi leikkuun juhannukseen :-D Ja siihen ei sitten mikään ruohonleikkuri enää pystyisikään.
   Kirjosiepot ovat tavallaan ihania, mutta harmittaa, kun ne tulevat anastamaan pöntöt jo hautomassa olevilta sinitinteiltä. Laitankin taas aukon pienennyslevyn pönttöön, sillä se on jo sinitinttien valitsema, luulen.
   Voi harmi Muscareitasi ja atsaleaa! Ristiturvat ovat täälläkin Muscarien tuholaisia, ja monen muun, vaikka laitankin kaiken peurojen syyksi. Ne kasvit, jotka on kaluttu maan tasalla, tunnistaa jänisten tuhoiksi, ja sorkanjälkien puuttuminen vahvistaa sen. Tänään harmittelin, kun joku on syönyt kelta- ja hämyvuokkojani! ja niin matalassa paikassa kirsikkapuun oksien alla, että en usko olleen peura.

   Delete
  2. Rusakot ovat ihmeellisiä: asustelen Leenasta muutaman kilometrin päässä ja meillä sukulaispuput eivät käy syömässä nuppuja. Johtuukohan tämä kotikasvatuksesta?

   Delete
  3. :-D Ties vaikka johtuisikin.

   Delete
 5. Hih, teillä on kyllä kovin erilaiset sadekelit kuin meillä, täällä tuli eilen koko päivän vettä ja tämä päivä on mennyt samoissa merkeissä, tosin aurinko aina välillä paistaa ja vettä vaan sataa!
  Kovin kesäiseltä jo nurmikko näyttää kuvissasi :D
  Ja parsaa, nam, nam :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ai tänäänkin tuli vettä, luulin, että koko Suomessa paistaa tänään aurinko (paitsi täällä tuli vähän vettä puolenpäivän aikaan).

   Delete
 6. Näyttää niin kauniilta, ja lämpimältä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jos menee tuulensuojaiseen paikkaan, niin on ihan lämmin :-)

   Delete
 7. Ohhoh vai nurmikon leikkuuseen. Siellä on kevät jo niin pitkällä =) Ja noita ihanuuksia riittää sulla vaikka kuinka =)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oikeastaan en vieläkään ole saanut aikaiseksi nurmikkoa leikkaamaan... muurasin kellarin rappuprojektia ja tulin nyt sisälle kahvipaussille. En jaksa enää kantaa yhtäkään laastisäkkiä tai tiiltä tänään, jospa jaksaisi kumminkin nykäistä leikkurin käyntiin!

   Delete
 8. Eilinen sadepäivä mantereella oli pikkaisen kosteampaa. Hyvinkin kosteaa.. Toi eka kuva on niin täydellinen. Ja nurmikon leikkuu. Vau, kyllä kevät on eri vaiheissa eri paikoissa. Melkein tunnen hyasinttien ja nurmikon tuoksun jo nenässäni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyasintit tuoksuvat puutarhassa ihanilta. Ei ollenkaan liian voimakkaalta. Leikattu nurmi ei vielä tuoksu, jospa kohta ;-)

   Delete
 9. voi miten ihana sadepäivä siel ollutkin! tääl paistaa ja sataa jopa yht aikaa, joten pihamaalla ei ole päässyt oikeastaan mitään puuhastelemaan koko päivänä. yritin jossain raossa päästä napsimaan kuvia kevätkukkijoista, mut jo kohta sain vettä niskaan. nyt pikku hiljaa pilvet alkavat väistyä, mut maa niin märkää, et pihatöiden puolest voi ottaa jo ehtoon!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, oli oikein kunnon sadepäivä ;-) Ai siellä satoi tänäänkin? Mistä ihmeestä luulin, että mantereella tänään paistaa. Tännekin tuli upea auringonpaiste muutama tunti sitten, aiemmin tänään satoi sitten noin kymmenen pisaraa.
   Huomenna uusi yritys sitten!

   Delete
 10. Meillä satoi eilen koko päivän. Aamulla oli pieni hetki kun tuli vain tihkua ja silloin sain kerättyä kotilot pois, muuten ei ollut pihaan mitään asiaa. Mutta tänään ei yhtään sadetta!
  Kevätesikko on aika ihana, jostain se on levinnyt meillekin eikä yhtään haittaa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevätesikko saisi levitä vieläkin nopeammin! Varsinkin nyt, kun olen myllännyt esikkopeltoa, se saisi sieltä nousta lukemattomina siementaimina, ja jouluruusu myös, mutta ei koiranputki eikä juolavehnä :-D Mitenkähän tämä suunnitelmani sitten toteutuu..

   Delete
 11. Siis mun sydän niin läpättää tuosta ekasta kuvasta! IHAN MIELETÖN!!! <3 "Sadepäivä" saaristossa vaikuttaa kerta kaikkisen ihanalta <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli kyllä tajuton näky, kun aamusella puutarhaan hipsin, eikä kamera edes ollut mukana! Hoin neidolle "odota siinä, älä liiku" ja säntäsin niin hiljaa kuin pystyin hakemaan kameran keittiöstä.
   Sadepäivä oli tosi jees!

   Delete
 12. Ihana tuo eka kuva! Ja muutkin tietty. Hienoa, että olet saanut tehdä siellä vaikka mitä; puuhaaminen lisää ihan satasella ihmisen onnellisuutta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jaahas, et katsokaan jääkiekkoa :-D
   Kyllä, puuhaaminen lisää ihmisen onnellisuutta potenssiin tsiljoona! Kun vielä saisi sponsorin, että voisi vaan puuhailla ja puuhailla, voisin ryhtyä ammattipuuhailijaksi! Tänäänkin oli sikahyvä puuhailupäivä. Piti ihan miettiä, onko "se" aika kuukaudesta. No ei ole, ihan väärä aika! Hitsi, liian hyvä sää sitten, siinä se syy.

   Delete
 13. Kyllä siellä on niin keväistä että WAU! Niin idyllisiä tunnelmia - ja ruohonleikkuuta JO NYT!! Parsarisotto on mahtavaa! Valitsin taimikaupasta tilaajalahjaksi muutaman parsan juurakon ja nyt mietin mihin ne laittaisin täällä kivikossani. Isän ja äidin vajan takana olisi kieltämättä yksi betonirengas jota olen havitellut jo vuosikaudet. Luuletko että pystyisin pyörittämään sitä kevyenliikenteenväylällä about kilometrin matkan kotioni asti? :D Tarttis varmaan kokeilla...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo tapahtuma pitää ehdottomasti dokumentoida :)

   Delete
  2. Joo :-)
   Älä lähde pyörittämään sitä yksin, ota joku kaveriksi, sillä jos se kellahtaa, ei sitä jaksa yksin kammeta pystyyn (rautakanki mukaan!). Pyörittelin omani naapurin avustuksella, vaikkakin vain omalla pihallani muutama kymmenen metriä, ja ylämäki teki tiukkaa. Voin kuvitella, että alamäessä on toisenlaiset haasteet ;-)
   Betonirengas näkyy olevan mitä mainioin kasvupaikka parsalle!

   Delete
 14. Parsaa omasta penkistä, namskis. Olen parsan ystävä ja sitä löytyy täältäkin, mutta vain jääkaapista :) Annoin pihan betonirenkaan pionille, ehkä pitäisi tehdä parsoille oma peti jonnekin. Lämpö saa kaiken kasvamaan niin hurjaa vauhtia, ettei meinaa perässä pysyä, mutta nurmikonleikkuuseen ei meillä onneksi vielä tarvitse ryhtyä. Se on valkovuokkojen valtaama.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, valkovuokkonurmi! Parsa on niin ihanaa, että sitä täytyy kasvattaa itsekin. Sitä hienompi aromi mitä tuoreempaa! Minulla on sitä kukkapenkissäkin, kun se on niin kaunis kasvi, mutta kaivonrenkaassa saa aikaisemman sadon, siis molemmissa sitä on oltava.

   Delete
 15. Tuollaisia sadepäiviä soisi olevan useamminkin :D :D

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!