Saturday, 2 May 2015

Vuokko-esikkopuutarhassa kukkii

Kylläpä osaa olla kaunista! Tämän piti olla sadepäivä ja jo ennen aamukahvia siirtelin kasveja siinä toivossa, että pian ne saavat kunnon kastelun. Pilviä on kyllä ilmestynyt, mutta aurinko paistaa sitkeästi, joten lienee varminta mennä kastelukannun kanssa heilumaan.
Vuokko-esikkopuutarhani on kapea kaistale tontin reunalla, huussin vieressä. Olen rakentanut siihen kivimuuria kahden vanhan suuren kiven innoittamana – ehkä paikassa on joskus ollut kivimuuri. Kauluskukkaiset 'Orangerie'-narsissit ovat nyt täydessä kukassa.

Tässä kuvaa vähän kauempaa alamäestä. Kivimuuri on vasemmalla, huussi oikealla, huussin takana näkyy kevätesikkopeltoa. Ylempi osa rinteestä on vielä pahuuden vallassa. Huussin kompostiastia ei ole mikään kaunistus, mutta tuossa nyt vain on kätevin paikka sille. Ja onhan siinä tuloillaan hyvää muhevaa multaa, mikä on mukava ajatus!
Tämä on niin valoisaa aikaa, kun puiden lehdet eivät vielä ole puhjenneet. Kesällä tämä paikka on aika varjoisa, vähintäänkin puolivarjoisa. En yhtään kaipaa sitä lehtevyyttä, vaan ajan saisi pysäyttää nyt – onneksi tontin reunan puut ovat saarnia, niihin tulevat lehdet myöhään. Nyt on niin huikean valoisaa, että tuntuu siltä kuin osaisi lentää ja olisi Ikaroksen lailla saapumassa aurinkoon!

Narsissien edessä kukkii muutama balkaninvuokko 'Charmer'. Balkaninvuokot ovat ilmeisesti oikukkaita, minulla ne ainakaan eivät ole lisääntyneet, pikemminkin hieman taantuneet. Toisaalta nämä muutama sitkein yksilö tuntuvat nousevan joka vuosi. Nämä punaiset olen istuttanut syksyllä 2011.

Siniset balkaninvuokot hankin Ruissalon kasvitieteellisestä puutarhasta kukkivana keväällä 2010. Nämä ovat edellisen kerran kukkineet kolme vuotta sitten. Kasvi piti kaksi kokonaista välivuotta, jolloin en löytänyt edes lehtiä! Väri on paljon hailakampi kuin alkuvuosina, mutta nämä (kaksi kukkivaa tällä hetkellä) kasvavat aivan samassa paikassa kuin alkuperäinenkin kasvusto. Tai olisivatko nämä sittenkin siementaimia, mene ja tiedä.

Huussin takana varjossa kasvaa pari tarhajouluruusua. Tämä kuva on muutaman viikon takaa, jolloin vihreäkukkaisesta valitettavasti syötiin yli puolet. Taustan tummanpunakukkaiseen ei onneksi kajottu.

Tässä on punakukkainen nyt, tuuli heilutti yhden kukan kivasti kameraan päin. Maa on myllätty mullin mallin, kun kaivoin ojaa talon takaa tähän, onneksi kevätesikoita nousee runsaslukuisina kuten aina ennenkin. Olen lisäksi siirtänyt tähän varjoliljoja.

Törmäsin tällaiseen tyyppiin, eikö ole upean värinen. Tämä kävelevä minitomaatti on joku samettipunkki, täysin vaaraton tyyppi. Kiireinen tyyppi se kyllä oli.

Vuokko-esikkopuutarhan alarinteessä kasvaa tämä ihastuttava ruusuherukka. Verkko ei tee sille oikeutta, mutta en voi ottaa sitä riskiä, että kukkanuput syötäisiin. Vähän alempana kasvavaan kultaherukkaan ei tosin ole kajottu, mutta mustaherukoiden oksankärkiä hieman napsitaan. Nämä nuokkuvat vadelmanpunaiset kukkatertut kuuluvat kauneimpiin näkemiini.

Loppuun Mustin terveiset (kuva tosin parin viikon takaa): pantteri voi hyvin ja saalistaa myyriä parhaillaan! Toisen korvan kärki jäänee vähän eri muotoiseksi kuin ennen, mutta korvalehti näyttää jäävän ehjäksi.


Balkaninvuokko – Anemone blanda
Kauluskukkainen narsissi – Narcissus ryhmä 11a
Kultaherukka – Ribes aureum
Ruusuherukka – Ribes sanguineum
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä

49 comments :

 1. Niin mielettömän kaunista sinulla siellä on. meillä ei narsissit edes mieti vielä kukkiakko vai eikö, katselin aamulla, että kovin vahän on niissä nuppuja näkyvissä, saa nähdä sitten miten käy kukinnan Ei sada täälläkään ainakaan vielä, luvassa on, ei kyllä tarvista olisi yhtään nyt. Sain vattupensas urakkani valmiiksi mahdollisen sateen alta. Kyllä olikin urakkaa kun pari vuotta ainakin välissä ettei niille ole mitään tehty.
  Oikein mukavaa toukokuuta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti narsissisi kuitenkin kukkivat! Huh, vattupensasurakka on varmaan ollut melkoinen.
   Kiitos samoin!

   Delete
 2. Niin paljon eri lajeja sinulla. Olen joskus tehnyt muistiinpanoja postauksiesi perusteella kasvipaikkoja miettiessä. Tai uusia kasveja miettiessä. Tosin on minulla pari kirjaasikin apuna näissä asioissa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikki ei aina osu ensimmäisellä yrittämällä parhaalle paikalle ammattilaisellakaan. Tänäänkin siirtelin kasveja ja kävin sitten kastelemassa ne, kun sadetta ei vieläkään ole kuulunut.

   Delete
 3. Jälleen ihailen tummaa jouluruusuasi, ruusuherukkakin on aika viehko.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Noiden kukissa on kauniit värit.

   Delete
 4. Ooh siellä paistaa aurinko<3 Täällä tihuuttaa sitä vettä, mutta aion siltikin kohta uhmata sitä ja läteä sadetakki niskassa siirtelemään taas sinivuokkoja. Nyt on hyvä siirtää kun tuota kosteutta tosiaan piisaa. Shoppailin aamupäivällä paikallisesta Honkkarista uuden syysvuokon<3
  Hitsi tuo ruusuherukka on kaunis, edes verkko sen ympärillä ei haittaa sen kauneuden edessä<3<3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä on ollut tosi hyvä puolipilvinen päivä! Yhdessä vaiheessa todella harmaat pilvet menivät yli ja niistä putosi ehkä kymmenen pisaraa. Se siitä kunnollisesta taimikastelusta sitten :-D
   Ruusuherukka on vielä nuori, mutta kuvittele se puolitoistametrisenä ihan täynnä noita kukkaterttuja!

   Delete
 5. Voi sua onnellista - aurinkoa. Juuri tuossa aamupäivällä mietin, kun kävin kävelyllä (sateessa, kuinkas muuten), että on ollut ihan karsean harmaa kevät. Aurinko paistaa vain ja ainoastaan silloin, kun pitää olla sisätöissä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä on ollut tosi hyvä päivä! Paitsi että se on mennyt ulkohommissa, ajattelin, että tulen sisälle restauroimaan ikkunaa, kun alkaa sataa, mutta lopulta vain kamala nälkä ajoi sisälle.
   Voi että. Minulla taas on sellainen käsitys, että vuosi on ollut mitä parhain tähän asti: sopivan lyhyt talvi, aikainen kevät, heti kun tuntui liian kuivalta, alkoi sataa, sitten viileni sopivasti, että kevät ei etene liian nopsaan... Toukokuun helle on minusta pahin, se vie ihanan kevään mennessään. Onneksi täällä jäämeren keskellä sitä ei usein ole pelkoa. Toivottavasti saat aurinkoisia viikonloppuja, eikö huomiseksi olekin luvattu mahtikeliä?

   Delete
  2. Toivottavasti olet täysin oikeassa!

   Delete
 6. Tykkäisin kyllä, jos kevät- ja kesäpäivien jälkeen sade tulisi aina yöllä ja aamulla taas aurinko paistaisi. Täällä mantereella sataa nyt ihan kunnolla, joten puutarhaan ei viitsi mennä edes kuvaamaan.
  Ruusuherukalla on niin hieno nimi, että ihan jo sen vuoksi sellaista voisi harkita omaankin pihaan.
  Pantterilla on nyt sitten elämisen merkit korvalehdessä. Ehkä se on jopa hieman ylpeä taisteluarvistaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, tai sade voisi alkaa kun tulee sopivasti nälkä muutenkin, tai kun on juuri saanut siirrettyä tai istutettua ;-)
   Pantteri ei näytä onneksi kärsivän vauriostaan.

   Delete
 7. kai siellä aurinko paitsaa kun se sade tuli meille,ja taas jäi pihatyöt kesken.:)
  Upea tuo punanen jouluruusu, aivan mahtava

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, tai nyt on pilvessä, mutta sadetta ei ole kuulunut!
   Tarhajouluruusut kasvavat upeiksi pehkoiksi, ne ovat komeita.

   Delete
 8. Sulla sitten riittää näitä ihanuuksia =) Mutta jotain suursyömäreitä tuntuu linnoittautuneen sinne nurkille kun kaiken ahmivat. Täällä mantereella noille syömäreille onneksi riittää muutakin naposteltavaa kuin puutarhan antimet =) Täälläkin aamupäivä oli juurikin otollista puutarhatöille, mutta juuri kun piti mennä uudelleen ulos niin jokin pilvi oli ankkuroitunut tuohon meidän päälle ropsimaan ikävästi vettä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä on paljon nälkäisiä ;-)
   Teidän pilvi voisi siirtyä tänne päin, täällä ei ole vieläkään satanut.

   Delete
 9. Täällä on satanut melkein koko päivän! Onneksi kaksi aiempaa päivää olivat selkeätä ja jos sinä lennät aurinkoon, niin minäpä kävin Linnunradalla :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vai Linnunradalla, mitä ihmettä? Täällä oli todella upea aurinkoinen aamu, nyt on kiva pilvinen päivä.

   Delete
  2. Onkohan Sesse avannut Lintsi-kauden :-)

   Delete
  3. En, vaan se selviää blogistani :)

   Delete
 10. Voi Mustia! Rankkaa on reviirin valvonta. Ihanat kukat niin tässä kuin alemmassakin postauksessa. Mulla ei tuo balkaninvuokko suostu nousemaan. Mokoma. Kadonnut jonnekin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Balkaninvuokot ovat ilmeisen oikukkaita tyyppejä.

   Delete
 11. Replies
  1. Kiitos ♥ Välitin terveisesi sängyssä aurinkoläikässä selällään nautiskelevalle Mustille. Nyt se haluaisi mennä ulos, mutta ei pääse, sillä näin juuri Vipen lymyilevän kivimuurini päällä. Hitsi! Sen koti on yli kahden kilsan päässä, ja silti se tulee tänne aina norkoilemaan. Hö.

   Delete
 12. Täälläkin on sateista ja niin niin kylmää, että mikään vaatetusei riitä. Kali kali....Kaunis tuo ruusuherukka, olen sitä monesti ihastellut muuallakin ja vähän on tehnyt mielenikin. Mutta taitaa olla arka tällä seudulla. Kultaherukasta luovuimme, se oli aina jotenkin ruma raasku, eikä ikinä kukkinut edes kunnolla. Työpaikan pihalla on monta kultaherukkaa ja ne loistavat kyllä komeina ;) Vai on Mustilla ollut erimielisyyksiä jonkun kanssa. Onneksi parani. Meidän piti hommata antibiootit Hermannille samasta syystä. alkoi mätiä yksi tappelunjälki tuossa silmän alla. Onneksi saatiin biootit vippaskonstilla, ettei tarvinnut viedä satasia lekurille ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ruusuherukalle luvataan vain I-vyöhykettä. Ainakin viime talvesta se selvisi täydellisesti.
   No voi harmi Hermannin tappelua. Toivottavasti Mustin haava ei tulehdu, olen yrittänyt laittaa antibakteerista salvaa nyt kun haava on kuivunut.

   Delete
 13. Ihania kasveja jälleen kerran, niin täydellistä. Söpöjä nuo eri väriset balkanit. Ja se onkin paratiisi, aurinkokin paistaa. Voi tuota Mustia, onpa ollut kurjaa. Hyvä jos nyt parempi. Ruusuherukkahan on tosi arka, upeaa kun olet saanut sen menestymään ja kukoistamaan siellä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti ruusuherukka viihtyy! Ensimmäiseni kuoli kuivuuteen, nyt pitäisi olla parempi paikka. Tuossa on ihan savimaata, sitä itteensä, pitäisi johtaa kosteutta.

   Delete
 14. Aiwan upeeta. Ajatella että teillä on jo kukkaloistoa. Täällä vasta krookukset availevat kukkiaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On meillä iso ero, täällä ovat krookukset jo mennyttä. Kevät saisi edetä vielä hitaammin, jotta joka ihanuudesta pääsisi nautiskelemaan riittävästi.

   Delete
 15. Meiän pihan koivut rävähti vihertäviksi 29.-30.4. yöllä ja vappuaattona tosiaan oli uudenlainen näky pihassa. Nyt siellä on jo lähes lehdet! Jipii kesä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, ihan mahtavaa! Täälläkin yhtäkkiä koivuissa on pienet hiirenkorvat. Mantereella on varmaan jo ihan vihreetä!

   Delete
 16. O-ou, en tiennytkään, että peuroille kelpaavat myös jouluruusut! Ja minä istutin sellaisen äskettäin mökille enkä laittanut verkkoa suojaksi. Aiemmat, jotka yksi kylmä, lumeton talvi tappoi, saivat olla rauhassa, joten ei tullut mieleen. Kiitos, kun muistutit! Ja onnittelut Cisionin listan kakkossijasta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi eiiii, ja siellä se nyt on ilman suojaa! Toivottavasti peuroilla on nyt paljon muuta syötävää. Lohdutukseksi voin sanoa, että ei ne siihen kuole, peurat syövät kukat mutta lehdet saavat kyllä nousta (paitsi syksyllä nekin sitten syödään). Kasvihan pukkaa lehtiä kesälläkin, jos se nyt syödään, joten kyllä se selviää, kunhan sitä ei nyhdetä maasta juurineen.

   Delete
 17. Meillä on nurmikot vihertynyt, koivujen värinmuutosta vielä odotellaan.
  Ihana kuulla, että Mustin korva on parantumassa. Toivotaan, että tappelut oli nyt tässä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, toivotaan, tosin tunkeilija partioi taas nyt täällä kylällä, joten Mustilla on kotiarestiyö (ja mulla vähäuninen yö) tiedossa. Musti osaa olla todella levoton jos se ei pääse yöjuoksulle. Ehkä sen uskaltaisi hetkeksi päästää, sille riittää ihan puoli tuntia kyllä. Jos menen seuraksi...

   Delete
 18. Heips kukkuu, blogissani on haaste sinulle :)

  ReplyDelete
 19. Esikkopelto, ihana sana, sellaisen haluan myös! Tuo vihreä jouluruusu on kyllä ihana, kaikki jouluruusut ovat. Harmillista kun kaikki kukat pitää suojata, miksei niille otuksille kelpaa mikään luonnonkukka vaan tulee vartavasten syömään hienouksia vai onkohan ne tulleet syömään Sailan herkkubaariin, tarjolla ihania tulppaaneita, jouluruusuja ja yllätysherkkuja! Eikö nyt kukaan keksi mitään hälytintä?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Esikkopelto on ihana :-)
   Peuroille selvästi maistuu kaikki erikoinen, kaikkia uutuuksiakin maistavat selvästi ainakin kerran ennen kuin päättävät, onko se syötävää. En ole varma, haluaisinko herätä öisin ujellukseen, tai naapurinikaan :-D Joku sellainen, jota ihmiskorva ei kuule - eikä koira tai kissa, kun en halua niitäkään tehdä levottomiksi öisin.

   Delete
 20. Ihanat on nuo sun jouluruusut, tuota tummaa väriä minäki kokeilin kerran, mutta ei ne täällä näytä menestyvän. Ihan se perusvalkoinen talvehtii, mut erikoisemmat ei.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepä harmi! Tosin saattaa olla, että toinen yritys kannattaa, ja oikein lehtevä möyheä maa. Minullakaan ei ekat jouluruusut menestyneet, ne olivat niitä valkoisia vaaleajouluruusuja. Sittemmin ovat kaikki viihtyneet!

   Delete
 21. Kenelle kuuluvat nuo 'Charmerin' kuvassa näkyvät munuaismaiset lehdet? Sitä tuli mulle sen kyläkurjenpolven (?) mukana ja en ole ehtinyt tarttua mihinkään luonnonkasviopukseen tunnistusta varten. Mulla lyö tyhjää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on mukulaleinikki! Mulla kasvaa sitä pihalla laidasta laitaan, sen siementaimia on kai mahdoton välttyä saamasta mun taimien mukana. Tosin en ole ihan varma kuinka se teillä viihtyy, on oikein tyypillinen savimaan kasvi! Jos et tykkää, kitke pois ja syö sen juurimukulat, maistuvat kuulemma pähkinältä ja ovat oikein terveellisiä. Tosin siitä ei ole haittaa koristekasveille, kasvi häviää maan uumeniin kesäkuussa jo.

   Delete
  2. Ah so, kiitos tiedosta :) Kyllä hän saa olla jos viihtyy vaikka aika kuivakkaa meillä pakkaa olemaan.

   Delete
  3. Joo, hän on aika kiva ja hauska kun pitää kukat supussa pilvisellä säällä ja yöllä.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!