Sunday 24 May 2015

Vuokko-esikkopuutarhassa taas kerran

Vuokko-esikkopuutarhani on parhaimmillaan toukokuussa, joten siitä tulee taas postaus. Koettakaa kestää! 'Orangerie'-narsissi ja lehteen puhkeava japaninvaahtera 'Osakazuki' kaulailevat.

Siinä narsisseja on vähän enemmänkin. Taustalla kukkii kevätesikkopelto.

Koska kevätesikko ja etelänkevätesikko sekoitetaan yleisesti toisiinsa, tässä on pieni tunnistusopas. Kevätesikko kukkii vasta toukokuussa tummankeltaisin pienin (halkaisija noin 1 cm) kukin, joissa on oranssit pilkut. Luonnossa tavataan myös punakukkaista versiota.

Etelänkevätesikko aloittaa kukinnan jopa kuukautta aiemmin kuin kevätesikko. Sen kukat ovat suuremmat, halkaisijaltaan 1,5–2 cm ja kukat ovat vaaleankeltaiset tummemmalla keskustalla. Kummankin lajin kukkaterttu nousee noin 15 cm:n korkeuteen tai korkeammallekin.

Takaisin vuokko-esikkopuutarhaan. Aho-orvokit ovat yksiä monista luonnonkasveista, jotka puutarhassani kukkivat.

Kevätlinnunhernekin on saarellamme kasvava luonnonkukka. Sen seurassa kasvavat tarhavarjohiippa ja hämyvuokko.

Tämä hämyvuokko on Särkän perennataimistolta hankittu, nimi on forma caerulea eli "sinertävä muoto".

Valkotäpläimikän seasta kohoavat metsätulppaanit, ensimmäiset kukat alkavat avautua.

Kuvaa vähän alempaa mäestä. Tässä kohtaa kasvavat ruusuherukat, sekä viime syksynä istutettu että nyt keväällä saatu.

Huomasin, että myös viime syksynä hankkimani on Tahvosten kasvattama. Se selvisi talvesta loistavin arvosanoin, ei mitään talvituhoja, ehkä juuri siksi, että se oli Suomessa lisätty ja kasvatettu. Otin nyt riskin ja poistin siltäkin suojaverkon, jotta näitä pääsee ihailemaan paremmin.

Vielä alempana rinteessä kasvavaa kultaherukkaa ei nimittäin ole maisteltu ollenkaan. 

Tästä kohtaa pihaani on ihana näkymä kylän yli, naapuruston pihalla kukkiva kirsikkaluumu hohtaa auringossa valkoisin kukin.

Päivän eläinkuvassa on Väiski Västäräkki.
Iloista alkavaa viikkoa!

Aho-orvokki – Viola canina
Etelänkevätesikko – Primula elatior
Hämyvuokko – Anemone nemorosa, punertavat ja sinertävät lajikkeet ja muodot
Japaninvaahtera – Acer palmatum
Kevätesikko – Primula veris
Kevätlinnunherne – Lathyrus vernus
Kirsikkaluumu – Prunus cerasifera
Kultaherukka – Ribes aureum
Metsätulppaani – Tulipa sylvestris
Ruusuherukka – Ribes sanguineum
Tarhavarjohiippa – Epimedium rubrum
Valkotäpläimikkä – Pulmonaria saccharata

33 comments :

  1. Aivan huikeita kuvia taas Saila! Esikot on niin <3 että niitä jaksaa kyllä loputtomiin katsella. Tosin en mä tajunnut vieläkään, mitä noi mun esikot on naisiaan. Onhan Esikot naisia?

    Nipsulta terveiset, kovasti osallistuu nuokkumalla näppiksen päällä.
    Juu ja vielä Väiskille terveiset meiltä kaikilta :) MeooowwWWW

    ReplyDelete
    Replies
    1. Esikoita on niin monia erilaisia, ja risteymät (suikerot sun muut) sekoittavat pakkaa.
      Väiski ehkä kiittää terveisistä ehkä ei :-D

      Delete
  2. Ihanaa! Tuolla olisi upeaa päästä käymään vielä joskus!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai niin, sulla on matkakuume.. no, uskallan sanoa tervetuloa kun ollaan kerta nähty ja tiedän että sun seurassa viihdyn :-) Mutta muuten olen kyllä vannoutunut erakko-ihmisvihaaja huom!

      Delete
  3. Noinko isoksi tuo kirsikkaluumu voikin kasvaa, ompa se upea!! Omani on pikkuinen keppi, mutta ihan täynnä kukkia<3 Kastelin juuri pikkuisen söpöläisen pelargonipistokkaasi<3 Huomasin muuten, että jälleen Pukin puutarhan appleblossom rosebudissa oli sellainen kuitupussi juurien ympärillä. Tällä kertaa revin sen kyllä pois. Muut heidän pistokkaansa olivat ilman tuota pussia, onneksi! Mukavaa alkavaa viikkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kirsikkaluumu on ihana pieni puu, kaunis ja leveäkasvuinen, vaatii noin 6 metrin tilan. Ihmettelen, kun sitä(kin) myydään "pienenä patiopuskana". Hmm.
      Tuo 'Bev Foster' on käsittämätön, se oli tehnyt isot juuret kun vertasi muihin pistokkaisiini, ja se on niin kaunis, sekä kukka että koko kasvin pysty ja tuuhea muoto, ja pistokkaat lähtevät satavarmasti kasvuun. Loistopelakuu siis. Ostin sen pelkän kukan kuvan perusteella pikkuisena pistokkaana Tukholman puutarhamessuilta joskus. Onneksi ostin!

      Delete
  4. Kiitos tunnistusvinkistä, omat esikkoni ovat siis etelänkevätesikkoa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sinullakin on sitä. Etelänkevätesikko on todella yleinen, ja ei kai se haittaa (muita kuin minua ;-)) että sitä usein kevätesikoksi kutsutaan. Hassusti on kahdelle ihan eri lajille laitettu hyvin samanlaiset nimet. Ruotsiksi nuo ovat "kultaesikko" ja "niittyesikko".

      Delete
  5. Kyllä on kauniita kuvia, ihana kaulailu! Esikkotunnistusopas on kyllä erinomainen ja koko sun blogi sellainen tietopankki, voi mahdotonta! Metsätulppaania istutin syksyllä, mutta se ei ole ilmentänyt itseään eli vartoillaan vielä, kaunis se on, mahdottoman kaunis! Noita orvokkeja alkaa meilläkin jo olemaan tuolla metsän puolella, kevätlinnunhernettä ei vielä.Voi miten kiva kuva västäräkistä...yksi täällä meillä touhuaa, onkohan sille vielä kaveri matkalla? Missäs pojat luuraavat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi että, kiitos kauniista sanoistasi!
      Toivottavasti metsätulppaanisi vielä nousevat, ne ovat niin kauniita kaartuvine varsineen ja tuo tummankeltainen kukka on herkullisen värinen.
      Tällä Väiskillä taisi olla jo pesä tuolla laiturin alla, niin tomerasti se pyrähti sieltä vahtimaan. Otin kuvan pitkällä objektiivilla ja peräännyin sitten hiljaa, vaikka västäräkit eivät kai ole mitään säikkyjä lintuja. Pesimärauha on silti hyvä antaa.

      Delete
    2. Ai niin, pojat olivat sisällä kun kävin kävelyllä, ja puutarhakuviin niistä ei tällä kertaa osunut kumpikaan. Korjaan asian seuraavalla kerralla!

      Delete
  6. Minä jutustelen aina vaan esikoista kun en niitä tunnista..tai muista.
    Kaunista sinulla siell on. .kiviaita sopii tuohon kivasti.

    ReplyDelete
  7. On niin herkkää ja nättiä ♥♥♥♥ ja voi APUA sitä edellisen postauksesi täydellistä "esikkokimppua" WAU. Piti äidillekin se näyttää kun hän myös tykkää esikoista - etenkin kevätesikoista :)

    Lisää ihania kevätpäiviä sinne Saaripalstalle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Esikkoja kannattaa näköjään ostaa myös ruokakaupasta ;-) Se esikko oli ostettaessa nätti, mutta nyt se on nätti potenssiin tsiljoona.
      Kiitos, samaa teille!

      Delete
  8. Kultaherukka on kaunis, jos on ruusuherukkakin. Kiva nähdä, kuinka luonnonkukat ja puutarhakukat kasvavat luontevasti lähekkäin ja lomittain. Olen miettinyt, pitäisikö siirtää polulla kasvava kaunis poimulehti kukkapenkkiin. Ei varmaan tarvitse olla "jätti" päästäkseen kumppaniksi puutarhakasvien kanssa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ostin nyt ekaa kertaa jättipoimulehden, tai oikeastaan sain kaksi sellaista Maatiainen-yhdistyksen taimivaihdossa. Päätin, että ehkä voin istuttaa jättejäkin, vaikka pihallani kasvaa luonnon poimulehteä. Se saa kasvaa joka paikassa, jonka on valinnut kasvupaikakseen, on niin kaunis. Toivottavasti jätit eivät jyrää luonnonkantaa alleen. Aion istuttaa eri paikkaan tosin, että eivät kasva edes kovin lähekkäin.

      Delete
  9. Ahaa...nyt selvisi,että minun pihassani kasvava esikko on kevätesikko :)

    ReplyDelete
  10. ei näihin postauksiin voi kyllästyä! itsekin kävin aamusta kuvaamassa esikoitani, kova tuuli hätisti kuitenkin sisään lämpimään. palelin eilen Ugin messuilla niin kovin, et vielkin tekee mieli vaan lämmitellä shaalin alla!
    kiitti muuten esikko infosta, huomasin ilokseni et multa löytyy molempia, enpä ole aiemmin asiaa niin tarkkaan ajatellutkaan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hassua miten viileää nyt onkin, mutta kestääpähän kevät pidempään. Tänä vuonna ei ollakaan saatu toukokuun hellettä, eikä sillä niin väliksikään. On surkeaa jos se osuu juuri kirsikoiden ja tuomipihlajien kukinta-aikaan, nyt niiden kukkia on saanut ihailla pidempään.

      Delete
  11. Samaa sanon miekin, ei näihin ihaniin kuviin kyllästy koskaan.
    Kiitos esikon tunnistus ohjeista.

    ReplyDelete
  12. Ihkuliineja nämä kaikki : ) Juuri pari viikkoa sitten opin uutta kevätesikoista, kun bongasin niitä vaaleampia versioita tienpenkalta (siirsin tietysti kukkapenkkiin!) ja ne paljastui etelänkevätesikoiksi.

    Perunakauhasta oli muuten perheen miesväki innostunut ja köynnöstuki sopii tarkoitukseensa oikein hyvin! Jee : ))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jee! Olipa tosi tuuri, että mulla oli mukana juuri niitä tavaroita mitä olit ajatellut :-)

      Delete
  13. Väiski on söpö, pihastasi nyt puhumattakaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Varmaan myös Sulon ja Namun mielestä Väiski on söpö ;-)

      Delete
  14. Olen sanaton kauniista kukistasi ja niiden yhdistelemisestä ♡
    Kiitos esikon tunnistusvinkistä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kauniista sanoistasi ja ole hyvä!

      Delete
  15. Tuollakin on niin paljon kauniita pikkuherkkuja kukassa!

    ReplyDelete
  16. Meillä oli lähi-Muhevaisessa tuota ruusuherukkaa, ja oli niin vähällä, ettei se lähtenyt mukaan. Maltoin kuitenkin mieleni.

    Linnunherne ja varjohiippa ovat aivan lumoava yhdistelmä. Tykkään punavioletin ja heleän keltavihreän matchista niin paljon ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo yhdistelmä kieltämättä toimii kuin junan vessa, vaikka sanonta nyt sopiikin tähän kuin mansikkahillo lihapullille.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!