Tuesday, 5 May 2015

Lisää iiriksiä

Muotopuutarhan ovat vallanneet helmililjat ja tähtitulppaanit (kuvassa 'Persian Pearl'). Ylhäältä päin katsottuna maa on vielä hyvin paljas, mutta kauempaa ja alempaa (esimerkiksi sammalkeinusta käsin) kukkaloisto näyttää oikein vakuuttavalta.

Yläkuvassa kukkivat 'Ocean Magic' -helmililjat, kaikkein viimeisimpänä lajina kukkiaan availee vaaleansininen 'Valerie Finnis'.

Yhdessä penkissä kasvaa bokharankurjenmiekkaa, jotka syötiin maan tasalle, kun suojaverkko oli lentänyt pois niiden päältä. Ihanaa, että ne ovat silti onnistuneet tekemään kukkia! Kukkien aihiot eivät sittenkään tulleet syödyiksi, ainakaan kaikki. On kivaa, että jo ohikukkineiden kevätkurjenmiekkojen ja 'Katharine Hodgkinien' jälkeen tulee seuraava kurjenmiekka kukkaan näin pian.

Tässä näkymää äskeiseen kukkapenkkiin vähän kauempaa, kedolta käsin. 'White Lady' -narsissit ovat innostuneet avautumaan auringossa.

Oli pakko kuvata hyasintteja, taas. 'Top Hit'.

Viime vuonna 'Woodstockien' häviäminen kauriiden suihin harmitti niin, että suojasin nämä nyt verkolla. Kannatti, sillä kuvan oikeassa reunassa näkyy, mitä suojaamattomalle kukalle on käynyt. Pikkukäenrieskojen ja purppuraisten hyasinttien yhdistelmä rokkaa vastustamattomasti!

Puutarhapantteri Musti rokkaa myös (ja terottaa kynsiä seuraavaa Vipen kohtaamista varten).

Paljon on saanut kokea epäonnistumisia vuosien aikana, mutta tämä yksi on ollut odottamaton riemuvoitto. Rinneakebia on köynnös, jota luulin todella talvenaraksi. Ehkä se onkin, mutta täällä sitä ei ole tarvinnut suojata mitenkään ja se on talvehtinyt koko kahden metrin pituudellaan täydellisesti, kunhan ensimmäisen talven jälkeen tajusin ympäröidä sen verkolla, muuten se syödään maan tasalle.
En tiedä, minkä ikäisenä köynnös aikoo kukkia, nytkin tarkkailen sen puhkeavia lehtiä mielenkiinnolla, josko siellä olisi kukkanuppuja joukossa. Ehkä ei vielä, mutta lehdetkin ovat ihanat, ja se seikka, että tämä viihtyy!

Kylmänkukkia olen istuttanut paljon ja aina ne ovat hävinneet. Tämä yksi punainen on ehkä päättänyt asettua taloksi, mikä on ihanaa, sillä tämä on varsinainen herkkuväri.

Edellisen kirjoituksen kommenteissa tuli esiin ajatus, että Ransusta saa vain hyviä kuvia. Sitä onkin helppo kuvata silloin, kun se pysyy paikoillaan, mutta aika usein siitä saa tällaisiakin kuvia. Ransu oli lautakasan luona myyräjahdissa, kun se hoksasi minut.

Mammaaa!

Kiire, kiire!

No niin, nyt voit kuvata!
(O-ou, leikkasin nurmikon, mutta reunat ovat vielä siistimättä, kuten kuvasta näkyy).

Loppuun kuva katajan alta metsäpuutarhapenkistä. Iris winogradowii on ollut loisto-ostos, istutin loppusyksyllä kolme sipulia, kaikki niistä kukkivat, kaksi jopa kaksin kukin! Ahkeria pikku sipuleita.
Seuraava haaste on saada ne elämään kesän yli. Jonkun lähteen mukaan ne menestyvät parhaiten, jos ne kaivetaan ylös maasta kuivumaan kesän ajaksi. Sen tähden istutin ne pieneen kohopenkkiin, jospa siinä ei vesi lainehtisi kesällä(kään).

Bokharankurjenmiekka – Iris bucharica
Helmililja – Muscari
Hyasintti – Hyacinthus orientalis
Kylmänkukka – Pulsatilla
Pikkukäenrieska – Gagea minima
Rinneakebia – Akebia quinata
Tähtitulppaani – Tulipa humilis

29 comments :

 1. Voi ihanat iirikset. Mun woodstockit on kovaa vauhtia nousemassa maan pintaan. Kukintaa saa odotella vielä vähän aikaa, mutta pääasia että ovat hengissä. Tämä kevät on ollut meillä niin märkää, että pelkään kaikkien kasvien puolesta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minullakin toisessa paikassa, jossa on varjoisempaa, ne ovat vielä nupulla. Tuo muotopuutarha on kovin paahteinen, ja talon seinästä heijastuvien auringon lämmittävien säteiden takia erinomainen varhaisille kevätkasveille. Toivottavasti teillä ovat kasvit hengissä, keväinen märkyys ei toisaalta yleensä mitään lajia haittaa, kuivuus sitäkin enemmän, juuri kun on kasvuunlähdön aika.

   Delete
 2. Voi vitsit niitä peuroja, maksanko edes osta kuvitella harmituksesi määrää. Onneksi sentään jotain ihanuuksia aina säästyykin!
  Siellä kevät näyttää olevan jonkin verran edellä, täällä bokharat ovat vasta saaneet lehtensä suunnilleen ojennukseen, kukista ei ole vielä tietoakaan ja hyasintitkin ovat vielä tiukalla nupulla.
  Mustin on syytäkin pitää kynnet kunnossa, sille Vipelle täytyy tehdä reviirien rajat selviksi! Ransu on kyllä aina yhtä kuvauksellinen, vaikka olisi kiireinenkin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja höh tätä iPadia, kun vääristelee sanoja! Siis; mahdanko edes osata......

   Delete
  2. Aika paljon joutuu ummistamaan silmänsä, mm. lähes kaikki korkeat tulppaanit on taas syöty ja mitä vielä, mutta onneksi, onneksi on ihanuuksiakin vaikka kuinka!

   Delete
 3. Kurjenmiekkoja kukassa, oih.. Täällä jo lehtien varret nousee maasta.. Ja nurmi jo leikattu! Mikä nurmi..? - emäntä

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nurmi on järkyn korkea paikoitellen! Se tuntuu kasvavan ihan kohisten.

   Delete
 4. Upean värinen tosiaan tuo kylmänkukka, en ole ennen tuollaista nähnytkään, hienoa kun on säilynyt niiltä peuroilta ym.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pitänee koputtaa puuta, sillä aion sanoa, että kylmänkukkia en ole huomannut kenenkään syövän, ne ovat muuten vain näivettyneet.

   Delete
 5. Oij, nuo 'Woodstockit' ja pikkukäenrieskat! <3 Rapsutuksia ja pusuja kisuille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Woodstockit ja käenrieskat ovat ihan itse osanneet järjestää näytöksensä ja minä vaan ihastelen :-)

   Delete
 6. Ihanuuksia joka kuvassa! Soviteltiin tänään töissä uusia työvaatteita, taidan saada ihan Ransun sävyiset työhousut käyttööni <3

  ReplyDelete
 7. Asiaa! Iiriksiähän siis ei voi esitellä liikaa. Paitsi että jossakin kohtaa voi uhata iiriskateus, mutta selviän siitä kyllä hengissä.

  ReplyDelete
 8. Vau, miten hienon värinen kylmänkukka. Kahdesti olen istuttanut kylmän kukkaa ja kahdesti ne ovat kadonneet. Aion yrittää vielä kolmannenkin kerran ja keskittyä aiheeseen entistä paremmin.
  Teidän keväänne siellä on noin 10 cm edellä, sillä helmililjat ja hyasintit ovat vielä tiukassa nupussa.
  Ransu on aina hieno, kuvassa kuin kuvassa - ja niin on Mustikin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kannattaa yrittää vielä! Tämä lienee noin viides yritykseni. Se viihtyy paikassa, jossa vesi ei seiso, tässä on todella kivikkoinen ja rutikuiva kohta, saman tyyppistä olen aiemminkin yrittänyt mutta vasta nyt näyttää tärpänneen. Kylmänkukka tekee pitkän paalujuuren (muistaakseni), se sietää kuivaa.

   Delete
 9. Meillä on Woodstockit nupulla, jo nuppujen väri on niin ihana ja joku sininen hyasintti joka on ihan sähkönsininen, täytynee katsoa tilauslistasta mikä se on. Mutta nuo sinun kukkaset taas ihailuttavat, joko olet leikannut ruohoa...niin siellä saaristossa varmaan. Upea kylmänkukka, meillä on vain yksi sellainen violetti, en olekaan siitä merkkiä tänä keväänä nähnyt, voi harmi. Meillä on jostain syystä tänä vuonna niin montaa helmihyasinttilajiketta ja olen niin innoissani.

  Ihania yllätyksiä tulee joka päivä! Kyllä tuo Ransu on vienyt sydämeni ihan vallan, rapsutukset ja Mustillekin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu tuli juuri tähän pöydälle makaamaan kiinni vasempaan käteeni kun luin kommenttiasi, rapsutukset menivät siis saman tien perille.
   Ruoho oli pakko jo leikata, osittain jopa 10 cm pitkää. Helmililjat ovat ihania!

   Delete
 10. Kiitos muuten "muistutuksesta": hiihtelin naapureiden (ja heidän vieraidensa, luulen) iloksi pyjamassa puutarhaan verkottamaan vuokot. Ovat ihan nupulla jo, ja muistin ihmetelleeni viime vuonna, kuka söi kesävoin sijasta mun vuokoista nuput. Tänä keväänä saan nauttia kukisra. HA!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mahtavaa, että tuli mieleen!! On niin harmillista odottaa joitakin kukkia vuosi.. ja sitten... en sano, tulisi vain rumia sanoja.
   Iirikset vaan on ihania, suosittelen lämpimästi tätä bokharaa, kukkii oivallisesti vähän aikaisimpien jälkeen.

   Delete
 11. Näkevätkö silmäni puksipuita tuossa yhdessä kuvassa? Ihanat, ihanat! Olisipa minullakin..., huoks.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo! Muotopuutarhani penkkien reunukset ovat tai tulevat olemaan puksipuuta. Niiden minipieniä (eli edullisia) pensasaitataimia vaan ei tahdo miltei ikinä löytyä Suomesta, ja isot tulisivat niin kalliiksi, että olen ottanut pistokkaita. Puksihan juurtuu pistokkaasta hyvin helposti, mutta kasvaa sitten äärettömän hitaasti (mikä tekeekin siitä ihanteellisen pensaan matalaksi aidaksi). Olen kuullut erinomaisia kokemuksia puksin talvehtimisesta II-vyöhykkeellä (Porin seudulla)! Ei muuta kuin kokeilemaan.

   Delete
 12. Sinä olet jo aloittanut ruoholeikkuun! Niin se pitäisi pian meilläkin aloittaa. Ja sitä puuhaa riittääkin sitten syksyyn asti...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, plääh. Kunpa joku keksisi kasvamattoman nurmikon. Ai niin, onhan se: keinohurmi! Heh heh.

   Delete
 13. Ooh ooh ohh. Pieniä kultakimpaleita! Akebia on oikea unelmakasvi, minäkin himoan sitä mutten ole vielä uskaltanut ostaa. Ehkä joskus vielä kokeilen. Hyasinttisi oli myös upeita. Mua pelottaa tuo Vippe-Musti-asetelma...kissathan pystyy tekemään toisilleen kauheaa jälkeä. Toivottavasti Vippe pysyisi poissa reviiriltänne.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vippe ei varmaan pysy poissa meiltä, kun sen vaistot sanovat, että täytyy tulla tappelemaan reviiristä. Mutta Musti onneksi pysyy kotipihalla ja nyt aion olla aiempaa tarkempi siitä, että se ei olisi ulkona, ellen itsekin ole siellä. Tosin tuo korvaepisodikin tapahtui niin, että olin vain parinkymmenen metrin päässä.

   Delete
 14. Huomasin nyt tuon pienen punaisen kylmänkukan, joka Saaripalstallasi kasvaa. Voih. Minulla on tuollaisen punaisen kylmänkukan taimia, nyt noin parisenttisiä. Näin Joydseedsilla noiden siemeniä ja tilasin mielijohteesta. Yllätyin kun siemenet itivät helposti ja hyvin. Pahoin pelkään, miten taimille käy, kun istutan ne aikanaan maahan. Häviävätkö saman tien. Niin paljon minulta on hävinnyt taimia, itse idätettyjä tai ostettuja, sen jälkeen kun olen ne maahan istuttanut. Jotkut taas ovat iloisesti yllättäneet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti jokunen niistä selviää aikuiseksi asti! Totta, hävikkiä on paljon tässä harrastuksessa.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!