Thursday, 7 May 2015

Haastevastauksia

Saaripalstalle tupsahti 11 kysymyksen haasteet Pihakuiskaajan puutarhasta ja mehilainen75-blogista. Kiitos kovasti kummallekin! Kiperiä kysymyksiä, vastailen parhaan kykyni mukaan...

Ensin Pihakuiskaajan eli Anneli A:n kysymykset:

1. Mistä ajattelet löytäväsi onnellisuuden?
Haa, helppo! Puutarhasta. Omastani tai jonkun muun, mutta sieltä se löytyy.

2. Merkitseekö puutarha sinulle onnellisuuden lähdettä?
Kyllä.

3. Mitä kevät sinulle merkitsee?
Auvon aikaa. Keväällä kaikki on hyvin, kasvukausi edessä, kaikki mahdollisuudet avoimia, ja luonto sekä minä itse energiaa täynnä.

4. Elätkö unelmavaihetta elämässäsi?
Vaikea sanoa. Elän taloudellisesti äärimmäisen tiukkaa aikaa jo kolmatta vuotta peräkkäin. Mutta se on vain taloutta se. Olen enemmän tyytyväinen kuin tyytymätön elämääni, mutta ei tämä mitään unelmaelämää ole.

5. Mikä on tässä hetkessä parasta?
Kevät!!

6. Miten puhut itsellesi? Kehutko ja kannustat, vai moititko ja arvostelet?
Ajankohtainen kysymys! Yleensä yritän sparrata, varsinkin kiviä maasta punnertaessa. Maalasin tällä viikolla taloa ja minua hirvittää ylhäällä tikkailla olo, parin vuoden takaisen katolta tippumisen jälkeen entistä enemmän, ja muutenkin joka vuosi huimaa aiempaa pahemmin. Yritin siis sanoa itselleni "Tämä on hauskaa, katso miten hienot maisemat, hyvin menee!". Kyllä se hetkittäin auttoi, vaikka en ihan itseäni uskonutkaan.

7. Miten suojelet mielestäsi luontoa?
Olisi helpompaa tehdä lista asioista, joissa rasitan luontoa! No, yritän. Kompostoin, kierrätän kaiken minkä pystyn, käytän kuivakäymälää enkä aio laittaa vesivessaa mihinkään taloon, jota rakennan tai kunnostan. Mutta silti.. kuljen paljon autolla, ostan ruokaa kaupasta sen sijaan, että kasvattaisin kaikenlaista itse, istutan röykkiöittäin vieraslajeja puutarhaani...

8. Näkyykö kierrätys puutarhassasi?
Todellakin näkyy! Romujen käyttönä, hakkeena ja kompostimultana, muun muassa.

9. Millä tavalla puutarhassasi näkyy oma persoonallisuutesi?
Tämä on kiperä. Mikä on persoonallisuuteni? Ehkä puutarhassani näkyy se, että pidän monenlaisista asioista ja olen vaihtelunhaluinen ihminen?

10. Onko sinulla hyötypuutarhaa? Mitä viljelet siellä?
Olen aika surkea hyötytarhuri, sillä en muista korjata satoa, kun en harrasta kokkausta juuri lainkaan. Parhaat herkut eli parsat ja seljankukat tulee ilman muuta käytettyä. Minttuja kasvaa kukkapenkeissä, samoin parsaa. Hyötytarhassa on yrttejä, parsaa, perunaakin, vaikka en muistakaan nostaa sitä.

11. Mistä puutarhaohjelmista tai -lehdistä saat eniten ideoita omaan puutarhaasi?
Puutarhaohjelmia saisi lähettää tv:stä syksyllä ja talvella! Tähän kysymykseen on vaikea vastata. Ideoita tulee nähdyistä paikoista, luetuista artikkeleista ja joskus tv:stäkin, jos joskus harvoin avaan sen kun tulee puutarhaohjelmaa. Eniten vaikuttavat kuitenkin ne paikat, joissa olen itse käynyt, joiden hengen olen saanut kokea.


Sitten mehilainen75:n kysymyset:

1. Miksi olet valinnut puutarha-alan ammatiksesi?
Nuorena muutin mieltäni jatkuvasti. Kun huomasin, että olin halunnut puutarhasuunnittelijaksi jo monen kuukauden ajan, ajattelin, että nyt on tosi kyseessä.

2. Kuinka suuri on puutarhasi?
Koska tilani koostuu kolmesta eri maapalasta, ei kylätontin eli pihani tarkkaa määräalaa ole tiedossani enkä ole sitä mitannut. Ehkä noin 2500 neliötä?

3. Mikä on lempikasvisi omassa puutarhassasi?
IIK! En suostu vastaamaan. Varjohiipat, rotkolemmikit, kalliokielot, esikot... ja kuningassaniainen! Japaninhiirenporras. Koiranhampaat, kolmilehdet, ruusut, no niin... ja piikkiputket, siis eihän niitäkään saa jättää mainitsematta!

4. Mitä uutta aiot laittaa tänä vuonna puutarhaasi?
Toivottavasti viimeinkin pyökkipensasaitaa. Sen alkupätkän.

5. Onko jotain puutarhassasi mihin et ole tyytyväinen?
Kalliota saisi olla enemmän – olisi vähemmän leikattavaa nurmikkoa... ja on hassua ostaa saaristosta tontti, jossa on vaivaiset pari neliömetriä kalliota!

6. Mikä on lempipuutarhakirjasi ja miksi?
Niitä on sen verran monta, että valitsin nyt kirjahyllystä lähimmän: sen, jota olen vasta vähän aikaa sitten taas kerran selaillut. Se on Hannu Sarenströmin Lundens skugga. Ihana, ihana puutarha täynnä varjohiippoja, esikoita, kolmilehtiä ja muita herkkuja kirsikkapuiden ja magnolioiden katveessa. Ja koko ihanuutta ympäröivät pyökkiaidat, totta kai. Tässä linkki Trädgårdsliv-lehdessä olleeseen artikkeliin Hannun puutarhasta: klik.

7. Jos olisit kasvi, mikä kasvi olisit?
Joku sulokas, vaikkapa keijuängelmä. En ainakaan tyräkki, kärsäkalla enkä myöskään varjoyrtti tai kylmänkukka, sillä viihdyn valossa ja lämpimässä.

8. Onko puutarhasi valmis?
Voi, ei todellakaan! Suuri osa siitä on vielä pöheikköä.

9. Kuka tai mikä on puutarhasi innoittaja?
Christopher Lloyd, Dan Pearson, John Brookes, Mary Keen, yllä mainittu Hannu Sarenström, ja kaikki ihastuttavat puutarhat, joissa olen päässyt vierailemaan, sekä niiden luojat. Erityisesti myös entinen opettajani Kemal Mehdi.

10. Pitäisikö puutarhassasi sataa vesi vain lannoitevetenä?
Kääk, ei! Savipohjaisessa maaperässä kaikki rehottaa liikaa ilmankin!

11. Kuvaile puutarhasi yhdellä lauseella.
Viime kesänä saarellamme vieraili uusi nuohooja, joka oli paljon maailmaa nähnyt kaveri. Hän lausahti pihaani katsellessaan: "You have a natural garden." Se oli kauniisti sanottu, sillä hän olisi voinut sanoa homssuinen, hoitamaton, ylirehottava tai epämääräinen. Kaipa puutarhani on luonnollinen puutarha, huolimatta joistakin pyrkimyksistä symmetrisiin muotoihin. 


Kiitos kovasti mainioista kysymyksistä Anneli A. ja M. Mehiläinen! Jatkan haastetta, kunhan olen keksinyt yhtä hyvät kysymykset, tosin muistelen hämärästi lupailleeni näin ennenkin...

Loppuun kuvasarja bloggausassistentistani Ransusta.

Minä: Hei, Raansuuu.... mun pitäisi saada käyttää hiirtä...

Hei... hmmm... psst...

Ransu: Joo! Valmiina ollaan!

36 comments :

 1. Minäkin olen tavoitellut luonnollisen puutarhan henkeä. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. En tiedä, olenko itse sitä tavoitellut, muttä sitä olen näköjään saanut :-D

   Delete
 2. Kukahan tuota hiirtä teillä oikein painaa...oli niin kiva lukea vastauksiasi. Juuri yksi päivä mietin mikä kukka olisit (näen ihmiset usein eläiminä tai kukkina, heh). En päässyt vielä perille asiasta. Se Hannun puutarha on kyllä käsittämättömän upea! Hyvä tuo nuohoojan kommentti, ihana. Meillä nuohooja antoi lapsenkasvatusvinkkejä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yritin äsken kirjoittaa kommenttia johonkin blogiin, mutta en voinut painaa lähetä-nappia ennen kuin Ransu nosti pehvansa hiiren päältä. Olisi se nyt voinut sitä samalla sitten painaakin ;-)

   Delete
 3. Hyvät vastaukset ja täytyy kyllä sanoa, että kun itsellä on murheita tai ihan vaan juttuja mitä pitää selvitellä rauhassa niin puutarha on kyllä paras terapeutti! Ihanaa toukokuun jatkoa teille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, omassa tahdissa puuhailu ulkoilmassa parantaa murheen kuin murheen.

   Delete
 4. Haastepostauksia on kiva lukea :)
  Bloggausassistentti on mahdottoman komea ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. On se komea, ja aika karvainen ;-)

   Delete
 5. Valaisevia vastauksia. Lempikasvin nimeäminen on ihan mahdotonta, sehän muuttuu sen mukaan mikä milloinkin on parhaassa vaiheessa. Kiperiä kysymyksiä, mutta onneksi Ransu auttoi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lempikasveja on tietysti koko puutarha täynnä! Ja tosiaan kaudesta riippuu, mikä miloinkin.

   Delete
 6. Kivoja vastauksia. Tällaiset haasteet ovat aika hauskoja. Mutta kaikkien hauskin on tuo kissa! Aurinkoista viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu on hauska kissa. Kiitos, samoin!

   Delete
 7. Hyvät vastaukset hyviin kysymyksiin.
  Voi tuota Ransua ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on ihan mahdoton häirikkö!

   Delete
 8. Jopas oli mukavia vastauksia ja mielenkiintoisia ja avaavia kysymyksiä. Luonnollinen puutarha - se on hyvä arvio, sellaiseen itsekin pyrin. Meillä kävi pieni tyttönen nuohoomassa, hiljainen musta mimmi ja ovenkahvat noessa, muuten siistiä jälkeä teki. Tuo lempikasvin valinta on vaikea, helpommin valitsee lempivärisävyn kasvimaailmassa, vaikka sekin vaihtelee vuosittain ainakin hiukkasen.

  Voi ihana Ransu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. En kyllä osaisi lempivärisävyäkään valita! Paitsi ransunharmaa, tietenkin.

   Delete
 9. Hiirenvartija ottaa hommansa vakavasti. Mikä ihana megatassu!

  Kiva oli lukea vastauksiasi. Hyvää viikonloppua : )

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu megatassu ja minä toivotamme teillekin hyvää viikonloppua!

   Delete
 10. Tosiasia on, että niin talon kunnostaminen kuin puutarhan rakentaminenkin olisivat huomattavasti helpompia paksun lompakon kera. Huomattavan paljon olet saanut tontillasi aikaan taloudellisesta kurimuksesta huolimatta. Sinullahan on aivan valtava määrä erilaisia erikoisia kasveja. Välillä ihan hengästyttää lukea postauksiasi kaikista ihanuuksista.
  Herkullinen Ransu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kasveja on tullut kerättyä, maltilliseen tahtiin, mutta kohta kymmenen vuotta jatkunut kasvikeräily kyllä näkyy puutarhassa jo.

   Delete
 11. Kiperiä kysymyksiä, hyvin vastattu:) Ransu se osaa ottaa rennosti:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu osaa varastaa shown ;-)

   Delete
 12. Hyvät ja kattavat vastaukset. Ja assari komea kuin mikä ♥

  ReplyDelete
 13. Kummallisia nuo bloggarikissat, kun tykkää omia hiiret itselleen ;) Luonnollinen puutarhasi on kyllä ihana, sinä Keijuängelmä <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Arvaa mitä tajusin tänään: Olisin KROOKUS. Tietysti! Ilmestyisin maan pinnalle heti alkukeväästä, valoisina päivinä avaisin kasvoni kohti aurinkoa ja ihastelisin saapuvia muuttolintuja, pilvisäällä ja yöllä olisin supussa. Kesän edetessä häipyisin maan alle, missä pysyisin visusti turvassa syksyn ja talven yli.

   Delete
 14. Anna nyt Ransunkin vähän blogata ja rokata...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu bloggaa harva se päivä ;-) Nytkin se tuhisee nojatuolissa takapiruna taustalla.

   Delete
 15. Olipa kiva lukea sun vastauksia ja tutustua sinuun lisää :-) Tuossa vimpassa kuvassa Ransu näyttää emolta, joka on juuri pyöräyttänyt, ei kulta- vaan hopeamunan!

  ReplyDelete
 16. Seuraavaksi Ransulle ja Mustille omat haasteet!

  Oli tosiaan mukava lukea lisää ajatuksiasi kaiken takaa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu ja Musti ovat jo vastanneet aika moniin haasteisiin ;-)
   Kiva, että tykkäsit!

   Delete
 17. Tulinpa hyvälle tuulelle lukiessani vastauksiasi !

  ReplyDelete
 18. Kiva kun vastasit :) Ja hyviä vastauksia kaikki ;) Aika näin keväällä suorastaan lentää joten en heti muistanutkaan kuikuilla oletko jo raapustellut vastauksen :D Aurinkoisia kevätpäiväiä toivotellen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aika lentää ja toisaalta on pakko koko ajan kirjoittaa blogiin, mitä puutarhassa tapahtuu, niinpä tässä välissä olikin ehtinyt tulla monta postausta.
   Kiitos, samaa teille!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!