Wednesday, 6 May 2015

Kosteissa tunnelmissa

Tänään täällä sataa. Ihan oikeasti, ja vaikka kuinka paljon. Sademittari ei vielä ole ulkona, sillä muutama yö sitten oli pakkasta ihan reippaasti. Illaksi pitäisi auringon jo tulla esiin, toistaiseksi pilvimassa on paksu ja harmaa.
Kerrottua rentukkaa eli pallorentukkaa en ole vielä tänä keväänä ehtinyt esitelläkään, se on vuosi vuodelta komeampi. Etsin tätäkin kasvia monta vuotta, kunnes Vakka-Taimesta sen löysin. Sain kuulla tuttavilta epäilyjä sekä kasvin arvellusta arkuudesta että kosteuden tarpeesta. Tässä saunan kulmalla riittää vettä aina, siksi saunani niin laho ja vino onkin. Mutta pääasia, että rentukka kukoistaa!

Siellä se on, ojan mutkassa. Edessä kukkivat etelänkevätesikot. Taustalla näkyy kostea niitty.

Kirjopikarililjat vielä ujostelevat, mutta Narcissus moschatus on jo kukkimisvuorossa.

Tässä kokonaiskuvaa kosteasta niitystä. Pikarililjat ovat rautakartioiden alla, jotta niitä ei syötäisi.

Leikattu nurmi tekee pihasta huolitellu(mma)n. Reunatupsut ja paikoitellen villinä rehottava heinikko takaavat, ettei pihani kuitenkaan näytä golfkentältä... Sauna jää kuvassa vasemmalle, ja kostea niitty on painanteessa kivipenkereestä vasemmalle.

Löysin pihaltani, yhden laatoitustyömaan reunalta, kirjavalehtisen voikukan. Vannon, että en ole ruiskuttanut tätä millään, eikä tämän vieressä ole edes laastia tai muuta, joka olisi voinut aiheuttaa häiriötä. Tuo valkoinen on maanrakennuskangasta. Ja aivan tämän kupeessa kasvaa täysin normaali voikukka. Kyseessä siis aito luonnonmutaatio. Myydään eniten tarjoavalle!
(OMG! Googletin kirjavalehtistä voikukkaa ja mm. Plant World Seeds myy aivan tämän näköisen 'White Flash' -lajikkeen siemeniä!)

Etelänkevätesikko – Primula elatior
Pallorentukka – Caltha palustris 'Multiplex'
Voikukka, kirjavalehtinen – Taraxacum officinale 'Saila's Special' ei kun 'White Flash'

34 comments :

 1. Du har nog fått maskrosens frö som bonus av nån fin planthandel :) En eller två maskrosor är fint men när det blir tusental som hos oss kan jag inte längre se skönheten i dem. Så här på våren är den första ändå alltid välkommen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är trevligt att hitta vårens första maskros :-) Och jag är nog ganska stolt över min brokig ros!

   Delete
 2. Nyt annat voikukan kukkia ja myyt siemenet kovaan hintaan. Suoranainen keräilyharvinaisuus :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mää pahoin pelkään, että tämän siemenistä saattaa tulla yhtä hyvin tavallisia voikukkia :-D Milläs tämän saisi eristettyä pölytyksen ajaksi...

   Delete
 3. Minulla on vaaleanpunaisen voikukan taimi, jonka kukintaa oikein odottelen. Toista se on sitten kun ne sadat ja sadat keltaiset kukkivat, aina ne vaan jotenkin hermostuttaa mua, vaikka päättäisin kuinka olla välittämättä. Minua on nyt pari vuotta harmittanut kun jätin silloin kukkamessuilta ostamatta tuon kerrotun rentukan:) Jos saan valkoisen siemenet itämään, niin sitten kyllä vaihdattelen sillä sinulta tuosta kerrotusta palasen;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vaaleanpunainen voikukka :-D
   Voi kuule, kävin pikimmiten katsomassa, jos rentukkaa voisi heti jakaa, mutta sen juuristoalue on yllättävän pieni noiden pitkien rentojen varsien keskellä, en uskaltanut kaivaa.

   Delete
 4. Hieno tuo rentukka. Muistan kun pikkutyttönä rentukat olivat mielestäni niin ihania ja joka kevät niitä poimin muka maljakkoon ojan varsilta. Olivat yleensä kuihtuneet ennen kuin pääsin kotiin :-) Voikukka taas on ... voikukka...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rentukat ovat suloisia, varsinkin tuon pulleat kukat ovat huippuja.

   Delete
 5. No niin sataa täälläkin puolella vettä..siis mantereella..:) Rentukoita ihastelin tässä yksipäivä...ihan olivat vaan ojan penkalle kasvaneet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rentukka viihtyy ojan pohjalla, ihan mutavedessä.

   Delete
 6. Kiitos vaan tarjouksesta, mutta olkoot nyt tällä kertaa. On tuota voikukkaa ihan omastatakaa, ei tosin kirjavalehtistä,mut......

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ai ei sinnekään kelvannut? No jo on...

   Delete
 7. Ohhoh! Melkoinen voikukka! Rentukassa ei näy viitettäkään siitä että ois jotenkin muka arka kasvi, komia pöheikkö! Täälläkin on satanut koko päivän enemmän tai vähemmän.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En tiedä, mitä kollegani aikanaan tarkoitti aralla, ehkä hän tarkoittikin sitä, että se vaatii tuota vettä.

   Delete
 8. Kerrottu rentukka omalla pihamaalla olisi kyllä juhlava juttu. Harmi, ettei ole kosteaa niittyä, eikä edes ojanpohjaa. Kunnan tontilla on oja, jossa on yleensä vettä likimain koko kesän, jollei aivan pitkää kuivutta tule. Olen miettinyt, josko sinne kävisi jostain hakemassa kokeeksi muutaman tavallisen rentukan. Nyt niitä näyttää tuolla luonnossa olevan runsaasti. Eikä ihme, sillä tänäänkin vettä on tullut kaatamalla pitkään ja hartaasti. Nyt näyttää valkenevan.
  Hienoltahan sinun nurmesi näyttää. Olet sen jo leikannutkin. Meillä sammal valtaa vuosi vuodelta enemmän tilaa, mutta antaa vallata. Minä valtaan sitten sen, mitä sammaleelta jää, muille isutuksille.
  Jättitatarin hävityspuuhissa olen tullut hiukan allergiseksi kasveille, joiden sanotaan leviävän helposti. Niinpä saat ihan rauhassa pitää kirjavalehtisen voikukkasi. Siitäkin saattaisi tulla ongelma, pelkään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On tosiaan juhlavaa, kun rentukka viihtyy! Sen kukat ovat niin kauniin keltaisetkin. Kostea niitty ei taitaisi sille riittää, vaan ihan ojan reunamuta/mutapohja.

   Delete
  2. Tuollaista rentukkaa en ole ennen nähnytkään, se on todella kaunis.

   Delete
  3. Pallorentukassa on nimensä mukaiset kukat, söpöt pallerot.

   Delete
 9. taisit puhallella sadepilvet tänne, koko iltapäivän puottanut vettä! rentukoita kävin ihastelemassa eilen joella, kun oli Helmin uintipäivä, paikkapaikoin jo runsaasti kukkivat kilpaa muiden kevätkukkijoiden kanssa, joki ahteet ovat näin keväisin todella kauniit.
  mahtavaa uusi voikukkalaji!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rentukat ovat ihania, luonnossakin.

   Delete
 10. Hieno uusi voikukkalaji. Kuitenkin omalla pihalla kasvaa niin paljon voikukkaa, että jostain syystä edes kirkkaansininen voikukka ei ehkä kuitenkaan houkuttelisi. Ainakaan heti. Toki erilaisiin kasveihin voi tulla pakkomielteitä ihan yllättäenkin.

  Kaunis rentukka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vai niin, ei sitten houkuttanut voikukka sielläkään. Totta, joskus herää hirveä kasvihimo!

   Delete
 11. Meillä satoi jo vähän, mutta odotan enemmän vettä ensi yöltä.

  Jostain kumman syystä en ole saanut rentukkaa viihtymään edes kosteikoissamme, senkin edestä sitten kyllä keltakurjenmiekat ja kullerot.

  Kirjopikarililja on kaunis ujonaKIN.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rentukka vaatii todella märkää maata, märempää kuin kullerot - ne taas eivät viihdy ihan ojan pohjamudassa, vaan reunalla. Keltakurjenmiekka on kivan joustava, sille käy myös vaihteleva veden pinta.

   Delete
 12. Upea rentukka, näin Tommolalla valkoisern rentukan mutta tuo pallero on komampi! Meilläkin alkoi puolen päivän jälkeen sataa sumusadetta, hissuksiin, toivottavasti pilvet väistyvät. Tuo narcissus moschatus on munkin suosikki, upean kaino. Voikukka on voikukka, meillä kasvaa sellaista vihreälehtistä sitkeäjuurista...sitä saisi vaikka kaikki jos joku haluaa tulla kaivamaan :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Huomasin blogistasi, että sinullakin on moschatusta. Se on ihana kermaisen valkoinen.
   Tulisikohan joku innokas talkoolainen teille kaivamaan :-D

   Delete
 13. Voi minua tylsimystä, mutta ei edes valokuva lehdistä nyt saanut mua intoutumaan tarjouksen tekoon tuosta voikukasta. Saat pitää mun puolesta aarteesi ihan omana ilonasi. Kadun tätä, kun teet sen siementaimilla miljoonavoitot, mutta jos niin käy, ansaitset ne :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olet kyllä nyt tosi tylsä! Pöh. Luotin niin siihen, että Intopii edes ymmärtää... ;-)

   Delete
 14. Ooh ihanan vihreää siellä! Tosi kaunis tuo pallorentukka. Kesäfiilikset tuli heti kun näin sen. On niin hyvä kun sinulla on tuo oja jonne saat kaikkea kosteikkokasvia kerättyä. Ihanaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kosteikko on tosi kiva juttu, lisääntyy kasvimahdollisuudet, kun on monenlaisia paikkoja :-)

   Delete
 15. Nyt kaikki voikukan siemeniä tilaamaan :D
  Kerran näin jollakin puutarhalla kirjavalehtisen vuohenputken taimia ja ajattelin myötätunnolla sitä onnetonta, joka sen kukkapenkkiinsä istuttaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kirjavalehtinen vuohenputki hirvittää minuakin. En istuttaisi sitä pihalleni, vaikka joku aseella uhkaisi :-D En luottaisi siihen nimittäin yhtään, se kumminkin alkaisi pukata vihreälehtistä muotoa jossain kohtaa, tai tekisi siementaimia, ja siinä sitten oltaisiin. Olen nimittäin niin onnellisessa asemassa, että pihallani ei kasva vuohenputkea!

   Delete
 16. Oma voikukkalajike Saaripalstalta. Hauskaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, juu. Siitä vain ei kommenttien perusteella näköjään tullut mikään suksee!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!