Sunday, 19 May 2013

Viileitä sinisiä

Muotopuutarhani neljäs eli viimeinen kukkapenkki valmistui vasta viime kesänä, niinpä istutin siihen ensimmäiset kukkasipulit vasta syksyllä. Onnistunut yhdistelmä saa mielen poreilemaan ilosta ja tässä on käynyt juuri niin! Koskaan ei voi tietää, kukkivatko kukat samaan vai eri aikaan ja onko sävy samanlainen kuin paketin, verkkosivun tai kirjan kuvassa, korkeuksista nyt puhumattakaan.
Siniset hyasintit ovat klassikkolajiketta 'Delft Blue', valkoreunaiset liljatulppaanit ovat mainetta ja kunniaa (mm. RHS:n AGM) saanutta 'Balladea', jota minulla oli suuri onni saada asiakaslahjana Viherpeukaloilta! Seuraksi on vielä tulossa tummempia 'Purple Dream' -liljatulppaaneja. Vaaleansiniset helmililjat ovat tummahelmililjan vaaleaa lajiketta 'Valerie Finnis'.

There are some lovely blue hues in the garden now!

Edessä näkyy hempeämpi tulppaani 'Candy Prince', joka kuuluu yksinkertaisten aikaisten ryhmään. Viinilaukkojen lehdet ovat yhä kiemuraisia ja ne tuovat kivaa keveyttä muuten aika pönäkkään kukkaesitykseen. Vai olisivatko kiemurat sittenkin 'Hair'-hietalaukkaa?

Tässä vielä sama näkymä kauempaa eli tieltä käsin nähtynä. Kartio suojaa marhanliljaa, jotta peurat eivät syö sitä – toistaiseksi tilanne on paljon parempi kuin edellisinä vuosina, näinkään korkeaksi lilja ei ole aiemmin päässyt! Oikealla on karviainen, tämä on nimittäin vanha marja-hedelmätarha. Alue rajoittuu talooni, taustalla on sen betonisokkeli. Senkin uusi väri (vanha oli tiilenpunainen jota näkyy vähän vasemmalla) sointuu näihin sinisävyihin. Takarivin tulppaanit taitavat kaikki olla 'Candy Princea'.

Lisää suloista sinistä ja pinkkiä on tarjolla vuokko-esikkopuutarhassa, jossa kukkivat parhaillaan hämyvuokot seuranaan muun muassa metsäorvokit.

Jotta Ransun ystävät saisivat myös silmänruokaa, muistutetaan, että Ransukin on sininen (sinitabby).

Hyvää uutta viikkoa kaikille! Muistakaahan ne villahousut, jos ilma viilenee.

Hietalaukka – Allium vineale
Hyasintti – Hyacinthus orientalis
Hämyvuokko, kuvan muoto – Anemone nemorosa f. caerulea
Liljatulppaani – Tulipa Liljakukkaiset-Ryhmä
Metsäorvokki – Viola riviniana
Tummahelmililja – Muscari armeniacum

32 comments :

 1. Ransun turkki on niin kaunis ja pörheä, ihana! <3

  ReplyDelete
 2. Sillä on talviturkki muhkeimmillaan nyt :-D

  ReplyDelete
 3. Vaikea kuvitella villahousutarvetta itsellä nyt,
  niin on ollut lämmintä koko viikonlopun.
  Sen sijaan koiran karvanlähtö on melkoista ja sen villahousut kaipaavat pikaista trimmausta.
  Nyt saa kylläkiitellä toimiaan ja iloita syksyisistä kyyristelyistään, kun tulppaanien kirjo puskee maasta ja elää elämäänsä vuorokauden aikojen mukaan. Nautin.

  ReplyDelete
 4. Hienon yhdistelmän olet todellakin luonut! Ransun turkki on kyllä niin villavan oloinen, saapa nähdä pitääkö välihousut vielä kaivaaa kaapinperukoilta. Tänään on kyllä tarjennut pihahommissa!

  ReplyDelete
 5. Voi miten kaunista! Ihanan herkkiä nuo vuokot ja orvokit yhdessä! Ihastuttavaa uutta puutarhaviikkoa sinne :)

  ReplyDelete
 6. Kauniita väriyhdistelmiä! Ballade näyttää tosi nätiltä tulppaanilta. Esikkopuutarhassaskin on niin kovin herkkä tunnelma :)

  ReplyDelete
 7. Mä en juurikaan sinisistä perusta, mutta Ransu on poikkeus! Ja tuo vaaleanpunervanharmahtava liljatulppaani on hyvin kaunis :)

  ReplyDelete
 8. Rva Pioni; Syksyllä sipuleiden piilottaminen multaan palkitaan keväällä ruhtinaallisesti!

  Maria; Täällä vähän satoikin iltapäivällä, vaikka ei ole kovin viileää. Mutta on mulla nytkin villasukat jalassa, ja Ransulla villahousut ,-)

  Tiina; Nää on varmaan sun lempivärejä :-) Kiitos!

  Kartanonrouva Elise; Herkkää on, toisaalta löytyy kyllä räiskyvän punaista ja oranssia!

  Pirkko; Ransusta nyt ei voi olla tykkäämättä! Se on jännä, miten eri värit miellyttävät eri ihmisiä. Itse en oikein voi sanoa etten tykkäisi jostain väristä, kun kaikki käy oikeassa seurassa. Nytkin on monta hyasinttia ja tulppaania saamassa langan ympärilleen, jossa on uusi osoitelappu johonkin sopivampaan paikkaan.

  ReplyDelete
 9. Kyllä sointuvat kauniisti nuo väriyhdistelmät.
  Ihailen noita sinun muhkeita hyasinttejasi.
  Hyvä, ttä olet saanut suojattua nyt noita kaunokaisiasi peurojen hyökkäyksiltä.

  ReplyDelete
 10. tykkään kun olet yhdistänyt kukkaistutukset ja hyötytarhan. monet vihannekset, marjapensaat jne sopivat vallanmainiosti myös kukkaryhmiin. ransun karvastahan voisi jopa kehrätä lankaa, näyttää niin ihanan pehmeältä ja pitkältä.

  ReplyDelete
 11. Näyttää kauniilta! Ja viimeiset kuvat kruunaavat todellakin postauksen. Pusi, pusi Ransu ♥

  ReplyDelete
 12. Kaunis yhdistelmä! Ballade näyttää tosi viehkeältä. Ransulla onkin erityisen kauniin värinen turkki, sopii hyvin sinisävyisten kukkasten joukkoon :)

  ReplyDelete
 13. Kaunista!
  Olen Ransun uusi ihailija...:)
  Kissan haluaisin minäkin Niilon kaveriksi.

  ReplyDelete
 14. Tuollaisen sinitabby-Ransun ottaisin vaikka heti puutarhaani käyskentelemään, jos vain Juuso toiseen kissaan suostuisi sopeutumaan.

  ReplyDelete
 15. Irene; Hyasinteista tuntuu tulevan suurimmat kukinnot heti ekana keväänä. Mutta pihallani on ainakin yksi poikkeuskin: muutama vuosi sitten Plantagenista ostetut 'Top Hit' -hyasintit kukkivat joka ikinen kevät suurin kukkapatukoin ihan niin kuin ekanakin vuonna!

  Jaana; Nyt on hienoa aikaa :-)

  Ilona; Minustakin on kivointa, kun marjapensaat ja hedelmäpuut ovat koristekasvien kanssa yhdessä. Varsinkin omenapuiden kukinta ja tulppaanit on huikea yhdistelmä!

  Mamma N; Purrr, purrrr, Ransu pörisee :-)

  Saraheinä; Ransu on todella hienon värinen :-)

  Irmastiina; Ransu on tyytyväinen kun saa ihailijoita :-) Usein kissat tykkäävät kun on kaveri, mutta poikkeuksiakin on.

  ReplyDelete
 16. Between; Ransu koristaa kukkapenkin kuin kukkapenkin :-)

  ReplyDelete
 17. Sinitabby oli näistä esittelemistäsi luonnon ihmeistä kaikkein kaunein!

  ReplyDelete
 18. Ainakin Ransu on kanssasi samaa mieltä ;-)

  ReplyDelete
 19. Kauniita tulppaaneja ja villahousuja :))

  ReplyDelete
 20. Ransu oot aina yhtä komee. Yritän kasvattaa tollasia villahousuja, ei oo vielä onnannut. Ehkä jotain vinkkei?

  ReplyDelete
 21. Kaunis värisointi. Liljatulppaanit ovat sykähdyttävän kauniita.
  Villahousut on laitettu jo naftaliiniin, uskon kesään. Ainakaan yöpakkasia ei näy sääkartalla ja se ilahduttaa puutarhuria :)

  ReplyDelete
 22. Kiitos kommenteista, Ransu sukii tyytyväisenä pöksyjään eikä meinaa vielä luopua niistä ;-)

  Harmaa; Ransu suosittelee säännöllistä porsaankyljysten ateriointia, ehkä se auttaa villahousujen kasvattamiseen, joka tapauksessa porsaankylki on hyväksi.

  ReplyDelete
 23. Kaunista! Lohdullista kuulla, että alan ammattilaisenkin on vaikea ennakoida kukintaa. Itselle se on suuri mysteeri. Todella suuri mysteeri. Ja värisävyt myös. Onneksi suurin osa väreistä löytää paikkansa.

  ReplyDelete
 24. Kasvien kukkimisaikaan vaikuttavat niin monet asiat alkaen tontin pienilmastosta ja siitä, millaiseen paikkaan tontilla ne istutetaan... ja sitten eri vuosien sääkin vaikuttaa eri kasveihin eri lailla, ja kaikki muukin... kyllä tämä on ikuista siirtelyä. Nytkin merkkaan monta tulppaania ja hyasinttia naruilla ja lapuilla, mihin siirretään sitten kun ovat kukkineet! Kasvien värisävyjen lisäksi korkeuskin usein yllättää. Ehkä tämä harrastus on siksikin niin kiehtova, ei voi kyllästyä ;-)

  ReplyDelete
 25. Kyllä kukkii ja näyttää niin hempeältä. Ihania värejä ja kasveja. Hämyvuokko on suloinen. Meillä on kukassa tulppaani, ei ole mikään tavis, vaan aika erikoiselta näyttää. On tutkittava mikä se on. En siihen viime keväänä kiinnittänyt näin huomiota...mistähän sekin johtuu
  puutarhasäteitä lähettävä Saila ?Ransu parhain ja komein puutarhatonttu :)

  ReplyDelete
 26. Voi, sepä on kivaa jos olen onnistunut saamaan puutarhakärpäsen surisemaan :-)
  Ransu on varsinainen puutarhatonttu! Tänään kun ei ollut kuuma, se jaksoikin hyvin tonttuilla lähes koko päivän.

  ReplyDelete
 27. Ihanan hempeitä kevätvärejä!
  Ja tuo rautainen kartio on ihana, saako niitä kaupastasi?

  ReplyDelete
 28. Mä fanitan Ransua :) Itsellä ei ole koskaan ollut pitkäkarvaista kissaa.
  Sitäpaitsi sininen ja vihreä on mun lempivärejä :)

  ReplyDelete
 29. Pioni; Nuo kartiot ja tuet ovat todellakin ihania, korppoolainen metalliseppä teki niitä piirroksestani. Mutta siksi ne ovat valitettavan kalliita, kun hänen piti tehdä muotit. Kartiot maksavat 65-69 euroa eikä niissä ole edes yhtään katetta! Mutta eivätpähän ole tehty Kiinassa, vaan tuetaan paikallista yrittäjyyttä. Toivon, että seuraava satsi tulee edullisemmaksi, kun hänellä on jo muotit.

  Sesse; Pitkäkarvaiset ovat oman kokemukseni mukaan aivan ihania! Molemmat omani ovat olleet luonteeltaan erityisen seurallisia.
  Sininen ja vihreä ovat kauniit yhdessä, Suomen kesän värit :-)

  ReplyDelete
 30. Voi miten kaunista! ja tuo loitokevätesikko on hurmaava,. Kaikki on kyllä hurmaavia. Kyllä on kannattanut kyykkiä maallasi kun tulos on niin kaunis!

  ReplyDelete
 31. Mummeli; Kyllä se on niin, että kyykkiminen todellakin palkitaan. Ja nyt on ilo kyykkiä nyhtämässä vaahteran siementaimia ja voikukkia, kun saa olla tuolla kukkien seassa.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!