Tuesday, 7 May 2013

Oikaisu ja orastavaa viidakkoa

Muutama päivä sitten kirjoittamani tähtitulppaaniasia vaatii tarkennusta. Nyt on niin, että seuraava tähtitulppaanilajike on aloittanut kukinnan – ja tämä on ihan samanlainen kuin edellinen, minkä kerroin olevan 'Little Beauty'. Kävi ilmi, ettei se ole sitä. Ei ole erityinen ihme, että pussin päällä lukee yksi nimi ja sipuleista kasvaakin toinen, harmillistahan se on, mutta tässä tapauksessa kun kyseessä on kuitenkin oikea laji, ei vahinko ole suuri. Kuten olen jo aiemminkin sanonut, kaikki tähtitulppaanit ovat huikean kauniita. Tämä vasta avautunut on 'Violacea Black Base'. Nyt herää epäilys, että ne aiemmatkin ovat tätä samaa.

There is some misunderstanding to which Tulipa humilis I have now flowering, it seems that once again the packet had one name on it and the cultivar is something else. With T. humilis, this is not a bad mistake: they are all lovely.

Eli tämä on sitä, jonka väitin olevan 'Little Beauty' aiemmassa postauksessa ja jota tämä ei sittenkään ole. Tähtitulppaani on luonnonlaji, jossa on paljon muuntelua – kukat voivat olla valkoisia, oransseja, hempeän vaaleanpunaisia tai tällaisia karmiininpunaisia, jopa syvän purppuranpunaisia. Kukan keskusta on keltainen, sininen tai musta.

Erityisen ihana yhdistelmä tämä karmiini on kreikansaaristonsinisen puutarhapöytäni kanssa. Yhdistelmästä on vaikea ottaa kuvaa, kun kukat ovat niin pieniä, joten otin tällaisen taidekuvan. Puutarhaelämyksistä aika moni on sellainen, että sitä ei saa tallennettua kameralla, en usko, että maailman lahjakkainkaan kuvaaja saisi, vaikka en yritäkään väittää etteikö minulla olisi puutteita sillä saralla. Kuviin pitäisi saada ihmissilmän kyky tarkentaa yhteen kohtaan ja hetkessä toiseen, paikan tuntu ja näkymä joka suuntaan sekä kukan terälehtien lepatus tuulessa.

Kunnes toisin todistetaan, tämä on 'Violacea Black Base' tai ehkä kuitenkin vain tähtitulppaani, piste. Nimittäin 'Pulchella' on ihan samanlainen, rohkenen väittää että ehkä jopa sama lajike vaikkakin eri nimellä.
Sekoittaakseni pakkaa lisää mainitsen, että niin pulchella kuin violacea ovat tämän entisiä lajinimiä, nykyinenhän on humilis. Vanhat lajinimet jäävät usein elämään pitkiksi aikaa osana kasvin nimeä, joskus niistä tulee lajikenimiä, jos useita aiemmin erillisiä lajeja niputetaankin samaksi lajiksi. Tähtitulppaanin kanssa on varmaan tapahtunut juuri näin, kun näitä on niin monen näköisiä.

Tässä vielä viimevuotinen kuva siitä mikä on oikeasti 'Little Beauty': tällä on musteensininen keskusta ja sen ympärillä vaalea kehä. Nämä ovat vasta nupulla ja viime vuonnakin nämä kukkivat tähtitulppaaneistani viimeisenä.

Pienten sipulikukkien lisäksi kukkapenkeissä ei tapahdu suuria. Kasvit ovat vasta pikkuhiljaa heräilemässä talviunilta. Tänään löysin ensimmäiset tähtiputken ryppyiset lehdenalut. Tämä on yksi suosikkipuhkeamiseni: herttamerikaali. Hienoa rypytystä ja violetin vivahdetta.

Tomupantterille riittää vielä yllin kyllin paljaita kohtia piehtarointiin.

On vielä vähän vaikea uskoa, että heinä-elokuun vaihteessa samassa kohdassa on tällaista! Taustalla näkyy herttamerikaali, edessä on iiso ja ohikukkinut tähtilaukka.
Iloista kasvun alkua kaikille!

Herttamerikaali (entinen pensasmerikaali) – Crambe cordifolia
Iiso, kuvassa – Agastache-risteymä 'After Eight'
Tähtilaukka – Allium cristophii
Tähtitulppaani – Tulipa humilis

28 comments :

 1. Menin jo sekaisin tulppaaneissa :D Mahtava taito tunnistaa ja muistaa kaikki.
  Multapiehtarointi on kivaa näin emännästäkin, voi aina toivoa että kaikki irtokarvat jäisivät sinne multiin.

  ReplyDelete
 2. On kyllä tuttua tuo, että kaikki ei ole sitä miltä näyttää tai mitä paketin kylkeen on kirjoitettu, nimimerkillä kokemusta on. Muistanet varmaan minun vaaleanpunaisen dahlian mikä osoittautuikin KELTAISEKSI, ja vielä valtavaksi keltaiseksi...:) KÄÄK..vieläkin näen siitä painajaisia.
  Mitä muuten Musti kurkkii tuossa, on sen verran uteliaan oloinen, että joku tähystys on meneillään.
  Kiva kun saan sen kehikon, ihan jännittää minkälainen siitä tulee..heti alkoi mielikuvitus laukkaamaan, en otakaan vielä niitä sireenejä pois siitä kun täytyy mittailla ja suunnitella, jospa vaikka laittaisinkin jotain köynnöstä siihen tulemaan...:)Hih..

  ReplyDelete
 3. Katja; Kasvien tunnistaminen on osa työtäni, pitää pysyä kärryillä siitä mitä ne ovat kun tietoja tarvitaan teksteihin ja kuviin. Nuo laji- ja lajikepohdinnat kiinnostavat minua tosi paljon, mutta voin uskoa että suurimmalle osalle ne ovat yksi lysti, kunhan kukka miellyttää. Mutta on meitä hulluja harrastajakasvitieteilijöitä muitakin, siksi haluan jakaa niin tarkaa tietoa kuin pystyn.

  Tuija; Painajaisia keltaisesta daaliasta :-D Musti on tuossa kuvassa laskeutumassa piehtaroimaan, poski edellä :-)
  Tuo on niin ihana kaari, kiva että löytyi teille sopiva näin vähällä vaivalla! Köynnöksiä siihen ehdottomasti, yksi kummallekin puolelle!

  ReplyDelete
 4. Sukellus tomuun! Olipas kiva tuokiokuva Saaripalstalta:)

  ReplyDelete
 5. Ilman muuta on selvää, että sinulle on lajikkeiden selvittäminen tärkeätä, onhan se osa työtäsikin. Ja on mielenkiintoista lukea asiasta näin maallikostakin !
  Tosi kiinnostavaa.Tulee uutta ulottuvuutta tähän puutarhuiluun.Tähtitulppaani on kaunis tummine sisuksineen. Voi humilista.
  Pantteri <3

  ReplyDelete
 6. Tulppaanin sävy on kertakaikkisen upea! <3

  ReplyDelete
 7. Minulla on yksi mysteeri tulppaani auennut. Ulkonäkö ei ihan vastaa nimilappua.
  http://vaaleanvihrea.blogspot.fi/2013/05/pari-tulppaanikuvaa-lisaa.html
  Väri on kyllä hyvin miellyttävä ja en yhtään valita. Kiinnostaisi vain vähän se, mitä on tullut istutettua.

  ReplyDelete
 8. Onpa upean värinen tulppaani! Musti on kyllä sellainen isäntä, että pusi pusi vaan. ♥

  ReplyDelete
 9. Ihanan värinen tuo tähtitulppaani. Näiden pienien kevätkukkijoiden kuvaaminen on tosiaan vaikeaa. Tänäänkin kuvasin kukkia polvillani kyynärpäät maassa -valmiina pongahtamaan ylös, jos tietä pitkin olisi tullut kulkijoita :)

  ReplyDelete
 10. Mulla tähtitulppaanit kuin sulla ylimmässä kuvassa, siis aukeamisvaihe. Ihan pian ne avautuvat, jes :) Mun ekat tähtitulppaanit ever.

  ReplyDelete
 11. Mustin kylpyhetki :) Näyttää niin tutulta.

  ReplyDelete
 12. Myrsky; Tuo sukellus on niin hymyilyttävän nautinnollisen näköistä :-) Ja sitten tullaan yltä päältä tomussa puskemaan mamman jalkaa. Onneksi olen multaisissa puutarhahousuissa jo valmiiksi.

  Leena ja Pojat; Kiva jos kiinnostaa muitakin, mulla on kyllä taipumusta hirmuiseen selittämiseen näissä asioissa :-D Puutarhuilu on hyvä termi! Vähän niin kuin haahuilu puutarhassa...? Ja sitten kun on tauon paikka, voi puutarhuilia.

  Kaisa; Niin on :-)

  Vaalean vihreää; Kiinnostavaa, tulen katsomaan! Monista tarhatulppaanien lajikkeista on vaikea sanoa, näitä aikaisia on helpompi arvuutella.

  Mamma N; Niin on ja pusi pusi vaan, tulee kyllä suu vähän tomuiseksi ;-)

  Saraheinä; Pitää maata rähmällään maassa, itse en enää edes yritä peitellä ryömisiäni, kai kaikki ovat jo tottuneet.

  Tiina; Juu, sulla on ihan saman näköinen, Violacea tai Violacea Black Base saattavat kyllä olla yksi ja sama lajike (tai jopa muoto). Mulla oli viime vuonna ekaa kertaa (vasta!) tähtitulppaaneja, nyt syksyllä istutin neljä pussia lisää ja ensi syksynä taas. Valitettavasti näyttää siltä, että toissa syksynä istutetut Persian Pearlit on taantuneet, se on kaikkein kaunein lajike omaan silmääni, niitä siis syksyllä lisää! Niitä näyttäisi olevan tulossa kukkaan vain yksi. Märkä syksy ja routainen talvi ovat ehkä verottaneet niitä, harmi.

  ReplyDelete
 13. Cheri; Sielläkin asuu musta kylpypantteri :-) Joka käyttää valkoisia kalsareita!

  ReplyDelete
 14. Voihan tomupantteri!

  Kuuleppas Saila, sulla on aivan uskomaton kyky aidosti selvittää ja ikäänkuin avata kuvia, joten niistä saa katsoja irti paljon. Saat siis ikäänkuin kuvasi elämään! Kuvaamisen tekniikan ammattilaistaiturinkin kuvissa voi jäädä sellainen kosketus kokematta. On paljon sinun ansiotasi, että olen alkanut kiinnittää huomiota puutarhan pikkiriikkisiin tapahtumiin. Olit ihan oikeasti mielessäni myös englannissa, oivalsin että ilman opastustasi en olisi saanut siitä varhais-alku-kevään kasvusta irti likikään samalla tapaa. Kiitos siitä <3 Ja tykkään siis kuvistasi :)

  ReplyDelete
 15. Voi Pirkko, ilahduin niin kommentistasi, että tuli ihan kylmät väreet... no on täällä kyllä vähän viileääkin, voisi laittaa tulen hellaan ;-) Mahtavaa että olen pystynyt tuomaan jotakin uutta ulottuvuutta rakkaaseen harrastukseen! Se on totta, että kasveissa on huikean hienoja pieniä juttuja ja yksityiskohtia, sellaisia persoonallisia asioita ihan kuin meissä ihmisissäkin. Ihanaa että se rakkaus tulee tekstistä läpi ja synnyttää myös rakkauden paloa toisaalla.

  ReplyDelete
 16. Irtokukkasipulien osto on kuin... a box of chocolates. You never know what you´re gonna get. Onneksi niiden kanssa ei voi tapahtua mitään järkyttävän pahaa. Suklaarasiasta sen sijaan saattaa saada jotakin pähkinää tai tryffeliä tai - aaarrgghhh - marsipaania!

  ReplyDelete
 17. Heh, onneksi mulla on yksi ystävä joka on hulluna marsipaaniin :-D
  On asia näinkin, mutta pääasia että pussista tulee tähtitulppaania ♥ Yksi toinenkin vikatulppaani muotopuutarhassani on, tosin vain yksi ainokainen yksilö joka oli ilmeisesti ihan ypöyksin toisen lajin pussissa, se on raitatulppaani jossa on lummetulppaanin kukka, mun on vielä selvittämättä mitä se on. Kaikki muut sen ympärillä on raidattomia. Elämme jännittäviä aikoja.

  ReplyDelete
 18. Eiks elämä olekkin ihanaa kun voi leikkiä salapoliisiakin selvitellessä raitapaita tulppaanin nimeä. Kuka tuo mystinen vieras on? Ja sit jotkut ihmiset vielä valittaa , ettei ole mitään tekemistä. Hei , voisit kirjoittaa kukkadekkarin , miss Marplen tyytlliin.

  ReplyDelete
 19. Loistoidea :-D Olenkin joskus miettinyt, että en osaisi kirjoittaa fiktiota ja keksiä tarinoita ihmisistä, mutta kasveista se varmaan syntyisi aika helposti, nuohan ovat melkein henkilöhahmoja minulle jo nyt. Tässä ei tosiaan tule aika pitkäksi.

  ReplyDelete
 20. Niinhän se menee , että mitä enemmin puuhaa , sen enemmin keksii uutta puuhaa...

  ReplyDelete
 21. Juuri näin, yhtä asiaa kun tekee niin vierestä löytyy seuraava :-D Mutta se puuhailu tuo onnellisuutta ja tyydytystä niin paljon.

  ReplyDelete
 22. Kyllä on niin ihanaa,kun säidenkin puolesta jo tarkenee pihapuuhiin. Mieli pirtsakoituu ja silmä lepää :)

  ReplyDelete
 23. Eilen ja tänään on ollut ihan uskomattoman lämmin! I-ha-naa. Ja kasveja nousee hirmu vauhtia, yhtkkiä kaikki balkaninvuokot nousevatkin mullasta, vaikka olin melkein varma että osa on kuollut kun niistä ei näkynyt mitään.

  ReplyDelete
 24. Intopii oli oikeassa tuossa irtosipuleiden ostossa. "Arvotaan seuraavat sipulit" -tuntui olevan pelin henki viime syksyn ostoksissani. Ainakin kukkapenkistä nousee myös jotain ihan muuta kuin olen luullut sinne ostaneeni...

  Sailalle on pakko hehkuttaa perennapenkkien sisältöä, ts. kasvuvyöhyke kolmonen on ollut positiivinen yllätys! Täällä kasvaa jo vaikka mitä ja hyvässä vauhdissa. Olen lisännyt kasvatettavaa, "syytän" sinua esikkoinnostuksestani :) Taas tänään ostin kaksi pikkuruista ihanaa uutta tuttavuutta...

  ReplyDelete
 25. Uskon että siellä tapahtuu vauhdilla, teilläpäin on ollut ihan huimia lämpötiloja!
  Esikkoja kannattaa aina hankkia. Ilokseni huomasin, että pihaesikoistani kaksi on yhä hengissä - muistaakseni niitä piti olla kolme, nyt toivon että Tukholman messuilta ostettu huikea vihreä-kelta-mustakukkainen on noiden joukossa. On tää jännää! Mutta hämäläisenä on pakko sanoa että mulle sopii hyvin tää saariston hitaammin etenevä kevät ;-D

  ReplyDelete
 26. Mahtavaa kun ammattilainen opastaa, kiitoksia :) Näissä pikkutulppaaneissa tuntuu aika usein lajikkeet olevan muuta kuin mitä luulee ostavansa. Sekoittavatko jossain jättipaljussa kaikki ja pussittavat sitten, heh. No, kaikki ovat kauniita kuitenkin. Kiva kun saa erilaisia lajikkeita joka tapauksessa!

  ReplyDelete
 27. Ainakin tähtitulppaanissa se on jännää, kun luonnossa esiintyy noita kaikkia muotoja mitä myydään erillisinä lajikkeina. Olisihan se kiva, että lajikkeet olisivat niitä mitä pussissa sanotaan jos halutaan tiettyä väriä pihalle, mutta toisaalta on hauskaa että pihalle kertyy niitä kaikkia värejä ihan kuin ne villinäkin kasvavat. En ole perehtynyt asiaan, mutta luulen että tähtitulppaanin lajikkeet voivat olla ennemmin ns. muotoja tai kantoja.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!